Πέμπτη 16 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Στις πλάτες των εργαζομένων τα σπασμένα της υποχώρησης της οικονομίας

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Σε εξέλιξη βρίσκονται τα παζάρια κυβέρνησης και ευρωπαϊκών θεσμών, στο πλαίσιο της «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης», αναφορικά με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα καθώς και για το ολιγόμηνο μεταβατικό καθεστώς που θα ισχύσει για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια στην πρώτη κατοικία. Μάλιστα, οι σχετικές διατάξεις εμπλουτίζονται με νέες παρεμβάσεις για το περαιτέρω άνοιγμα της δευτερογενούς αγοράς «κόκκινων» δανείων με την απαλλαγή των τραπεζών από τα βαρίδια και την είσοδο νέων ιδιωτών - επενδυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φορέας στον οποίο θα μεταβιβάζονται οι πρώτες κατοικίες λαϊκών νοικοκυριών με «κόκκινα» δάνεια θα έχει καθαρά ιδιωτικό χαρακτήρα και, όπως φαίνεται, οι ιδιώτες μέτοχοι θα ενθυλακώνουν τα νοίκια που θα τους καταβάλλονται από τα νοικοκυριά, προκειμένου να διαμένουν σπίτι τους, ώστε να μη βρεθούν στο δρόμο.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την κήρυξη της πτώχευσης, ο οφειλέτης θα έχει το δικαίωμα να μεταβιβάσει την κύρια κατοικία του στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης και να την μισθώσει από αυτόν, δηλαδή να γίνει νοικάρης στο σπίτι του.

Τροχιοδεικτικές βολές από την εξέλιξη του προϋπολογισμού

Στο μεταξύ, τη ραγδαία κατρακύλα της οικονομικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό βέβαια με τα κάθε είδους μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, αποτυπώνει η εξέλιξη του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο α΄εξάμηνο (Γενάρης - Ιούνης) του 2020, το πρωτογενές αποτέλεσμα εμφανίζει έλλειμμα 8,99 δισ. ευρώ.

Η μάζα των φορολογικών εσόδων καταγράφεται στα 18,4 δισ., χαμηλότερα κατά 2,65 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, μεταξύ άλλων και λόγω της αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων, ενώ το σύνολο των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζεται στα 28,2 δισ. με υπέρβαση του αρχικού στόχου ύψους 2,7 δισ. ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεων στήριξης των εργοδοτών.

Οπως εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, και για το 2021 θα υπάρχει «δημοσιονομική ευελιξία» στην ΕΕ για μέτρα στήριξης, αλλά και ότι οι επιπτώσεις στα έσοδα από τη φορολογία των νομικών προσώπων θα είναι πολύ πιο έντονες από αυτές στα φυσικά πρόσωπα.

Θυμίζουμε ότι για το 2020 εφαρμόζεται η λεγόμενη «ρήτρα γενικής διαφυγής», στη βάση της οποίας προβλέπεται η προσωρινή παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες, προκειμένου να ενεργοποιούνται τα μέτρα στήριξης, με την προϋπόθεση ότι αυτό «δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα», όπως χαρακτηριστικά τονίζεται.

Σε κάθε περίπτωση, τα σπασμένα φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες, με την Κομισιόν να τονίζει χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2020, ότι «όταν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες, οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να επιδιώξουν την επίτευξη συνετών μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών θέσεων και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, με παράλληλη ενίσχυση των επενδύσεων».

Σε βύθιση η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη

Ρυθμό βύθισης 20,9% κατέγραψε σε ετήσια βάση τον μήνα Μάη του 2020 ο όγκος της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε προχτές η Γιούροστατ, η υποχώρηση στη γερμανική οικονομία έφτασε σε 23,1%, στη γαλλική σε 24%, στην ιταλική σε 20,3% κ.ά. ενώ στην ελληνική σε 7,9%.

Να σημειωθεί ότι η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη είχε ξεκινήσει πολύ πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού και των περιοριστικών μέτρων, τα οποία με τη σειρά τους επιτάχυναν τους ρυθμούς κατρακύλας.

Σε ό,τι αφορά τους επιμέρους ταξινομούμενους κλάδους, πτώση καταγράφεται στην παραγωγή «κεφαλαιουχικών αγαθών» με 28,4% σε ετήσια βάση, στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά με 24% κ.ά.

Σε επίπεδο ΕΕ, η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής διαμορφώθηκε σε 20,5%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ