Παρασκευή 24 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Οι πυρόπληκτοι διεκδικούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατ. Αττικής

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στη Ραφήνα, στον Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Ανατολικής Αττικής, πραγματοποίησε χτες το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής, απαιτώντας: «Λύση τώρα στα οξυμένα προβλήματα των πυρόπληκτων».

Η κινητοποίηση έγινε δύο χρόνια μετά την καταστροφή στο Μάτι και τις τραγικές επιπτώσεις που είχαν η διαχρονική απαξίωση της πρόληψης και της προστασίας του δασικού πλούτου, η αποδιάρθρωση της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής.

Δύο χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά, που άφησε πίσω της 102 νεκρούς, οι πυρόπληκτοι καταγγέλλουν ότι «οι υποσχέσεις έμειναν υποσχέσεις», ότι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε έναν γραφειοκρατικό λαβύρινθο και ότι η πλήρης αποκατάσταση παραμένει άπιαστο όνειρο.

Οπως ανέφερε μιλώντας στην κινητοποίηση ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Μάης Μέντης, «στα δύο αυτά χρόνια χορτάσαμε από υποσχέσεις και μεγάλα λόγια. Τι να θυμηθούμε από τις εξαγγελίες, ότι σε ένα χρόνο θα είναι όλα καλύτερα από πριν, ότι θα παρθούν μέτρα για να μη γίνει ξανά το κακό, μέχρι και νοσοκομείο έταξαν ότι θα μας φτιάξουν. Φυσικά, δυο χρόνια μετά ούτε αποζημίωση στο 100% υπήρξε, ούτε καν ο αμίαντος δεν έχει μαζευτεί και βρίσκεται διάσπαρτος στην περιοχή. Σαν να μην έφτανε ό,τι έχουν ζήσει μέχρι τώρα οι πυρόπληκτες οικογένειες, η κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, αφού εκπνέουν οι προθεσμίες που έχουν τεθεί από νομοθετικές παρεμβάσεις για μια σειρά ζητήματα, όπως η προστασία των πυρόπληκτων από διενέργεια πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, η φιλοξενία των πληγέντων, η επιχορήγηση ενοικίου κ.λπ.».

Το Εργατικό Κέντρο διεκδικεί: Αναστολή πλειστηριασμών και διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών ή ακίνητων σε βάρος των πυρόπληκτων οικογενειών. Επέκταση του μέτρου φιλοξενίας των πληγέντων για τους πυρόπληκτους που δεν έχει ολοκληρωθεί η πλήρης αποκατάσταση της Α' κατοικίας τους. Επέκταση της επιχορήγησης ενοικίου και τροποποίηση της σχετικής διάταξης, για καταβολή της επιχορήγησης μηνιαίως και όχι ανά τρίμηνο, αφού μέχρι σήμερα αφενός παρατηρήθηκαν δυσβάσταχτες καθυστερήσεις για τη συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων, αφετέρου πολλοί αδυνατούν να προκαταβάλουν τα ενοίκια και να αναμένουν από τέσσερις έως και έξι μήνες για να πληρωθούν. Καταβολή της αποζημίωσης περιβάλλοντος χώρου που προβλέπεται να δοθεί για την αποκατάσταση καμένων δέντρων στους κήπους και την αντικατάσταση περιφράξεων των πυρόπληκτων ιδιοκτησιών.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου συναντήθηκε με τον διευθυντή της Υπηρεσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ