Παρασκευή 24 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΓΑΛΛΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ
Ζητούμενο η «κυριαρχία της Ευρώπης στη Μεσόγειο»

Ενώ η Γαλλία εντείνει τις προσπάθειες να αναβαθμιστεί γεωπολιτικά στην περιοχή

Το σκληρό «πόκερ» που συνεχίζεται σε βάρος των λαών της Νοτιοανατολικής Μεσόγειο και όχι μόνο αναδείχτηκε κατά τη χτεσινή επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στο Παρίσι, όπου τον υποδέχθηκε ο Γάλλος ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Εμ. Μακρόν υπογράμμισε ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να αφήσει «τα ζητήματα της ασφάλειάς μας στα χέρια άλλων παικτών» και δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «πραγματικά σε αυτό το μέρος της Μεσογείου που είναι ζωτικής σημασίας για μας, τα ενεργειακά θέματα και τα ζητήματα ασφαλείας είναι σήμερα σημαντικά». Πρόσθεσε δε ότι αυτά τα θέματα «αποτελούν το διακύβευμα αγώνων εξουσίας, ιδιαιτέρως της Ρωσίας και της Τουρκίας, που εκδηλώνονται με όλο και μεγαλύτερη ένταση και η Ευρώπη παίζει ακόμη μικρό ρόλο».

Καθώς γαλλικοί κολοσσοί κονταροχτυπιούνται για τον φυσικό πλούτο της γειτονιάς μας με αντίπαλους ομίλους και το γαλλικό κεφάλαιο επιδιώκει «σταθεροποίηση» βολική προς τις δικές του προτεραιότητες, ο Μακρόν είπε ότι η παρουσία του Κύπριου Προέδρου στο Παρίσι είναι ενδεικτική «για τη σημασία που έχουν για όλους τους Ευρωπαίους τα σύνορά μας, η κυριαρχία μας και ιδιαιτέρως στην Ανατολική Μεσόγειο». Στο ίδιο πλαίσιο χαρακτήρισε «αλληλεγγύη» προς Ελλάδα και Κύπρο τις κόντρες της Γαλλίας με την Τουρκία, για τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή. Στο «τραπέζι της συνάντησης» βρέθηκε και η Λιβύη, αναφέροντας ότι πρέπει να ενισχυθεί η επιχείρηση «Irini» και ανήγγειλε ότι στα τέλη Αυγούστου θα οργανώσει στο Παρίσι νέα Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου (Med 7).

Για τη «φιλοξενία του γαλλικού στόλου»

Το θέμα της φιλοξενίας των γαλλικών πολεμικών πλοίων (που φέτος έκαναν 20 επισκέψεις στην Κύπρο) ξεχώρισε στις δικές του δηλώσεις και ο Ν. Αναστασιάδης, λέγοντας ότι «η Κύπρος θα είναι πάντοτε η πιο φιλόξενη μεταξύ των χωρών όσον αφορά τον γαλλικό στόλο και όχι μόνο». Η συνεργασία σε θέματα Αμυνας και Ενέργειας ήταν βασικό θέμα της επίσκεψης Αναστασιάδη, ενώ προβλέπονταν χωριστές συναντήσεις των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών. Σημειωτέον ότι εδώ και καιρό συζητιούνται νέες «διευκολύνσεις» που γαλλικά πολεμικά πλοία θα διασφαλίσουν σε κυπριακά λιμάνια, ενώ Γάλλοι εμπειρογνώμονες συμμετέχουν ενεργά στην αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί (μεταξύ Λάρνακας και Λεμεσού), για την οποία βέβαια και οι δύο πλευρές διαψεύδουν σενάρια περί δημιουργίας «γαλλικής βάσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ