ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE
Στα δύσκολα με το «καλημέρα» ΑΕΚ και Περιστέρι

Σε δύσκολους ομίλους έφερε ΑΕΚ και Περιστέρι η κλήρωση του BCL

Eurokinissi

Σε δύσκολους ομίλους έφερε ΑΕΚ και Περιστέρι η κλήρωση του BCL
Στα δύσκολα με το «καλημέρα» έριξε την ΑΕΚ και το Περιστέρι η κλήρωση των ομίλων για την ερχόμενη σεζόν του Basketball Champions League (BCL) της FIBA, καθώς τοποθετήθηκαν σε ομίλους με αντιπάλους ιδιαίτερα δυνατούς και υπολογίσιμους. Πιο βατά μοιάζουν σε πρώτη φάση τα πράγματα για τον Ηρακλή, που επιστρέφει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις παίρνοντας μέρος στα προκριματικά του BCL, με στόχο την πρόκριση στους ομίλους.

Η φάση των ομίλων για τη νέα σεζόν είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 13 Οκτώβρη, ενώ η αυλαία της διοργάνωσης ανοίγει ένα μήνα νωρίτερα με τα προκριματικά και συγκεκριμένα στις 18 Σεπτέμβρη.

Θυμίζουμε ότι εκκρεμεί η διεξαγωγή του Φάιναλ 8 της τρέχουσας σεζόν, στα τέλη Σεπτέμβρη. Η συγκεκριμένη μορφή για την ανάδειξη του φετινού πρωταθλητή επιλέχθηκε λόγω των συνθηκών που διαμορφώθηκαν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

ΑΕΚ: Με δυνατούς και φιλόδοξους αντιπάλους

Η ΑΕΚ θα αγωνιστεί στον 4ο όμιλο, ο οποίος θεωρείται από τους πιο δυνατούς στο BCL, περιλαμβάνοντας παραδοσιακές δυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ και άλλες ισχυρές ομάδες. Συγκεκριμένα, αντίπαλοι της «Ενωσης» θα είναι η γερμανική Μπάμπεργκ, πρώην ομάδα του Νίκου Ζήση, η ιστορική ιταλική Φορτιντούτο Μπολόνια στην ευρωπαϊκή επιστροφή της, η επίσης παραδοσιακή γαλλική Σολέ, οι ιδιαίτερα δυνατές Μπιλμπάο και Χάποελ Χολόν και η φιλόδοξη τουρκική Καρσίγιακα. Ο όμιλος θα συμπληρωθεί με μία ομάδα από τα προκριματικά.

Περιστέρι: Απέναντι σε υψηλά εμπόδια

Ακόμα πιο δύσκολα προβλέπονται τα πράγματα για το Περιστέρι, που στο πλαίσιο του 1ου ομίλου θα κληθεί να αντιμετωπίσει μερικές από τις ισχυρότερες ομάδες της διοργάνωσης. Εκεί είναι οι ιδιαίτερα έμπειρες σε ευρωπαϊκό επίπεδο Γαλατασαράι και Ρίτα Βίλνιους, προερχόμενες από το Eurocup, το οποίο άφησαν για το BCL. Ξεχωρίζει επίσης η παρουσία της Τενερίφης, πρώτης νικήτριας της διοργάνωσης και πάντα ισχυρής, όπως ισχύει και για την ιδιαίτερα φιλόδοξη ιταλική Σάσαρι. Εξίσου υπολογίσιμες είναι, τέλος, η Στρασμπούρ και η Λιέτουβος Ρίτας. Και αυτός ο όμιλος θα συμπληρωθεί με μία ομάδα από τα προκριματικά.

Οι άλλοι όμιλοι:

2ος: Νίμπουρκ (Τσεχία), Νίζνι Νόβγκοροντ (Ρωσία), Ντιζόν (Γαλλία), Σαραγόσα (Ισπανία), Φάλκο Σομπατέλι (Ουγγαρία), Τόφας Μπούρσα (Τουρκία), Λούμπλιν (Πολωνία), ομάδα από τα προκριματικά.

3ος: Χάποελ Ιερουσαλήμ (Ισραήλ), Οστάνδη (Βέλγιο), Τουρκ Τέλεκομ (Τουρκία), Μπούργος (Ισπανία), Μπρίντιζι (Ιταλία), Λιμόζ (Γαλλία), Νταρουσάφακα (Τουρκία).

Ηρακλής: Ξεκίνημα με Κεραυνό Στροβόλου

Κόντρα στον Κεραυνό Στροβόλου, μια ομάδα που κυριαρχεί στο κυπριακό μπάσκετ τα τελευταία χρόνια (7 πρωταθλήματα, 10 Κύπελλα), θα ξεκινήσει το ευρωπαϊκό του ταξίδι ο Ηρακλής. Ο «Γηραιός» θα υποδεχθεί τον πρωταθλητή Κύπρου στις 15 Σεπτέμβρη, πιθανότατα στο Αλεξάνδρειο, ενώ στις 18 του ίδιου μήνα θα δώσει τη ρεβάνς στην Κύπρο. Σε περίπτωση πρόκρισης ο Ηρακλής θα αντιμετωπίσει στον β' προκριματικό γύρο τον νικητή του ζευγαριού Ντνίπρο (Ουκρανία) - Γκρόνιγκεν (Ολλανδία).

SUPER LEAGUE 1 - ΠΛΕΪ ΟΦ
Χαμογέλασαν εκτός έδρας οι «αιώνιοι»

Εκτός έδρας νίκες σημείωσαν χτες Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, με αντιπάλους τον ΟΦΗ και τον Αρη αντίστοιχα, για την 9η αγωνιστική των πλέι οφ της Super League 1. Μια «στροφή» πριν από το τέλος της διαδικασίας, και οι δύο «αιώνιοι», ο καθένας για τους δικούς του λόγους, κατάφεραν να χαμογελάσουν.

Ανάκαμψη ενόψει συνέχειας

Στο Ηράκλειο ο Ολυμπιακός, αν και αγωνιζόμενος με αρκετές αλλαγές βασικών, δεν δυσκολεύτηκε να νικήσει 3-1 τον ΟΦΗ. Ετσι, περιμένοντας και την τυπική τους «στέψη», οι νέοι πρωταθλητές Ελλάδας «ρέφαραν» σε ψυχολογικό επίπεδο την εντός έδρας ήττα από τον ΠΑΟΚ, κάτι που χρειάζονταν ενόψει των προσεχών αναμετρήσεων με την ΑΕΚ (για τα πλέι οφ αλλά και για τον τελικό του Κυπέλλου) και με τη Γουλβς για το Εuropa League. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν καλύτερο ρυθμό από τους Κρητικούς και «καθάρισαν» από το πρώτο μέρος με τα γκολ των Φορτούνη (10' πέναλτι) και Ραντζέλοβιτς (28'), οι οποίοι ήταν συνολικά από τους κορυφαίους του Ολυμπιακού. Ο πρώτος πέτυχε και δεύτερο γκολ στο 61', ενώ το τελικό σκορ διαμόρφωσε ο Δεληγιαννίδης με το «γκολ της τιμής» για τον ΟΦΗ στις καθυστερήσεις.

Με φρεσκάδα, κίνηση και ...φωνές

Σημαντικό «διπλό» για λόγους ψυχολογίας πήρε και ο Παναθηναϊκός, νικώντας 1-0 τον Αρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Οι «πράσινοι» αγωνίστηκαν με πολλούς νεαρούς παίκτες από τις ακαδημίες τους, οι οποίοι μπόλιασαν την ομάδα με διάθεση και ενέργεια. Τη νίκη έδωσε ο Κολοβός στο 75', ενώ είχαν προηγηθεί πολλές χαμένες ευκαιρίες. Μεγαλύτερη ευκαιρία του Αρη για γκολ ήταν όταν κέρδισε πέναλτι στο 39', με τον Φετφατζίδη όμως να νικιέται από τον Ξενόπουλο. Στις καθυστερήσεις ο διαιτητής Βρέσκας έδωσε και νέο πέναλτι στους γηπεδούχους, προκαλώντας τις έντονες διαμαρτυρίες των παικτών του Παναθηναϊκού, μετά από χρήση VAR όμως η απόφαση αναιρέθηκε.

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 - ΚΑΤΑΡ
Οι ημερομηνίες των αγώνων

Τις ακριβές ημερομηνίες διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2022 στο Κατάρ έδωσαν επίσημα στη δημοσιότητα η FIFA και οι διοργανωτές. Πρόκειται, θυμίζουμε, για το πρώτο Μουντιάλ στα χρονικά που θα διεξαχθεί χειμώνα, λόγω των απαγορευτικά υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στη χώρα την περίοδο Ιούνη - Ιούλη, όταν παραδοσιακά διεξάγεται η διοργάνωση.

Το Μουντιάλ του 2022 θα αρχίσει στις 21 Νοέμβρη και θα ολοκληρωθεί στις 18 Δεκέμβρη. Η φάση των ομίλων θα διαρκέσει από την έναρξη μέχρι και τις 2 Δεκέμβρη, την επομένη θα ξεκινήσει η φάση των «16», η οποία θα ολοκληρωθεί στις 6 Δεκέμβρη, 9 Δεκέμβρη ξεκινούν τα προημιτελικά, 13 Δεκέμβρη τα ημιτελικά και ο μεγάλος τελικός θα διεξαχθεί στις 18 Δεκέμβρη 2022.

Το αίμα των εργατών και τα σκάνδαλα

Πέρα από την καινοτομία της περιόδου διεξαγωγής, το Μουντιάλ του Κατάρ έχει βρεθεί στο προσκήνιο και για τους εκατοντάδες θανάτους εργατών, κυρίως μεταναστών, στα έργα υποδομής. Οι θάνατοι αυτοί ήρθαν ως αποτέλεσμα των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας, με σημαντικές ελλείψεις σε μέτρα ασφάλειας, πίεση εργολάβων και πολυεθνικών για τα χρονοδιαγράμματα και άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Παράλληλα η διοργάνωση έχει στιγματιστεί και από το σκάνδαλο χρηματισμού παραγόντων της FIFA που συνόδευσε την ανάληψη του Μουντιάλ από το Κατάρ, με τις σχετικές αποκαλύψεις να προκαλούν τριγμούς στην Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου και αλλαγές ακόμα και στην ηγεσία της.

ΒΟΛΕΪ
Καζάζης και επίσημα στον Ολυμπιακό

Και επίσημα επιστρέφει στην τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού ο Δημήτρης Καζάζης, καθώς ο σύλλογος ανακοίνωσε τη σύναψη μεταξύ τους συνεργασίας για ένα χρόνο. Διαδέχεται τον Ισπανό Φερνάντο Μουνιόθ, ο οποίος μετά από τριετή θητεία στους «ερυθρόλευκους» αποδεσμεύτηκε τις προάλλες. Εξαρχής ο Καζάζης είχε προβάλει ως πρώτο φαβορί για αντικαταστάτης του Μουνιόθ και η φημολογία επιβεβαιώθηκε, με τον Ελληνα τεχνικό να αναλαμβάνει ξανά το «τιμόνι» στον Ολυμπιακό μετά από πέντε χρόνια.

ΠΟΛΟ
Επιστροφή Μυλωνάκη στη Βουλιαγμένη

Την απόκτηση του Μανώλη Μυλωνάκη ανακοίνωσε η Βουλιαγμένη, με τον πολύπειρο περιφερειακό να επιστρέφει στην ομάδα με την οποία κατέκτησε το νταμπλ το 2012. Ο 35χρονος, που θεωρείται από τους καλύτερους περιφερειακούς της Ευρώπης, αγωνίστηκε στον ΝΟΒ την τριετία 2011 - 2014 και μετέπειτα μετακινήθηκε στον Ολυμπιακό, συνεχίζοντας να φτάνει σε διακρίσεις, όπως και σε επίπεδο Εθνικής ομάδας. Κορυφαίες στιγμές του θεωρούνται η κατάκτηση του Champions League με τους «ερυθρόλευκους» και τα δύο χάλκινα μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα με την Εθνική, ενώ έχει συμμετάσχει και σε τρεις διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων (2008, 2012, 2016).

ΑΕΚ: Δυναμικά συνεχίζει την ενίσχυσή της ενόψει της πρώτης παρουσίας στην ιστορία της στην Α1 ανδρών η ΑΕΚ, που ανακοίνωσε την απόκτηση του Μαυροβούνιου φουνταριστού Νίκολα Βούξεβιτς. Ο 34χρονος πέρυσι αγωνίστηκε στη Βουλιαγμένη, ενώ στην καριέρα του έχει κατακτήσει τίτλους με τον Ερυθρό Αστέρα, τη Γαλατασαράι, και τις ιταλικές Τριέστε και Μπρέσια. Ο Βούξεβιτς αποτελεί το δεύτερο μεταγραφικό απόκτημα των «κιτρινόμαυρων», μετά την προσθήκη του 34χρονου Σέρβου Νίκολα Ράζεν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ