ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Αυγούστου 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Απειλές και δημιουργία τετελεσμένων από την Αγκυρα, προετοιμασία επικίνδυνων διευθετήσεων από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Κι ενώ η κυβέρνηση διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους την ετοιμότητά της να «τρέξουν» οι επικίνδυνες «διευθετήσεις»

Στην Αθήνα αναμένεται ξανά σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας πριν μεταβεί στην Αγκυρα (φωτ. από την πρόσφατη επίσκεψή του)

INTIME NEWS

Στην Αθήνα αναμένεται ξανά σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας πριν μεταβεί στην Αγκυρα (φωτ. από την πρόσφατη επίσκεψή του)
Παρατείνεται η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ενθαρρυμένη από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που στρώνουν το τραπέζι των επικίνδυνων «διευθετήσεων» και των σχεδίων συνεκμετάλλευσης, στα οποία είναι βουτηγμένη ως το λαιμό η κυβέρνηση, για λογαριασμό της αστικής τάξης.

Με φόντο το ιμπεριαλιστικό αυτό «παζάρι» που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με επίδικο τη ΝΑΤΟική «συνοχή» στην περιοχή και τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων, η Αγκυρα ανανέωσε μέχρι και την Πέμπτη τη NAVTEX (εξέπνεε την Κυριακή), βάσει της οποίας συνεχίζει να κινείται, για τρίτη συνεχόμενη βδομάδα, στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis», συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Επίσης, χτες το απόγευμα η Αγκυρα εξέδωσε άλλη NAVTEX για άσκηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού «με συμμαχικά πλοία» (χωρίς να διευκρινίζει από ποιες χώρες), σήμερα, νοτίως της Κρήτης, σε περιοχή που προσπαθεί να κατοχυρώσει με το απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο.

Πρόκειται επίσης για την περιοχή που έχουν δεσμεύσει οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις για αεροναυτικές ασκήσεις από σήμερα έως και το βράδυ της Πέμπτης, ως «απάντηση» στη NAVTEX για το «Ορούτς Ρέις».

«Παραπονούμενη» για την «παρακώλυση» των διευθετήσεων η κυβέρνηση

Στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης στο μεταξύ εμφανίζονταν και πάλι «παραπονούμενα» γιατί, όπως έλεγαν, με την παράταση της NAVTEX για το «Oruc Reis» η Τουρκία «το μόνο που κάνει είναι να δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική», ενώ ισχυρίστηκαν πως «με τη συμπεριφορά αυτή το μόνο που καταφέρνει είναι αρνητικές συνέπειες για την ίδια».

Ολα αυτά, καθώς εντείνονται οι διεργασίες στο παρασκήνιο, σε συνεννόηση με τους ξένους εταίρους της ντόπιας αστικής τάξης, προκειμένου να διατηρηθούν ανοιχτοί οι «δίαυλοι» των επικίνδυνων για τους λαούς «διευθετήσεων».

Αξίζει άλλωστε να σημειωθεί πως πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τέτοιες συνεννοήσεις, με «παροτρύνσεις» από ΗΠΑ - ΕΕ - Γερμανία, γίνονται εδώ και μήνες, τουλάχιστον από το Γενάρη και όσα φέρεται να συζήτησε στην επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντ. Τραμπ, ενώ στο μεσοδιάστημα και μέχρι τη συνάντηση των συμβούλων Μητσοτάκη, Ερντογάν και Μέρκελ, Ελένης Σουρανή, Ιμπραχίμ Καλίν και Γιαν Χέκερ, στα μέσα Ιούλη στο Βερολίνο, λέγεται ότι υπήρξαν και άλλες «επαφές» που έστρωναν έδαφος.

Αλλωστε, καθώς η τουρκική NAVTEX λήγει την Πέμπτη το βράδυ, υπάρχει θεωρητικά ένα κενό για μια κάποια νέα επαφή των τριών συμβούλων την Παρασκευή, την ίδια μέρα που λήγει και το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που συνεδριάζει από την Πέμπτη στο Βερολίνο.

Θυμίζουμε ότι στο Συμβούλιο υποτίθεται ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, θα παρουσιάσει ένα έγγραφο «επιλογών» για «πιθανές κυρώσεις» κατά της Τουρκίας για την παραβίαση της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, κομμάτι η εξέλιξη αυτή του ευρω-τουρκικού παζαριού, όπου στο τραπέζι μπαίνουν τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.

Σημειωτέον, την ίδια μέρα, Παρασκευή, λήγει και το (θεωρητικό) χρονικό περιθώριο, βάσει του οποίου η τουρκική εταιρεία πετρελαίων (ΤΡΑΟ) θα μπορεί να αδειοδοτηθεί για έρευνες από το υπουργείο Ενέργειας της γείτονος σε «οικόπεδα» στην περιοχή του τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

«Να διαβουλευθούν τα διαφιλονικούμενα θέματά τους»

Ολα αυτά αναμένεται να συζητήσει ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, με τον Γερμανό ομόλογό του, Χ. Μάας, που επισκέπτεται διαδοχικά σήμερα Αθήνα και Αγκυρα, ακριβώς στο πλαίσιο γερμανικών «πρωτοβουλιών» για «διάλογο» επί των «διαφορών» μεταξύ Αθήνας και Τουρκίας, στο πλαίσιο των σχεδιασμών για συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση θαλάσσιων περιοχών. Να σημειωθεί πως ο Μάας θα συναντηθεί και με τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Στο μεταξύ, δίνοντας και το «πνεύμα» των συναντήσεων, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, Κρ. Μπούργκερ, σχολιάζοντας την παράταση της τουρκικής NAVTEX, εξέφρασε τη λύπη της κυβέρνησής του για την τέτοια εξέλιξη, από τη σκοπιά ότι «αποτελεί στην παρούσα κατάσταση βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση, διότι αυτό που τώρα χρειαζόμαστε είναι μηνύματα αποκλιμάκωσης» και σημείωσε πως «παραμένει από τη σκοπιά μας απαραίτητος ένας απευθείας διάλογος και βήματα προς αποκλιμάκωση και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να βρεθεί λύση στην ένταση».

Και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Ζάιμπερτ, σημείωσε πως πρόκειται για μια περιοχή όπου «χρειαζόμαστε σταθερότητα και όχι εντάσεις» και γι' αυτό η γερμανική κυβέρνηση προσπάθησε και θα συνεχίσει να προσπαθεί «να έρθουν σε απευθείας διάλογο η Ελλάδα και η Τουρκία και να διαβουλευθούν τα διαφιλονικούμενα θέματά τους άμεσα ο ένας με τον άλλον», είπε. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν θα μπορούσε να υπάρξει συμμετοχή «και άλλων θεσμών» στο ζήτημα, ο Μπούργκερ δεν το απέκλεισε, λέγοντας ότι «εάν οι εμπλεκόμενοι το επιθυμούν, τότε δεν μπορεί να έχει κανείς αντιρρήσεις».

Σημειωτέον, κληθείς να απαντήσει εάν στο πλαίσιο του επικείμενου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών θα συζητηθούν πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, ο Μπούργκερ δεν θέλησε να προκαταλάβει το περιεχόμενο των συνομιλιών (όπως αναφέρουν τα τηλεγραφήματα από το Βερολίνο), ενώ δεν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τη γερμανική θέση για το ζήτημα των κυρώσεων...

Στην Αθήνα, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, παρουσίασε ως δικαιολογημένο το γερμανικό ενδιαφέρον, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι «πάντα ανοικτή» να συζητήσει τη μόνη εκκρεμότητα, τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, εφόσον υπάρξει «αποκλιμάκωση» των τουρκικών προκλήσεων και κατηγόρησε την Αγκυρα η οποία, όπως είπε, «αντί να προχωρά σε έμπρακτη αποκλιμάκωση όπως είχε δεσμευτεί σε εταίρους μας, έρχεται και κλιμακώνει».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χτες ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπ. Ουάλας, τον οποίο έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «από πλευράς μας έχουμε ετοιμότητα για διάλογο με την Τουρκία στο πλαίσιο των κανόνων Διεθνούς Δικαίου, μόνον εφόσον αποσυρθούν τα τουρκικά πολεμικά πλοία και το ερευνητικό σκάφος από την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας», με τον Βρετανό να διαβεβαιώνει ότι θα καταβάλει, και από πλευράς του, προσπάθειες προκειμένου να υπάρξουν αποκλιμάκωση και συνθήκες διαλόγου.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, έφτασαν χτες στη Σούδα 4 μαχητικά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για άλλες συνεκπαιδεύσεις με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Στον ευρύτερο χώρο δρομολογούνται και ασκήσεις στην Κύπρο με συμμετοχή δυνάμεων Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου πλέει η φρεγάτα «Κουντουριώτης». Εξετάζοντας αυτές τις εξελίξεις και την ανάπτυξη δυνάμεων, χτες έγινε και συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων.


ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
Επιστρατεύει κάθε εργαλείο, με το βλέμμα στην όξυνση του παζαριού

Ολα τα εργαλεία που διαθέτει «στο τραπέζι και στο πεδίο» παρατάσσει η τουρκική αστική τάξη, όπως επιβεβαίωσε και η παράταση της NAVTEΧ για το «Ορούτς Ρέις».

Στο φόντο και των ανακοινώσεων για την ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, ο Πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «θα επιταχύνουμε τις επιχειρήσεις μας στη Μεσόγειο με την ανάπτυξη, στο τέλος της χρονιάς», του πλωτού γεωτρύπανου «Kanuni», ενώ σε εμφάνισή του από τα ναυπηγεία Τούζλα δήλωσε, αναφερόμενος στις ευρύτερες φιλοδοξίες της χώρας του, ότι «δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε» και ότι «σήμερα μπορούμε να ασκήσουμε επιρροή με την πολιτική μας στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στον Καύκασο, στην Αφρική, λόγω του επιπέδου όπου έχουμε φτάσει πολιτικά, οικονομικά και τεχνολογικά». Ανακοίνωσε δε πως από το 2023 ο τουρκικός στόλος θα ενισχυθεί με νέα υποβρύχια και φρεγάτες. Σύμφωνα με ανταποκριτές, πρόσθεσε ότι η Αγκυρα δεν θα υποχωρήσει από τα βήματα που κάνει με το «Ορούτς Ρέις», μιλώντας για «χαώδη κατάσταση» στην οποία «η Ελλάδα οδηγεί τον εαυτό της» και αναφέροντας ότι όσοι τώρα «τη βάζουν απέναντι στον τουρκικό στόλο μετά δεν θα τη στηρίξουν».

Ο υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ επανέλαβε ότι «για εμάς η δήθεν συμφωνία της Αιγύπτου με την Ελλάδα είναι σαν να μην υπάρχει. Αυτή η συμφωνία είναι εναντίον των συμφερόντων των δύο λαών, καθώς χάνουν και οι δύο λαοί». Πρόσθεσε ότι «πρέπει όλοι να γνωρίζουν πως δεν θα επιτρέψουμε καμία ενέργεια ή προσπάθεια καταπάτησης των δικαιωμάτων μας στη Γαλάζια μας Πατρίδα» και ότι «η πολιτική της Ελλάδας, που βλέπει μόνο τα δικά της συμφέροντα, δεν έχει σχέση με τη λογική, το Διεθνές Δίκαιο και τη σχέση καλής γειτονίας. Η μονόπλευρη εφαρμογή της πολιτικής της, όπως η στρατιωτικοποίηση των νησιών, η εφαρμογή του εναέριου χώρου στα 10 μίλια, και η απαίτηση θαλάσσιου χώρου δικαιοδοσίας 40.000 τ.χλμ. για ένα τόσο μικρό νησί όπως το Καστελλόριζο». Στο μεταξύ, τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι το Σαββατοκύριακο το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό έκανε νέες ασκήσεις στο Αιγαίο.

Σε «καλύτερη διαπραγματευτική θέση» λόγω του νέου κοιτάσματος

Να σημειωθεί ότι μιλώντας στο πρακτορείο «Μπλούμπεργκ», ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχήμ Καλίν υποστήριξε πως η ανακάλυψη του κοιτάσματος στη Μαύρη Θάλασσα θα αλλάξει τη γεωπολιτική του εμπορίου Ενέργειας στην περιοχή. «Εχουμε ελπίδες ότι υπάρχουν κοιτάσματα και στα άλλα οικόπεδα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η ποσότητα που ανακαλύφθηκε θα αποτελέσει κίνητρο για να φιλοξενήσει η χώρα κι άλλους αγωγούς μεταφοράς Ενέργειας.

Στο μεταξύ, εν αναμονή της νέας επίσκεψης του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας στην Αγκυρα, η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» εκτιμά ότι «η ανακάλυψη των κοιτασμάτων ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της Τουρκίας» και ότι «η είδηση έχει γεωπολιτική σημασία και δη όχι μόνο για τους συσχετισμούς δυνάμεων στην περιοχή. Η Γερμανία ενδέχεται να βιώσει επίσης τις συνέπειες», χαρακτηρίζοντας «πιο σημαντική είδηση» την «έστω και για λίγα χρόνια απεξάρτηση της Τουρκίας από το ακριβό ρωσικό φυσικό αέριο (...) σε μια εποχή κατά την οποία Μόσχα και Αγκυρα ερίζουν για τη γεωπολιτική επιρροή σε Συρία, Λιβύη, αλλά και για την παραγωγή και τις εξαγωγές όπλων». Το δημοσίευμα εκτιμά επίσης ότι «η ανακάλυψη των κοιτασμάτων δίνει στην Αγκυρα περιθώρια ελιγμών στις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα» αλλά και ότι «τα κοιτάσματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν και πάλι σε επαναπροσέγγιση ΗΠΑ και Τουρκίας, μετά από πολυάριθμες συγκρούσεις», για να υποστηρίξει ότι «η Τουρκία έχει πλέον καλύτερη διαπραγματευτική θέση», της οποίας η διαχείριση δεν θα είναι απλή υπόθεση.

Οσον αφορά την επίσκεψη Μάας στην Αγκυρα, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι στη διάρκειά της θα συζητηθούν «οι διμερείς σχέσεις, οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο και συνολικά την περιφέρεια».

Στο μεταξύ, «παραπονούμενος» για τη στάση της Τουρκίας, που «υπονομεύει» τις διευθετήσεις με βάση και τα διχοτομικά σχέδια για το Κυπριακό, εμφανίζεται ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδης σε επιστολή που έστειλε στους Ευρωπαίους ομολόγους του πριν από την τελευταία συνεδρίασή τους.

Μεταξύ άλλων εξέφρασε δυσαρέσκεια επειδή αν και «η Κύπρος κάλεσε κατ' επανάληψη την Τουρκία για συνομιλίες, με καλή πίστη, σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών βορείως και δυτικά της νήσου, η αντίδραση της Τουρκίας ήταν απόλυτα απορριπτική». Σύμφωνα με ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, τόνισε ακόμα ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την πολιτική της μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πρόσχημα για να μη συμμετάσχει σε τέτοιες διαπραγματεύσεις», ενώ επισήμανε πως «εάν η Τουρκία αισθάνεται τόσο σίγουρη για τις νομικές της θέσεις, και ότι οι ενέργειές της βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, αυτή η πρόταση θα δώσει τη δυνατότητα αυτά τα επιχειρήματα να εξεταστούν ενώπιον ενός δικαστηριακού σώματος».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, δημοσίευμα της «Γενί Σαφάκ» επανέφερε τα τουρκικά σχέδια για αναβάθμιση της στρατιωτικής παρουσίας στην κατεχόμενη Κύπρο, με τη δημιουργία βάσης στα Κατεχόμενα προς υποστήριξη των ενεργειακών αλλά και άλλων σχεδιασμών της Αγκυρας και των συμμάχων της, ενώ αναφέρεται και στις προσπάθειες άλλων δυνάμεων, όπως ΗΠΑ, Ισραήλ και Γαλλία, να αποκτήσουν στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο. «Η βάση logistics θα δώσει ένα σαφές μήνυμα στις χώρες που στρέφονται κατά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ