Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ «ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ»
Επανέλαβε την προκλητική άρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, στη χτεσινή συζήτηση στην κοινή συνεδρίαση Επιτροπών της Βουλής, παρουσίασαν τα μέτρα που πρέπει να παρθούν ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

Η επικίνδυνη και προκλητική άρνηση της κυβέρνησης της ΝΔ να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την πραγματική προστασία της υγείας εκπαιδευτικών, μαθητών, φοιτητών και γονιών, συνολικά των εργαζομένων και του λαού, από την πανδημία, προκειμένου να διοχετεύει το χρήμα με επιδοτήσεις και πλήθος προνομίων στους επιχειρηματικούς ομίλους, επιβεβαιώθηκε και χτες με τον καλύτερο τρόπο από τα όσα ανέφεραν η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, και ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, που έγινε, όπως φάνηκε, περισσότερο για λόγους εντυπώσεων και καθησύχασης.

Χαρακτηριστικά, η υπουργός Παιδείας επανέλαβε τα όσα ήδη είχε αναφέρει στην προχτεσινή της συνέντευξη Τύπου σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων. Αναμάσησε τις αλχημείες ότι στην Ελλάδα υπάρχουν κατά μέσο όρο 17 μαθητές ανά τάξη, με τη διαφορά ότι χτες παραδέχτηκε ότι στις πολυπληθέστερες πόλεις υπάρχουν και τμήματα με 20 μαθητές κατά μέσο όρο. Κάτι που ωστόσο το εμφάνισε ως «φυσιολογικό» και «ακίνδυνο» για τη διασπορά του ιού αφού αφορά «μια σταθερή ομάδα». Τόσο η ίδια όσο και ο υπουργός Υγείας ανέφεραν ότι το «επιδημιολογικό μοντέλο» που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι το ενδεδειγμένο και αυτό που ακολουθούν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προσπερνώντας βέβαια ότι αυτό το «μοντέλο» προκάλεσε εκατόμβες νεκρών.

Παράλληλα, έκαναν γαργάρα τις εμπεριστατωμένες προτάσεις που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων και η διαχείριση της πανδημίας

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής επισήμανε ότι «το θέμα είναι με ποιες προϋποθέσεις και ποιους όρους θα ανοίξουν τα σχολεία ώστε να περιφρουρηθούν και να ικανοποιηθούν τα δικαιώματα της νέας γενιάς στη μόρφωση και τη ζωή. Το κυβερνητικό όμως σχέδιο εξαντλείται στη χρήση μάσκας» και «σε μια νέα εκδοχή επίκλησης "ατομικής ευθύνης" που αυτήν τη φορά απευθύνεται σε νήπια και παιδιά του Δημοτικού», εντείνοντας τις ανησυχίες των γονιών και των εκπαιδευτικών.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση καλείται να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα: «Ενώ το πιο αποτελεσματικό μέτρο είναι, όπως λένε οι επιστήμονες και η κοινή λογική, η αποφυγή του συγχρωτισμού, γιατί η κυβέρνηση, τώρα, με 200 κρούσματα τη μέρα, εξαγγέλλει τη λειτουργία των σχολικών τάξεων με όλους τους μαθητές, με 20, 25 και 27 μαθητές, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, με μόνη τη χρήση της μάσκας, όταν τον περασμένο Ιούνη με σχεδόν μηδενικά κρούσματα η επαναλειτουργία των σχολείων έγινε με ανώτατο όριο μαθητών τους 15 ανά τμήμα; Τι άλλαξε τώρα και το 15 μαθητές ανά τμήμα έγινε 20 και 25 και παραπάνω; Είναι δυνατόν σε αυτές τις συνθήκες να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις για τις οποίες εξακολουθούν να επιμένουν οι ειδικοί επιστήμονες;».

«Για την αποφυγή του συγχρωτισμού και την προστασία της υγείας εκπαιδευτικών και μαθητών απαιτείται τώρα μείωση των μαθητών ανά τάξη ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές», σημείωσε ο Γιάννης Δελής, ενώ απαντώντας στο ερώτημα πού θα βρεθούν αυτές οι αίθουσες τόνισε ότι καταρχήν μπορούν να αξιοποιηθούν οι αίθουσες των 2.000 σχολικών μονάδων που έκλεισαν στην επαρχία, στα νησιά και τις πόλεις, από όλες τις κυβερνήσεις από το 2012 και μετά. Μάλιστα, ανέφερε προς την υπουργό ότι ο ίδιος μπορεί να υποδείξει 3 - 4 κλειστά σχολεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ακόμα σημείωσε ότι μπορούν να αξιοποιηθούν και κατάλληλα κτίρια με την ευθύνη και τη μέριμνα του κράτους.

«Σχεδιασμός και βούληση απαιτούνται», σημείωσε, όμως η κυβέρνηση, αντί αυτού, «τζογάρισε τον χρόνο που κερδήθηκε από την υποδειγματική υπευθυνότητα που έδειξε ο λαός στην πρώτη φάση της πανδημίας» για να περάσει νέα αντεργατικά μέτρα μέσα στο καλοκαίρι, φτάνοντας στο σημείο μέσα στην πανδημία να ψηφίσει την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα από 22 σε 25 μαθητές!

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε ακόμα την υπουργό να απαντήσει πώς η κυβέρνηση βρίσκει τα χρήματα για να τα χαρίζει «δεξιά και αριστερά τους επιχειρηματικούς ομίλους, όμως δεν μπορεί να βρει για την Υγεία και την Εκπαίδευση του λαού, την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών», για τον μαζικό διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών, για τη μαζική πρόσληψη μόνιμων καθαριστριών στα σχολεία, κάτι πολύ αναγκαίο ιδιαίτερα σε αυτήν τη φάση, για την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας. Ο Γ. Δελής, μεταφέροντας στη Βουλή τα αιτήματα των φορέων της Εκπαίδευσης, απαίτησε την επαναφορά των σχολικών γευμάτων, τη διενέργεια επαναλαμβανόμενων τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ενώ τόνισε: «Ούτε να διανοηθείτε, υπουργέ, να διατάξετε την online μετάδοση των μαθημάτων μετατρέποντας τις σχολικές τάξεις σε τηλεοπτικά ριάλιτι».

Τα ίδια, σημείωσε, ισχύουν και για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ζητώντας να εξασφαλιστούν σε όλους τους φοιτητές δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο, εξοπλισμός κ.ά.

«Πλαστή» εικόνα παρουσιάζει η κυβέρνηση

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης μιλώντας για τα θέματα Υγείας σημείωσε ότι η κυβέρνηση κουνάει το δάχτυλο στο λαό αρνούμενη να αναλάβει τις ευθύνες της και ότι δεν αξιοποιήθηκε ο χρόνος που κερδήθηκε για θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για αύξηση των δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για αυστηρά πρωτόκολλα στους χώρους εργασίας και για επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους κλάδων πρώτης γραμμής.

Αντίθετα, σημείωσε, η κυβέρνηση νομοθέτησε μέτρα που ενισχύουν το αντεργατικό οπλοστάσιο. Ανέδειξε επίσης τις ευθύνες ορισμένων επιστημόνων που, όπως είπε, «δέχονται να γίνουν πλυντήριο» και στηρίζουν το κυβερνητικό αφήγημα περί «ατομικής ευθύνης».

Σημείωσε ότι είναι πλαστή η εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση για το δημόσιο σύστημα Υγείας, καθώς οι κενές οργανικές θέσεις είναι πάνω από 30.000, οι γιατροί μειώθηκαν κατά 14% τα τελευταία χρόνια και οι συμβασιούχοι που ανακοινώθηκαν είναι σταγόνα στον ωκεανό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντί για μέτρα, φορτώνεται η ευθύνη στους εκπαιδευτικούς (2021-07-29 00:00:00.0)
Βαθύτερη ταξική διαφοροποίηση και κατηγοριοποίηση μαθητών και σχολείων (2021-07-22 00:00:00.0)
Στόχος το χτύπημα συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών (2020-09-29 00:00:00.0)
Οι κομμουνιστές εκπαιδευτικοί μπροστά στον αγώνα για μόρφωση, υγεία, δουλειά, ζωή με δικαιώματα (2020-09-04 00:00:00.0)
Για σπουδές αναβαθμισμένες και δουλειά με δικαιώματα (2020-03-04 00:00:00.0)
Πληρωμένη απάντηση από το ΚΚΕ στον υπουργό Παιδείας (2019-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ