Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχής η συγκέντρωση στρατιωτικών μέσων

...με το «πιστόλι στον κρόταφο» των λαών

Στο Βερολίνο βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, προκειμένου να συμμετάσχει στην Ατυπη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ. Οπως έγινε γνωστό από το υπουργείο, στο περιθώριο της συνόδου «έχουν ζητήσει να συναντηθούν» σήμερα με τον υπουργό ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, και η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Ανεγκρέτ Κραμπ - Καρενμπάουερ, «ώστε να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Θυμίζουμε ότι στις 19 του μήνα ο Στόλτενμπεργκ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, στον οποίο τόνισε, συζητώντας «τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», ότι «η κατάσταση πρέπει να επιλυθεί με πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο». Υπενθύμισε, άλλωστε, στον Τσαβούσογλου ότι «Τουρκία και Ελλάδα έχουν υπάρξει δεσμευμένοι ("committed") σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες, συνεργαζόμενοι με όλους τους άλλους συμμάχους για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφαλείας».

Στο πεδίο των επιχειρήσεων, τη Δευτέρα νότια της Κρήτης και «στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ», όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, πραγματοποιήθηκε κοινή αεροναυτική άσκηση με συμμετοχή μέσων και προσωπικού των δύο χωρών, όπου από την πλευρά των ΗΠΑ μετείχαν το αντιτορπιλικό «USS WINSTON S. CHURCHILL» και ελικόπτερο. «Η δραστηριότητα αποδεικνύει έμπρακτα τους μακροχρόνιους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών που προσφάτως ενισχύονται συνεχώς και συνέβαλε περαιτέρω στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχουσών δυνάμεων τόσο σε διακρατικό όσο και σε διασυμμαχικό πλαίσιο», αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, διαφημίζοντας την πρόσδεση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αμερικανοΝΑΤΟικό άξονα, βασική προτεραιότητα του οποίου είναι η διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής.

Τέλος, από χτες είναι σε εξέλιξη αεροναυτική άσκηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, στην περιοχή του τουρκο-λιβυκού μνημονίου και της επίμαχης τουρκικής NAVTEX. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, η άσκηση περιλαμβάνει εκπαίδευση σε αντικείμενα αεράμυνας Ναυτικής Δύναμης, ανθυποβρυχιακού πολέμου και πολέμου επιφανείας, επικοινωνιών, ανταλλαγής πληροφοριών, σύνθεσης τακτικής εικόνας, προχωρητικών ελιγμών και Ειδικών Επιχειρήσεων.

Μεγάλη άσκηση και στα ανοιχτά της Κύπρου

Μεγάλη στρατιωτική άσκηση ξεκινά σήμερα και στα ανοιχτά της Κύπρου, με τη συμμετοχή της Γαλλίας, που ενισχύει ολόπλευρα τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή. Η άσκηση θα διαρκέσει έως μεθαύριο Παρασκευή 28 Αυγούστου και σε αυτήν συμμετέχουν τουλάχιστον τρία γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου «Rafael», που εδώ και μέρες είχαν φτάσει στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο. Στην τελική φάση της άσκησης θα πάρει μέρος και η γαλλική φρεγάτα «Lafayette» που «εδρεύει» στην περιοχή εδώ και καιρό. Στην άσκηση θα πάρουν μέρος και ελληνικά «F-16», ενώ χτες βράδυ με ανακοίνωσή του το κυπριακό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε ότι στην άσκηση θα πάρει μέρος και η Ιταλία, αναφέροντας ότι πρόκειται για έναρξη «Τετραμερούς Πρωτοβουλίας» με στόχο την «ενίσχυση της κοινής ναυτικής και αεροπορικής παρουσίας στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου» και ως «απτή απόδειξη της κοινής αντίληψης και προσήλωσης στους κανόνες δικαίου ως μέρος της πολιτικής αποκλιμάκωσης της έντασης».

Η άσκηση γίνεται με φόντο την πρόσφατη επίσκεψη του Ν. Αναστασιάδη στο Παρίσι, όπου συμφώνησε με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, χωρίς όμως σχετικές διευκρινίσεις. Σημειωτέον, τα σενάρια για προετοιμασία γαλλικής βάσης στην Κύπρο έχουν ξαναφουντώσει από τις αρχές Αυγούστου, αφού Γάλλοι εμπειρογνώμονες βρέθηκαν πάλι σε Λεμεσό αλλά και Λάρνακα, ενώ και γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη προσγειώνονταν - σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ - «αναγνωριστικά» στη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου».

Συνεκπαίδευση Τουρκίας - Ιταλίας

Την ίδια ώρα, ενδεικτικό για το «κουβάρι» που μπλέκεται επικίνδυνα αλλά και για τις «εγγυήσεις» που παρέχουν οι συμμαχίες της αστικής τάξης για τα κυριαρχικά δικαιώματα, είναι και το γεγονός πως την ίδια ώρα που η κυβέρνηση φέρνει σήμερα για ψήφιση στην Ολομέλεια στη Βουλή τη συμφωνία για καθορισμό ΑΟΖ με την Ιταλία, το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό προχώρησε χτες σε συνεκπαίδευση με τουρκικές φρεγάτες σε περιοχή νότια της Κρήτης, ζώνη που προσπαθεί να κατοχυρώσει η Αγκυρα με το απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο. Συγκεκριμένα, οι φρεγάτες «TCG GΟKSU» και «TCG FATΙH» συνεκπαιδεύτηκαν με το ιταλικό αντιτορπιλικό «ITS DURAND DE LA PENNE» με στόχο «να προωθήσουν συντονισμό και διαλειτουργικότητα», όπως ανακοίνωσαν οι Τούρκοι.

  • Στο μεταξύ, δύο υπερπτήσεις πραγματοποίησαν χτες τουρκικά μαχητικά πάνω από Οινούσσες και Παναγιά στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Χίου. Σημειώθηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ