ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 2 Αυγούστου 2020
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια στις κοινωνικές ανισότητες

Οι πολίτες του Πόρτλαντ αγωνίζονται κατά του ρατσισμού, της βίας και των αδικιών, παρά την πυγμή των κρατικών δυνάμεων καταστολής

Noah Berger

Οι πολίτες του Πόρτλαντ αγωνίζονται κατά του ρατσισμού, της βίας και των αδικιών, παρά την πυγμή των κρατικών δυνάμεων καταστολής
Στους δρόμους του αγώνα παραμένουν δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί, δύο μήνες μετά τη στυγνή δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στη Μινεάπολις. Αν και το Πόρτλαντ (γνωστό και ως Πόλη των Ρόδων στο βορειοδυτικό τμήμα των ΗΠΑ) προβάλλει ως επίκεντρο των λαϊκών κινητοποιήσεων ενάντια στις ρατσιστικές διακρίσεις και τις κοινωνικές ανισότητες που προκαλεί η βαρβαρότητα του καπιταλισμού, δεν είναι η μόνη πόλη στην οποία συνεχίζονται οι αγώνες για βασικά δικαιώματα.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οργανώσεων που συμμετέχουν στο κίνημα «Οι Ζωές των Μαύρων Εχουν Σημασία» (Black Lives Matter, BLM) έγιναν σε δεκάδες πόλεις, όπως το Πόρτλαντ, το Σιάτλ, το Λος Αντζελες, το Οστιν, η Ομάχα, το Ρίτσμοντ, η Ορόρα (στο Κολοράντο). Στο Οστιν ένοπλος οδηγός ΙΧ έπεσε σε πλήθος διαδηλωτών τραυματίζοντας θανάσιμα έναν 28χρονο. Στην Ορόρα παρόμοιο περιστατικό προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό νεαρού Αμερικανού. Επιπλέον, δεκάδες διαδηλωτές, κυρίως σε Πόρτλαντ και Σιάτλ, συνελήφθησαν ή χτυπήθηκαν βάναυσα από αστυνομικούς των ειδικών επιχειρήσεων του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, συνοριοφύλακες, ακόμη και... φρουρούς τελωνείων. Κάποιοι άλλοι δοκίμασαν τη «γεύση» δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού ή ένιωσαν στο κορμί τους την οδύνη που προκαλούν οι (διόλου ακίνδυνες...) σφαίρες καουτσούκ. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση ήταν καθαρό πως τα αιτήματα δεν περιορίζονται στην ανάγκη τερματισμού των ρατσιστικών διακρίσεων και της αστυνομικής βίας. Αφορούν ευρύτερες διεκδικήσεις...

Στην ιστοσελίδα του κινήματος BLM (blacklivesmatter.com) τα πιο βασικά αιτήματα διατυπώνονται ως εξής:

  • Μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα και του λεγόμενου «σωφρονιστικού» συστήματος που «καταπίνει» εδώ και δεκαετίες τις ζωές Αμερικανών οι οποίοι ανήκουν κυρίως σε μειονότητες όπως οι Αφροαμερικανοί, οι Λατινοαμερικανοί κ.ά.
  • Καταπολέμηση της «οικονομικής αδικίας» που επί της ουσίας είναι απότοκο του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής (ανεξάρτητα αν αυτό συνειδητοποιείται πλήρως από τους διαδηλωτές).
  • Δημόσιο σύστημα Υγείας που θα προσφέρει ποιοτικές και προσιτές υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής και νοσηλευτικής κάλυψης σε όλους.
  • Σύγχρονο σύστημα Εκπαίδευσης που δεν θα κάνει «εκπτώσεις» στην εκπαίδευση των παιδιών και εφήβων λαϊκών, φτωχών συνοικιών σε μεγάλες πόλεις ή την περιφέρεια.
  • Καταπολέμηση της διαφθοράς στις κεντρικές δομές της εκτελεστικής εξουσίας.
  • Μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος από τις βιομηχανίες και τα μονοπώλια Ενέργειας που καταστρέφουν δάση, δηλητηριάζουν τον αέρα και το υπέδαφος στο όνομα του κέρδους, ρυπαίνουν και εξολοθρεύουν θαλάσσια οικοσυστήματα.
  • Καλύτερα μεροκάματα για τους υπαλλήλους τεράστιων αλυσίδων λιανικής και ηλεκτρονικού εμπορίου που κερδίζουν δισεκατομμύρια.

Τα αιτήματα αυτά επαναφέρουν στο προσκήνιο πιεστικά ζητήματα που αφορούν εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά. Αυτά αναδείχτηκαν και με την απεργία που διοργάνωσαν σειρά από εργατικά συνδικάτα στις 20 Ιούλη σε περίπου 200 πόλεις των ΗΠΑ για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μέτρα προστασίας από την πανδημία, άδεια ασθενείας μετ' αποδοχών για τους εργαζόμενους που αρρωσταίνουν ή μπαίνουν σε καραντίνα, μέτρα ασφάλειας και επαρκή εξοπλισμό ατομικής προστασίας, ελάχιστη αμοιβή 15 δολάρια/ώρα και δικαίωμα στο συνδικαλισμό χωρίς επιπτώσεις από την εργοδοσία.

Η φτώχεια, ο ρατσισμός και οι εκατόμβες των νεκρών από την αδυναμία του συστήματος Υγείας να περιθάλψει τους φτωχούς εργαζόμενους έχουν πυροδοτήσει τη λαϊκή οργή στις ΗΠΑ. Τον εφιάλτη της επιβίωσης αντιμετωπίζουν πάνω από 20.000.000 Αμερικανοί που έμειναν άνεργοι από τον περασμένο Μάρτη και καλούνται να ζήσουν με τα λιγοστά επιδόματα ανεργίας, τα οποία από τον τρέχοντα μήνα εκτιμάται πως θα περιοριστούν μόλις σε 200 δολάρια τη βδομάδα! Επίσης, την Πέμπτη ανακοινώθηκε η μεγαλύτερη πτώση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 32,9% (από το 1947 που μετριέται), ένδειξη του βαθέματος της κρίσης.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση τα δύο μεγάλα αστικά κόμματα, Ρεπουμπλικανικό και Δημοκρατικό, συνεχίζουν τα παιχνίδια τους με δεδομένη τη βαρβαρότητα ενάντια στο λαό, την οποία στηρίζουν από κοινού, προκειμένου να μη θιγούν τα κέρδη των λίγων κεφαλαιοκρατών. Χαρακτηριστικά, ο Ντ. Τραμπ έριξε στο τραπέζι την ιδέα αναβολής των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοέμβρη μιλώντας για το ενδεχόμενο εκτεταμένης νοθείας αν αξιοποιηθεί η επιστολική ψήφος. Η πρόταση (που για να περάσει απαιτείται έγκριση του Κογκρέσου) προκάλεσε αντιδράσεις τόσο σε Δημοκρατικούς όσο και Ρεπουμπλικανούς βουλευτές.


Δ. ΟΡΦ.

ΚΙΝΑ
Αντιδρά στις κινήσεις ΗΠΑ και άλλων

«Δεν είναι η Κίνα που έχει γίνει επιθετική. Είναι η άλλη πλευρά του Ειρηνικού Ωκεανού που θέλει να ξεκινήσει ένα νέο ψυχρό πόλεμο στην Κίνα, άρα πρέπει να απαντήσουμε σε αυτό», δήλωσε χτες ο πρέσβης της Κίνας στο Λονδίνο, Λιου Σιαομίνγκ, στο πλαίσιο συζήτησης με δημοσιογράφους και με φόντο την όξυνση της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ αλλά και άλλες δυνάμεις σε πολλά ανοιχτά μέτωπα.

Τον τελευταίο καιρό προκαλεί προβληματισμό στο Πεκίνο η έντονη διπλωματική «κινητικότητα» της Ουάσιγκτον να «αφουγκραστεί καλύτερα τις ανησυχίες» που δημιουργεί και σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα η ανέλιξη της Κίνας. Δεν ήταν τυχαίες οι επαφές που είχε πρόσφατα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, στην Ευρώπη, όπως και οι προτάσεις που έχει καταθέσει ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, για τη σύγκληση μιας διευρυμένης Συνόδου G7, με Ρωσία, Ινδία, Αυστραλία κ.ά., χωρίς όμως την Κίνα.

«Εμείς δεν ενδιαφερόμαστε» για έναν πόλεμο, ισχυρίστηκε ο Λιου και «συνεχίζουμε να λέμε στην Αμερική ότι η Κίνα δεν είναι εχθρός σας, η Κίνα είναι φίλος σας, εταίρος σας», ανέφερε, ενώ απευθυνόμενος στη Βρετανία σημείωσε: «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια "παγκόσμια Βρετανία" που παρακάμπτει ή εξαιρεί την Κίνα (...) Η αποσύνδεση από την Κίνα σημαίνει αποσύνδεση από ευκαιρίες, αποσύνδεση από ανάπτυξη, αποσύνδεση από το μέλλον». Πρόσθεσε δε ότι το Λονδίνο δηλητηρίασε τις σχέσεις του με το Πεκίνο μέσα από την «ανάμειξή» του στο Χονγκ Κονγκ και δεν παρέλειψε να πει ότι «θα πληρώσει το τίμημα» εάν θέλει «να συμπεριφερθεί στην Κίνα σαν σε εχθρικό κράτος».

Σημειωτέον, τους τόνους απέναντι στην Κίνα ανεβάζει και η Αυστραλία, που έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ καταγγέλλοντας ως «παράνομες» τις διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, την Παρασκευή, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν την αναβολή των προγραμματισμένων για τις 6 Σεπτέμβρη εκλογών για το τοπικό Κοινοβούλιο (LegCo), επικαλούμενες τη νέα έξαρση του Covid-19. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες αντικαθεστωτικών ότι ακυρώθηκαν οι υποψηφιότητές τους.

Αμερικανοί στρατιώτες και στην Πολωνία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Η αναδιάταξη των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη, όπως είχε εξαγγελθεί, εμπεριέχει το στοιχείο του ανταγωνισμού με τη Γερμανία (ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ επικαλείται ότι δεν «πληρώνει στο ΝΑΤΟ»), αλλά και της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία και την παρουσία του ΝΑΤΟ πιο κοντά στα ρωσικά σύνορα. Οι 11.800 Αμερικανοί στρατιωτικοί φεύγουν από βάσεις της Γερμανίας και κατευθύνονται σε βάσεις στην Πολωνία, στο Βέλγιο αλλά και την Ιταλία.

Ο Πολωνός υπουργός Αμυνας Μαριούς Μπβάστσακ, λίγο μετά την ολοκλήρωση αμερικανο-πολωνικών συνομιλιών, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι «τουλάχιστον 1.000» Αμερικανοί στρατιώτες και μια δομή διοίκησης για την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ θα αναπτυχθούν στην Πολωνία μέσα στους επόμενους μήνες. Χαρακτήρισε τη νέα δομή «το πιο σημαντικό κέντρο διοίκησης χερσαίων δυνάμεων στην περιοχή», προσθέτοντας πως θα προηγηθεί η υπογραφή της τελικής συμφωνίας ΗΠΑ - Πολωνίας για τη μόνιμη παρουσία του αμερικανικού στρατού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ