Σάββατο 1 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 2 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Αντιδρά στις κινήσεις ΗΠΑ και άλλων

«Δεν είναι η Κίνα που έχει γίνει επιθετική. Είναι η άλλη πλευρά του Ειρηνικού Ωκεανού που θέλει να ξεκινήσει ένα νέο ψυχρό πόλεμο στην Κίνα, άρα πρέπει να απαντήσουμε σε αυτό», δήλωσε χτες ο πρέσβης της Κίνας στο Λονδίνο, Λιου Σιαομίνγκ, στο πλαίσιο συζήτησης με δημοσιογράφους και με φόντο την όξυνση της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ αλλά και άλλες δυνάμεις σε πολλά ανοιχτά μέτωπα.

Τον τελευταίο καιρό προκαλεί προβληματισμό στο Πεκίνο η έντονη διπλωματική «κινητικότητα» της Ουάσιγκτον να «αφουγκραστεί καλύτερα τις ανησυχίες» που δημιουργεί και σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα η ανέλιξη της Κίνας. Δεν ήταν τυχαίες οι επαφές που είχε πρόσφατα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, στην Ευρώπη, όπως και οι προτάσεις που έχει καταθέσει ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, για τη σύγκληση μιας διευρυμένης Συνόδου G7, με Ρωσία, Ινδία, Αυστραλία κ.ά., χωρίς όμως την Κίνα.

«Εμείς δεν ενδιαφερόμαστε» για έναν πόλεμο, ισχυρίστηκε ο Λιου και «συνεχίζουμε να λέμε στην Αμερική ότι η Κίνα δεν είναι εχθρός σας, η Κίνα είναι φίλος σας, εταίρος σας», ανέφερε, ενώ απευθυνόμενος στη Βρετανία σημείωσε: «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια "παγκόσμια Βρετανία" που παρακάμπτει ή εξαιρεί την Κίνα (...) Η αποσύνδεση από την Κίνα σημαίνει αποσύνδεση από ευκαιρίες, αποσύνδεση από ανάπτυξη, αποσύνδεση από το μέλλον». Πρόσθεσε δε ότι το Λονδίνο δηλητηρίασε τις σχέσεις του με το Πεκίνο μέσα από την «ανάμειξή» του στο Χονγκ Κονγκ και δεν παρέλειψε να πει ότι «θα πληρώσει το τίμημα» εάν θέλει «να συμπεριφερθεί στην Κίνα σαν σε εχθρικό κράτος».

Σημειωτέον, τους τόνους απέναντι στην Κίνα ανεβάζει και η Αυστραλία, που έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ καταγγέλλοντας ως «παράνομες» τις διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, την Παρασκευή, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν την αναβολή των προγραμματισμένων για τις 6 Σεπτέμβρη εκλογών για το τοπικό Κοινοβούλιο (LegCo), επικαλούμενες τη νέα έξαρση του Covid-19. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες αντικαθεστωτικών ότι ακυρώθηκαν οι υποψηφιότητές τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ