ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΠΕΙΡΑΣ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Αφορμή για πολλαπλά «μηνύματα» μέσα και έξω από τη χώρα

Διάγγελμα Ερντογάν στα τέσσερα χρόνια από την απόπειρα ανατροπής του

Από τις χτεσινές εκδηλώσεις στην Αγκυρα

Turkish Presidency

Από τις χτεσινές εκδηλώσεις στην Αγκυρα
«Το έθνος μας πέρασε με χρυσά γράμματα στην Ιστορία», ισχυρίστηκε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από την απόπειρα πραξικοπήματος την 15η Ιούλη 2016, περιγράφοντας εκείνη τη μέρα ως «σημείο - καμπή» στην Ιστορία της χώρας αλλά και προσθέτοντας ότι «τα βαριά χτυπήματα σε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις στην Τουρκία πρέπει να συνεχιστούν».

Ο Ερντογάν κατέθεσε χτες το πρωί στεφάνι στο Μνημείο των Μαρτύρων της 15ης Ιούλη στην Αγκυρα (που στήθηκε μετά τα γεγονότα του 2016) και, στέλνοντας μηνύματα στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, σημείωσε έξω από τη Βουλή (που έγινε στόχος των πραξικοπηματιών εκείνο το βράδυ) ότι «όσο λέμε "προτεραιότητα έχει η Τουρκία" δεχόμαστε όλες τις διαφορετικές γνώμες, συζητήσεις και αντιπαραθέσεις».

Θυμίζουμε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 έφερε στο προσκήνιο σοβαρές ενδοαστικές αντιθέσεις στην Τουρκία, στο φόντο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή και της διαπραγμάτευσης που κάνει η τουρκική αστική τάξη για την αναβάθμιση της θέσης της. Στη διάρκεια των γεγονότων της 15ης Ιούλη σκοτώθηκαν 251 άτομα και τραυματίστηκαν 2.200. Στα χρόνια που ακολούθησαν έχουν γίνει πάνω από 130.000 συλλήψεις υπόπτων ως μελών ή υποστηρικτών της FETO - οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, ισλαμιστή επιχειρηματία, πρώην συμμάχου του Ερντογάν και κατηγορούμενου ως πρωτεργάτη της απόπειρας πραξικοπήματος.

Ο Ερντογάν υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «έχουμε βρει πάνω από 100 φυγάδες τρομοκράτες του δικτύου Γκιουλέν, που κρύβονταν στο εξωτερικό και τους παραδώσαμε στη Δικαιοσύνη», πρόσθεσε δε ότι «θα συνεχίσουμε αποφασιστικά αυτόν τον αγώνα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό μέχρι να βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης και ο τελευταίος υποστηρικτής της FETO».

Ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου Μουσταφά Σεντόπ δήλωσε ότι «βασική αιτία για την προδοτική απόπειρα της 15ης Ιούλη ήταν το ότι η Τουρκία άρχισε να αναδύεται ως δύναμη, εναντιωνόμενη σε αδικίες του σημερινού παγκόσμιου συστήματος». Ο δε εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν σημείωσε πως οι διμερείς σχέσεις της Αγκυρας πλήττονται από «το γεγονός ότι μέλη της FETΟ διέφυγαν, κυρίως στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, και σε διάφορες άλλες χώρες, και τους επιτράπηκε να συνεχίσουν τη ζωή τους χωρίς να τιμωρηθούν για τα βαριά εγκλήματα που διέπραξαν».

«Διορθώσαμε λανθασμένη απόφαση», επιμένει ο Ερντογάν

Την ίδια στιγμή, αναφερόμενος στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Ρ. Τ. Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι «μετατρέψαμε την Αγία Σοφία σε μουσείο (σ.σ. το 1934) με μια λανθασμένη απόφαση, και τώρα τη μετατρέπουμε ξανά σε τζαμί». Υπογράμμισε δε ότι η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί από μουσείο, όχι από χριστιανική εκκλησία, αλλά και ότι «εμείς αποφασίζουμε για θέματα που αφορούν την ελευθερία και τα δικαιώματα του έθνους μας».

Ας καταγραφεί ότι την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί χαιρέτισε μεταξύ άλλων και το ΥΠΕΞ του Ιράν, με τον εκπρόσωπό του Σαγέντ Αμπάς Μουσαβί να σημειώνει ότι το θέμα «είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας» και πρέπει «να εκλαμβάνεται ως ζήτημα της εθνικής της κυριαρχίας». Την απόφαση της Αγκυρας επιδοκιμάζουν άλλωστε και οι κυβερνήσεις άλλων μουσουλμανικών κρατών, όπως του Πακιστάν, της Ινδονησίας κ.ά.

Επαφές Σπέχαρ στην Κύπρο

Σε μια παράλληλη εξέλιξη η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ειδική αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, συναντήθηκε χτες με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ενόψει της καθιερωμένης ανά εξάμηνο συνεδρίασης, που θα γίνει στις 29 Ιούλη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, της «ειρηνευτικής δύναμης» που ο Οργανισμός διατηρεί στο νησί. Σύμφωνα με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη, έγινε μια «εποικοδομητική συνάντηση» στην οποία ο Κύπριος Πρόεδρος «επεσήμανε την ανάγκη αντικειμενικής αποτύπωσης των όσων έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα (σ.σ. όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις), ενέργειες που επηρεάζουν δυσμενώς και την προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά», και «έθεσε συγκεκριμένες παρατηρήσεις, αλλά και το γενικότερο πλαίσιο που θα πρέπει να δημιουργηθεί έτσι ώστε να υπάρχουν προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών». Προχτές η Σπέχαρ είχε αντίστοιχη συνάντηση με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί.


ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Κλιμακώνεται η εμπλοκή στους επικίνδυνους σχεδιασμούς

Επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποίησε την Τρίτη ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κων. Φλώρος, κατόπιν προσκλήσεως του Ισραηλινού ομολόγου του αντιστράτηγου Αβίβ Κοχαβί, στο πλαίσιο των ρόλων που αναλαμβάνει η Ελλάδα στην περιοχή, με τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν την περαιτέρω εμβάθυνση της «συνεργασίας». Η επίσκεψη Φλώρου έγινε στον απόηχο της πρόσφατης επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ιερουσαλήμ, όπως και της επικύρωσης στη Βουλή από την κυβέρνηση της ΝΔ συμφωνίας που είχε υπογράψει η προηγούμενη, του ΣΥΡΙΖΑ, «για την προμήθεια Εξοπλισμού και Υπηρεσιών Αμυνας» από το Ισραήλ, επεκτείνοντας τη διμερή στρατιωτική συνεργασία.

Στη Μαύρη Θάλασσα

Την ίδια ώρα, το ελληνικό ΠΝ συμμετέχει αναβαθμισμένα στη νέα ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, ζώνη όπου κλιμακώνεται η κόντρα του ευρωατλαντικού άξονα με τη Ρωσία. Συγκεκριμένα, το πλοίο γενικής υποστήριξης του ΠΝ «ΑΛΙΑΚΜΩΝ», ως «πλοίο διοίκησης» (ναυαρχίδα) της μόνιμης ναυτικής δύναμης του ΝΑΤΟ (SNMCMG2), μπήκε, μαζί και με τα άλλα πλοία της αρμάδας, στις 7 Ιούλη στη Μαύρη Θάλασσα, και στις 10 κατέπλευσε στο λιμάνι του Μπουργκάς στη Βουλγαρία, όπου θα συμμετάσχει από 10 - 19 Ιούλη στην άσκηση του βουλγαρικού ΠΝ «BREEZE 20», που φυσικά διεξάγεται με ΝΑΤΟικό καπέλο. Σε δηλώσεις του μάλιστα ο διοικητής της SNMCMG2, Ελληνας αντιπλοίαρχος, εστίαζε στην προετοιμασία, ώστε «η ομάδα και να γίνει πλήρως ικανή για αποστολή, προκειμένου να συμβάλει στην οικοδόμηση ετοιμότητας του ΝΑΤΟ στην πρώτη μας ανάπτυξη στη Μαύρη Θάλασσα». Σημειωτέον, στις 9 Ιούλη μπήκε στη Μαύρη Θάλασσα και η έτερη ΝΑΤΟική αρμάδα που επιχειρεί στη Μεσόγειο, η SNMG2, η οποία είχε προσκληθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή το 2016, τάχα για αντιμετώπιση του Προσφυγικού. Και οι ασκήσεις σταματημό δεν έχουν, αφού στις 20 με 26 Ιούλη έρχεται η αμερικανο-ουκρανική άσκηση «SEA BREEZE - 2020» στα βορειοδυτικά της Μαύρης Θάλασσας, όπου βέβαιη θεωρείται η συμμετοχή των παραπάνω δυνάμεων.

Ανεβάζει ρυθμούς και το ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Θεσσαλονίκη

Ταυτόχρονα, πυρετός ετοιμασιών επικρατεί στην έδρα του Γ' Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη, επισήμως πιστοποιημένο ως Αμεσης Ανάπτυξης Σώμα του ΝΑΤΟ, που χαρακτηρίζεται «ένα αξιόμαχο ΝΑΤΟικό Σώμα Στρατού, έτοιμο να αναπτυχθεί ταχέως, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου».

Στις 2 και 3 Ιούλη έγινε στην έδρα του Στρατηγείου η λεγόμενη τελική σύνοδος συντονισμού (Final Coordination Conference) της επερχόμενης ετήσιας άσκησης του στρατηγείου «GORDIAN KNOT» («Γόρδιος Δεσμός»), ενώ είχε προηγηθεί και πολυήμερο «εργαστήρι» προετοιμασίας της από τις 15 Ιούνη έως την 1 Ιούλη, με συμμετοχή σημαντικού αριθμού ΝΑΤΟικών στελεχών.

Οπως αναφέρεται αρμοδίως, η άσκηση θα δοκιμάσει τις ικανότητες του Στρατηγείου ως Πολυεθνικού Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων (Multi - Corps Land Component Command - MC LCC) του ΝΑΤΟ, να σχεδιάσει και να συντονίσει μια Μείζονα Διακλαδική Επιχείρηση, με βάση τις προβλέψεις του άρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ («περί συλλογικής άμυνας» των κρατών - μελών).


ΚΕΘΑ
Το Κυπριακό είναι διαχρονικά δεμένο με τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς

Ανακοίνωση για τα 46 χρόνια από το πραξικόπημα στην Κύπρο

46 χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από το πραξικόπημα στην Κύπρο, που άνοιξε το δρόμο στην τουρκική εισβολή, και σε ανακοίνωσή της η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα σημειώνει: «Το πραξικόπημα έγινε με τη συνεργασία της ΕΟΚΑ Β΄, ενώ είχε ήδη αποσυρθεί η ελληνική μεραρχία από το νησί απογυμνώνοντάς το αμυντικά. Το πραξικόπημα έδωσε την αφορμή για την τουρκική εισβολή (20/7/1974). Η συνέχεια είναι γνωστή: Πόλεμος, καταστροφές, νεκροί, αγνοούμενοι, προσφυγιά και κατοχή του 37% του νησιού!

Οι ΗΠΑ επιδίωκαν το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Χωρίς το πρώτο, δεν θα ερχόταν η δεύτερη και χωρίς τον "Αττίλα", δεν θα ερχόταν η διχοτόμηση».

Στη συνέχεια, η ΚΕΘΑ υπογραμμίζει πως σήμερα το κυπριακό πρόβλημα, που διαχρονικά ήταν αναπόσπαστα δεμένο με τους σφοδρούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο του ορυκτού πλούτου και των ενεργειακών δρόμων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, βρίσκεται σε κρίσιμη και επικίνδυνη φάση. «Ενώ για 46 χρόνια τώρα τα αποτελέσματα του χουντικού πραξικοπήματος είναι υπαρκτά, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και ο ΟΗΕ προωθούν μονιμοποίηση διχοτομικής λύσης και πρόσδεση του νησιού στο ΝΑΤΟικό άρμα! Παράλληλα, οξύνεται η τουρκική επιθετικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ!» υπογραμμίζει.

Στηλιτεύει την κυβέρνηση της ΝΔ που, «συνεχίζοντας την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, πρωτοστατεί στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, με το κάλπικο και ανιστόρητο επιχείρημα ότι έτσι διασφαλίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. Η Ιστορία όμως ούτε παραγράφεται ούτε παραχαράσσεται. Αυτοί που ευθύνονται για την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή δεν μπορούν να αποτελούν παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και όλες οι προηγούμενες είναι εκτεθειμένες για την πολιτική που ακολούθησαν διαχρονικά, εμπλέκοντας τη χώρα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και παζάρια».

Καταλήγοντας η ΚΕΘΑ σημειώνει: «Με αφορμή και τη θλιβερή επέτειο του πραξικοπήματος, καλούμε όλους τους εν ενεργεία και απόστρατους συναδέλφους, κάθε δημοκρατικό πολίτη και φορέα: Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στα σχέδια διχοτόμησης, για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες, με τον κυπριακό λαό πραγματικά νοικοκύρη στον τόπο του.

Να απομονώσουμε τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, που είναι θαυμαστής των δικτατόρων και προσπαθεί να απενοχοποιήσει τη χούντα και τους στυλοβάτες της, καθώς και κάθε άλλη ανάλογη φασιστική φωνή.

Απαιτούμε: Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Καμιά συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και πολέμους. Να κλείσει η βάση της Σούδας και κάθε άλλη στη χώρα. Επιστροφή στρατιωτικών από αποστολές στο εξωτερικό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ