ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Αύξηση των κρουσμάτων με την κυβέρνηση να κρύβει τις ευθύνες της

Συνολικά 153 νέα κρούσματα σε 20 περιφέρειες. Γιατί δεν δίνει αναλυτικά στοιχεία για την Αττική η κυβέρνηση;

INTIME NEWS

Ραγδαία είναι η αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού μέρα με τη μέρα, τα οποία σημειώνουν και μεγάλη γεωγραφική διασπορά. Ηδη μέλη της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας εκτιμούν την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων, καθώς σταδιακά αυξάνεται και ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Αυτό είναι αποτέλεσμα της ακύρωσης ουσιαστικά όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων από την κυβέρνηση, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού και των Μεταφορών. Μάλιστα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στα νοσοκομεία και τις δημόσιες δομές Υγείας δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα ώστε να θωρακιστούν σε προσωπικό και εξοπλισμό, η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη για το λαό.

Τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χτες φτάνουν τα 153, εκ των οποίων τα 18 είναι εισαγόμενα (11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, 7 προσήλθαν αυτοβούλως). 40 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, 38 στη Θεσσαλονίκη, 14 στη Λάρισα, 9 στις Κυκλάδες (τα 8 αφορούν σε συρροή σε χώρο εστίασης), 4 στον Εβρο (όλα συνδεόμενα με τον γάμο στην Αλεξανδρούπολη), από 3 σε Ηλεία, Κέρκυρα, Κόρινθο, Πέλλα, Χαλκιδική, από 2 σε Αργολίδα, Αχαΐα, Ιωάννινα, Καβάλα, Μαγνησία (και τα δύο από το στρατόπεδο στο Στεφανοβίκειο), από 1 σε Θεσπρωτία, Κιλκίς, Κοζάνη, Μεσσηνία, Χανιά. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.123 (ημερήσια μεταβολή +3,1%).

Δεκατέσσερις άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 70 έτη. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. 1.370 (26,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.551 (49,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα, ενώ 1.202 κρούσματα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Χτες δεν είχε καταγραφεί κανένας νέος θάνατος, ενώ 210 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, με διάμεση ηλικία τα 76 έτη.

Γιατί δεν δίνουν στοιχεία για την Αττική;

Εδώ και καιρό, η κυβέρνηση δεν δίνει κανένα στοιχείο για τα κρούσματα της Αττικής, παρά μόνο για τον αριθμό τους. Αυτό προκαλεί πολλά και εύλογα ερωτήματα, δεδομένου ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Πώς είναι δυνατόν να δίνονται αναλυτικά στοιχεία για όλες τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες και όχι για την Αττική; Μέχρι σήμερα το μόνο γνωστό, και έχει δημοσιευτεί στον Τύπου, είναι το ότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι στη Δυτική Αττική και Δυτική Αθήνα... Επίσης, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχουν κρούσματα σε υγειονομικό προσωπικό, τα οποία όμως συνδέονται με επισκέψεις σε τουριστικές περιοχές... Αυτά τα περιστατικά θεωρούνται άραγε εισαγόμενα ή εγχώρια;

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τα περί «φιλότιμου» και «ατομικής ευθύνης». Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, που έβαλε εκ νέου κατά του «εφησυχασμού» και της «χαλάρωσης», αντιπαραθέτοντας τα περί «ατομικής ευθύνης» και «συλλογικής ωριμότητας».

Κάνοντας γαργάρα τα εισαγόμενα κρούσματα, σε μια προσπάθεια να μη θιγούν τουριστικές ροές και κέρδη των ξενοδοχειακών ομίλων (διόλου τυχαία ο πρωθυπουργός επισκέπτεται σήμερα το πρωί τη Ρόδο για σύσκεψη με φορείς του Τουρισμού, ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος έβαζε χτες «χρέος όλων μας να διαφυλάξουμε την έστω και σύντομη αυτή τουριστική περίοδο»), ο Στ. Πέτσας περιόρισε τεχνηέντως σε τρεις τις «εστίες ανησυχίας» στην παρούσα φάση. Οπως είπε, η πρώτη αφορά στις συχνές διελεύσεις Ελλήνων, ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα από τις χώρες της Βαλκανικής. Η δεύτερη αφορά τις συναθροίσεις ορθίων, κυρίως στα μπαρ, αλλά και σε γάμους, βαπτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Η τρίτη στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης

Πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις ευθύνες της κυβέρνησης. Γιατί δικές της αποφάσεις ήταν και η χαλάρωση των ελέγχων στα χερσαία σύνορα από τις αρχές Ιούλη και τα μέτρα χαλάρωσης που έλαβε για τα καταστήματα εστίασης με την αύξηση του αριθμού τραπεζιών αλλά και ανθρώπων που μπορούν να κάθονται σε αυτά το πρώτο δεκαήμερο του Ιούλη και βέβαια η αύξηση της πληρότητας σε καράβια και αεροπλάνα, όπως και τα μειωμένα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ο Στ. Πέτσας δήλωσε ακόμα: «Και για τις τρεις αυτές πηγές ανησυχίας παίρνουμε μέτρα». Θύμισε ότι στα χερσαία σύνορα, από προχτές Τετάρτη τέθηκε σε ισχύ απαγόρευση διέλευσης από την Κακαβιά, από τις 11 μ.μ. έως τις 7 π.μ. καθημερινά, για να εξασφαλιστούν στοχευμένοι έλεγχοι στη διάρκεια της μέρας. Παραπέρα, ανακοίνωσε ότι αυτή η απαγόρευση διέλευσης επεκτείνεται από σήμερα το βράδυ στις χερσαίες πύλες εισόδου που παραμένουν ανοιχτές για συγκεκριμένες κατηγορίες διακινουμένων, πλην του Προμαχώνα.

Αναφορικά με τα μέσα μεταφοράς, είπε ότι σήμερα, στη 1 το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όπου θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του, «προκειμένου να αποφασιστούν μέτρα για την αύξηση της πυκνότητας των δρομολογίων, που θα συμβάλει στη μείωση του χρόνου αναμονής, αλλά και που θα περιορίσει τον συνωστισμό, στην προσπάθεια μείωσης της πιθανότητας διασποράς του κορονοϊού». Δεν έδωσε, ωστόσο, καμία απάντηση γιατί τέτοια μέτρα δεν είχαν αποφασιστεί από την αρχή της άρσης του γενικευμένου lockdown και άφησαν την κατάσταση να εξελιχθεί έτσι έως τώρα.

Εξάλλου, δεν απέκλεισε, ενόψει των εορτασμών στις 15 Αυγούστου, να ληφθούν μέτρα στις λιτανείες, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, παραπέμποντας σε αποφάσεις που θα παρθούν μετά τη σύσκεψη της Δευτέρας στο Μαξίμου, του Κυρ. Μητσοτάκη με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και επιστήμονες. Δεν απέκλεισε, τέλος, και τοπικά lockdown για να περιοριστεί η πιθανότητα διασποράς στην κοινότητα.

ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σπάνε το ένα μετά το άλλο τα ... ρεκόρ

Η εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο είναι ταχύτατη και όσο και αν προσπαθούν οι αστικές κυβερνήσεις να την αποδώσουν στην ατομική ευθύνη των απλών ανθρώπων - που βεβαίως δεν πρέπει να υποτιμηθεί - ο κύριος λόγος είναι ότι προκειμένου να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών, ειδικά σε κλάδους όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές, η βιομηχανία, τα λεγόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα γίνονται «λάστιχο», ενώ τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς είναι ελλιπέστατα. Την ίδια ώρα, τα εμπορευματοποιημένα συστήματα Υγείας σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο αφήνουν ακάλυπτα τα πλατιά λαϊκά στρώματα και την ανάγκη για μαζικούς ελέγχους, ιχνηλάτηση και φροντίδα των νοσούντων.

Η εικόνα της εξάπλωσης της μόλυνσης από τον κορονοϊό SARS-COV-2 έως χτες το βράδυ ανέφερε ότι «έσπασε» και το όριο των 19 εκατομμυρίων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (19.112.318) και οι νεκροί έφτασαν τις 713.858.

Στην πρώτη θέση είναι σταθερά οι ΗΠΑ με 4.993.508 κρούσματα και 161.990 θύματα. Εντονες διαμαρτυρίες προκαλεί σε ενώσεις εκπαιδευτικών στις ΗΠΑ η απόφαση κατά τόπους αρχών για άνοιγμα των σχολείων ενώ είναι αυξημένα τα κρούσματα. Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί ζητούν να στελεχωθούν τα σχολεία με νοσηλευτές και συμβούλους για να στηρίξουν τους μαθητές, αλλά και μέτρα οικονομικής στήριξης των οικογενειών. Αντιδράσεις επίσης προκάλεσε νέα ανάρτηση στο διαδίκτυο του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ότι «τα παιδιά πρακτικά δεν μολύνονται από τον κορονοϊό» από τηλεοπτική του συνέντευξη. Η διαχείριση του Twitter ζήτησε να κατέβει η ανάρτηση, γιατί «παραβίαζε τους κανόνες για την παραπληροφόρηση σχετικά με την COVID-19», κάτι που έκανε το επιτελείο, που προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την ...νέα κοτσάνα του Προέδρου. Το ίδιο έκανε και το Facebook, προφανώς για να διαφυλάξει τα δικά του συμφέροντα.

Στη λίστα των χωρών με τα περισσότερα κρούσματα ακολουθούν η Βραζιλία με 2.873.304 και 97.692 νεκρούς, η Ινδία με 2.024.502 και 41.627 αντίστοιχα, η Ρωσία με 871.894 και 14.606 και στη συνέχεια η Νότια Αφρική, το Μεξικό, το Περού, η Χιλή, η Ισπανία, η Κολομβία, το Ιράν, η Βρετανία, η Σαουδική Αραβία. Νέες εστίες παρατηρούνται και σε Γαλλία, Ιταλία, Βαλκάνια.

Στη Γερμανία, όπου επίσης παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε ότι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από «περιοχές κινδύνου», δηλαδή χώρες με πολλά κρούσματα, θα υποβάλλονται από το Σάββατο υποχρεωτικά σε τεστ για κορονοϊό, που δηλώνεται ότι θα γίνεται δωρεάν.

Σαν να μην έχει συμβεί τίποτα...

«Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να παρουσιάσουμε ένα πλαίσιο τόσο ελκυστικών κινήτρων που να μας επιτρέπουν να μπορούμε να στελεχώσουμε τα νησιά μας, ειδικά τα μικρότερα νησιά, με τακτικό προσωπικό».

Τάδε έφη Κυριάκος Μητσοτάκης, χτες από τη Χάλκη... Λες και δεν έχει μεσολαβήσει το διάστημα της καραντίνας, λες και δεν υπάρχει το δεύτερο κύμα ενόψει, λες και δεν συμβαίνει τίποτα... «Σύντομα», λέει, θα υπάρξει ...κάποιο σχέδιο. Αλλη μία απόδειξη ότι το χρονικό διάστημα της καραντίνας αξιοποιήθηκε αποκλειστικά και μόνο για μέτρα ενίσχυσης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και όχι βέβαια για τη θωράκιση του συστήματος Υγείας.

Το πρώτο τοπικό lockdown στον Πόρο μετά το «άνοιγμα» του Τουρισμού

Σε έκτακτα μέτρα που παραπέμπουν στο πρώτο τοπικό lockdown μετά το «άνοιγμα» του Τουρισμού προχώρησε χτες η κυβέρνηση για τον Πόρο, μετά τον εντοπισμό 13 κρουσμάτων από τα συνολικά 40 που ανακοινώθηκαν για την Αττική. Τα μέτρα που θα ισχύσουν για τις επόμενες δέκα μέρες πάρθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Η εξέλιξη εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση, που τσαλαπάτησε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε βάρος της υγείας του λαού, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού και των Μεταφορών.

Συγκεκριμένα, μετά από έκτακτη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε αργά χτες το βράδυ στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας, αποφασίστηκε:

-- Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.

-- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κ.λπ.

-- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

-- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α' βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

-- Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Στο νησί θα μεταβούν σήμερα το πρωί κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), 10μελές ειδικό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. για εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων, καθώς και ειδικό κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος για την πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ