Πέμπτη 16 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Συγκέντρωση για τις σύγχρονες ανάγκες χιλιάδων αναπήρων

Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από τη Βουλή

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από τη Βουλή
Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή,«για να μη σταματήσουν τα παιδιά μας τις θεραπείες τους και να είναι δωρεάν», «για να μη μείνουν κι αυτόν τον Σεπτέμβρη χωρίς σχολείο», «για να ανοίξουν νέες δημόσιες δομές στην Ειδική Αγωγή», «για να σταματήσει η σφαγή στα αναπηρικά επιδόματα και συντάξεις» πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ Αττικής.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν επίσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής (ΠΟΜΕΕΑ), το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπήρων Πολιτών, ο Σύλλογος Γονέων Τυφλών Παιδιών ΚΕΑΤ, ο Αθλητικός Σύλλογος ΑμεΑ «Κεραυνός», καθώς και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Παραβρέθηκε, επίσης, αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο.

Στη συγκέντρωση κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της πανδημίας σε όλες τις χώρες του κόσμου, ενώ φωνάζοντας το σύνθημα «Το γόνατο που μας πατά είναι η κερδοφορία, πάμε για ανατροπή και άλλη κοινωνία», αντιπροσωπεία των φορέων παρέδωσε το κοινό υπόμνημά τους στα κόμματα και το προεδρείο της Βουλής.

Τα αιτήματα αιχμής της κινητοποίησης είναι τα εξής: Κανένας άνθρωπος με αναπηρία και χρόνια πάθηση χωρίς τις αναγκαίες θεραπείες, Ειδική Αγωγή και αποκατάσταση. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, κατάργηση κάθε πληρωμής από τις οικογένειες ή / και τους εξυπηρετούμενους. Αμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και πλήρη κάλυψη σε υποδομές και εξοπλισμό. Να ανοίξουν νέες δημόσιες δομές στην Ειδική Αγωγή με ευθύνη του κράτους. Καμία απόλυση, καμία δυσμενής μετατροπή σύμβασης. Γενναία αύξηση του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού. Μαζικά τεστ σε ΑμεΑ και εργαζόμενους σε Ειδική Αγωγή, Αποκατάσταση και Πρόνοια.

Αναδείχθηκαν οι τραγικές συνέπειες της εμπορευματοποίησης

Παίρνοντας το λόγο εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ, ο Χάρης Χουρδάκης, σχολίασε την δήθεν «ευαισθησία και συμπάθεια» της κυβέρνησης για τις ευπαθείς ομάδες, όταν «την ίδια στιγμή 13 νεφροπαθείς έχασαν τη ζωή τους στην κλινική "Ταξιάρχαι", χιλιάδες χρόνιοι πάσχοντες σταμάτησαν τις θεραπείες τους στο όνομα του εγκλεισμού, προκειμένου να κρύψουν τη γύμνια του δημόσιου συστήματος Υγείας που επέβαλαν οι νόμοι της αγοράς. Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία αυτών των ανθρώπων; Οσοι βγήκαν από τις ΜΕΘ πού έκαναν αποκατάσταση;».

Εκ μέρους της ΠΟΜΕΕΑ, η Γεωργία Κουρή, αναφερόμενη στην περίοδο της καραντίνας σημείωσε: «Οσοι δουλεύαμε σε χώρους εκπαίδευσης βρεθήκαμε κλεισμένοι στα σπίτια μας, με τα 534 ευρώ αυτοί που είμαστε με σύμβαση και με τα 600 ευρώ του voucher όσοι είμαστε με μπλοκάκι. Οι συμβάσεις μας στα ΝΠΙΔ ήταν σε αναστολή (...) Οσοι δουλεύαμε σε χώρους διαμονής, ζούσαμε κάθε μέρα με το φόβο, μιας και οι συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενουμένων εκεί είναι ασφυκτικές (...) Η περίοδος της καραντίνας όμως και οι συνέπειές της σήμερα στην περίοδο της "νέας κανονικότητας", όπως την βάφτισαν, μας βοήθησε ως εργαζόμενους να βγάλουμε κι ένα χρήσιμο συμπέρασμα: Ενα εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας - Ειδικής Αγωγής βάζει σε άμεσο κίνδυνο τα εργασιακά μας δικαιώματα, την αξιοπρέπειά μας, τη ζωή τη δική μας και των ανθρώπων με αναπηρία που εξυπηρετούμε».

Χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση, η Σοφία Σκλαβενίτη, πρόεδρος του ΣΕΜΙΣΕΑ, τόνισε μεταξύ άλλων: «Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να φανεί ότι ενδιαφέρεται για τους "κοινωνικά αδύναμους", τα αποτελέσματα του λουκέτου στην Ειδική Αγωγή αλλά και οι ανύπαρκτες προδιαγραφές ασφαλούς επαναλειτουργίας της, τη διαψεύδουν περίτρανα (...) Ποιος εργοδότης είναι εκείνος που θα επωμιστεί το κόστος των μέσων προστασίας, που θα προσλάβει προσωπικό καθαριότητας, που θα επιτρέψει σε ευάλωτες ομάδες, εγκύους, ακόμα και νοσούντες να μην προσέρχονται στην εργασία τους; Ποιος θα δεχτεί να μειώσει τα περιστατικά του, να δώσει επαρκή χρόνο ανάμεσα στις συνεδρίες, να μη χρησιμοποιήσει υγειονομικά ακατάλληλες αίθουσες όταν ο στόχος του είναι το κέρδος;». Αναφέρθηκε στις αλλαγές συμβάσεων, στις μειώσεις μισθών, στη γενίκευση της αυτασφάλισης, στην εκ περιτροπής εργασία, στις εκπτώσεις στη μεταφορά και σίτιση των εξυπηρετούμενων στις δομές, στην υπολειτουργία των εργαστηρίων, στη διεύρυνση της τηλεσυνεδρίας και της τηλεδιάγνωσης.

Η Γιώτα Πολλάτου, εκ μέρους του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ, αναφέρθηκε στις «επιπτώσεις από την καραντίνα και τον εγκλεισμό των ανθρώπων μας για δυο μήνες στο σπίτι χωρίς θεραπείες με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τα ιδιωτικά κέντρα Ειδικής Αγωγής λειτουργούσαν κατά το δοκούν». Ο Γιάννης Καμαρινός, εκ μέρους του ίδιου Συλλόγου, υπoγράμμισε την ανάγκη συνολικής αναδιοργάνωσης της Ειδικής Αγωγής και το άνοιγμα νέων δημόσιων δομών.

Ο Γιώργος Μπίλης, εκ μέρους του Πανελλήνιου Συλλόγου Αναπήρων Πολιτών, αναφέρθηκε στα «αδυσώπητα κι απανωτά χτυπήματα της κυβέρνησης στα δικαιώματά μας. Δίνουμε τη μάχη στο πλευρό των εργαζομένων στην Πρόνοια και την Ειδική Αγωγή για όλα όσα δικαιούμαστε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ