Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σταθερά με προκλήσεις και ... εκκλήσεις ευρωΝΑΤΟικού διαλόγου

Το ίδιο σκηνικό της επίδειξης πυγμής και των εκκλήσεων διαλόγου με ευρωΝΑΤΟικές πλάτες συνεχίζει η τουρκική κυβέρνηση, ενώ ενισχύει την παρουσία ερευνητικών και πολεμικών πλοίων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Εκτός από το «Ορούτς Ρέις» που μπαινοβγαίνει στην ελληνική και την κυπριακή υφαλοκρηπίδα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, ανακοίνωσε ότι «το τρίτο γεωτρύπανο, "Κανουνί", που παραλήφθηκε στις 31 Ιανουαρίου και έχει καταγραφεί πια στο στόλο της Τουρκικής Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίου (TPAO) για να ενδυναμώσει τις δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, θα αρχίσει σύντομα νέες υπερ-βαθιές θαλάσσιες γεωτρήσεις στη Μεσόγειο». Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε λιμάνι στην περιοχή της Μερσίνας για συντήρηση και αναβάθμιση και το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενισχύσει τις δραστηριότητες των γεωτρύπανων «Φατίχ» και «Γιαβούζ».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, που πραγματοποίησε, μαζί με τον αρχηγό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, επίσκεψη στην Τρίπολη της Λιβύης τη Δευτέρα, δήλωσε ότι η Τουρκία προστατεύει στην Ανατολική Μεσόγειο και τα δικά της δικαιώματα «και των Κυπρίων αδερφών μας» και ότι «η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου όχι μόνο δεν έχει καμία ισχύ αλλά ταυτόχρονα είναι εναντίον του αιγυπτιακού λαού, αλλά και του ελληνικού λαού, όπως κάποιοι Ελληνες πολιτικοί έχουν καταλάβει».

Σχετικά με το τραπέζι διαπραγματεύσεων που στήνεται μεθοδικά απηύθυνε ...έκκληση όλοι «να σκεφτούν λογικά και περιμένουμε όλοι να δουν ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε πουθενά παραποιώντας κάποια γεγονότα ή με τετελεσμένα». Κατέληξε ότι «οι εργασίες που κάνουμε είναι ξεκάθαρες και διαυγείς. Εμείς δείχνουμε σεβασμό στα δίκαια δικαιώματα των γειτόνων μας. Σε κάθε περίπτωση λέμε ότι είμαστε υπέρ των καλών σχέσεων γειτονίας. Θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας προς αυτήν την κατεύθυνση ώστε να έχουμε ένα αποτέλεσμα το επόμενο διάστημα».

Ενώ ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ύψωσε και πάλι τους τόνους της αντιπαράθεσης, των απειλών και των ...εκκλήσεων διαλόγου. Είπε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα παίζει λάθος παιχνίδι. Κάνει παιχνίδια που ξεπερνάνε το μπόι της. Την προειδοποιούμε, αυτό το παιχνίδι που πάτε να παίξετε μπορεί να μετατραπεί σε ελληνική τραγωδία. Δεν θα είμαστε εμείς υπεύθυνοι. Δεν θα επιτρέψουμε να παίζεται ελληνικό θέατρο μέσω της διπλωματίας. Δεν έχουμε κάτι να σας παραχωρήσουμε στην Γαλάζια Πατρίδα, στην Πατρίδα των Αιθέρων ούτε στην Πατρίδα της Ξηράς. Αν μιλάτε για δικαιοσύνη σας υπενθυμίζουμε πως την υφαλοκρηπίδα μας στην ανατολική Μεσόγειο την έχουμε κηρύξει το 2004, το 2013, και το 2019. Η δράση του Ορούτς Ρέις το Γιαβούζ και του Μπαρμπαρός είναι εντός της Γαλάζιας Πατρίδας μας και το Ναυτικό μας τους προστατεύει με αυτό το στόχο. Ελληνες και Ελληνοκύπριοι βγάλτε μέσα από τους κωδικούς σας την εχθρότητα εναντίον των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων. Αν θέλετε σταθερότητα ελάτε να μιλήσετε με εμάς».

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι υψηλοί τόνοι στον τουρκικό φιλοκυβερνητικό Τύπο απέναντι στη γαλλική παρέμβαση στην περιοχή. Κεντρικό άρθρο της «Σαμπάχ» χαρακτηρίζει τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, «προβοκάτορα στην περιοχή μαζί με την Ελλάδα, τη στιγμή που ο Πρόεδρος Ερντογάν επιχειρεί να δώσει μια ευκαιρία στη διπλωματία». Επίσης, η εν λόγω εφημερίδα σημειώνει με νόημα ότι «προσπαθώντας να σχηματίσει ένα αντι-τουρκικό μέτωπο, ο Μακρόν όχι μόνο υπονομεύει την Γερμανίδα καγκελάριο, αλλά και δείχνει στον κόσμο γιατί η Ευρωπαϊκή Ενωση εξακολουθεί να στερείται μιας συνεκτικής εξωτερικής πολιτικής». Βεβαίως, τέτοιες αναλύσεις κρύβουν ότι το κάθε καπιταλιστικό κράτος υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μονοπωλίων του, και στην περίπτωση της Γαλλίας πρωταρχικά του ενεργειακού κολοσσού «Total», που αποσκοπεί να έχει μερίδιο στον ενεργειακό πλούτο της περιοχής.

Πάντως χτες σύμφωνα με κυπριακά δημοσιεύματα η γαλλική φρεγάτα «La Fayette» εμφανίστηκε να περιπολεί στα νότια της Κύπρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ