Πέμπτη 16 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Κλιμακώνεται η εμπλοκή στους επικίνδυνους σχεδιασμούς

Επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποίησε την Τρίτη ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κων. Φλώρος, κατόπιν προσκλήσεως του Ισραηλινού ομολόγου του αντιστράτηγου Αβίβ Κοχαβί, στο πλαίσιο των ρόλων που αναλαμβάνει η Ελλάδα στην περιοχή, με τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν την περαιτέρω εμβάθυνση της «συνεργασίας». Η επίσκεψη Φλώρου έγινε στον απόηχο της πρόσφατης επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ιερουσαλήμ, όπως και της επικύρωσης στη Βουλή από την κυβέρνηση της ΝΔ συμφωνίας που είχε υπογράψει η προηγούμενη, του ΣΥΡΙΖΑ, «για την προμήθεια Εξοπλισμού και Υπηρεσιών Αμυνας» από το Ισραήλ, επεκτείνοντας τη διμερή στρατιωτική συνεργασία.

Στη Μαύρη Θάλασσα

Την ίδια ώρα, το ελληνικό ΠΝ συμμετέχει αναβαθμισμένα στη νέα ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, ζώνη όπου κλιμακώνεται η κόντρα του ευρωατλαντικού άξονα με τη Ρωσία. Συγκεκριμένα, το πλοίο γενικής υποστήριξης του ΠΝ «ΑΛΙΑΚΜΩΝ», ως «πλοίο διοίκησης» (ναυαρχίδα) της μόνιμης ναυτικής δύναμης του ΝΑΤΟ (SNMCMG2), μπήκε, μαζί και με τα άλλα πλοία της αρμάδας, στις 7 Ιούλη στη Μαύρη Θάλασσα, και στις 10 κατέπλευσε στο λιμάνι του Μπουργκάς στη Βουλγαρία, όπου θα συμμετάσχει από 10 - 19 Ιούλη στην άσκηση του βουλγαρικού ΠΝ «BREEZE 20», που φυσικά διεξάγεται με ΝΑΤΟικό καπέλο. Σε δηλώσεις του μάλιστα ο διοικητής της SNMCMG2, Ελληνας αντιπλοίαρχος, εστίαζε στην προετοιμασία, ώστε «η ομάδα και να γίνει πλήρως ικανή για αποστολή, προκειμένου να συμβάλει στην οικοδόμηση ετοιμότητας του ΝΑΤΟ στην πρώτη μας ανάπτυξη στη Μαύρη Θάλασσα». Σημειωτέον, στις 9 Ιούλη μπήκε στη Μαύρη Θάλασσα και η έτερη ΝΑΤΟική αρμάδα που επιχειρεί στη Μεσόγειο, η SNMG2, η οποία είχε προσκληθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή το 2016, τάχα για αντιμετώπιση του Προσφυγικού. Και οι ασκήσεις σταματημό δεν έχουν, αφού στις 20 με 26 Ιούλη έρχεται η αμερικανο-ουκρανική άσκηση «SEA BREEZE - 2020» στα βορειοδυτικά της Μαύρης Θάλασσας, όπου βέβαιη θεωρείται η συμμετοχή των παραπάνω δυνάμεων.

Ανεβάζει ρυθμούς και το ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Θεσσαλονίκη

Ταυτόχρονα, πυρετός ετοιμασιών επικρατεί στην έδρα του Γ' Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη, επισήμως πιστοποιημένο ως Αμεσης Ανάπτυξης Σώμα του ΝΑΤΟ, που χαρακτηρίζεται «ένα αξιόμαχο ΝΑΤΟικό Σώμα Στρατού, έτοιμο να αναπτυχθεί ταχέως, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου».

Στις 2 και 3 Ιούλη έγινε στην έδρα του Στρατηγείου η λεγόμενη τελική σύνοδος συντονισμού (Final Coordination Conference) της επερχόμενης ετήσιας άσκησης του στρατηγείου «GORDIAN KNOT» («Γόρδιος Δεσμός»), ενώ είχε προηγηθεί και πολυήμερο «εργαστήρι» προετοιμασίας της από τις 15 Ιούνη έως την 1 Ιούλη, με συμμετοχή σημαντικού αριθμού ΝΑΤΟικών στελεχών.

Οπως αναφέρεται αρμοδίως, η άσκηση θα δοκιμάσει τις ικανότητες του Στρατηγείου ως Πολυεθνικού Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων (Multi - Corps Land Component Command - MC LCC) του ΝΑΤΟ, να σχεδιάσει και να συντονίσει μια Μείζονα Διακλαδική Επιχείρηση, με βάση τις προβλέψεις του άρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ («περί συλλογικής άμυνας» των κρατών - μελών).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ