ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ»
Γενική Συνέλευση για τη μάχη της Σύμβασης

Παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας και συνδικαλιστές από άλλους κλάδους

Τρίωρη στάση εργασίας και έκτακτη Γενική Συνέλευση πραγματοποίησε προχτές Τρίτη το Σωματείο Εργαζομένων στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», όπου οι εργαζόμενοι συζήτησαν για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Μιλώντας στη συνέλευση ο Βασίλης Παπαγεωργίου, αντιπρόεδρος του Σωματείου και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν καμία απαίτηση της εργοδοσίας με το πιστόλι στον κρόταφο. Να προχωρήσουν άμεσα σε κινητοποιήσεις, προκειμένου να υπερασπιστούν τις κατακτήσεις τους και τα συγκροτημένα δικαιώματα που απορρέουν από τις συμβάσεις τους.

Υπογράμμισε ότι καμία διαπραγμάτευση δεν έχει γίνει στην πραγματικότητα, καθώς ο μόνος που έχει βάλει αιτήματα στο τραπέζι, χρησιμοποιώντας τη μετενέργεια, είναι η εργοδοσία και όχι οι εργαζόμενοι, και ότι επί της ουσίας πρόκειται περί εκβιασμού και όχι διαπραγμάτευσης.

Η εταιρεία έπρεπε να ανταποκριθεί στο δίκαιο αίτημα των τριών σωματείων του ομίλου για επέκταση της υπάρχουσας Σύμβασης μέχρι το τέλος του χρόνου, σημείωσε ο συνδικαλιστής και κατέληξε πως «σκοπός της εργοδοσίας δεν είναι απλά να αναστείλει την καταβολή κάποιων παροχών, αλλά να ξηλώσει συνολικά το "πουλόβερ" των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για τους εργαζόμενους της "Αθηναϊκής Ζυθοποιίας"», υπενθυμίζοντας και τη στάση της Ενωσης Ζυθοποιών στις διαπραγματεύσεις της Ομοσπονδίας για την κλαδική Σύμβαση.

Ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της κλαδικής Ομοσπονδίας, εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του ταξικού κινήματος στους εργαζόμενους, καθώς «είναι ένας αγώνας που υπερασπίζεται τα εργασιακά δικαιώματα και τις πολύ σημαντικές κατακτήσεις τους απέναντι στην εργοδοσία και την πολιτική της κυβέρνησης».

Στην κινητοποίηση έδωσαν το «παρών» συνδικαλιστές από σωματεία του κλάδου των Τροφίμων, του Φαρμάκου και του Τύπου - Χάρτου εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους, ενώ απηύθυνε χαιρετισμό ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Οπως τόνισε, ο αγώνας των εργαζομένων της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας» είναι ιδιαίτερα σημαντικός, όχι μόνο για τους εργαζόμενους του κλάδου, αλλά για όλη την εργατική τάξη, γιατί γίνεται σε μια περίοδο που οι εργοδότες χτυπούν συνολικά τα συγκροτημένα δικαιώματα, οι κυβερνήσεις, ανεξαρτήτως «χρώματος», επιδιώκουν να διαλύσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και ταυτόχρονα επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, προωθώντας μεταξύ άλλων σχέδια όπως το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.

Την πείρα από τους αγώνες στον κλάδο του Φαρμάκου και τις ομοιότητες στην τακτική της εργοδοσίας μετέφερε στους εργαζόμενους ο Παναγιώτης Μιχαηλίδης από την Ομοσπονδία Φαρμάκου, σημειώνοντας ότι ο μόνος δρόμος που υπάρχει για τους εργάτες είναι εκείνος του αγώνα και της υπεράσπισης των κεκτημένων τους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ - ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Κινητοποίηση την Τετάρτη στο υπουργείο Εργασίας

Με απόφαση Γενικής Συνέλευσης του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής

Από κινητοποίηση τον περασμένο Γενάρη
Από κινητοποίηση τον περασμένο Γενάρη
Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη 15 Ιούλη στις 7.30 μ.μ. για τα προβλήματα, που προβάλλουν ακόμα πιο οξυμένα στον κλάδο αυτό το διάστημα, οργανώνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών ν. Αττικής (ΣΕΤΤΑ).

Η απόφαση αυτή πάρθηκε στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου, όπου στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι συνθήκες εργασίας που βίωσαν οι εργαζόμενοι στα Ταχυδρομεία και τις Ταχυμεταφορές την περίοδο της πανδημίας, κατά την οποία «το ΣΕΤΤΑ έδωσε μάχη για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας με παρεμβάσεις, εξορμήσεις, περιοδείες στους χώρους δουλείας απαιτώντας να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξασφάλιση της υγείας των εργαζομένων βάσει των οδηγιών που έδινε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, απαιτήσαμε να μην υπάρξουν αρνητικές αλλαγές σε εργασιακές σχέσεις και στα δικαιώματα εργαζομένων, να μην απολυθεί κανείς, να μην χαθεί καμία μέρα άδειας...».

Οι παρεμβάσεις αυτές ήταν η απάντηση του Συνδικάτου μπροστά σε μια κατάσταση «που επικράτησε στους χώρους δουλειάς και ειδικά τις πρώτες μέρες που ξέσπασε η πανδημία ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική. Οι εργαζόμενοι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την εντατικοποίηση, την εργοδοτική τρομοκρατία, τα ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, την εκ περιτροπής εργασία, τις απειλές για απολύσεις, την αναγκαστική αλλαγή βαρδιών, για να πάρουμε άδειες άνευ αποδοχών ή να κάνουμε χρήση της κανονικής μας άδειας», όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε στην εισήγηση.

Παράλληλα, στη Συνέλευση, τονίστηκε η ανάγκη για σχέδιο Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, σημειώνοντας ότι «μια κλαδική ΣΣΕ συμβάλλει στην ενιαιοποίηση της δράσης των εργαζομένων και αναδεικνύει την αναγκαιότητα για κλαδική οργάνωση. Είναι ένα σημαντικό βήμα που θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο. Η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση θα εξασφαλίζει για εμάς τους εργαζόμενους αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα με βάση τις ανάγκες μας και όχι τις ορέξεις των εργοδοτών».

ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
Καταγγελία για τις συνθήκες εργασίας σε καράβια

Την καταπάτηση στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων των ναυτικών καταγγέλλουν με παρεμβάσεις τους προς το υπουργείο Ναυτιλίας και τους συναρμόδιους φορείς τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», απαιτώντας να πάρουν μέτρα.

Σύμφωνα με καταγγελίες τους, με βάση τα δρομολόγια των πλοίων «Super Jet» και «Sifnos Jet» της ναυτιλιακής εταιρείας «Seajets», τα ωράρια εργασίας, προσθέτοντας τον χρόνο προετοιμασίας και αποκατάστασης του κάθε πλοίου, ξεπερνούν τις 15 ώρες ημερησίως! Η ναυτιλιακή εταιρεία δεν έχει ναυτολογήσει διπλά πληρώματα, ως όφειλε με βάση τα ωράρια εργασίας, αντίθετα, με την ανοχή και της λιμενικής αρχής της Νάξου, υπάρχει εφεδρικό πλήρωμα που χρησιμοποιείται και στα δύο πλοία, με αποτέλεσμα να γίνονται καθημερινά προσλήψεις - απολύσεις ναυτεργατών.

Τα εξαντλητικά δρομολόγια που εφαρμόζει η εταιρεία - αναφέρουν τα σωματεία - παραβιάζουν τη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας 180/1996 και το ΠΔ 152/2003, που καθορίζουν τις ώρες εργασίας και ανάπαυσης των ναυτεργατών, προκαλώντας σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Με άλλη καταγγελία τους απαιτούν την άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας, καθώς, όπως τους έγινε γνωστό, «από καταγγελία των ναυτεργατών του M/V "Amberl" της ναυτιλιακής εταιρείας "Karlog Shipping Co. Ltd.", το οποίο βρίσκεται στην Ινδονησία, η ναυτιλιακή εταιρεία οφείλει δεδουλευμένες αποδοχές 4 μηνών, παραβιάζοντας την εφαρμογή της ΣΣΕ για τα ποντοπόρα πλοία, προκαλώντας οξυμένα προβλήματα στους ίδιους και φέρνοντας σε οικονομική δυσχέρεια τις οικογένειές τους».

Οι ναυτεργάτες απαιτούν την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών τους και τον επαναπατρισμό τους λόγω λήξης των συμβάσεών τους, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας το επόμενο διάστημα. Επίσης στην καταγγελία τους γίνεται αναφορά στο ότι τα αποθέματα τροφοδοσίας τελειώνουν και η εταιρεία δεν τους προμηθεύει.

Συνελεύσεις, αρχαιρεσίες και εκδηλώσεις
  • Το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ηρακλείου προχωρά σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση σήμερα Παρασκευή, στις 4 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
  • Το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, απέναντι και στο νέο κύμα απολύσεων ιατρικών επισκεπτών, που ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες, καλεί σε σύσκεψη για την ιατρική ενημέρωση (ιατρικοί επισκέπτες, ιατρικά τμήματα, πωλητές κ.λπ.) αύριο Σάββατο, στις 11 π.μ. στα γραφεία του (Χαλκοκονδύλη 56, 1ος όροφος).
  • Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας - Φούρνων προχωρά σε αρχαιρεσίες με το εξής πρόγραμμα: Στον Αγ. Κήρυκο, το Σάββατο 11/7 (4 μ.μ. - 9 μ.μ) στην αίθουσα του Αγ. Παντελεήμονα. Στον Εύδηλο, την Κυριακή 12/7 (4 μ.μ. - 9 μ.μ.) στα γραφεία του Συνδικάτου στο Κατσούλειο.
  • Το Συνδικάτο Καθαριστριών Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 12/7, στις 11 π.μ. στο ΕΚΑ.
  • Στην πρώτη Γενική Συνέλευση για την ίδρυση Σωματείου καλεί η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Δικηγόρων στις 19 Ιούλη, στις 10 π.μ. στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.
Στα Γιαννιτσά

Ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση, με τίτλο «δύναμή σου η οργάνωσή σου», διοργανώνουν η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Ν. Πέλλας στον Ιδιωτικό Τομέα και το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας - Πέλλας, την Κυριακή 12 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., στο Πολύκεντρο (πεζόδρομο Γιαννιτσών). Θα γίνει κουβέντα για την αναγκαιότητα της οργάνωσης στα σωματεία και θα παρουσιαστεί αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι.

Παγκερκυραϊκό συλλαλητήριο αύριο Σάββατο

Παγκερκυραϊκό συλλαλητήριο για την αγωνιστική «υποδοχή» του πρωθυπουργού, αύριο Σάββατο, έχουν εξαγγείλει τα εργατικά σωματεία του νησιού. Συγκεντρώσεις προγραμματίζονται στις 11 π.μ. στον πεζόδρομο Γ. Θεοτόκη (Πόρτα Ριάλε) και στις 5 μ.μ. στην Ελαιουργία στις Σινιές.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Ενισχυμένος ο συνδυασμός της ΔΑΣ

Σημαντική ενίσχυση σημείωσε το ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΔΑΣ) στις πρόσφατες εκλογές του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Τρικάλων. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 232 ψηφισάντων η ΔΑΣ έλαβε 158 ψήφους (από 111 στις προηγούμενες εκλογές) και αύξησε τις έδρες της στο ΔΣ σε 3 (από 2), κατακτώντας την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου. Για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων, εξέλεξε 8 αντιπρόσωπους (από 5) και 2 (από 1) για την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος.

Η ΔΑΣ χαιρετίζει τους εκατοντάδες εργαζόμενους που στήριξαν στις εκλογές των Ιδιωτικών Υπαλλήλων το ψηφοδέλτιό της και υπογραμμίζει: «Δώσαμε αποφασιστικά τη μάχη για τη μαζικοποίηση του Σωματείου μας, μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Μάχη που το επόμενο διάστημα θα μεταφραστεί σε πιο δυναμικό αγώνα για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.Οι δυνάμεις της ΔΑΣ το επόμενο διάστημα θα πρωτοστατήσουν σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα, για 5ήμερο, 8ωρο. Για να μην απολυθεί κανένας συνάδελφός μας, για να μην τους χαρίζουμε τις Κυριακές μας! Κανείς εργαζόμενος δεν είναι μόνος του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ