ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Προετοιμασία εδάφους» για επικίνδυνες διευθετήσεις με ευρωατλαντική σφραγίδα

Eurokinissi

Ανεβάζουν ταχύτητες κυβέρνηση και «εταίροι» της ντόπιας αστικής τάξης, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, για τις επικίνδυνες διευθετήσεις και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, σχέδια που δίνουν και επιπλέον αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας.

Με το ερευνητικό «Ορούτς Ρέις» και τουρκικά πολεμικά πλοία να κινούνται χτες για τρίτη συνεχόμενη μέρα εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας - από την οποία εξήλθε αργά χτες το βράδυ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες - και την Πολεμική Αεροπορία να συνεχίζει τις προκλήσεις με 23 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, σε διάγγελμά του ο Κυρ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα ότι επιδιώκει «με όλους γέφυρες ειρήνης, καλής πίστης και συνεργασίας», όπως βάφτισε το ιμπεριαλιστικό παζάρι που ολοφάνερα είναι σε πλήρη εξέλιξη, στις πλάτες των λαών της περιοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο υπερασπίστηκε τις συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο, τονίζοντας πως «αποδεικνύουν ότι όταν υπάρχει καλή διάθεση και κλίμα εμπιστοσύνης μπορούν τελικά να επιλυθούν πολυετείς διαφορές (...) στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου». Πρόσθεσε ότι «στο ίδιο πλαίσιο νομιμότητας (...) είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όλους τους γείτονές μας».

Συνεχίζοντας παράλληλα το «γαϊτανάκι» των αλληλοκατηγοριών με την τουρκική κυβέρνηση για το ποιος με τη στάση του καθυστερεί τις επικίνδυνες διευθετήσεις, σημείωσε ότι «διάλογος με προκλήσεις και σε κλίμα έντασης είναι, προφανώς, άνευ αντικειμένου», κατηγορώντας την Τουρκία ότι με την αντίδρασή της στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με Αίγυπτο «παραμένει προσκολλημένη στη λογική του εξαναγκασμού και των εκφοβισμών», ταυτόχρονα «αποδεικνύει και τον προσχηματικό χαρακτήρα της δήθεν ετοιμότητάς της για διάλογο. Γιατί, πώς είναι δυνατόν μια καθ' όλα νόμιμη συμφωνία ενός κράτους με ένα άλλο να χρησιμοποιείται από ένα τρίτο κράτος ως πρόσχημα αποχώρησης από τις διερευνητικές επαφές πριν αυτές καν επανεκκινήσουν;», έβαλε ερώτημα, σε άλλη μια απόδειξη ότι είχαν δρομολογημένο εδώ και καιρό «διάλογο», μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, χωρίς ενημέρωση του λαού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αναπαράγοντας το παραμύθι των ιμπεριαλιστών «συμμάχων» ως τάχα «εγγύηση» για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αποσιωπώντας ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αναγόμενες στο παζάρι ΕΕ - Τουρκίας φέρνουν τα κυριαρχικά δικαιώματα στο κρεβάτι του Προκρούστη, υποστήριξε ότι «δεν είμαστε μόνοι σε αυτήν την προσπάθεια». Παρουσίασε ως απόδειξη την «άμεση ανταπόκριση της ΕΕ» στο αίτημα της κυβέρνησης να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, υποστηρίζοντας ότι «το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αλλά και τις σχέσεις όλης της Ευρώπης με την Τουρκία». Ισχυρίστηκε, ακόμα, ότι συνεχίζοντας «την πολιτική των επιθετικών προκλήσεων, η Τουρκία τον μόνο δρόμο που ανοίγει είναι αυτόν των ισχυρών κυρώσεων εναντίον της», και ότι «ισχυρά κράτη, με σημαντική παγκόσμια και περιφερειακή ισχύ, συντάσσονται με το δίκαιο των θέσεών μας».

Ταυτόχρονα ξανάστελνε σήμα ότι «προσβλέπουμε να επικρατήσει, επιτέλους, η λογική στη γειτονική μας χώρα. Ωστε να μπορέσει να ξεκινήσει ένας καλόπιστος διάλογος. Βασισμένος στο Διεθνές Δίκαιο και στον αμοιβαίο σεβασμό για τη μία διαφορά που αποτελεί το αντικείμενο συζήτησης και ενδεχόμενης προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο: Την οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», επαναλαμβάνοντας δηλαδή και τη γενικόλογη διατύπωση περί «θαλασσίων ζωνών» που περιλαμβάνει τα πάντα, από την ΑΟΖ έως την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα.

Δεν παρέλειψε να επικαλεστεί τον κίνδυνο ατυχήματος «όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές», είπε.

Ο πρωθυπουργός είχε, εξάλλου, τηλεφωνικές επικοινωνίες χτες για το ζήτημα με τους Προέδρους Γαλλίας και Αιγύπτου.

Στην επικοινωνία με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ Σίσι συμφώνησαν, σύμφωνα με την κυβέρνηση, στην ταχύτερη δυνατή επικύρωση της Συμφωνίας για καθορισμό θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που θα επισφραγιστεί από συνάντηση των δύο ηγετών.

Με ευρωατλαντική «ομπρέλα»

Παράλληλα, από το ΥΠΕΞ ανακοινώθηκε ότι αύριο, απόγευμα Παρασκευής, ο υπουργός Ν. Δένδιας θα συναντηθεί στη Βιέννη με τον Αμερικανό ομόλογό του Μ. Πομπέο (περιοδεύει σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης). Επισήμως, «οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας». Ολα αυτά στον απόηχο των νέων προκλητικών δηλώσεων, τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον, όπου αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέφερε την αμερικανική θέση περί «διαφιλονικούμενων υδάτων» στην Ανατ. Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ, όπου έχουν πλεύσει το «Oruc Reis» και τουρκικά πολεμικά πλοία, περιοχές όπου Ελλάδα και Κύπρος «διεκδικούν δικαιοδοσία»...

Ιδια μέρα, Παρασκευή, ο Ν. Δένδιας θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο συνεκλήθη κατόπιν σχετικού ελληνικού αιτήματος «προκειμένου να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας», όπως αναφέρει το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Να καταγραφεί εδώ το περιεχόμενο της επιστολής Δένδια προς τον Ζ. Μπορέλ (ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας), με την οποία ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τόνιζε ότι «η υπαναχώρηση της Τουρκίας από το διάλογο με την Ελλάδα, τον οποίο διευκόλυνε η Γερμανία, έγινε υπό το πρόσχημα της σύναψης της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας, μιας καθ' όλα νόμιμης συμφωνίας». Σημείωνε, ακόμα, ότι «η συμφωνία με την Αίγυπτο με τον τρόπο που συνήφθη, αφήνει σκοπίμως χώρο για ανάλογες διαπραγματεύσεις και συμφωνίες στο μέλλον και με άλλες χώρες της περιοχής», στην πρεμούρα τους να πάνε επιτέλους σε αυτό το τραπέζι ευρωατλαντικών διευθετήσεων.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο ίδιος ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Μπορέλ, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο, βάζει και άλλα θέματα στην ατζέντα του Συμβουλίου, υποβαθμίζοντας έτσι τη συζήτηση για την Τουρκία, την οποία αποφεύγει και να κατονομάσει ακόμα: «Θα συζητήσουμε επείγοντα θέματα και θα εξετάσουμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προεδρικές εκλογές της Λευκορωσίας, καθώς και τις εξελίξεις στον Λίβανο», έγραψε, με δεδομένες τις ευρωενωσιακές ...παροτρύνσεις να ανοίξει ένας «συνολικός διάλογος» με τη «στρατηγική εταίρο» Αγκυρα.

Στο Ισραήλ σήμερα ο Ν. Δένδιας

Στο μεταξύ, χτες, ο Δένδιας είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες, για τις κινήσεις της Αγκυρας στην Ανατ. Μεσόγειο, με τους ομολόγους του από Κύπρο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία.

Σήμερα αναμένεται μετάβασή του στο Ισραήλ, όπου θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου, ενώ προηγουμένως θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Γκ. Ασκενάζι. Ο Δένδιας συνομίλησε ήδη χτες τηλεφωνικά με τον Ασκενάζι, ενώ είχε και συνάντηση με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα Γ. Αμράνι.

Ο Ισραηλινός πρέσβης μετέβη και στο υπουργείο Αμυνας, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Ν. Παναγιωτόπουλο. Στην κυβέρνηση προβάλλουν, ως στήριξη, τάχα, των ελληνικών θέσεων, ανάρτηση της ισραηλινής πρεσβείας ότι «το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της». Αυτό όταν στο εσωτερικό του Ισραήλ δυναμώνουν οι φωνές παραγόντων που καλούν σε βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των κυβερνήσεων Ερντογάν - Νετανιάχου, κι ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση, μέσα και από το «σχήμα 3+1» (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος συν ΗΠΑ) καλεί σε μια συνολική «διευθέτηση» των θαλασσίων ζωνών με όλες τις χώρες της περιοχής και αμερικανοΝΑΤΟικό «καπέλο».

Ενδεικτικά, άλλωστε, είναι και τα όσα είπε ο πρέσβης Αμράνι σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα («Χανιώτικα Νέα»). Ερωτηθείς πώς βλέπει την αντιπαράθεση Ελλάδας και Τουρκίας, έλεγε μεταξύ άλλων πως «ελπίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες θα δημιουργήσουν ένα κανάλι κατανόησης. Ξέρετε το λέμε σε αυτούς που αναφέρονται στις δικές μας αντιπαραθέσεις, ότι όπως έχετε εσείς τα δίκια σας, το ίδιο πιστεύει και η άλλη πλευρά...», μην αφήνοντας περιθώρια παρερμηνειών.

Παραπέρα, στην κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας υπήρξε επιστολή της μονίμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ προς τον γγ του Οργανισμού A. Γκουτέρες. Στην επιστολή, καταγγέλλεται η Τουρκία για τη σημαντική κλιμάκωση των εντάσεων και την υπονόμευση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για την κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος στην υφαλοκρηπίδα της. Η Ελληνίδα διπλωμάτης τονίζει και αυτή, μεταξύ άλλων, την προσχηματική υπαναχώρηση της Τουρκίας από τις διερευνητικές επαφές. Ανάλογη επιστολή απέστειλε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ προς τον γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, που θυμίζουμε μόλις προχτές καλούσε στην επίλυση του ζητήματος «σε πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης».

Τέλος, ο υπουργός Αμυνας είχε τηλεφωνική επικοινωνία χτες με την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί, αναλύοντάς της την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Προκλήσεις «στο πεδίο», για τετελεσμένα «στο τραπέζι»

Την ίδια ώρα που η τουρκική κυβέρνηση κλιμακώνει τις προκλήσεις της στη Μεσόγειο με τη δραστηριότητα του ερευνητικού «Ορούτς Ρέις», επικαλείται τον διάλογο για την επίλυση των διαφορών. Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, μιλώντας στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων «Ρόιτερς», σημείωσε ότι «με διάλογο θέλει η Τουρκία να επιλύσει τη διένεξη με την Ελλάδα σχετικά με τις έρευνες για ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο», αλλά θα υπερασπιστεί «τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην περιοχή».

Και πρόσθεσε: «Θέλουμε να πιστεύουμε πως η κοινή λογική θα επικρατήσει. Τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είμαστε με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου, της καλής γειτονίας και του διαλόγου και θέλουμε να καταλήξουμε σε πολιτικές λύσεις με ειρηνικά μέσα, ευθυγραμμιζόμενοι με τους διεθνείς νόμους».

Κατέληξε επαναλαμβάνοντας τα περί «Γαλάζιας Πατρίδας»: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα, τους δεσμούς και τα δικαιώματά της στα παράκτια ύδατα. Θα πρέπει να είναι γνωστό πως οι θάλασσές μας είναι η γαλάζια πατρίδα μας. Κάθε σταγόνα είναι πολύτιμη».

Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης σε τηλεδιάσκεψη με επιτελάρχες του στρατού, ο Ακάρ υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται να επιτραπούν τετελεσμένα και κανένα σχέδιο που δεν θα περιλαμβάνει την Τουρκία και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» (το ψευδοκράτος).

Ακόμα, ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου, Γκιουλνούρ Αϊμπέτ, κάλεσε την ΕΕ και τις χώρες - μέλη (ενόψει και του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, αύριο, Παρασκευή) «να μοιραστούν δίκαια τους ενεργειακούς πόρους» και πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή καμία μονομερής προσέγγιση που αφήνει την Τουρκία να αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα στην περιοχή ενώ επιχειρείται αυτή να φυλακιστεί στις ακτές της και της αρνούνται τα δικαιώματα στη Μεσόγειο».

Σε αυτό το κλίμα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε ότι το «Ορούτς Ρέις» θα ποντίσει σεισμικά καλώδια 1.750 χιλιομέτρων έως τις 23 Αυγούστου, σκανάροντας το βυθό, με έρευνες δύο διαστάσεων. Μάλιστα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανάρτησε και βίντεο από το εσωτερικό του ερευνητικού πλοίου, όπου δηλώνεται ότι ερευνάται ...περιοχή που ανήκει στην Τουρκία.

Από το πρωί χτες ο τουρκικός Τύπος αναφερόταν σε τηλεδιάσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, με την Γερμανίδα καγκελάριο και προεδρεύουσα στην ΕΕ, Αγκελα Μέρκελ, τις προσεχείς ώρες ή μέρες. Νωρίτερα εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ κάλεσε και τις δύο χώρες να καθίσουν στο τραπέζι των απευθείας διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούσιος, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ σημείωσε ότι «υπάρχει απόλυτη και αγαστή συνεργασία μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας για την αντιμετώπιση αυτής της προκλητικής, πειρατικής πολιτικής της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφερόμενος στην επικοινωνία του Κύπριου Προέδρου Ν. Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη.

Και άλλα θέματα στο τραπέζι

Την ίδια ώρα, η Αγκυρα βάζει και άλλα θέματα στο τραπέζι. Χαρακτηριστικά, το τουρκικό ΥΠΕΞ έβαλε χτες με ανακοίνωσή του θέμα ότι «η Ελλάδα κλείνει δημοτικά σχολεία που ανήκουν στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης», εγκαλώντας την ΕΕ πως «παρακολουθεί τη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια χώρα - μέλος της».

Απαντώντας το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε σε ανακοίνωσή του: «Είναι τουλάχιστον παράδοξο, αν όχι αστείο, να υποδεικνύει η Τουρκία στην Ελλάδα την ανάγκη σεβασμού μειονοτικών δικαιωμάτων (...) Ειδικότερα για τη μουσουλμανική μειονότητα, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι στην περιοχή λειτουργούν 115 μειονοτικά Δημοτικά Σχολεία, εντός των οποίων η παρεχόμενη διδασκαλία διασφαλίζει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα των μαθητών».

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2020
Τροχιοδεικτικές βολές για την «επόμενη μέρα»

Η συνεχιζόμενη κατρακύλα της οικονομικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό βέβαια με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και του εγχώριου κεφαλαίου, αποτυπώνονται στην εξέλιξη των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο 7μηνο Γενάρη - Ιούλη του 2020, το πρωτογενές αποτέλεσμα εμφανίζει έλλειμμα 11,65 δισ. ευρώ.

Η μάζα των φορολογικών εσόδων καταγράφεται στα 22,67 δισ., χαμηλότερα κατά 3,57 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, μεταξύ άλλων και λόγω της αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων, ενώ το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζεται στα 23,1 δισ., χαμηλότερα κατά περίπου 5 δισ. σε σχέση με τον στόχο.

Παράλληλα, το σύνολο των δαπανών διαμορφώθηκε στα 34,75 δισ. έναντι αρχικού στόχου 30,15 δισ.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, επισήμανε ότι τα δημόσια έσοδα θα συνεχίσουν να επηρεάζονται, μέσω του τουρισμού και των εξαγωγών, μέχρι, κατ' ελάχιστον, τον Οκτώβρη - Νοέμβρη του 2020, τονίζοντας ότι «στο ενδιάμεσο διάστημα θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία σημαντικοί ευρωπαϊκοί πόροι μέσω του προγράμματος SURE και των συνδεδεμένων με τον COVID-19 δαπανών ΕΣΠΑ, που αρχίζουν να εισπράττονται εντός του μηνός Αυγούστου».

Θυμίζουμε ότι για το 2020 σε επίπεδο ΕΕ εφαρμόζεται η λεγόμενη «ρήτρα γενικής διαφυγής», στη βάση της οποίας προβλέπεται η προσωρινή παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες, προκειμένου να ενεργοποιούνται τα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου με την προϋπόθεση ότι αυτό «δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα», όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στη σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε κάθε περίπτωση, τα σπασμένα φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες, τόσο από την πλευρά της διόγκωσης των κρατικών χρεών όσο και από παρεμβάσεις που δρομολογούνται για την «επόμενη μέρα» μέσα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Χαρακτηριστικά η Κομισιόν τονίζει πως «όταν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες, οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να επιδιώξουν την επίτευξη συνετών μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών θέσεων και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, με παράλληλη ενίσχυση των επενδύσεων».

Σε βύθιση η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη

Ρυθμό πτώσης 12,3% κατέγραψε σε ετήσια βάση τον Ιούνη του 2020 ο όγκος της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη, παρουσιάζοντας σχετική βελτίωση σε σχέση με τους ρυθμούς κατρακύλας των αμέσως προηγούμενων μηνών (20,4% το Μάη και 28,6% τον Απρίλη).

Σύμφωνα με στοιχεία της Γιούροστατ, τον Ιούνη η υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής στη γερμανική οικονομία έφτασε σε 14,1%, στη γαλλική σε 12,1%, στην ιταλική σε 13,7% κ.ά. ενώ στην ελληνική σε 5,1%.

Σε επίπεδο ΕΕ, η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής διαμορφώθηκε σε 11,6%.

ΛΙΒΥΗ
Διεργασιών συνέχεια

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΒΕΓΓΑΖΗ.--

Τη συνέχιση της ενίσχυσης τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη κατήγγειλε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» (LNA), υποστράτηγος Αχμεντ Αλ Μισμάρι, επαναλαμβάνοντας στη διάρκεια συνέντευξης στο τηλεοπτικό δίκτυο «Sky News Arabia» πως η κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, εξακολουθεί να παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στέλνοντας μισθοφόρους και όπλα με αεροπλάνα και εμπορικά πλοία. «Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση διεθνών συμφωνιών και της Διάσκεψης του Βερολίνου που είχαν επισημάνει την ανάγκη ανάσχεσης της μεταφοράς όπλων στη Λιβύη», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του LNA. Πρόσθεσε επίσης πως πλέον πολλές στρατιωτικές βάσεις στη Δυτική Λιβύη έχουν περιέλθει στον άμεσο έλεγχο του τουρκικού στρατού.

Τελευταία στοιχεία του συριακού αντικυβερνητικού «Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», που εδρεύει στο Λονδίνο, ανεβάζουν σε τουλάχιστον 17.300 τους μισθοφόρους από τη Συρία και τη Σομαλία που έχει μεταφέρει ο τουρκικός στρατός στη Λιβύη, στο πλευρό του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ. Από τις παλιότερες αποστολές μισθοφόρων περίπου 6.000 φέρεται πως έχουν επιστρέψει στη Συρία μετά την ολοκλήρωση των συμβολαίων τους, που φέρεται να έχουν ως όρους μισθούς περίπου 2.000 δολαρίων και τουρκική υπηκοότητα.

Νωρίτερα, ο Γιουσέφ αλ Αγούρι, προεδρεύων της Επιτροπής Ξένων Υποθέσεων του λιβυκού Κοινοβουλίου που εδρεύει στο Τομπρούκ της Ανατολικής Λιβύης, επικρότησε «οποιαδήποτε συμφωνία διατηρεί τα συμφέροντα της Λιβύης και τους οικονομικούς στόχους στην περιοχή της Μεσογείου». Αφορμή έδωσε η πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για τον καθορισμό μεταξύ τους ΑΟΖ, προσθέτοντας πως χαιρετίζει «οποιαδήποτε συμφωνία σέβεται τα συμφέροντα της Λιβύης, τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα». Κατέληξε δε θυμίζοντας πως η Λιβύη δεν συμπεριλαμβανόταν στις συνομιλίες Αιγύπτου - Ελλάδας που ξεκίνησαν το 2014.

Αργότερα ο πρόεδρος του λιβυκού Κοινοβουλίου, Αγκίλα Σάλεχ, σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στην ιστοσελίδα ειδήσεων «Arab News» αναφέρθηκε στην προχτεσινή συνάντηση που είχε στο Κάιρο με τον Αμερικανό πρέσβη στη Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ, τονίζοντας πως συζήτησαν σχέδια για τη συγκρότηση νέας λιβυκής κυβέρνησης και τη μεταφορά της έδρας της από την Τρίπολη στη Σύρτη! Εκτίμησε πως ο Νόρλαντ υποστηρίζει τα σχέδια για την εφαρμογή της διακήρυξης του Αιγύπτιου Προέδρου, Α. Φ. Σίσι, στις 6 Ιούνη, ανάμεσα σε άλλα, για την ειρήνευση στη Λιβύη. Ανέφερε πως συζήτησαν επίσης τις δυνατότητες για επανέναρξη της εξαγωγής πετρελαίου και τις προοπτικές για εκεχειρία.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επικίνδυνα σενάρια σε βάρος των λαών με την άμεση παρέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Σε σχόλιό του για το διάγγελμα του πρωθυπουργού το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Είναι προφανές ότι εκτός από τις στρατιωτικές και διπλωματικές κινήσεις, παίζεται και ένα επικοινωνιακό παιχνίδι από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, με στόχο να προετοιμάσει τους λαούς για τα επικίνδυνα σενάρια, που εξυφαίνονται σε βάρος τους στην περιοχή, με την άμεση παρέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τους οποίους επικαλέστηκε ξανά σήμερα ο πρωθυπουργός. Μόνο που πρόκειται γι' αυτές τις δυνάμεις που ευθύνονται για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την υπόθαλψη της επιθετικότητας της τουρκικής κυβέρνησης.

Γι' αυτό και το τραπέζι του διαλόγου που στρώνεται για λογαριασμό των αστικών τάξεων Ελλάδας - Τουρκίας, με βασικό μενού τη συνεκμετάλλευση, υπηρετεί τα δικά τους επικίνδυνα παιχνίδια, σε βάρος όλων των λαών της Ανατολικής Μεσογείου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ