ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούλη 2020
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Ζητά μέτρα ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

Κατέθεσε υπόμνημα στο υπουργείο Παιδείας

Χρονίζοντα και νέα προβλήματα των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων καταγράφει σε υπόμνημα που κατέθεσε στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων. Σε αυτό, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για ζητήματα που αφορούν την έναρξη του σχολικού έτους, τον τρόπο εισαγωγής σε τμήματα μουσικών σπουδών, την εξαίρεση των υποψηφίων του προηγούμενου σχολικού έτους από την κατάθεση μηχανογραφικού με το δικαίωμα του 10% καθώς και των φοιτητών από το δικαίωμα μετεγγραφής και μετακίνησής τους στα παραπάνω τμήματα.

«Η έναρξη του νέου σχολικού έτους στις 7 Σεπτεμβρίου 2020 θα βρει τα σχολεία με σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό, με προβλήματα στις κτιριακές εγκαταστάσεις, με νέα ωρολόγια προγράμματα και εκπαιδευτικές διαδικασίες οι οποίες δεν διασφαλίζουν την ισότιμα παρεχόμενη, ουσιαστικά και αποκλειστικά δωρεάν εκπαίδευση. Με δεδομένη τη διάχυτη αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας και την πιθανότητα εκ περιτροπής λειτουργίας των σχολικών μονάδων, τα χρόνια προβλήματα των σχολείων όχι μόνο δεν θα αντιμετωπιστούν αλλά αντίθετα θα επιταθούν», σημειώνουν οι γονείς. Θέτουν δε μια σειρά από ερωτήματα για την αναγκαία στελέχωση των σχολείων, για τα μέτρα που αφορούν την υγεία και ασφάλεια των μαθητών και τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Οπως ξεκαθαρίζουν, «σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε λύσεις οι οποίες δεν διασφαλίζουν την ισότιμη, ουσιαστική, ολόπλευρη εκπαίδευση των παιδιών μας και μετατρέπουν την τάξη σε στούντιο αναμετάδοσης των μαθημάτων!».

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο εισαγωγής στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι γονείς επισημαίνουν ζητήματα που αφορούν την ύλη των εξετάσεων, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως τα εγχειρίδια μελέτης για το σύνολο των καλλιτεχνικών μαθημάτων στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία δεν παρέχονται από το ελληνικό κράτος, με αποτέλεσμα οι γονείς να αναλαμβάνουν το σχετικό κόστος.

Σημειώνουν επίσης: «Το γεγονός πως υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ των τριών Τμημάτων Μουσικών Σπουδών (ΠΑΜΑΚ, Ιόνιο, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) στερεί για μία ακόμα φορά τους νέους φοιτητές από το δικαίωμα της μετακίνησης ή μετεγγραφής τους, άρα και από τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους νέοι οι οποίοι προέρχονται από λαϊκές οικογένειες».

Η Ενωση ζητά να επανεξεταστεί ο τρόπος εισαγωγής στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών, να είναι ενιαίος, όπως επίσης ενιαίο να είναι και το πρόγραμμα σπουδών των πανεπιστημιακών τμημάτων ώστε να διασφαλίζεται η ισοτιμία της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Δ' ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ Δ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ο κοινός αγώνας έφερε αποτέλεσμα προς όφελος μαθητών - γονιών - εκπαιδευτικών

Ανακοίνωση με αφορμή τις εξελίξεις σχετικά με σχολικό συγκρότημα στην Κάτω Τούμπα

«Η αγωνιστική επιμονή μαζί με την ενιαία δράση έφερε τελικά το επιθυμητό και δίκαιο αποτέλεσμα», δηλώνει η Ενωση Γονέων Μαθητών Δ' Διαμερίσματος Δήμου Θεσσαλονίκης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με την οποία υποστηρίζεται πως «λύση στο θέμα που είχε ανακύψει με το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του σχολικού συγκροτήματος επί της οδού Κλεάνθους στην Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης έδωσε με παρέμβασή του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας».

Οπως σημειώνουν οι γονείς, «όταν στα τέλη Γενάρη μάθαμε ότι ήδη "έτρεχε" ένας διαγωνισμός για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης των σχολείων της Κλεάνθους με απαράδεκτους όρους για τη λειτουργία των σχολείων, οργανώσαμε την αντίδρασή μας.

Η Ενωση Γονέων Μαθητών Τούμπας μαζί με τους Συλλόγους Γονέων, τους μαθητές και τη Δ' ΕΛΜΕ, οργανώσαμε κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις. Οι αρχικές απαντήσεις ήταν αρνητικές και απαξιωτικές από όλους τους αρμόδιους. Ωστόσο, η αγωνιστική επιμονή μαζί με την ενιαία δράση έφερε τελικά το επιθυμητό και δίκαιο αποτέλεσμα.

Τώρα, όλοι αυτοί που ήταν απέναντί μας, μας λένε πως αυτοί έλυσαν το πρόβλημα. Εάν αυτό πιστεύουν, δεν θα τους το αρνηθούμε. Οι περισσότεροι όμως από 500 γονείς που υπέγραψαν το κείμενο των κινητοποιήσεων, οι εκατοντάδες μαθητές που βρέθηκαν στην κινητοποίηση στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, οι δεκάδες καθηγητές που μπήκαν μπροστά, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η δική τους δράση προκάλεσε αυτήν τη λύση. Εμείς θα βρισκόμαστε πάντα σε ετοιμότητα για να ελέγχουμε την πορεία των έργων».

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Ο κ. Τζιτζικώστας παρενέβη, σε συνεργασία και συνεννόηση τόσο με το δήμο Θεσσαλονίκης, όσο και με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να υλοποιηθεί το έργο, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος απώλειας της ευρωπαϊκής χρηματοδότησής του, αλλά και χωρίς να επηρεαστεί η σχολική καθημερινότητα, όπως ζητούσαν οι γονείς των μαθητών». Ως εκ τούτου οι παρεμβάσεις στο σχολικό συγκρότημα θα γίνουν μόνο στη διάρκεια των θερινών μηνών, όταν δεν γίνονται μαθήματα.

Να θυμίσουμε πως πρόκειται για ένα σχολικό συγκρότημα όπου στεγάζονται 5 σχολεία με περίπου 900 μαθητές. Τον περασμένο Γενάρη γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές βρίσκονταν σε διαρκείς κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στην πρόταση της διοίκησης του δήμου και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης για το κλείσιμο των σχολείων και διασπορά των μαθητών σε 14 άλλα σχολικά κτίρια της ευρύτερης περιοχής για περίπου δύο χρόνια προκειμένου να γίνουν εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης.

Στα μέσα Φλεβάρη, ο αγώνας τους δικαιώθηκε, όταν ενημερώθηκαν από τους αρμόδιους αντιδημάρχους κατά τη διάρκεια κινητοποίησης μαθητών και γονιών στο δημαρχιακό μέγαρο πως η διοίκηση του δήμου αποφάσισε την ακύρωση του διαγωνισμού για την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος της Κλεάνθους και την επαναπροκήρυξη του έργου με νέους όρους.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΘΗΝΑΣ
Παρέμβαση για την Προσχολική Αγωγή

Το ζήτημα της πρόσφατης εξαίρεσης του δήμου Αθηναίων από την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής για την επόμενη χρονιά έθεσε, μεταξύ άλλων, εκτός ημερήσιας διάταξης, τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ζητώντας κάλυψη των αναγκών:

«Σχετικά με τη δίχρονη, υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, υπάρχει η εξέλιξη ότι ο δήμος Αθηναίων εξαιρέθηκε από την εφαρμογή του προγράμματος για την επόμενη χρονιά. Τα παιδιά που έχουν κάνει αίτηση για το πρόγραμμα αυτό, θα πρέπει να ενταχθούν στους παιδικούς σταθμούς του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών. Μπορεί ο δήμος να τους καλύψει όταν το δίκτυο των παιδικών σταθμών συρρικνώνεται; Τι μέτρα θα πάρει με τα νέα δεδομένα; Χρειάζεται επιπλέον προσωπικό;

Σχεδιάζατε να νοικιάσετε 79 αίθουσες για τα νηπιαγωγεία. Θα υπάρξει κάποιο πρόγραμμα για την άμεση κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων; Με όλες αυτές τις ανάγκες, επειδή θα συζητηθεί τους επόμενους μήνες το Τεχνικό Πρόγραμμα, αξιοποιώντας και τη χρηματοδότηση του δανείου της ΕΤΕπ που έχει πάρει ο δήμος, θα υπάρξει ένα πρόγραμμα για τα σχολεία που έχουν ηλικία πάνω από 60 χρόνια, ώστε να πληρούν τις προδιαγραφές;

Για το θέμα της Προσχολικής Αγωγής, η πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών απάντησε ότι δεν θα καλυφθούν οι αιτήσεις στο σύνολό τους, διότι δεν επαρκούν οι υποδομές της πόλης της Αθήνας ώστε να ανταποκριθούν σε αυτά που ζητάει το υπουργείο. Ο γενικός γραμματέας του δήμου Αθηναίων απάντησε ότι έγινε διαγωνισμός σε όλη την πόλη για να μισθώσει ο δήμος 79 αίθουσες. Στο διαγωνισμό ανταποκρίθηκαν 20 ιδιώτες από τους οποίους οι 19 ήταν ακατάλληλοι».

46ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Εκδηλώσεις σε Ρόδο και Χίο
Σήμερα, Πέμπτη

-- Στη Ρόδο, τουρνουά μπάσκετ 3on3, στις 19.30, στο ανοιχτό προπονητικό Κέντρο Κολοσσού (Στάδιο Διαγόρα), με κεντρικό θέμα «Ο αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια για λίγους, αλλά δικαίωμα για όλους!». Θα μιλήσει ο Ανδρέας Λουκάς, παίκτης της Α1 με αμαξίδιο.

Αύριο, Παρασκευή

-- Στη Χίο, στην πλατεία Βουνακίου, στις 8 μ.μ., θα μιλήσει η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τύμπανα και χορό σε ρυθμούς samba reggae, από τις 45 μπάντες Batala σε όλο τον κόσμο, την Batala Chios και αφιέρωμα στο λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι με τους Πέτρο Ντούλη και Σταμάτη Συριώδη.

Στο χώρο θα υπάρχουν επίσης έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», θεματικές εκθέσεις για τους μαθητές και το Προσφυγικό, παιδότοπος για τους μικρούς επισκέπτες, στέκι νέων εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ