ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Οι πυρόπληκτοι διεκδικούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατ. Αττικής

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στη Ραφήνα, στον Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Ανατολικής Αττικής, πραγματοποίησε χτες το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής, απαιτώντας: «Λύση τώρα στα οξυμένα προβλήματα των πυρόπληκτων».

Η κινητοποίηση έγινε δύο χρόνια μετά την καταστροφή στο Μάτι και τις τραγικές επιπτώσεις που είχαν η διαχρονική απαξίωση της πρόληψης και της προστασίας του δασικού πλούτου, η αποδιάρθρωση της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής.

Δύο χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά, που άφησε πίσω της 102 νεκρούς, οι πυρόπληκτοι καταγγέλλουν ότι «οι υποσχέσεις έμειναν υποσχέσεις», ότι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε έναν γραφειοκρατικό λαβύρινθο και ότι η πλήρης αποκατάσταση παραμένει άπιαστο όνειρο.

Οπως ανέφερε μιλώντας στην κινητοποίηση ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Μάης Μέντης, «στα δύο αυτά χρόνια χορτάσαμε από υποσχέσεις και μεγάλα λόγια. Τι να θυμηθούμε από τις εξαγγελίες, ότι σε ένα χρόνο θα είναι όλα καλύτερα από πριν, ότι θα παρθούν μέτρα για να μη γίνει ξανά το κακό, μέχρι και νοσοκομείο έταξαν ότι θα μας φτιάξουν. Φυσικά, δυο χρόνια μετά ούτε αποζημίωση στο 100% υπήρξε, ούτε καν ο αμίαντος δεν έχει μαζευτεί και βρίσκεται διάσπαρτος στην περιοχή. Σαν να μην έφτανε ό,τι έχουν ζήσει μέχρι τώρα οι πυρόπληκτες οικογένειες, η κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, αφού εκπνέουν οι προθεσμίες που έχουν τεθεί από νομοθετικές παρεμβάσεις για μια σειρά ζητήματα, όπως η προστασία των πυρόπληκτων από διενέργεια πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, η φιλοξενία των πληγέντων, η επιχορήγηση ενοικίου κ.λπ.».

Το Εργατικό Κέντρο διεκδικεί: Αναστολή πλειστηριασμών και διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών ή ακίνητων σε βάρος των πυρόπληκτων οικογενειών. Επέκταση του μέτρου φιλοξενίας των πληγέντων για τους πυρόπληκτους που δεν έχει ολοκληρωθεί η πλήρης αποκατάσταση της Α' κατοικίας τους. Επέκταση της επιχορήγησης ενοικίου και τροποποίηση της σχετικής διάταξης, για καταβολή της επιχορήγησης μηνιαίως και όχι ανά τρίμηνο, αφού μέχρι σήμερα αφενός παρατηρήθηκαν δυσβάσταχτες καθυστερήσεις για τη συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων, αφετέρου πολλοί αδυνατούν να προκαταβάλουν τα ενοίκια και να αναμένουν από τέσσερις έως και έξι μήνες για να πληρωθούν. Καταβολή της αποζημίωσης περιβάλλοντος χώρου που προβλέπεται να δοθεί για την αποκατάσταση καμένων δέντρων στους κήπους και την αντικατάσταση περιφράξεων των πυρόπληκτων ιδιοκτησιών.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου συναντήθηκε με τον διευθυντή της Υπηρεσίας.

Δύσκολη η μάχη με τις φλόγες στην Κόρινθο
  • Νέα πύρινα μέτωπα χτες στην Ηλεία
  • Τις μεγάλες ελλείψεις στην πυροπροστασία είχε επισημάνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Copyright 2020 The Associated

Για δεύτερο 24ωρο συνεχιζόταν χτες η σκληρή μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες στις Κεχριές Κορινθίας, με πολλές διάσπαρτες ενεργές εστίες, σε μια μεγάλη περίμετρο, με διαρκείς αναζωπυρώσεις. Το πρωί επιχειρούσαν 236 πυροσβέστες με 54 οχήματα και 15 πεζοπόρα τμήματα, ενώ με το πρώτο φως της μέρας πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού 6 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη. Εχουν εκκενωθεί 6 οικισμοί: Αγιος Ιωάννης, Αγιος Κωνσταντίνος, Γαλατάκι, Ζήμενς, Αθίκια και Αλαμάνο. Προχτές στα Αθίκια ένα πυροσβεστικό όχημα παραδόθηκε στις φλόγες, ευτυχώς δίχως να τραυματιστούν πυροσβέστες. Χτες, όμως, τραυματίστηκε στο κεφάλι ένας πυροσβέστης. Να σημειωθεί ότι και χτες από νωρίς το πρωί στις πληγείσες περιοχές βρίσκονταν κλιμάκια του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Πελοποννήσου, αποτελούμενα από την Κική Νανοπούλου, Γραμματέα της ΤΕ Κορινθίας του Κόμματος, και τον Γιάννη Κελάρη, περιφερειακό σύμβουλο.

Το πρωί σημειώνονταν αναζωπυρώσεις στις Κεχριές, στο Γαλατά και στα Αθίκια, και επέκταση της φωτιάς προς τον Αγιο Ιωάννη και το Χιλιομόδι. Οι ζημιές σε καλλιέργειες και ελαιόδεντρα είναι σε μεγάλη έκταση, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα υπάρχουν ζημιές σε 10 σπίτια. Δύσκολη ήταν και η νύχτα, καθώς οι φλόγες πέρασαν μέσα από σπίτια σε οικισμούς, ενώ το μήκος του μετώπου της φωτιάς φέρεται να έφτασε στα 12 χιλιόμετρα.

Εγινε προληπτική απομάκρυνση, στον οικισμό Ρυτό, σε κατασκήνωση στο Σοφικό, στην Ντράσσα, με τους κατοίκους να κατευθύνονται στην Αλμυρή, και στο μοναστήρι του Αγ. Θεράποντα. Οι φλόγες είχαν πάρει πορεία προς τα νοτιοδυτικά, με δύο κύρια μέτωπα. Το ένα ήταν στο Αλαμάνο, όπου το χωριό εκκενώθηκε ξανά, και το άλλο στον Προφήτη Ηλία, με εναέριες δυνάμεις να κάνουν ρίψεις νερού.

Φωτιά είχε εκδηλωθεί και κοντά στους οικισμούς Φλοίσβο και Κατουνίστρα, αλλά και απέναντι από το καζίνο στο Λουτράκι. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα και 2 ελικόπτερα.

Πυρκαγιά βρισκόταν σε εξέλιξη και σε δασική έκταση στην περιοχή της Φιγαλείας, στη νότια Ηλεία, κοντά στα όρια με τον νομό Μεσσηνίας. Στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκονταν 29 πυροσβέστες με 11 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ ένα αεροπλάνο πραγματοποιούσε ρίψεις νερού. Ανδρας χωρίς τις αισθήσεις του εντοπίστηκε από περιοίκους στην περιοχή της Φιγαλείας. Αμέσως ενημερώθηκαν οι πυροσβέστες που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση για κατάσβεση πυρκαγιάς και, όπως αναφέρει η Πυροσβεστική, «το συγκεκριμένο άτομο ουδεμία σχέση έχει με την πυρκαγιά και κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες αρχές».

«Λαϊκή Συσπείρωση»: Ανοχύρωτη η Πελοπόννησος απέναντι σε πυρκαγιές

Οι μεγάλες πυρκαγιές που μαίνονται στην Πελοπόννησο επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τις οποίες αποτύπωνε σε Ερώτηση που είχε καταθέσει προς την περιφερειακή αρχή στις 12 Μάη. Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» σχολίαζε τις απαντήσεις που πήρε από την περιφερειακή αρχή την περασμένη Δευτέρα, αναδεικνύοντας ότι τα όποια μέτρα παίρνονται αφορούν κυρίως κάποιες χρηματοδοτήσεις του Πυροσβεστικού Σώματος από την Περιφέρεια, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τα τεράστια κενά που υπάρχουν και αποτελούν ουσιαστικά «μπαλώματα» και ημίμετρα σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες. Παράλληλα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε αναδείξει ότι δεν υπήρχε καμία δέσμευση σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των συγκεκριμένων μέτρων που πρότεινε και προειδοποιούσε ότι και φέτος η Πελοπόννησος είναι ουσιαστικά ανοχύρωτη.

Μιλώντας εκ μέρους των περιφερειακών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο πρόσφατο Συμβούλιο, ο Γιάννης Κελάρης ανέφερε πως «και αυτήν τη χρονιά υπάρχουν τεράστια προβλήματα στο ζήτημα των μέτρων πυροπροστασίας, στη λήψη προληπτικών μέτρων. Και αυτά τα σοβαρά προβλήματα ούτε τυχαία είναι ούτε αναπόφευκτα, αλλά απόρροια της πολιτικής όλων των αστικών κυβερνήσεων και της ΕΕ, που κινούνται με βάση το κριτήριο του κόστους στο θέμα της πυροπροστασίας».

Στάθηκε στην υποχρηματοδότηση, στις ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό για τη δασοπυρόσβεση, στην αναδιοργάνωση του προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα και στη μείωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων, τονίζοντας ότι «η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, βαδίζοντας στον ίδιο δρόμο, αντί να ενισχύσει χρηματοδοτικά με μόνιμο προσωπικό, μέσα και οργάνωση το Πυροσβεστικό Σώμα, τη Δασική Υπηρεσία, τις Περιφέρειες και τους δήμους για την αντιπυρική προστασία και την προστασία του δασικού οικοσυστήματος με ευθύνη του κράτους, με την ψήφιση του νόμου 4662/20, κινείται στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης των δομών της πυροπροστασίας και της Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο έρευνας, εκπαίδευσης, χρηματοδότησης και οργάνωσης. Μεταφέρει σταδιακά αρμοδιότητες πυροπροστασίας, που πρέπει να ανήκουν στο κεντρικό κράτος, σε επιχειρηματικούς ομίλους, δήμους, Περιφέρειες, εθελοντές και ΜΚΟ, στη βάση της ανταποδοτικότητας. Συρρικνώνει τις κρατικές δομές πυροπροστασίας και την κρατική χρηματοδότηση. Εμπλέκει την Πολιτική Προστασία ακόμα και στα βρώμικα σχέδια του ΝΑΤΟ και των ευρωπαϊκών κατασταλτικών μηχανισμών για το χτύπημα των λαϊκών αγώνων».

Είπε ακόμα ότι «η Δασική Υπηρεσία στην Πελοπόννησο, όπως και πανελλαδικά, εξακολουθεί να είναι υποστελεχωμένη. Η πολιτική και τα μέτρα πρόληψης πυρκαγιών στα δάση έχουν υποβαθμιστεί, χωρίς να διατίθενται τα απαιτούμενα κονδύλια. Η φύλαξη, η διάνοιξη δρόμων, ο καθαρισμός, ο εξοπλισμός και οι αναγκαίες υποδομές είναι προβληματικά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ατυχήματα, ακόμα και να χάνουν τη ζωή τους αρκετοί πυροσβέστες. Πόσοι άραγε από τους δασικούς δρόμους καθαρίστηκαν φέτος στην Περιφέρεια ώστε να έχουν ασφαλή δίοδο τα πυροσβεστικά οχήματα όταν χρειαστεί; Τα στοιχεία που καταγράφονται από Περιφερειακές Ενότητες, όπως π.χ. της Μεσσηνίας με τα τεράστια προβλήματα και τα κενά που υπάρχουν στις αρμόδιες υπηρεσίες (Πυροσβεστική, Δασαρχεία) είναι χαρακτηριστικά και πρέπει να χτυπήσουν το καμπανάκι. Πυροφυλάκεια που δεν έχουν επανδρωθεί, δασικοί δρόμοι που δεν συντηρήθηκαν, έλλειψη προσωπικού και μηχανημάτων στα Δασαρχεία, σοβαρές ελλείψεις σε χώρους εναπόθεσης απορριμμάτων κ.ά., όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος είναι εδώ, η Πελοπόννησος είναι ανοχύρωτη και μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα με τις πυρκαγιές...».

Με βάση τα παραπάνω η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλούσε την περιφερειακή αρχή να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για την όσο το δυνατόν καλύτερη θωράκιση στο ζήτημα της πυροπροστασίας. Να διεκδικήσει από την κυβέρνηση τα απαιτούμενα κονδύλια, ώστε να ενισχυθούν το Πυροσβεστικό Σώμα και όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες, με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, με μηχανολογικό εξοπλισμό, με μέσα ατομικής προστασίας, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες.

ΚΙΝΕΤΑ
Για τα δύο χρόνια από τη μεγάλη πυρκαγιά

Την Κυριακή 26 Ιούλη, στις 10.30 π.μ., στην Κινέτα (ταβέρνα «Παραδοσιακό») η ΚΟ Μεγαρέων Αττικής του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «2 χρόνια από την πυρκαγιά στην Κινέτα. Η ζωή μας δεν μπορεί να θυσιάζεται άλλο για τα κέρδη των λίγων». Θα μιλήσει ο Γιώργος Τάτσης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ