Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Σε εξέλιξη η κούρσα και οι ανταγωνισμοί για το εμβόλιο

Copyright 2020 The Associated

Για τμηματική προμήθεια της Ελλάδας με 3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό που αναπτύσσουν το πανεπιστήμιο του Cambridge και η εταιρεία «Astra Zeneca» έκανε λόγο χτες ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», ανέφερε πως το συγκεκριμένο εμβόλιο «έχει φτάσει ήδη στη φάση 3 και αναμένεται μέσα στο Νοέμβριο να ολοκληρωθεί και η φάση 4 και να πάρει αδειοδότηση». Ετσι, «αν όλα πάνε καλά», η Ελλάδα θα λάβει περίπου 700.000 δόσεις στο τέλος του έτους. Από το Γενάρη μέχρι τον Ιούνη του 2021 θα ληφθούν τμηματικά οι υπόλοιπες δόσεις μέχρι το σύνολο των 3 εκατομμυρίων εμβολίων, όπως έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από τις ευπαθείς ομάδες.

Στην παγκόσμια κούρσα καπιταλιστικών κρατών και μονοπωλιακών ομίλων για την εξεύρεση θεραπείας και εμβολίου κατά της Covid-19 αναφέρθηκε χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), χωρίς ωστόσο να αμφισβητεί τον οικονομικό και γεωπολιτικό ανταγωνισμό, την έρευνα και παραγωγή φαρμάκων με σκοπό το κέρδος.

Οι χώρες που βάζουν τα δικά τους συμφέροντα πάνω από αυτά των άλλων στην προσπάθειά τους να προμηθευτούν ένα πιθανό εμβόλιο κατά του κορονοϊού επιδεινώνουν την πανδημία, προειδοποίησε χτες ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, ζητώντας να σταματήσει ο «εμβολιαστικός εθνικισμός». Θυμίζουμε ότι ΗΠΑ, ΕΕ, Κίνα, Ρωσία αποτελούν τους βασικούς «παίκτες» τέτοιων προσπαθειών.

Ο ανώτερος σύμβουλος του ΠΟΥ, Μπρους Εϊλγουορντ, συνέστησε σε όλες τις χώρες να εφαρμόσουν φέτος ένα ευρύ πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της γρίπης προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος επιπλοκών από ενδεχόμενη μόλυνση από κορονοϊό.

Η επιδημιολόγος του ΠΟΥ, Μαρία βαν Κέρκοβ, σχολίασε ότι λιγότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού φαίνεται να έχει αναπτύξει αντισώματα, εξηγώντας ότι οι ειδικοί ακόμα μαθαίνουν πόσο ισχυρή είναι η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στον SARS-CoV-2 και πόσο διαρκεί. Η ίδια σχολίασε ότι αν ο κορονοϊός κυκλοφορεί στην κοινότητα, είναι πιθανό να εισέλθει και στα σχολεία, ενώ υπενθύμισε πως ακόμη και «νέοι άνθρωποι πεθαίνουν από αυτόν τον ιό», συνιστώντας να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Στο μεταξύ ο ΠΟΥ προειδοποίησε χτες πως οι νέοι μεταξύ 20 και 40 ετών είναι οι κύριοι μεταδότες του νέου κορονοϊού, πολλοί από τους οποίους δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν προσβληθεί, κάτι που θέτει σε κίνδυνο τις ευάλωτες ομάδες.

Χτες ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως ξεπέρασε τα 22 εκατ. και οι θάνατοι τις 778.000. Οι ΗΠΑ καταμέτρησαν άλλα 39.000 κρούσματα σε ένα 24ωρο, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών ξεπερνά τις 173.000. Ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη Βραζιλία, τη χώρα που υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, αυξήθηκε σε 108.536 νεκρούς, από τους 3,4 εκατ. που έχουν διαγνωστεί.

Κινεζικό εμβόλιο τον Δεκέμβρη

Χτες ο πρόεδρος της κινεζικής φαρμακευτικής εταιρείας «Sinopharm» ανακοίνωσε πως το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στην αγορά το Δεκέμβρη και θα κοστίζει περίπου 150 δολάρια, με την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί επιτυχώς το τρίτο στάδιο των κλινικών δοκιμών. Το τρίτο στάδιο ξεκίνησε τον Ιούνη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τα Ινστιτούτα Βιολογικών Προϊόντων του Πεκίνου και της Γουχάν μπορούν να παράγουν 120 εκατ. και 100 εκατ. εμβόλια αντίστοιχα το χρόνο, δήλωσε ο ίδιος.

Η Ινδία βρίσκεται σε επαφές για να προμηθευτεί το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V», αναμένοντας τα δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Επίσης η Ινδία εξετάζει άλλα εμβόλια, όπως της βρετανικής «AstraZeneca» και της αμερικανικής «Moderna».

Η Βραζιλία ενέκρινε κλινικές δοκιμές φάσης 3 για το υποψήφιο εμβόλιο που αναπτύχθηκε από τη «Janssen», τη φαρμακευτική θυγατρική της «Johnson & Johnson». Πρόκειται για το τέταρτο εμβόλιο που εγκρίνεται για δοκιμές σε ανθρώπους στη Βραζιλία.

Χτες ο ΠΟΥ κάλεσε τους παρασκευαστές φαρμάκων να παρακολουθούν όλες τις απαραίτητες έρευνες και τα βήματα στη διαδικασία ανάπτυξης εμβολίου, ενώ δήλωσε πως βρίσκεται σε συντονισμό με τη Ρωσία, την πρώτη χώρα που ενέκρινε εμβόλιο κατά της Covid-19.

Η Κούβα «κοντά» σε εμβόλιο

Χτες ο πρόεδρος της κουβανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας «BioCubaFarma» ανακοίνωσε πως υπάρχει «σταθερή και ταχεία πρόοδος» για την ανάπτυξη «ενός αποτελεσματικού εμβολίου», κάτι που αποτελεί προτεραιότητα για ολόκληρο το σύστημα επιστήμης και καινοτομίας της χώρας. Κουβανοί επιστήμονες εργάζονται επί του παρόντος σε τέσσερα πιθανά εμβόλια, ένα από τα οποία είναι πολύ προχωρημένο σε δοκιμαστικές μελέτες, πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ