ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΕΣΑΚ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ»
Αύξηση της χρηματοδότησης και μαζικές προσλήψεις προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας

Mε αφορμή τη ραγδαία έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού, με την κυβέρνηση να «κουνάει το δάχτυλο» αποθεώνοντας για ακόμα μια φορά την «ατομική ευθύνη» και αποδεικνύοντας περίτρανα ότι ο χρόνος που «κερδήθηκε» με θυσίες δεν αξιοποιήθηκε ούτε στο ελάχιστο για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, η παράταξη ΕΣΑΚ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) στον «Ευαγγελισμό» θέτει τα εξής ερωτήματα:

  • «Δεν είναι παράλογο, όταν τα κρούσματα συνδέονται ξεκάθαρα με το άνοιγμα του Τουρισμού, κατά την είσοδο των τουριστών στη χώρα να γίνονται περιορισμένοι "δειγματοληπτικοί" (1 στους 8 τον Ιούλη!!) ή και καθόλου έλεγχοι;
  • Γιατί, ενώ ήδη "εκφράζεται μια ανησυχία" για τα αυξανόμενα κρούσματα, η κυβέρνηση προχώρησε σε αύξηση της πληρότητας (100% στα αεροπλάνα, 80 - 85% στα πλοία), σε άνοιγμα από χώρες με πληθώρα κρουσμάτων, στο "άνοιγμα" της κρουαζιέρας;
  • Γιατί ενώ γίνεται λόγος για αποφυγή του συνωστισμού, τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν πάρει... το Μεγάλο Περίπατο;
  • Πώς γίνεται λόγος για "ορφανά" κρούσματα με αποκλειστική ευθύνη των πολιτών, όταν δεν γίνονται καθολικοί έλεγχοι του πληθυσμού;
  • Τέλος, σε τι θέση είμαστε εμείς, οι εργαζόμενοι στην Υγεία, να αντιμετωπίσουμε αυτήν την έξαρση, όταν τα νοσοκομεία ήδη "στενάζουν" από παραμελημένα περιστατικά ασθενών που "έμειναν σπίτι", όταν ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με τραγικές ελλείψεις σε απλά μέσα προστασίας (γάντια, μάσκες κ.λπ.), όταν πάνω από 30.000 μόνιμοι γιατροί και νοσηλευτές εξακολουθούν να λείπουν από το "ενισχυμένο και θωρακισμένο" σύστημα Υγείας, όταν τα δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ παραμένουν ελάχιστα (σε σχέση με τις προ πανδημίας ανάγκες) κι όταν οι χιλιάδες συμβασιούχοι - που πήραν κι αυτοί στην πλάτη τους πάγιες ανάγκες του ΕΣΥ - βρίσκονται με πετσοκομμένα δικαιώματα και μονίμως υπό την απειλή της απόλυσης;

Η απάντηση στα "παράλογα" αυτά ερωτήματα είναι απλή. Η αύξηση των κρουσμάτων δεν ήρθε από το πουθενά. Είναι πασιφανές ότι το "άνοιγμα" του Τουρισμού και των Μεταφορών έγινε με την υποταγή των σχετικών υγειονομικών πρωτοκόλλων στις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Οφείλεται στις μεγάλες "εκπτώσεις" στα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους, το λαό και τους επισκέπτες της χώρας, στη διατήρηση των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού και πόρων στις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Η προστασία της υγείας του λαού σήμερα απαιτεί:

1. Αύξηση της χρηματοδότησης και στήριξη όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας για τις "τρέχουσες" και τις έκτακτες ανάγκες με μαζικές προσλήψεις, με μόνιμη σχέση εργασίας, προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, άνοιγμα κλινών ΜΕΘ και πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού για τη λειτουργία τους, διασφάλιση προστατευτικών μέσων, υγειονομικού υλικού κ.λπ. στην αναγκαία ποσότητα και ποιότητα.

2. Εφαρμογή μέτρων καθολικού προληπτικού ελέγχου των τουριστών στις χώρες προέλευσης και κατά την είσοδο στη χώρα, καθώς και πλήρη εφαρμογή των μέτρων προστασίας των εργαζομένων όπως και διαγνωστικά τεστ (σε όλους και επαναλαμβανόμενα περιοδικά).

3. Κατάργηση κάθε εκχώρησης και εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στη δημόσια Υγεία.

Δίνουμε τη μάχη "τώρα" για την προστασία της υγείας του λαού μας με όπλο μας την προοπτική "του αύριο", με αποκλειστικό γνώμονα τις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες, ένα αποκλειστικά δημόσιο ενιαίο δωρεάν σύστημα Υγείας στο πλαίσιο μιας κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας με εργατικό έλεγχο και την εξουσία στα χέρια του».

ΔΑΣ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ
Ανοίγουν ΔΟΥ με 13 κρούσματα σε υπαλλήλους

Την απαράδεκτη μεθόδευση της ΑΑΔΕ για εσπευσμένη επαναλειτουργία της Α' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης, από σήμερα, ενώ έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό σχεδόν το 1/3 των υπαλλήλων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ Εφοριακών.

Το πρώτο κρούσμα έγινε γνωστό στις 4/8. Ακολούθησε λήψη δειγμάτων από τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Αρχικά διαγνώστηκαν θετικοί ακόμα 5 υπάλληλοι και χτες, «σύμφωνα με έγκυρες πηγές, (...) μία βδομάδα μετά», τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονταν σε 13. Η Α' ΔΟΥ παρέμενε κλειστή μέχρι και χτες. Ομως, όπως καταγγέλλει η ΔΑΣ, η ΑΑΔΕ έχει δηλώσει την πρόθεσή της να επαναλειτουργήσει τη ΔΟΥ από σήμερα.

Η ΔΑΣ Εφοριακών τονίζει ότι μια τέτοια απόφαση προσβάλλει τους πληγέντες εφοριακούς και εκθέτει σε κίνδυνο αυτούς και τους συναλλασσόμενους πολίτες. Επιπλέον επιβεβαιώνει πως «μπροστά στην επίτευξη της περιβόητης στοχοθεσίας και της συγκέντρωσης των εσόδων η εργοδοσία δεν λογαριάζει ούτε καν την υγεία των εργαζομένων στη ΔΟΥ».

Η ΔΑΣ Εφοριακών απαιτεί από τον Σύλλογο Εφοριακών Θεσσαλονίκης - Κιλκίς - Χαλκιδικής να αφήσει την τακτική του Πόντιου Πιλάτου, να πετάει δηλαδή το μπαλάκι για το άνοιγμα της ΔΟΥ στον ΕΟΔΥ, και να απαιτήσει να παραμείνει η ΔΟΥ σε αναστολή λειτουργίας τουλάχιστον έως την επόμενη βδομάδα ώστε και το 14ήμερο της καραντίνας να παρέλθει και να εξομαλυνθεί συνολικά η κατάσταση. Παράλληλα, απευθύνεται στην ΠΟΕ - ΔΟΥ ώστε να προβεί άμεσα σε κάθε ενέργεια προκειμένου να μην προχωρήσει ο απαράδεκτος σχεδιασμός της ΑΑΔΕ.

ΡΩΣΙΑ
Εγκριση εμβολίου κατά του κορονοϊού

Με πάνω από 200.000 τη μέρα εξακολουθούν να αυξάνουν σε παγκόσμιο επίπεδο οι μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό και μέχρι χτες το βράδυ είχαν ξεπεράσει τα 20,3 εκατομμύρια τα κρούσματα και οι θάνατοι τις 740.000. Στη λίστα των πιο χτυπημένων χωρών, οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πρώτη θέση ξεπερνώντας τα 5,2 κρούσματα και τους 166.000 θανάτους και ακολουθούν η Βραζιλία με πάνω από 3 εκατ. και 101.000 αντίστοιχα, η Ινδία (2,3 εκατ. - 45.500), η Ρωσία (897.599 - 15.131), η Νότια Αφρική, το Μεξικό, το Περού, η Κολομβία, η Χιλή.

Την έγκριση εμβολίου κατά του κορονοϊού ανακοίνωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτηρίζοντας το γεγονός μεγάλη επιτυχία γιατί «η Ρωσία γίνεται πρώτη χώρα στον κόσμο». Το εμβόλιο θα έχει το όνομα «Sputnik Vaccin», αντλώντας το όνομα από τη σοβιετική περίοδο και τον ομώνυμο πρώτο τεχνητό δορυφόρο που μπήκε σε τροχιά το 1957. Μάλιστα, ο Πούτιν, «διαφημίζοντάς» το, είπε ότι το εμβόλιο δοκίμασε και η κόρη του και το μόνο σύμπτωμα ήταν η ανάπτυξη πυρετού 38 οC που στη συνέχεια επανήλθε. Το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από το Ερευνητικό Ινστιτούτο «Γκαμαλέγια» και το υπουργείο Αμυνας, θα γίνεται σε δύο δόσεις (το κόστος υπολογίζεται στα 40 δολάρια) και από τις δοκιμές φαίνεται ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί αποκτούν ανοσία, που οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι μπορεί να διαρκεί και για δύο χρόνια.

Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, ο πρόεδρος του κρατικού επενδυτικού ταμείου RDIF, το οποίο συμμετείχε στην ανάπτυξη του εμβολίου, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει ήδη δεχτεί παραγγελίες από 20 χώρες που αντιστοιχούν σε 1 δισεκατομμύριο δόσεις. Διευκρίνισε ότι η φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών αρχίζει αύριο, ενώ η έναρξη της παραγωγής τοποθετείται στον Σεπτέμβρη. Πάντως, η επίσπευση των δοκιμών από τα ρωσικά μονοπώλια, αλλά και άλλα σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, εγείρει ενστάσεις για το κατά πόσο ασφαλή θα είναι τα πρώτα εμβόλια. Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοινώνει ότι βρίσκεται σε συζήτηση με τις ρωσικές αρχές για τη διαδικασία πιθανής προέγκρισης του ρωσικού εμβολίου, που θα απαιτήσει έλεγχο και επανέλεγχο και επαρκή επιστημονικά στοιχεία.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αδιαπραγμάτευτο αίτημα η ανανέωση των συμβάσεων

Την ανανέωση συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, που φτάνουν στη λήξη τους, εργαζομένων που απασχολούνται στην Περιφέρεια Αττικής απαιτεί ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ).

Οι προσλήψεις συμβασιούχων από την Περιφέρεια Αττικής, σημειώνει, έγιναν «για την κάλυψη κατεπειγουσών και πρόσκαιρων αναγκών, λόγω εμφάνισης και διασποράς του κορονοϊού COVID-19». Η αναγκαιότητα της ανανέωσής τους είναι προφανής, καθώς «το 40% των οργανικών θέσεων παραμένουν κενές», ενώ «ο κορονοϊός "καλπάζει"» και οι πρώτες 4μηνες συμβάσεις «που λήγουν μέσα στον Αύγουστο, αφορούν ειδικότητες απολυμαντών, οδηγών και γενικά άκρως απαραίτητου προσωπικού.

(...) Θεωρούμε αδιαπραγμάτευτο ζήτημα την ανανέωση των συμβάσεών τους, δεδομένου ότι εκτός των άλλων καλύπτουν βασικές ανάγκες στις υπηρεσίες και η εμπειρία, που αποκτήσανε, είναι πολύτιμη. Δυναμώνουμε τη διεκδίκηση για σταθερή δουλειά, για σταμάτημα της ομηρίας, για επίλυση ζητημάτων που αφορούν την πλήρη αναγνώριση της εργασίας και της προϋπηρεσίας τους, για μισθό που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες, για ίσα δικαιώματα».

Αμα είσαι άρρωστος απαγορεύεται η είσοδος στο ... νοσοκομείο!

«

Βραβείο» θα πάρει ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» για τον τρόπο που βρήκε να «θωρακίσει» το νοσοκομείο από την πανδημία. Μόλις χτες εξέδωσε εντολή, με την οποία ορίζει:

«Εφεξής κάθε επισκέπτης/συνοδός θα θερμομετρείται πριν την είσοδό του στο Νοσοκομείο. Στην περίπτωση που παρουσιάζει θερμοκρασία άνω των 37,5 βαθμών Κελσίου, δεν θα του επιτραπεί η είσοδός του»!

Με άλλα λόγια, το νοσοκομείο εάν διαπιστώνει πως ένας άνθρωπος είναι πιθανόν ασθενής, αντί να βρει τρόπο για να του δοθεί η κατάλληλη ιατρική φροντίδα, απλώς θα τον στέλνει από κει που 'ρθε, ακυρώνοντας ουσιαστικά την αποστολή του! Η εντολή αυτή είναι προφανώς η μετάφραση της πρόσφατης δήλωσης του υπουργού Υγείας περί «ετοιμότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας για κάθε ενδεχόμενο»!

Αυτό είναι, προφανώς, μία ακόμα ένδειξη του κατά πόσο «θωρακισμένο» είναι το δημόσιο σύστημα Υγείας, για το οποίο η κυβέρνηση δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα ώστε να το ενισχύσει σε εξοπλισμό και προσωπικό, έξι μήνες μετά την εκδήλωση της πανδημίας στη χώρα μας...

Κόφτες παντού

Μια μέρα πριν, το υπουργείο Πολιτισμού ενημέρωνε ότι μετά το επιβεβαιωμένο κρούσμα σε εργαζόμενη στους αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Αγοράς, «το σύνολο των εργαζομένων στους ανωτέρω χώρους θα υποβληθεί σε ελέγχους από τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, οι οποίοι θα δώσουν και τις αναγκαίες οδηγίες για τα περαιτέρω».

Και «πριν αλέκτορα λαλήσαι», η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων καταγγέλλει: «Σήμερα με έκπληξη και απορία μαθαίνουμε ότι αυτό (σ.σ. οι έλεγχοι στο προσωπικό) δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί. Ελπίζουμε ότι δεν θα προκύψουν περισσότερα προβλήματα για το προσωπικό αλλά και για τους επισκέπτες» και υπενθυμίζει το αίτημα που δένει τους εργαζόμενους όλων των κλάδων που είναι εκτεθειμένοι σε επιστημονικοφανή και ξεχειλωμένα υγειονομικά πρωτόκολλα: «Επανειλημμένως έχουμε ζητήσει τον έλεγχο του φυλακτικού προσωπικού, διότι είναι υπηρεσία που έρχεται σε καθημερινή επαφή με κοινό, αλλοδαπό και ημεδαπό. Επιπροσθέτως, καλούμε τις κατά τόπους Υπηρεσίες να έλθουν ΑΜΕΣΑ σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ, παράλληλα με τις ενέργειες του ΥΠΠΟΑ και να προσπαθήσουν να προγραμματιστούν τα αναγκαία τεστ για το προσωπικό τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ