Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ
Από την Ιταλία ξεκίνησε η πολυήμερη περιοδεία του στην Ευρώπη

«Επιδιώκουμε υγιή και δίκαιη σχέση με την Κίνα» δήλωσε ο ομόλογός του στη Ρώμη

Από τη χτεσινή συνάντηση Γι - ντι Μάγιο στη Ρώμη
Από τη χτεσινή συνάντηση Γι - ντι Μάγιο στη Ρώμη
Από την Ιταλία ξεκίνησε χτες η πολυήμερη περιοδεία του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) Γουάνγκ Γι στην Ευρώπη, η πρώτη που πραγματοποιείται εκτός Κίνας από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19, κάτι ενδεικτικό για τη σημασία που το Πεκίνο αποδίδει στη διείσδυσή του στη Γηραιά Ηπειρο, με φόντο και την όξυνση αντιθέσεων αλλά και παζαριών, ειδικά με τις ΗΠΑ. Μετά την Ιταλία, ο Κινέζος υπουργός θα βρεθεί σε Ολλανδία, Νορβηγία, Γαλλία αλλά και Γερμανία.

Στη Ρώμη, ο Γι συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι ντι Μάγιο, που κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου επισήμανε ότι «η Κίνα αναμφισβήτητα αντιπροσωπεύει έναν από τους βασικούς μας εταίρους και έναν από εκείνους για τον οποίο δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι πλέον αποτελεί καθοριστικό παίκτη για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε σεναρίου διεθνώς».

Μιλώντας συνολικότερα για τις σχέσεις των δύο χωρών, ο ντι Μάγιο έκανε λόγο για μια «ανταλλαγή βασισμένη στην ειλικρίνεια», αναφέροντας την ίδια στιγμή ότι «η δική μας διεθνής τοποθέτηση είναι σαφέστατη, προς όλους, ξεκινώντας με τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ, που παραμένει ισχυρότερη από ποτέ» αλλά και προσθέτοντας ότι «αυτό μας καθιστά ικανούς να αναπτύξουμε μια υγιή και δίκαιη σχέση με την Κίνα».

Στις συνομιλίες των δύο αντρών συζητήθηκε η αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και της οικονομικής ύφεσης που επιταχύνθηκε. Ακόμα, η διμερής συνεργασία, που αναβαθμίζεται, μέσα π.χ. από τη συμμετοχή της Ιταλίας στους «Δρόμους του Μεταξιού», απόφαση που πολλοί στη Δύση επέκριναν, με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται για ένα μέλος του «G7».

Από τη μεριά του, ο Γι χαρακτήρισε «σημαντική» την ενίσχυση των σχέσεων Κίνας - ΕΕ, σημειώνοντας ότι «η Κίνα δεν θα θελήσει ποτέ ένα "ψυχρό πόλεμο", γιατί αυτό θα ήταν οπισθοχώρηση» αλλά και ότι «δεν θα αφήσουμε άλλους να τον προκαλέσουν, βλάπτοντας τα συμφέροντα άλλων προς δικό τους όφελος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ