ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Σε εξέλιξη τα παζάρια για το «μείγμα» της αντιλαϊκής πολιτικής

Σε εξέλιξη βρισκόταν χτες το βράδυ η τηλεσυνεδρίαση του Γιούρογκρουπ με ατζέντα τη δημοσιονομική κατάσταση και τον δημοσιονομικό προσανατολισμό στην Ευρωζώνη καθώς και για την εκλογή νέου Προέδρου.

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική για το 2021, η συζήτηση εξελίσσεται γύρω από το κατάλληλο ύψος των ελλειμμάτων και των κρατικών χρεών, έτσι ώστε να διεκπεραιωθούν τα διαδοχικά κρατικά πακέτα στήριξης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ βέβαια τα παζάρια θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες.

Θυμίζουμε ότι για το 2020 εφαρμόζεται η λεγόμενη «ρήτρα γενικής διαφυγής», στη βάση της οποίας προβλέπεται η προσωρινή παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες, προκειμένου να ενεργοποιούνται τα μέτρα στήριξης, με την προϋπόθεση ότι αυτό «δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα», όπως χαρακτηριστικά προβλέπεται.

Νέος επικεφαλής του Γιούρογκρουπ μετά την παραίτηση Σεντένο, εκλέχτηκε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Πασκάλ Ντόναχιου, καθώς στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας επικράτησε της υπουργού Οικονομικών της Ισπανίας Ν. Καλβίνιο, ενώ ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια αποσύρθηκε μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου.

«Καμία βεβαιότητα για την ανάπτυξη» λέει το ΙΟΒΕ

Παράλληλα, το ΙΟΒΕ από την πλευρά του προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεών του για την ελληνική οικονομία, βλέποντας κατρακύλα τουλάχιστον 9% για το 2020, με το ενδεχόμενο να φτάσει σε 13%. Μάλιστα, για το 2021 εκτιμάται ότι «δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για την ανάπτυξη», καθώς σε κάθε περίπτωση η όποια ενίσχυση θα είναι χαμηλότερη από τη φετινή κατρακύλα και φυσικά πάνω στο έδαφος της κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης, όπως αυτή αναμένεται να αποτυπωθεί και στο κυβερνητικό σχέδιο της «επιτροπής Πισσαρίδη», που αναμένεται να δοθεί ακόμα και σήμερα στον πρωθυπουργό.

Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει βύθιση του ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία στο 9% (από -9,7% στην προηγούμενη έκθεση) και για το 2021 μόνο μερική ανάκαμψη 6%, από 7,9% που προβλεπόταν στην προηγούμενη έκθεση.

Μάλιστα, οι εξελίξεις αυτές έρχονται μόνο λίγα χρόνια μετά την προηγούμενη καπιταλιστική κρίση και παρά τους εξαιρετικά ισχνούς ρυθμούς ανάκαμψης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, η εξέλιξη του ΑΕΠ κατά μέσο όρο ανά 5ετία διαμορφώθηκε ως εξής: 2006 - 2010 σε -0,3%, 2011 - 2015 σε -4,0%. Σε αυτό το φόντο, μετά τις όποιες μικροδιακυμάνσεις της περιόδου 2016 - 2019, είναι πλέον βέβαιο ότι και η 5ετία 2016 - 2020 όπως και οι δυο προηγούμενες θα κλείσει σε βαθύ αρνητικό έδαφος, επιβεβαιώνοντας τις τάσεις που καταγράφονται στην τελευταία 15ετία.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ TOY KKE
Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ»

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ», με επικεφαλής τον πρόεδρό της Βασίλη Πάντζο, πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Τάτση, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του Κόμματος και Γραμματέα της ΤΕ ΒΔ Αττικής. Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχαν επίσης ο Γιώργος Μπαγιαρτάκης, μέλος της ΕΟΕ της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, ο Αλέξανδρος Κάμπας, Γραμματέας της ΚΟ Ασπροπύργου, και ο Αλέξανδρος Χειράκης, τοπικός σύμβουλος Ζεφυρίου εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Οι εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας έθεσαν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά στην περιοχή και τη διαχρονική απουσία μέτρων κοινωνικής ένταξης. Μάλιστα, αποσπασματικά μέτρα που πάρθηκαν στο παρελθόν, π.χ. μετά το τραγικό περιστατικό με το θάνατο του 11χρονου μαθητή στο Μενίδι, γιγάντωσαν το ρατσισμό αντί να τον αντιμετωπίσουν. Οι εκπρόσωποι των Ρομά κατήγγειλαν επίσης την κατεδάφιση 100 καταλυμάτων στην περιοχή του Ασπροπύργου, χωρίς καμία μέριμνα για την εξασφάλιση στέγασης. Πρόκειται για περίπου 84 οικογένειες με περίπου 400 άτομα, που αυτή τη στιγμή μένουν πάνω στα ερείπια και, όπως γίνεται αντιληπτό, το πρόβλημα είναι οξυμένο εν μέσω πανδημίας και συντρέχουν σοβαροί λόγοι τόσο για την υγεία των Ρομά όσο και για τους υπόλοιπους κατοίκους της περιοχής.

Συνεχίζοντας, κατήγγειλαν την απαράδεκτη στάση της δημοτικής αρχής Ασπροπύργου που σε συνάντηση μαζί τους εξέφρασε χυδαίες ρατσιστικές απόψεις, όπως «να τους πάρετε σπίτι σας» και «δεν γκρεμίσαμε σπίτια, μαζέψαμε σκουπίδια». Από την πλευρά της η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ δήλωσε ότι θα στηρίξει τα δίκαια αιτήματα των Ρομά και θα προσπαθήσει να αναδείξει το θέμα, ώστε να λυθεί άμεσα το οξυμένο ζήτημα της στέγασης αυτών των ανθρώπων, καθώς και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας τους. Οπως τονίστηκε, ο πληθυσμός των Ρομά αξιοποιήθηκε πολλές φορές στο παρελθόν ως εξιλαστήριο θύμα από κυβερνήσεις, δημοτικές και περιφερειακές αρχές προκειμένου να ξεφύγουν από τις δικές τους πολιτικές ευθύνες για τα σοβαρά εργατικά - λαϊκά προβλήματα της περιοχής.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολιτική εξόρμηση με πολύμορφη δραστηριότητα

«Μένουμε δυνατοί, για να μην πληρώσουμε την κρίση τους»: Με το κάλεσμα αυτό του ΚΚΕ συνεχίζεται η πλατιά εξόρμηση των Οργανώσεων του Κόμματος, με καθημερινές συσκέψεις, περιοδείες, εξορμήσεις και άλλες πρωτοβουλίες. Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται:

  • Σήμερα Παρασκευή:

-- Στις 8 μ.μ., η Τομεακή Οργάνωση Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών και Ερευνας Θεσσαλονίκης οργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Ψηφιακός μετασχηματισμός: Μύθοι και αλήθειες», στο «Θέατρο Εποχών» στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης (λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου 31). Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., στη Νέα Φιλαδέλφεια (1ο ΚΑΠΗ - πρώην τσιπουράδικο), θα μιλήσει ο Νίκος Σταματόπουλος, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

-- Στις 8.30 μ.μ., στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης (πλατεία Χάνια), θα μιλήσει ο Ευθύμης Δημάκης, υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας.

  • Αύριο Σάββατο:

-- Στις 9 μ.μ., σε συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Καρύστου στην παραλία, με θέμα «Μένουμε δυνατοί, για να μην πληρώσουμε πάλι την κρίση τους», θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας.

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Λασίθι Κρήτης (λίμνη, Αγιος Νικόλαος), θα μιλήσει ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Κρήτης.

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Πέραμα (Αγία Τριάδα), θα μιλήσει η Αθηνά Ζύμαρη, στέλεχος του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλος.

Την Τετάρτη 15 Ιούλη:

-- Στις 8 μ.μ., στο δημαρχείο Συκεών, σε σύσκεψη για την Υγεία θα μιλήσει η Ελένη Μπακιρλή, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας.

Την Πέμπτη 16 Ιούλη, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Σκανδιναβία διοργανώνουν στις 7 μ.μ. ώρα Σκανδιναβίας (8 μ.μ. ώρα Ελλάδας) διαδικτυακή εκδήλωση με ομιλητή τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και ευρωβουλευτή. Για παρακολούθηση μέσω της εφαρμογής Zoom: www.us02web.zoom.us/j/82137568543?pwd=dkxKMXgrVXRVOThoVmtZSVJNclllUT09

Βιβλιοπαρουσιάσεις από ΚΟ του ΚΚΕ

Την Κυριακή 12 Ιούλη, στις 10.30 π.μ., οι ΚΟ Φαρμάκου και ΕΥΔΑΠ της ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνουν στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος) εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση με θέμα «Αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης. Συμπεράσματα από τη διαπάλη στο πλαίσιο της προηγούμενης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Η επικαιρότητά τους στο σήμερα», όπως προκύπτουν μέσα από την έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Τρίτη 14 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης (1ο Δημοτικό Σχολείο), θα παρουσιαστούν οι εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» για την καπιταλιστική κρίση, με ομιλητή τον Αλέξη Γουσόπουλο, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

Την Τετάρτη 15 Ιούλη, στις 6.30 μ.μ., οι ΚΟ Τροφίμων της ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ παρουσιάζουν στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων την έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «Β. Ι. Λένιν: Για τον πόλεμο και τη σοσιαλιστική επανάσταση». Θα μιλήσει ο Κώστας Μπορμπότης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τους αλύγιστους της ταξικής πάλης

Πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση με τίτλο «Οι αλύγιστοι της ταξικής πάλης και η ανυποχώρητη πάλη του ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό» διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Πιερίας του ΚΚΕ αύριο Σάββατο, στις 8 μ.μ. στο θέατρο του Πάρκου Κατερίνης. Θα χαιρετίσει ο Αντώνης Παπαδόπουλος, Γραμματέας της ΤΕ Πιερίας, και θα μιλήσουν ο Βάσιας Αμανατίδης και ο Χρήστος Ανανιάδης, μέλη του ΚΚΕ, που ήταν εξόριστοι στη Γυάρο και σε άλλους τόπους. Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Γυάρος, ρωγμές αντίστασης στο θανατονήσι». Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση με φωτογραφικό υλικό από τόπους εξορίας και φυλακών, ενώ θα λειτουργεί και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Σε Κεφαλονιά και Ιθάκη ο Ν. Καραθανασόπουλος

Την Κεφαλονιά και την Ιθάκη επισκέπτεται ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, έως τις 12 Ιούλη.

Σήμερα Παρασκευή στις 20.30 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος στο αίθριο του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς - Ιθάκης, με θέμα «Οι εργαζόμενοι, οι βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενοι - επαγγελματίες στον Τουρισμό πλήρωσαν πολλά, να μην πληρώσουν ξανά».

Αύριο Σάββατο στις 20.30 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου, και την Κυριακή 12 Ιούλη στις 20.00 στο Βαθύ της Ιθάκης (κεντρική πλατεία).

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Εκδήλωση για Ελληνες και μετανάστες

Οι ΚΟΒ Δήμου Πειραιά και η ΚΟΒ Ρέντη του ΚΚΕ καλούν σε συγκέντρωση Ελληνες και μετανάστες εργάτες, την Τρίτη 14 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Καμινίων. Θα μιλήσει ο Γιάννης Πατσής, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του Κόμματος.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με την τέχνη του αγώνα, πιο δυνατοί, προχωράμε

Εκδήλωση με τίτλο «Με την τέχνη του αγώνα πιο δυνατοί προχωράμε» διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, την Τρίτη 14 Ιούλη στις 19.00 στην Τεχνόπολη, στο αμφιθέατρο Δ2 στο Γκάζι. Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ