Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Με «εντέλλεσθε» και εντατικοποίηση οι εφημερίες στην Ουρολογική Κλινική

Οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού αποτυπώνονται και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, με χαρακτηριστικό το πρόβλημα των εφημεριών στην Ουρολογική Κλινική.

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ τονίζει πως η πρόσφατη ανακοίνωση της Ουρολογικής Κλινικής του Βενιζέλειου ότι θα μείνει χωρίς εφημερεύοντα γιατρό την τελευταία βδομάδα του Αυγούστου, λόγω της σοβαρής υποστελέχωσης, επιβεβαιώνει «τις τραγικές επιπτώσεις της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στην Υγεία και εφαρμόζει η Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ και του νοσοκομείου».

Οπως καταγγέλλει η ΤΕ Ηρακλείου, «μετά τη δημοσιοποίηση του προβλήματος, ο διοικητής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου έδωσε "εντέλεσθε" στον διευθυντή της Ουρολογικής να συνεχίσει τη λειτουργία της κλινικής χωρίς κανένα άλλο μέτρο ενίσχυσης του προσωπικού, παρά μόνο με υποσχέσεις για "μπαλώματα"!».

Στην πραγματικότητα η «λύση» είναι η εντατικοποίηση, καθώς το υφιστάμενο προσωπικό θα βγάλει τις εφημερίες, υπερβαίνοντας ξανά το προβλεπόμενο από το νόμο όριο εφημεριών ανά μήνα...

Η ΤΕ Ηρακλείου απαιτεί να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα, με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Σοβαρές επιπτώσεις από τις ελλείψεις προσωπικού

Σε επικοινωνία του «Ριζοσπάστη» με τον διευθυντή της κλινικής, Νίκο Χόνδρο, μας ανέφερε ότι σύμφωνα με το οργανόγραμμα υπάρχει μία κενή θέση που έπρεπε να είχε καλυφθεί, ωστόσο αυτό δεν έχει γίνει, ενώ πρόσθεσε ότι τα οργανογράμματα είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες, καθώς έχουν διαμορφωθεί σε διαφορετικές συνθήκες από τις σημερινές.

Οπως μάλιστα καταγγέλλει η ΔΗΠΑΚ Γιατρών, για την κάλυψη της κενής θέσης είχε γίνει προκήρυξη το Μάη του 2019, «(μαζί με άλλες 903 θέσεις ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ πανελλαδικά), η διαδικασία πάγωσε για 9 μήνες, ενώ στη νέα προκήρυξη του Φλεβάρη δεν συμπεριλαμβανόταν θέση επιμελητή ουρολόγου για το Βενιζέλειο!».

Αναφερομένη στις επιπτώσεις που έχει η έλλειψη προσωπικού, η ΔΗΠΑΚ επισημαίνει ότι στην περίπτωση που δεν βγαίνουν οι εφημερίες «θα μείνει όλος ο νομός Ηρακλείου χωρίς εφημερεύοντα ουρολόγο (...), ενώ οι νοσηλευόμενοι ασθενείς της Ουρολογικής θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλη κλινική του Χειρουργικού Τομέα και να παρακολουθούνται τα απογεύματα όλης της βδομάδας από τους εφημερεύοντες της κλινικής αυτής (οι οποίοι δεν είναι εξειδικευμένοι στην αντιμετώπιση ουρολογικών προβλημάτων)».

«Λόγω των δεκάδων κενών θέσεων γιατρών στα νοσοκομεία του νησιού», προσθέτει, «η πλειοψηφία των γιατρών ξεπερνά το πλαφόν των εφημεριών σχεδόν κάθε μήνα, χωρίς να παίρνει τα περισσότερα από τα ρεπό που δικαιούται». Η εντατικοποίηση αυτή, τονίζει, «αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία τόσο των γιατρών όσο και των ασθενών».

«Αντί για μόνιμες προσλήψεις, ένα μέρος των κενών μπαλώνεται προσωρινά με επικουρικούς ή με μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία ή ΚΥ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εντολή της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ για μετακίνηση αναισθησιολόγων από το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου υπηρετούν πλέον μόνο 2 μόνιμοι αναισθησιολόγοι».

Η ΔΗΠΑΚ προβάλλει μεταξύ άλλων τα αιτήματα: Αμεση προκήρυξη της κενής μόνιμης θέσης ουρολόγου στο Βενιζέλειο και ολοκλήρωση της πρόσληψης με ταχύτατες διαδικασίες. Αναμόρφωση των οργανισμών των νοσοκομείων, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Στελέχωση όλων των δημόσιων δομών Υγείας με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό. Μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών και όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας (5ήμερο - 6ωρο), με μία ενεργή εφημερία τη βδομάδα, ρεπό την επόμενη μέρα και επαρκή χρόνο ανάπαυσης κατά τη διάρκεια της εφημερίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ