ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μόνιμη και σταθερή εργασία για τους εργαζόμενους στη σχολική καθαριότητα

Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών

Από πρόσφατη κινητοποίηση
Από πρόσφατη κινητοποίηση
«

Μόνιμη και σταθερή εργασία για τους εργαζόμενους στη σχολική καθαριότητα» απαιτεί το ΚΚΕ, που κατέθεσε στη Βουλή σχετική Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών, στην οποία σημειώνει:

«Η έναρξη της σχολικής χρονιάς βρίσκει το ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων να αποτελεί βασική πλευρά για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού σε ολόκληρη την κοινωνία.

Το πρώτο σχολικό κουδούνι θα βρει τα προβλήματα καθαριότητας να παραμένουν και να διογκώνονται δίπλα στις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν συνολικά στα σχολεία. Η κυβέρνηση βαφτίζει "νέες προσλήψεις" την εργασία των ίδιων εργαζομένων που για χρόνια και με κάθε είδους σχέση ομηρίας εργάζονταν καθημερινά στα σχολεία. Τα όποια μπαλώματα της κυβέρνησης και των δήμων που γίνονται τις τελευταίες μέρες όχι μόνο δεν δίνουν λύσεις στα εκτεταμένα προβλήματα της σχολικής καθαριότητας στη βάση των πραγματικών και επειγουσών αναγκών, αλλά δυναμώνουν το κλίμα ανασφάλειας μπροστά στο νέο κύμα της πανδημίας.

Σε αυτές τις συνθήκες η ομηρία των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα συνεχίζεται καθώς οι νέες συμβάσεις προβλέπουν χρονικό ορίζοντα λήξης το τέλος του διδακτικού έτους. Παράλληλα, από τις 9.500 θέσεις, οι μισές περίπου χαρακτηρίζονται συμβάσεις μερικής απασχόλησης, δηλαδή εργασία των 3,5 ωρών! Είναι σαφές πως η έκταση και ο αριθμός των σχολικών μονάδων σε όλη τη χώρα σήμερα όσο και ο αριθμός των μαθητών και σπουδαστών που μπαίνουν μέσα σε αυτές δεν μπορούν να καλυφθούν από το υπάρχον προσωπικό στη σχολική καθαριότητα. Είναι χαρακτηριστικό πως το υπάρχον προσωπικό στη σχολική καθαριότητα δεν επαρκεί εξαρχής για να καλύπτει την κάθε σχολική μονάδα.

Με βάση τα παραπάνω η αναλογία χώρων καθαριότητας, αιθουσών, γραφείων, βοηθητικών και κοινόχρηστων χώρων για κάθε καθαρίστρια είναι απαγορευτική για να μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική και ολοκληρωμένη κάλυψη. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να δεχτούν ούτε την εντατικοποίηση της εργασίας ούτε την παράνομη διεύρυνση του ωραρίου τους ώστε να "βγαίνει η δουλειά" ούτε φυσικά την είσοδο εργολάβων καθαριότητας μέσα στις σχολικές μονάδες όπως δειλά δειλά αναφέρουν κάποιες δημοτικές αρχές.

Σε συνθήκες πανδημίας το δίκαιο αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Με πανδημία ή χωρίς, η καθημερινή καθαριότητα στα σχολεία είναι αναγκαία πριν και μετά το μάθημα σε κάθε διάλειμμα, σε κάθε χώρο. Η σχολική καθαριότητα δεν είναι ατομική ευθύνη των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών αλλά ευθύνη του κράτους».

Την Ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Νίκος Παπαναστάσης και Μανώλης Συντυχάκης, που ρωτούν τον υπουργό ποια άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να μετατραπούν όλες οι προκηρυχθείσες θέσεις στη σχολική καθαριότητα σε συμβάσεις με πλήρη απασχόληση και να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες στα σχολεία με εργαζόμενους μόνιμης και σταθερής εργασίας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ
Διαδήλωσαν για ουσιαστικά μέτρα προστασίας για το άνοιγμα των σχολείων

Κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Πλήθος γονιών και εκπαιδευτικών έδωσαν το «παρών» στη χτεσινή αγωνιστική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας, απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας των μαθητών και των εκπαιδευτικών μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων.

Η αρχή έγινε με συγκέντρωση στα Προπύλαια, όπου συγκεντρώθηκαν με τα πανό τους εκπαιδευτικά σωματεία και εκπρόσωποι του γονεϊκού κινήματος, αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που πετιούνται αδίκως μετά από χρόνια δουλειάς στην ανεργία λόγω τεχνικών λαθών στους πίνακες του ΑΣΕΠ, αλλά και εκπαιδευτικοί καλλιτεχνικών μαθημάτων, που διαμαρτύρονται για τον εξοβελισμό τους από τα Λύκεια.

Από εκεί ξεκίνησε μια μαχητική πορεία προς τη Βουλή, με τα συνθήματα να κυριαρχούν: «Μόρφωση, υγεία, σταθερή δουλειά, καλύψτε τις ανάγκες σε όλα τα σχολειά», «Τέρμα πια στην κοροϊδία, κρατική ευθύνη για υγιεινή και ασφάλεια στα σχολεία», «70 δισ. στις επιχειρήσεις, μα ούτε ένα ευρώ για αίθουσες - προσλήψεις», «Αίθουσες, προσλήψεις, δωρεάν Παιδεία, πάρτε μέτρα για την πανδημία», «Δάσκαλοι - γονείς τώρα συμμαχία, υγιεινή και ασφάλεια σε όλα τα σχολεία».

Στην οδό Σταδίου η αστυνομία επιχείρησε να περιορίσει την πορεία σε δύο μόνο λωρίδες, κάτι που αποτράπηκε κάτω από την πίεση των διαδηλωτών, οι οποίοι κατήγγειλαν τις ευθύνες της κυβέρνησης, που βάζει εμπόδια τόσο στην εκπαιδευτική διαδικασία όσο και στο δικαίωμα των εκπαιδευτικών να διεκδικούν μέτρα για τα σχολεία και τους μαθητές τους.

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Η πορεία κατέληξε στη Βουλή, όπου θα συνεδρίαζε αργότερα η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων προκειμένου να συζητήσει τα κυβερνητικά μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, ο οποίος μεταξύ άλλων κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης, που αρνήθηκε να δει αντιπροσωπεία των διαδηλωτών. «Σε αυτές τις συνθήκες τρία πράγματα χρειάζονται για την αναγκαία λειτουργία των σχολικών μονάδων: Χώροι, εκπαιδευτικοί, καθαριστές/στριες! Ούτε ένα από τα τρία δεν ικανοποιεί αυτή η κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Δελής, σημειώνοντας ότι και αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, δεν δίνει χρήματα για τις ανάγκες του λαού.

Οι διαδηλωτές διαμήνυσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα και θα επιβάλουν στην πράξη να μειωθούν οι μαθητές στις τάξεις, να δημιουργηθούν νέες σχολικές αίθουσες, να προσληφθεί όλο το αναγκαίο προσωπικό, να εξασφαλιστεί καθαριότητα για όλα τα σχολεία, γιατί τα μορφωτικά δικαιώματα και η υγεία των παιδιών και των εκπαιδευτικών είναι πάνω απ' όλα.

Σε άλλες πόλεις

Κινητοποίηση εκπαιδευτικών, γονιών και φοιτητών πραγματοποιήθηκε χτες και στη Θεσσαλονίκη, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, με αίτημα τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας για το άνοιγμα σχολείων και ΑΕΙ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών κατέθεσε τα ψηφίσματα με τα αιτήματά τους στο υπουργείο, με τον υπουργό, Θ. Καράογλου, να πετά το μπαλάκι της ευθύνης, απαντώντας πως θα έρθει σε επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών για τα αιτήματα των εκπαιδευτικών και των γονιών.

Παράλληλα έγινε πορεία στην οδό Αγίου Δημητρίου έως το ύψος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, όπου σε υπαίθριο χώρο η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών προχώρησε μετά την πορεία στη προγραμματισμένη σύσκεψή της με θέμα τα επόμενα βήματα του αγώνα των αναπληρωτών για την άμεση πρόσληψή τους. Η Πρωτοβουλία αποφάσισε τη συμμετοχή της στη σύσκεψη των εργατικών σωματείων της Θεσσαλονίκης, που θα γίνει αύριο Πέμπτη στις 7.30 μ.μ., στο «Θεατράκι των εποχών» στη Νέα Παραλία, για την προετοιμασία της παρέμβασής τους ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Παράσταση διαμαρτυρίας έκαναν εκπαιδευτικοί και στην Καβάλα, στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Κινητοποίηση έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης έγινε χτες από εκπαιδευτικούς και στη Λάρισα, για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών. Ταυτόχρονα στο επίκεντρο των διεκδικήσεών τους ήταν οι μαζικές προσλήψεις και η μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ «ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ»
Επανέλαβε την προκλητική άρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, στη χτεσινή συζήτηση στην κοινή συνεδρίαση Επιτροπών της Βουλής, παρουσίασαν τα μέτρα που πρέπει να παρθούν ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

Η επικίνδυνη και προκλητική άρνηση της κυβέρνησης της ΝΔ να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την πραγματική προστασία της υγείας εκπαιδευτικών, μαθητών, φοιτητών και γονιών, συνολικά των εργαζομένων και του λαού, από την πανδημία, προκειμένου να διοχετεύει το χρήμα με επιδοτήσεις και πλήθος προνομίων στους επιχειρηματικούς ομίλους, επιβεβαιώθηκε και χτες με τον καλύτερο τρόπο από τα όσα ανέφεραν η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, και ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, που έγινε, όπως φάνηκε, περισσότερο για λόγους εντυπώσεων και καθησύχασης.

Χαρακτηριστικά, η υπουργός Παιδείας επανέλαβε τα όσα ήδη είχε αναφέρει στην προχτεσινή της συνέντευξη Τύπου σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων. Αναμάσησε τις αλχημείες ότι στην Ελλάδα υπάρχουν κατά μέσο όρο 17 μαθητές ανά τάξη, με τη διαφορά ότι χτες παραδέχτηκε ότι στις πολυπληθέστερες πόλεις υπάρχουν και τμήματα με 20 μαθητές κατά μέσο όρο. Κάτι που ωστόσο το εμφάνισε ως «φυσιολογικό» και «ακίνδυνο» για τη διασπορά του ιού αφού αφορά «μια σταθερή ομάδα». Τόσο η ίδια όσο και ο υπουργός Υγείας ανέφεραν ότι το «επιδημιολογικό μοντέλο» που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι το ενδεδειγμένο και αυτό που ακολουθούν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προσπερνώντας βέβαια ότι αυτό το «μοντέλο» προκάλεσε εκατόμβες νεκρών.

Παράλληλα, έκαναν γαργάρα τις εμπεριστατωμένες προτάσεις που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων και η διαχείριση της πανδημίας

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής επισήμανε ότι «το θέμα είναι με ποιες προϋποθέσεις και ποιους όρους θα ανοίξουν τα σχολεία ώστε να περιφρουρηθούν και να ικανοποιηθούν τα δικαιώματα της νέας γενιάς στη μόρφωση και τη ζωή. Το κυβερνητικό όμως σχέδιο εξαντλείται στη χρήση μάσκας» και «σε μια νέα εκδοχή επίκλησης "ατομικής ευθύνης" που αυτήν τη φορά απευθύνεται σε νήπια και παιδιά του Δημοτικού», εντείνοντας τις ανησυχίες των γονιών και των εκπαιδευτικών.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση καλείται να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα: «Ενώ το πιο αποτελεσματικό μέτρο είναι, όπως λένε οι επιστήμονες και η κοινή λογική, η αποφυγή του συγχρωτισμού, γιατί η κυβέρνηση, τώρα, με 200 κρούσματα τη μέρα, εξαγγέλλει τη λειτουργία των σχολικών τάξεων με όλους τους μαθητές, με 20, 25 και 27 μαθητές, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, με μόνη τη χρήση της μάσκας, όταν τον περασμένο Ιούνη με σχεδόν μηδενικά κρούσματα η επαναλειτουργία των σχολείων έγινε με ανώτατο όριο μαθητών τους 15 ανά τμήμα; Τι άλλαξε τώρα και το 15 μαθητές ανά τμήμα έγινε 20 και 25 και παραπάνω; Είναι δυνατόν σε αυτές τις συνθήκες να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις για τις οποίες εξακολουθούν να επιμένουν οι ειδικοί επιστήμονες;».

«Για την αποφυγή του συγχρωτισμού και την προστασία της υγείας εκπαιδευτικών και μαθητών απαιτείται τώρα μείωση των μαθητών ανά τάξη ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές», σημείωσε ο Γιάννης Δελής, ενώ απαντώντας στο ερώτημα πού θα βρεθούν αυτές οι αίθουσες τόνισε ότι καταρχήν μπορούν να αξιοποιηθούν οι αίθουσες των 2.000 σχολικών μονάδων που έκλεισαν στην επαρχία, στα νησιά και τις πόλεις, από όλες τις κυβερνήσεις από το 2012 και μετά. Μάλιστα, ανέφερε προς την υπουργό ότι ο ίδιος μπορεί να υποδείξει 3 - 4 κλειστά σχολεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ακόμα σημείωσε ότι μπορούν να αξιοποιηθούν και κατάλληλα κτίρια με την ευθύνη και τη μέριμνα του κράτους.

«Σχεδιασμός και βούληση απαιτούνται», σημείωσε, όμως η κυβέρνηση, αντί αυτού, «τζογάρισε τον χρόνο που κερδήθηκε από την υποδειγματική υπευθυνότητα που έδειξε ο λαός στην πρώτη φάση της πανδημίας» για να περάσει νέα αντεργατικά μέτρα μέσα στο καλοκαίρι, φτάνοντας στο σημείο μέσα στην πανδημία να ψηφίσει την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα από 22 σε 25 μαθητές!

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε ακόμα την υπουργό να απαντήσει πώς η κυβέρνηση βρίσκει τα χρήματα για να τα χαρίζει «δεξιά και αριστερά τους επιχειρηματικούς ομίλους, όμως δεν μπορεί να βρει για την Υγεία και την Εκπαίδευση του λαού, την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών», για τον μαζικό διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών, για τη μαζική πρόσληψη μόνιμων καθαριστριών στα σχολεία, κάτι πολύ αναγκαίο ιδιαίτερα σε αυτήν τη φάση, για την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας. Ο Γ. Δελής, μεταφέροντας στη Βουλή τα αιτήματα των φορέων της Εκπαίδευσης, απαίτησε την επαναφορά των σχολικών γευμάτων, τη διενέργεια επαναλαμβανόμενων τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ενώ τόνισε: «Ούτε να διανοηθείτε, υπουργέ, να διατάξετε την online μετάδοση των μαθημάτων μετατρέποντας τις σχολικές τάξεις σε τηλεοπτικά ριάλιτι».

Τα ίδια, σημείωσε, ισχύουν και για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ζητώντας να εξασφαλιστούν σε όλους τους φοιτητές δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο, εξοπλισμός κ.ά.

«Πλαστή» εικόνα παρουσιάζει η κυβέρνηση

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης μιλώντας για τα θέματα Υγείας σημείωσε ότι η κυβέρνηση κουνάει το δάχτυλο στο λαό αρνούμενη να αναλάβει τις ευθύνες της και ότι δεν αξιοποιήθηκε ο χρόνος που κερδήθηκε για θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για αύξηση των δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για αυστηρά πρωτόκολλα στους χώρους εργασίας και για επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους κλάδων πρώτης γραμμής.

Αντίθετα, σημείωσε, η κυβέρνηση νομοθέτησε μέτρα που ενισχύουν το αντεργατικό οπλοστάσιο. Ανέδειξε επίσης τις ευθύνες ορισμένων επιστημόνων που, όπως είπε, «δέχονται να γίνουν πλυντήριο» και στηρίζουν το κυβερνητικό αφήγημα περί «ατομικής ευθύνης».

Σημείωσε ότι είναι πλαστή η εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση για το δημόσιο σύστημα Υγείας, καθώς οι κενές οργανικές θέσεις είναι πάνω από 30.000, οι γιατροί μειώθηκαν κατά 14% τα τελευταία χρόνια και οι συμβασιούχοι που ανακοινώθηκαν είναι σταγόνα στον ωκεανό.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΘΕΡΜΗΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλουν τις ελλείψεις και την απουσία σχεδιασμού για τα σχολεία

Παραδείγματα από το δήμο Θέρμης που μαρτυρούν ότι το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει με ελλείψεις και χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό αναδεικνύουν οι Κομματικές Οργανώσεις Θέρμης και Μίκρας Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Ενδεικτικά, παρουσιάζουν την έλλειψη σε προσωπικό καθαριότητας, αφού η κυβέρνηση, με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου η οποία εκδόθηκε την Τετάρτη, ενέκρινε συνολικά 67 προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας των σχολικών κτιρίων, ενώ ο δήμος έχει αιτηθεί τουλάχιστον 78 άτομα. Μάλιστα από τα 67 άτομα, 40 θα εργαστούν με σύμβαση πλήρους απασχόλησης και 27 με σύμβαση μερικής απασχόλησης. Σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του δήμου, τα σχολικά κτίρια του δήμου διαθέτουν συνολικά 664 αίθουσες, εκ των οποίων 386 είναι στην Πρωτοβάθμια και 278 στη Δευτεροβάθμια, ξέχωρα οι υπόλοιποι βοηθητικοί χώροι, οι αυλές κ.λπ. Αντιλαμβάνεται λοιπόν ο καθένας ότι δεν μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες καθαριότητας αυτής της περιόδου.

Επίσης αναφέρονται στο χρόνιο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών και κυρίως στο φλέγον ζήτημα της σχολικής στέγης, που εν μέσω πανδημίας έρχεται πιο έντονα στην επιφάνεια. Ετσι, π.χ. φέτος λειτουργεί για πρώτη φόρα το 7ο Νηπιαγωγείο Θέρμης, έχοντας όμως ως μαθητές 50 περίπου νήπια και προνήπια από τη Θέρμη, που θα μεταφέρονται στα προκάτ του 3ου Δημοτικού, που βρίσκεται στο Τριάδι. Επίσης, στο Πλαγιάρι, σε ένα κτίριο και μία αυλή συγχρωτίζονται πάνω από 400 μαθητές. Γεμάτα ασφυκτικά είναι και το 1ο και 3ο Γυμνάσιο Θέρμης.

Οι ΚΟ του ΚΚΕ καλούν την κυβέρνηση να σταματήσει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της και έστω και την τελευταία στιγμή να διαθέσει τα αναγκαία κονδύλια στην Εκπαίδευση, στην Υγεία του λαού, στην ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ