ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Εντείνονται διεργασίες για «διάλογο», «διευθετήσεις» και σχέδια συνεκμετάλλευσης

Το «Ορούτς Ρέις» έχει κάνει έρευνα και «έμπρακτη αμφισβήτηση», λέει ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλ. Διακόπουλος

Eurokinissi

Με το τουρκικό ερευνητικό «Ορούτς Ρέις» να αλωνίζει για δεύτερη συνεχή βδομάδα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και το «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ υπό τα βλέμματα των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας μετέβη χτες στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, ενώ ακολούθησε συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Ν. Χριστοδουλίδη.

Ολα στο φόντο διεργασιών που με την «υψηλή εποπτεία» των συμμάχων του κεφαλαίου ανοίγουν δρόμο για «διευθετήσεις» και συνεκμετάλλευση, σε βάρος των λαών της περιοχής, της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, ο Κύπριος Πρόεδρος έγραψε σε ανάρτησή του πως είχαν «μια άκρως παραγωγική συνάντηση, συζητώντας την κοινή γραμμή Κύπρου και Ελλάδας για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων και αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή». Αντίστοιχα ο Ν. Δένδιας έγραψε ότι συζήτησαν «για τη στενή συνεργασία και τον συντονισμό και στους τομείς της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας».

Μετά τις συνομιλίες των δύο ΥΠΕΞ, στις δηλώσεις τους ο Ν. Δένδιας, καλλιεργώντας ξανά ψευδαισθήσεις περί προστασίας που τάχα προσφέρει στα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα η ΕΕ, παρέπεμψε στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Βερολίνο, στις 27 και 28 Αυγούστου, όπου «αναμένεται να συζητήσουμε για τον κατάλογο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, τον οποίο έχει τη θεσμική υποχρέωση να μας παρουσιάσει ο ύπατος εκπρόσωπος» της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ. «Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στρέφεται εναντίον της ΕΕ και θα πρέπει να συνεπάγεται και την κλιμάκωση της ευρωπαϊκής αντίδρασης για την αντιμετώπισή της», επέμεινε.

Πρόσθεσε ότι «η παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας θα συζητηθεί ασφαλώς και στο ανώτατο επίπεδο, στη Σύνοδο των επτά μεσογειακών κρατών της ΕΕ (MED 7) στην Κορσική και ακολούθως στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου θα μετάσχουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης», στις 24 και 25 Σεπτέμβρη.

Υποστήριξε ακόμα ότι «οι τουρκικές προκλήσεις περιφρονούν τις σαφείς τοποθετήσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ και των κρατών της περιοχής μας». Μια παραποίηση βέβαια της πραγματικότητας, καθότι σε μια σειρά από τοποθετήσεις τους οι «σύμμαχοι», με έγνοια να μη διαρραγεί η συνοχή του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, μιλούν για «διαφιλονικούμενα ύδατα», υπογραμμίζουν τη σημασία που αποδίδουν στις σχέσεις με την «στρατηγική εταίρο» Τουρκία και καλούν σε διάλογο και διαπραγματεύσεις, εξισώνοντας τις απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις με τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.

Αλλωστε και ο ίδιος ο Δένδιας, διαβεβαιώνοντας για τις αντίστοιχες προθέσεις της ντόπιας αστικής τάξης να κλείσει το θέμα για να τρέξουν μπίζνες σε Ενέργεια και Διαμετακόμιση, υπογράμμισε ότι «όσο μας αφορά, είμαστε διαχρονικά υπέρ του διαλόγου» και ταυτόχρονα επέρριψε την ευθύνη στην Αγκυρα, την οποία κατηγόρησε για «προσχηματικές εκκλήσεις για διάλογο», που «δεν πείθουν κανέναν».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, το οποίο σταθερά μπαίνει στην «εξίσωση» των επικίνδυνων διευθετήσεων με βάση τα διχοτομικά σχέδια που βρίσκονται στο τραπέζι, ο Ελληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι οι συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην Αμμόχωστο δυσχεραίνουν την προοπτική επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την επίλυσή του. Τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη να μετάσχει στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού» και «να ανταποκριθεί σε πρωτοβουλία του γγ (σ.σ. του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες) για την επανεκκίνηση της διαδικασίας από το σημείο όπου σταμάτησε στο Κραν Μοντανά, το συντομότερο δυνατόν».

Από την πλευρά του ο Ν. Χριστοδουλίδης είπε ότι «οι εξελίξεις στην περιοχή θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων». Πρόσθεσε πως «η δική μας προσέγγιση έναντι των ευρωτουρκικών σχέσεων (...) είναι διττή: Μια πολιτική καρότου και μαστιγίου, όπου δύναται να υπάρξει συνεργασία εκεί που πραγματικά υπάρχει υποδομή και βούληση, αλλά να υπάρξει και ουσιαστική αντίδραση εκεί όπου παραβιάζονται βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ».

Στην Αθήνα, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σ. Μόρισον, τον οποίο ενημέρωσε μεταξύ άλλων για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Σήμερα θα συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με θέμα τη Λευκορωσία. Ο πρόεδρος του ΕΣ, Σ. Μισέλ, ήδη από προχτές έχει ανακοινώσει και επίσημα την πραγματοποίηση «ειδικής Συνόδου Κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο», στις 24 και 25 Σεπτέμβρη, παραπέμποντας για τότε την όποια συζήτηση για τις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όμως, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να θέσει το θέμα και σήμερα.

«Δεν υπάρχει ολίγον έγκυος»

Στο μεταξύ, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού αρμόδιος για θέματα εθνικής ασφαλείας, Αλ. Διακόπουλος, μιλώντας χτες στον τ/σ «Open», είπε ανοιχτά ότι το τουρκικό ερευνητικό έχει πραγματοποιήσει έρευνες εντός της περιοχής που ορίζεται από την παράνομη τουρκική Navtex (άρα και έμπρακτη αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων), διαψεύδοντας ανοιχτά ισχυρισμούς που διαχέονταν τις προηγούμενες μέρες στα ΜΜΕ από το Μαξίμου και τα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών, ότι δεν γίνονται έρευνες λόγω θορύβου που κάνουν οι μηχανές των πλοίων στην περιοχή.

«Οπως γνωρίζουμε, το "Ορούτς Ρέις" συνοδεία πλοίων έχει μπει στην παράνομη Navtex και εκτελεί το σχεδιάγραμμα ερευνών (...) Εχει κάνει έρευνες, για να μην κοροϊδευόμαστε. Η όλη κίνησή του, όμως, δείχνει ότι δεν ήταν αυτός ο πραγματικός σκοπός της παρουσίας του. (...) Μαρκάρει την περιοχή του. Από κει και πέρα, δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Εφόσον έχει μπει και έχει κάνει έρευνες έστω και μισής ώρας, έχει κάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση», τόνισε επί λέξει.

Η τοποθέτηση έδωσε ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ για άλλον ένα γύρο δικομματικής κοκορομαχίας, εφόσον αμφότεροι κινούνται στον ευρωατλαντικό μονόδρομο.

Σε αυτό το φόντο, από το Μαξίμου διαχεόταν κατόπιν «δυσαρέσκεια» για τις δηλώσεις Διακόπουλου. Ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, μιλώντας στον «ΑΝΤ1» είπε ότι το τουρκικό ερευνητικό δεν πραγματοποίησε έρευνες. Παραπέρα, συνεργάτες του πρωθυπουργού μιλούσαν για «προσωπικές απόψεις Διακόπουλου», ενώ στον ίδιο φέρεται να έγινε υπόδειξη να προχωρήσει σε «διευκρινιστική δήλωση», ανασκευάζοντας όσα είπε το πρωί. Οντως, αργότερα «τα γύρισε», λέγοντας: «Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η αναφορά μου αφορούσε "προσπάθεια" ερευνών (...) όχι όμως "πραγματοποίηση", με προφανή στόχο την επίδειξη σημαίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX. Διευκρίνισα επίσης πως επιχείρησε να διεξάγει έρευνες και διέκοψε, εφόσον εξαρχής ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας δεν ήταν η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών»...

Στρώνουν το τραπέζι του διαλόγου

Αξίζει να θυμίσουμε πως και τον περασμένο Φλεβάρη, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού, Θ. Ντόκος, είχε δηλώσει στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ότι «εφόσον ανακαλυφθούν σημαντικά κοιτάσματα στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον το κοίτασμα εκτείνεται στις θαλάσσιες ζώνες και των δύο χωρών (...) και τέλος εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει ότι αυτό τη συμφέρει, τότε θα μπορούσε να διαπραγματευτεί μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης με ποσοστά που θα καθοριστούν σύμφωνα με τα συμφωνημένα θαλάσσια σύνορα». Μετά το θόρυβο που είχε προκληθεί, και τότε τα κυβερνητικά στελέχη μιλούσαν για «προσωπικές απόψεις» Ντόκου, ώσπου να φτάσουμε έξι μήνες μετά μπροστά στο τραπέζι τέτοιων διαπραγματεύσεων.

Ακριβώς σε αυτή τη ρότα, εξάλλου, ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα ομόλογό του, Ανεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του για τον κίνδυνο ατυχήματος, λόγω της συγκέντρωσης πολλών δυνάμεων επιφανείας στην περιοχή, και τόνισε την ανάγκη άμεσης αποχώρησης του «Ορούτς Ρέις». Η δε Κραμπ - Καρενμπάουερ φέρεται να μετέφερε στον Ελληνα υπουργό πληροφορίες για την πρόθεση της Τουρκίας να παραμείνει μέχρι τις 23 Αυγούστου, μέρα που λήγει η παράνομη τουρκική Νavtex. Επιβεβαίωσε έτσι τον «διαμεσολαβητικό» ρόλο που έχει αναλάβει η γερμανική κυβέρνηση μεταξύ των δύο μερών, λειτουργώντας και ως «δίαυλος» και εξυπηρετώντας το στόχο να πάνε σε συνομιλίες και διερευνητικές, να ξεκινήσουν τις επαφές ακόμα και την επόμενη βδομάδα, ώστε σε βάθος χρόνου να συμφωνήσουν διευθετήσεις με κατεύθυνση τη συνεκμετάλλευση.

Διόλου τυχαία, όπως ανακοινώθηκε και επισήμως από το υπουργείο, ο υπουργός «υπογράμμισε τη σημασία του ρόλου τόσο της ΕΕ όσο και της γερμανικής προεδρίας (σ.σ. στο Συμβούλιο της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο), προκειμένου να αποκατασταθεί το περιβάλλον ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή». Τόνισε επίσης ότι «έχουμε την ετοιμότητα να συζητήσουμε με γείτονές μας στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, υπό την προϋπόθεση να αποσυρθούν άμεσα τα τουρκικά πολεμικά πλοία και το ερευνητικό σκάφος από την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας». Από την πλευρά της η Γερμανίδα «συμμερίστηκε την εκτίμηση του Ελληνα υπουργού ότι η παρούσα κατάσταση προκαλεί συνθήκες ατυχήματος και, συνεπώς, πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια περαιτέρω κλιμάκωσης και θα υπάρξει εκτόνωση ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για διάλογο».

Τέλος, την επόμενη Τετάρτη η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει για κύρωση στη Βουλή τη συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο, όπως και αυτή με την Ιταλία, συμφωνίες που μεταξύ άλλων αναγνωρίζουν μειωμένη επήρεια σε ελληνικά νησιά, ανοίγοντας παραπέρα το δρόμο για τις επικίνδυνες διευθετήσεις, με τα κυριαρχικά δικαιώματα στο κρεβάτι του Προκρούστη.

Η συμφωνία υπερψηφίστηκε χτες και από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου της Αιγύπτου.

  • Στο μεταξύ, 3 εμπλοκές σημειώθηκαν χτες στο Αιγαίο, καθώς ελληνικά μαχητικά σηκώθηκαν να αναγνωρίσουν και αναχαιτίσουν τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, που προχώρησαν σε συνολικά 49 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σταθερά με προκλήσεις και ... εκκλήσεις ευρωΝΑΤΟικού διαλόγου

Το ίδιο σκηνικό της επίδειξης πυγμής και των εκκλήσεων διαλόγου με ευρωΝΑΤΟικές πλάτες συνεχίζει η τουρκική κυβέρνηση, ενώ ενισχύει την παρουσία ερευνητικών και πολεμικών πλοίων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Εκτός από το «Ορούτς Ρέις» που μπαινοβγαίνει στην ελληνική και την κυπριακή υφαλοκρηπίδα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, ανακοίνωσε ότι «το τρίτο γεωτρύπανο, "Κανουνί", που παραλήφθηκε στις 31 Ιανουαρίου και έχει καταγραφεί πια στο στόλο της Τουρκικής Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίου (TPAO) για να ενδυναμώσει τις δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, θα αρχίσει σύντομα νέες υπερ-βαθιές θαλάσσιες γεωτρήσεις στη Μεσόγειο». Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε λιμάνι στην περιοχή της Μερσίνας για συντήρηση και αναβάθμιση και το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενισχύσει τις δραστηριότητες των γεωτρύπανων «Φατίχ» και «Γιαβούζ».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, που πραγματοποίησε, μαζί με τον αρχηγό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, επίσκεψη στην Τρίπολη της Λιβύης τη Δευτέρα, δήλωσε ότι η Τουρκία προστατεύει στην Ανατολική Μεσόγειο και τα δικά της δικαιώματα «και των Κυπρίων αδερφών μας» και ότι «η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου όχι μόνο δεν έχει καμία ισχύ αλλά ταυτόχρονα είναι εναντίον του αιγυπτιακού λαού, αλλά και του ελληνικού λαού, όπως κάποιοι Ελληνες πολιτικοί έχουν καταλάβει».

Σχετικά με το τραπέζι διαπραγματεύσεων που στήνεται μεθοδικά απηύθυνε ...έκκληση όλοι «να σκεφτούν λογικά και περιμένουμε όλοι να δουν ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε πουθενά παραποιώντας κάποια γεγονότα ή με τετελεσμένα». Κατέληξε ότι «οι εργασίες που κάνουμε είναι ξεκάθαρες και διαυγείς. Εμείς δείχνουμε σεβασμό στα δίκαια δικαιώματα των γειτόνων μας. Σε κάθε περίπτωση λέμε ότι είμαστε υπέρ των καλών σχέσεων γειτονίας. Θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας προς αυτήν την κατεύθυνση ώστε να έχουμε ένα αποτέλεσμα το επόμενο διάστημα».

Ενώ ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ύψωσε και πάλι τους τόνους της αντιπαράθεσης, των απειλών και των ...εκκλήσεων διαλόγου. Είπε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα παίζει λάθος παιχνίδι. Κάνει παιχνίδια που ξεπερνάνε το μπόι της. Την προειδοποιούμε, αυτό το παιχνίδι που πάτε να παίξετε μπορεί να μετατραπεί σε ελληνική τραγωδία. Δεν θα είμαστε εμείς υπεύθυνοι. Δεν θα επιτρέψουμε να παίζεται ελληνικό θέατρο μέσω της διπλωματίας. Δεν έχουμε κάτι να σας παραχωρήσουμε στην Γαλάζια Πατρίδα, στην Πατρίδα των Αιθέρων ούτε στην Πατρίδα της Ξηράς. Αν μιλάτε για δικαιοσύνη σας υπενθυμίζουμε πως την υφαλοκρηπίδα μας στην ανατολική Μεσόγειο την έχουμε κηρύξει το 2004, το 2013, και το 2019. Η δράση του Ορούτς Ρέις το Γιαβούζ και του Μπαρμπαρός είναι εντός της Γαλάζιας Πατρίδας μας και το Ναυτικό μας τους προστατεύει με αυτό το στόχο. Ελληνες και Ελληνοκύπριοι βγάλτε μέσα από τους κωδικούς σας την εχθρότητα εναντίον των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων. Αν θέλετε σταθερότητα ελάτε να μιλήσετε με εμάς».

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι υψηλοί τόνοι στον τουρκικό φιλοκυβερνητικό Τύπο απέναντι στη γαλλική παρέμβαση στην περιοχή. Κεντρικό άρθρο της «Σαμπάχ» χαρακτηρίζει τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, «προβοκάτορα στην περιοχή μαζί με την Ελλάδα, τη στιγμή που ο Πρόεδρος Ερντογάν επιχειρεί να δώσει μια ευκαιρία στη διπλωματία». Επίσης, η εν λόγω εφημερίδα σημειώνει με νόημα ότι «προσπαθώντας να σχηματίσει ένα αντι-τουρκικό μέτωπο, ο Μακρόν όχι μόνο υπονομεύει την Γερμανίδα καγκελάριο, αλλά και δείχνει στον κόσμο γιατί η Ευρωπαϊκή Ενωση εξακολουθεί να στερείται μιας συνεκτικής εξωτερικής πολιτικής». Βεβαίως, τέτοιες αναλύσεις κρύβουν ότι το κάθε καπιταλιστικό κράτος υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μονοπωλίων του, και στην περίπτωση της Γαλλίας πρωταρχικά του ενεργειακού κολοσσού «Total», που αποσκοπεί να έχει μερίδιο στον ενεργειακό πλούτο της περιοχής.

Πάντως χτες σύμφωνα με κυπριακά δημοσιεύματα η γαλλική φρεγάτα «La Fayette» εμφανίστηκε να περιπολεί στα νότια της Κύπρου.

Αλλο ένα «θηρίο» των ΗΠΑ στη Σούδα

Εδεσε χτες στη Σούδα το γιγαντιαίο πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού «USS Hershel "Woody " Williams», στο πλαίσιο της πύκνωσης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, που ήδη μυρίζει μπαρούτι από τη συγκέντρωση πολεμικών μέσων από μια σειρά ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Το πλοίο λειτουργεί ως πλωτή ναυτική πλατφόρμα - προωθημένη βάση και υποστηρίζει αεροναυτικές επιχειρήσεις των Αμερικανών σε απομακρυσμένα «θέατρα επιχειρήσεων», όπως οι ίδιοι τα ονοματίζουν. Μπορεί να στηρίζει εξόδους ελικοπτέρων και Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAV), όπως και την ανάπτυξη πεζοναυτών και άλλων ομάδων ειδικών επιχειρήσεων, προϊδεάζοντας για ανάπτυξη και τέτοιων σχηματισμών τους στην Ανατολική Μεσόγειο, το αμέσως επόμενο διάστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Προηγουμένως, άλλωστε, έγινε στη Σούδα (σε υλοποίηση της επικαιροποιημένης, νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις που ξεκίνησε να παζαρεύεται επί ΣΥΡΙΖΑ και υπογράφτηκε επί ΝΔ) εκτεταμένη συνεκπαίδευση ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και προσωπικού της ΔΥΚ, με τη συμμετοχή και εκπαιδευτών του ΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής. Οι Αμερικανοί ανέπτυξαν στον Κόλπο της Σούδας και μερικά από τα νέα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου (ΣΑΠ) που χρησιμοποιούν.

Πρώτος πρώτος φυσικά έσπευσε να καλωσορίσει το πλοίο ο Αμερικανός πρέσβης, μιλώντας για τη «νεότερη προσθήκη στην παρουσία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην στρατηγικά δυναμική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ
  • Οι Τομεακές Επιτροπές Αρκαδίας και Λακωνίας του ΚΚΕ και τα αντίστοιχα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για την προσφορά των κατοίκων του Αγίου Βασιλείου και της ευρύτερης περιοχής στην Αντίσταση και τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 23 Αυγούστου, στις 11 π.μ., στην πλατεία του χωριού. Θα μιλήσει στέλεχος του ΚΚΕ.
  • Συνεχίζονται οι δραστηριότητες των Κομματικών Οργανώσεων Βάσης του ΚΚΕ στη Λέσβο. Συγκεκριμένα:

- Την Παρασκευή 21 Αυγούστου, στις 8.30 το βράδυ, στην πλατεία της Αγρας θα μιλήσει ο Γιάννης Ζαφειρίου, μέλος του Γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ.

- Την Κυριακή 23 Αυγούστου, στις 7.30 το απόγευμα, στην πλατεία Αγοράς της Αγιάσου θα μιλήσει η Μαρία Κομνηνάκα, μέλος της Τομεακής Επιτροπής και βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ.

Στη Θεσσαλονίκη η νέα γενική πρόξενος των ΗΠΑ

Κατέφτασε στη Θεσσαλονίκη η νέα γενική πρόξενος των ΗΠΑ στην πόλη, Eλίζαμπεθ Κ. Λι, διαδεχόμενη τον Γκ. Φλέγκερ. Πριν από την τοποθέτησή της στη Θεσσαλονίκη, είχε περάσει από κομβικά πόστα. Συγκεκριμένα, υπηρέτησε στις πρεσβείες των ΗΠΑ σε Σεούλ και Βαγδάτη, στο γενικό προξενείο των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, στην αποστολή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη στη Νέα Υόρκη, καθώς και στο γραφείο Ισραηλιτικών και Παλαιστινιακών Υποθέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών μεγαλώνουν την ανησυχία για τα παζάρια υπό την υψηλή εποπτεία ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Σε σχόλιό του για τις δηλώσεις του συμβούλου του πρωθυπουργού Α. Διακόπουλου το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι παλινωδίες στις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, όπως του Α. Διακόπουλου, όχι μόνο δεν διορθώνουν αλλά μεγαλώνουν την ανησυχία για τα παζάρια, τα οποία εξελίσσονται υπό την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με θύμα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, τον οδυνηρό συμβιβασμό της συνεκμετάλλευσης, αλλά και την ειρήνη στην περιοχή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ