Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
«Τρέχουν» οι δοκιμές για εμβόλιο και θεραπεία

Επιβράδυνση της αύξησης κρουσμάτων και θανάτων, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Το υποψήφιο εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της «AstraZeneca» ενδέχεται να αδειοδοτηθεί ακόμη και φέτος, αν συγκεντρωθούν επαρκή δεδομένα, δήλωσε χτες ο διευθυντής του «Oxford Vaccine Group».

«Αυτό είναι εφικτό μόνο εάν οι κλινικές μελέτες διεξάγονται γρήγορα και τα δεδομένα παρουσιαστούν στις ρυθμιστικές αρχές φέτος», δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC.

Παράλληλα, η «ΑstraZeneca» ανακοίνωσε πως άρχισε τις πρώτες δοκιμές μιας θεραπείας βασισμένης σε αντισώματα για την πρόληψη και τη θεραπεία της Covid-19. Με τις δοκιμές, που διεξάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, θα αξιολογηθεί αν το AZD7442, ένας συνδυασμός δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων, είναι ασφαλές και ανεκτό σε έως 48 υγιείς συμμετέχοντες.

Στις ΗΠΑ ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου για τις Αλλεργίες και τις Λοιμώδεις Νόσους και σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Αντονι Φάουτσι, προειδοποίησε πως η διανομή οποιουδήποτε υποψήφιου εμβολίου προτού να έχει αποδειχθεί πέραν αμφισβήτησης πως είναι αποτελεσματικό και ασφαλές ενέχει κινδύνους και επιπλέον θα έπληττε τις δοκιμές άλλων εμβολίων.

Οι δηλώσεις Φάουτσι έγιναν με φόντο τις ανησυχίες πως ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, θα ασκήσει πίεση στον αμερικανικό ομοσπονδιακό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων (Food and Drug Administration, FDA) προκειμένου κάποιο εμβόλιο να λάβει έγκριση κατεπείγουσας χρήσης (emergency use authorization - EUA) και να διανεμηθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη.

Επιβραδύνεται η αύξηση κρουσμάτων και θανάτων

Η πανδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται, όμως η αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων έχει επιβραδυνθεί παγκοσμίως, εκτός από τη Νοτιοανατολική Ασία και περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, ανέφερε τη Δευτέρα το βράδυ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Τη βδομάδα που τελείωσε στις 23 Αυγούστου, καταγράφηκαν παγκοσμίως πάνω από 1,7 εκατ. νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και σχεδόν 40.000 θάνατοι, «μια μείωση 4% του αριθμού των κρουσμάτων και (μια μείωση 12%) του αριθμού των θανάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα».

Η αμερικανική ήπειρος παραμένει η πιο σκληρά πληγείσα περιοχή, καταγράφοντας το 50% των κρουσμάτων μόλυνσης και το 62% των θανάτων. Η Νοτιοανατολική Ασία σημείωσε άλμα καταγράφοντας το 28% των νέων κρουσμάτων και 15% των θανάτων. Η Ινδία εξακολουθεί να καταγράφει την πλειονότητα των κρουσμάτων, όμως ο ιός εξαπλώνεται ραγδαία και στο Νεπάλ.

Στην Ανατολική Μεσόγειο ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 4%, όμως ο αριθμός των θανάτων μειώνεται σταθερά τις τελευταίες έξι βδομάδες. Λίβανος, Τυνησία και Ιορδανία κατέγραψαν τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα.

«Στην Ευρώπη, ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες τρεις εβδομάδας», ανέφερε ο ΠΟΥ, ωστόσο «μια μικρή μείωση (1%) καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα, και ο αριθμός των θανάτων συνέχισε να μειώνεται σε όλη την περιοχή».

Μέχρι χτες περισσότεροι από 23,8 εκατ. άνθρωποι είχαν επιβεβαιωμένα μολυνθεί σε όλο τον κόσμο και πάνω από 817.000 είχαν πεθάνει.

Στο μεταξύ, τρεις ασθενείς, σε Χονγκ Κονγκ, Ολλανδία και Βέλγιο επιβεβαιώθηκε ότι επαναμολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2, μήνες αφότου είχαν αναρρώσει. Το ζητούμενο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι να μελετηθεί αν είναι ένα συχνό φαινόμενο που αφορά πολλούς ανθρώπους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ