ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούλη 2020
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Συνάντηση αντιπροσωπειών στη Βιέννη

Με επίκεντρο την ασφάλεια στο Διάστημα αλλά με φόντο τον προβληματισμό των ΗΠΑ για τη ραγδαία αναβάθμιση της Κίνας

Από παλιότερη συνάντηση των Προέδρων των δύο χωρών

Copyright 2019 The Associated

Από παλιότερη συνάντηση των Προέδρων των δύο χωρών
ΒΙΕΝΝΗ.--

Αντιπροσωπείες των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Ρωσίας είχαν, προχτές, στη Βιέννη, συνάντηση με βασικό θέμα την ασφάλεια στο Διάστημα, αλλά με φόντο τις προσπάθειες που εντείνουν οι ΗΠΑ να διασφαλίσουν συμμάχους (ή έστω να προβληματίσουν δυνάμεις) για την «αντιμετώπιση» της Κίνας, όπως ανέδειξε και στην πρόσφατη περιοδεία του στην Ευρώπη ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (αμερικανικό ΥΠΕΞ), «στη συνάντηση οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για τις σημερινές και μελλοντικές απειλές, πολιτικές, στρατηγικές και δόγματα που αφορούν το Διάστημα και συζήτησαν μια μελλοντική ατζέντα για την προώθηση ασφαλών, επαγγελματικών και βιώσιμων δραστηριοτήτων στο Διάστημα».

Οπως αναμετέδωσε και το ρωσικό πρακτορείο ITAR TASS, η αμερικανική ανακοίνωση τόνισε πως «και οι δύο αντιπροσωπείες εξέφρασαν ενδιαφέρον για τη συνέχιση αυτών των συζητήσεων και τη βελτίωση της (διμερούς) επικοινωνίας, όπως και για το πώς θα ενισχυθεί η συνομιλία μεταξύ τους για τα επιχειρησιακά ζητήματα που αφορούν το Διάστημα με στόχο να μειωθεί ο κίνδυνος παρεξήγησης και να αποτραπεί μια ακούσια κλιμάκωση».

Σημειωτέον, στην αμερικανική αντιπροσωπεία συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα υπουργεία Εξωτερικών, Αμυνας, Ενέργειας, όπως και από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. «Σε μια συζήτηση που ξεπέρασε τις 13 ώρες, οι ανώτατοι Αμερικανοί πολιτικοί και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες με εμπειρία στην πολιτική για το Διάστημα αλλά και επιχειρησιακή εμπειρία ενεπλάκησαν σε αναλυτικές συζητήσεις με Ρώσους ομολόγους τους στον πρώτο διάλογο για το Διάστημα που έγινε με τη Μόσχα μετά από 7 χρόνια», κατέληξε.

Θυμίζουμε ότι οι δύο πλευρές έχουν ξεκινήσει συναντήσεις και για την πιθανή ανανέωση της συνθήκης NEW START, ενώ - αν και σε διαφορετικούς τόνους - συμφωνούν στην ανάγκη η Κίνα να πάρει μέρος κι αυτή σε διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο των εξοπλισμών. Κάτι που το Πεκίνο απορρίπτει, με το επιχείρημα ότι το δικό του οπλοστάσιο αναπτύσσεται για αμυντικούς σκοπούς.

Την περασμένη βδομάδα οι Πρόεδροι των δύο χωρών, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ, είχαν μάλιστα νέα τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία - σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου - «τόνισαν την ανάγκη συλλογικών προσπαθειών για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας και του παγκόσμιου καθεστώτος μη διάδοσης πυρηνικών όπλων».

ΡΩΣΙΑ
Αεροναυτικά γυμνάσια σε πολλές περιοχές

Σειρά από στρατιωτικά γυμνάσια, κυρίως ναυτικά και αεροπορικά, πραγματοποίησε η Ρωσία τις τελευταίες μέρες, σαφής ένδειξη προετοιμασίας για την ανάπτυξη ΝΑΤΟικών δυνάμεων κοντά στα σύνορά της.

Χτες, πάνω από 20 πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας (φρεγάτες, τορπιλάκατοι, κορβέτες) με υποστήριξη και αεροσκαφών αναπτύχθηκαν σε διάφορες περιοχές με στόχους τόσο στη θάλασσα όσο και παράκτια, όπως και σε άσκηση με σενάριο προάσπισης πλοίου κατά τη διάρκεια του αγκυροβολίου του.

Επίσης, τις προηγούμενες μέρες ξεκίνησαν ασκήσεις αεράμυνας στην περιοχή του Βόλγα. Ακόμη συστήματα αεράμυνας και πυραύλων «S-300» και «S-400» συμμετέχουν σε ασκήσεις ετοιμότητας στην Ανατολική Σιβηρία που εξετάζουν τη δυνατότητα εγκατάστασης των συστημάτων σε διαφορετικά σημεία. Σε αυτές ελέγχεται το «S-400 Triumf», που είναι το πιο προηγμένο σύστημα πυραύλων αεροπορικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς.

Την Τρίτη στη βόρεια Θάλασσα του Μπάρεντς έγινε άσκηση για αντιμετώπιση επίθεση από υποβρύχιο, ενώ τμήμα του στόλου του Ειρηνικού εκπαιδεύτηκε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας στην εξουδετέρωση εικονικού εχθρικού υποβρυχίου.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Ι. Μασκ: «Θα στήνουμε πραξικοπήματα εναντίον όποιου θέλουμε»

Αντιπαράθεση μεταξύ του γνωστού δισεκατομμυριούχου Ιλον Μασκ, ιδιοκτήτη της βιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων «Tesla», με τον Εβο Μοράλες, πρώην Πρόεδρο της Βολιβίας που ανατράπηκε με πραξικόπημα τον Νοέμβρη του 2019, εξελίχθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αρχικά ο Μασκ σχολίασε στο «Τουίτερ» ότι τα χρήματα που δίνει η αμερικανική κυβέρνηση στη βιομηχανία (λόγω της πανδημίας) δεν ωφελούν τους πολίτες. Χρήστης τού απάντησε: «Ξέρεις τι δεν ήταν προς όφελος των πολιτών; Το αμερικανοκίνητο πραξικόπημα στη Βολιβία ενάντια στον Μοράλες, ώστε εσύ να μπορείς να αποκτήσεις το λίθιο της χώρας» (που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες για ηλεκτρικές μηχανές). Η ανταπάντηση του Μασκ ήταν ξεκάθαρη: «Θα στήνουμε πραξικοπήματα εναντίον οποιουδήποτε θέλουμε. Αποδέξου το». Μετά από αυτή την κυνική τοποθέτηση, ο Μοράλες σχολίασε: «Αλλη μια απόδειξη ότι το πραξικόπημα έγινε για το λίθιο της Βολιβίας με δυο μαζικές δολοφονίες. Θα υπερασπιζόμαστε για πάντα τους δικούς μας φυσικούς πόρους».

Την ίδια ώρα, στη Βολιβία την Τρίτη συνδικάτα και λαϊκές οργανώσεις πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις ενάντια στην απόφαση της πραξικοπηματικής κυβέρνησης της Τζανίνε Ανιες να αναβάλει και πάλι τις βουλευτικές εκλογές, από τις 6 Σεπτέμβρη που είχαν προγραμματιστεί, για τις 18 Οκτώβρη. Το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο (TSE), το οποίο βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των πραξικοπηματιών στις 23 Ιούλη, δικαιολόγησε την απόφαση λόγω της εξέλιξης της πανδημίας.

Κινητοποιήσεις έγιναν σε πολλές πόλεις, όπως στην πρωτεύουσα Λα Παζ, στο Ελ Αλτο, στο Ποτόσι, στη Σάντα Κρους, στην Κοτσαμπάμπα. Οι διαδηλωτές προειδοποίησαν ότι εάν η απόφαση για καθυστέρηση των εκλογών δεν ανακληθεί, θα συνεχιστούν οι διαμαρτυρίες που έχουν κεντρικό σύνθημα «Για τη δημοκρατία και την προστασία της υγείας». Το κόμμα του Μοράλες, Κίνημα προς το Σοσιαλισμό (MAS), και ο προεδρικός υποψήφιός του, Λουίς Αρσε Κατακόρα κατήγγειλαν την αναστολή των εκλογών ως νέο πραξικόπημα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ερευνα για τις φερόμενες «επιθέσεις» αντικυβερνητικών διαδηλωτών σε υποστηρικτές του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου που έκαναν αντιδιαδήλωση, το βράδυ της Τρίτης, έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε χτες κυβερνητικός αξιωματούχος. Προχτές βράδυ πραγματοποιήθηκαν νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε Ιερουσαλήμ, Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις με αφορμή την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης και τις κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος του Νετανιάχου. Αίσθηση πάντως χτες ανάμεσα στα άλλα προκάλεσε το στήσιμο αγάλματος φυσικού μεγέθους και τρισδιάστατης καλλιτεχνικής εγκατάστασης που παρουσιάζει τον Νετανιάχου να απολαμβάνει λουκούλλειο γεύμα σε συνθήκες που θυμίζουν «μυστικό δείπνο», από τον Ισραηλινό καλλιτέχνη Ιτάλι Ζαλάιτ.

ΡΙΑΝΤ.-- Εκπρόσωπος των αυτονομιστών του «Μεταβατικού Συμβουλίου» Νότιας Υεμένης ανακοίνωσε χτες πως «παγώνουν» το στόχο της αυτονόμησης για να εφαρμόσουν ειρηνευτικό σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για εκεχειρία και εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης μεταξύ άλλων και μέσω συμμετοχής σε κυβέρνηση συνεργασίας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Οι διευθύνοντες σύμβουλοι τεσσάρων μονοπωλίων τεχνολογίας («Google», «Facebook», «Apple», «Amazon») είχαν προγραμματίσει αργότερα χτες βράδυ να καταθέσουν, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε επιτροπή της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων που ερευνά τις πρακτικές κυριαρχίας τους, μεταξύ άλλων σε τομείς όπως η βιομηχανία πληροφορικής, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, το ηλεκτρονικό εμπόριο κ.ά.

ΜΙΝΣΚ.-- Τη σύλληψη 33 Ρώσων μισθοφόρων, ηλικίας μεταξύ 24 και 55 ετών, που δούλευαν για λογαριασμό της εταιρείας «Βάγκνερ», επιβεβαίωσε χτες εκπρόσωπος της κυβέρνησης στη Λευκορωσία κατηγορώντας τους πως επιδίωκαν «να αποσταθεροποιήσουν» τη χώρα ενόψει των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου. Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Μινσκ, σε μια πρώτη αντίδραση, ανέφερε ότι δεν έχει ενημερωθεί για τυχόν συλλήψεις Ρώσων πολιτών στη Λευκορωσία και ζήτησε «περισσότερες πληροφορίες».

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Λεηλασία του προξενείου της Βενεζουέλας

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατήγγειλε την κυβέρνηση της Κολομβίας ότι δεν προστάτεψε τις εγκαταστάσεις του προξενείου στην Μπογκοτά από το βανδαλισμό, την καταστροφή και τη λεηλασία που έγιναν τη Δευτέρα. Ο Βενεζουελανός ΥΠΕΞ, Χόρχε Αρεάσα, ανακοίνωσε ότι η καταγγελία θα γίνει και στον ΟΗΕ καθώς η κυβέρνηση της Κολομβίας παραβιάζει τη Διεθνή Συνθήκη της Βιέννης για τις διπλωματικές αποστολές και τις εγκαταστάσεις τους. Το προξενείο ήταν κλειστό καθώς έχουν ανασταλεί οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες (η κυβέρνηση Ντούκε αναγνωρίζει τον αρχιπραξικοπηματία Χ. Γκουαϊδό), ωστόσο δεν υπήρξε καμία μέριμνα να φυλάσσεται ο χώρος. Αντίθετα, και μετά το βανδαλισμό ο χώρος ήταν εκτεθειμένος με αποτέλεσμα να γίνεται για μέρες πλιάτσικο, σε μια περιοχή που υπάρχουν και άλλα προξενεία. Το βανδαλισμό και την επίθεση κατήγγειλε το ΚΚ Βενεζουέλας.

Την ίδια ώρα, στην Κολομβία τελειωμό δεν έχουν οι δολοφονίες αγωνιστών, ανάμεσά τους και πρώην αντάρτες των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP). Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, από την υπογραφή της λεγόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας των ανταρτών με την αστική κυβέρνηση της Κολομβίας, το Νοέμβρη του 2016, οι δολοφονημένοι λαϊκοί αγωνιστές φτάνουν τους 971, ανάμεσά τους και 220 πρώην αντάρτες. Το κόμμα FARC (Εναλλακτική Επαναστατική Δύναμη της Πλειοψηφίας), που προήλθε από την αντάρτικη οργάνωση (ένα άλλο τμήμα συνεχίζει την αντάρτικη δράση), έχει καταγγείλει επανειλημμένα την κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας από την αντιδραστική κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε. Η τελευταία απόπειρα δολοφονίας σημειώθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στην περιοχή Βάγιε ντελ Κάουκα, κατά του πρώην αντάρτη Ουριέλ Μολίνας Κουάδρος, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά από κουκουλοφόρους και νοσηλεύεται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ