Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Ορθάνοιχτοι οι ευρωατλαντικοί «δίαυλοι» για τα «διακυβεύματα» του ΝΑΤΟ και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης

Διάλογο ως «σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ που πρέπει να αναζητήσουν λύσεις για τα επίμαχα ζητήματα που σχετίζονται με το φυσικό αέριο» ζήτησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, που επισκέφτηκε χτες Αθήνα και Αγκυρα

Eurokinissi

Το πλαίσιο των οδυνηρών συμβιβασμών που δρομολογούνται στα Ελληνοτουρκικά σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και των λαών της περιοχής, πλαίσιο που φέρει τη σφραγίδα των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών, των σχεδίων συνεκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών «παζαριών» στα οποία είναι βουτηγμένη ως το λαιμό η αστική τάξη, αναδείχθηκε ξανά χτες.

Συγκεκριμένα, καθώς το τουρκικό ερευνητικό «Ορούτς Ρέις», συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων, πλέει για τρίτη βδομάδα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, και ενώ στη Βουλή μπαίνουν σήμερα για ψήφιση στην Ολομέλεια οι συμφωνίες της κυβέρνησης με εκείνες της Ιταλίας και της Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ, συμφωνίες - κρίκος στην αλυσίδα των επικίνδυνων «διευθετήσεων», ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χ. Μάας, ταξίδεψε χτες διαδοχικά σε Αθήνα και Αγκυρα, με βασικό ζητούμενο «να διασφαλίσει τον απευθείας διάλογο» μεταξύ των δύο μερών.

Το πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού αυτού «παζαριού» επανέλαβε πριν ακόμα από την αναχώρησή του για την Αθήνα ο Μάας, δηλώνοντας, σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού ΥΠΕΞ, ότι «Τουρκία και Ελλάδα είναι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ. Λύσεις για τα επίμαχα ζητήματα που σχετίζονται με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να υπάρξουν μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με ειλικρινή διάλογο μεταξύ τους». Επέμεινε μάλιστα ότι «οι δίαυλοι διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει τώρα να διευρυνθούν και όχι να κλείσουν. Γι' αυτό χρειαζόμαστε, αντί νέων προκλήσεων, επιτέλους βήματα χαλάρωσης της έντασης και την έναρξη απευθείας συνομιλιών. Σε αυτό θέλουμε να προσφέρουμε υποστήριξη, στο μέτρο των δυνάμεών μας».

«Ο Ζ. Μπορέλ πραγματοποίησε μια κρίσιμη διαδικασία διαλόγου με την Τουρκία κατά τους τελευταίους μήνες, την οποία υποστηρίζουμε με όλη μας την καρδιά», συνέχισε, θυμίζοντας τις τοποθετήσεις του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ότι η Τουρκία είναι «στρατηγικός εταίρος» για την Ευρωένωση και πρέπει να υπάρχει ένας γενικευμένος διάλογος μαζί της για όλα τα ζητήματα, από το Μεταναστευτικό έως τις μπίζνες, παζάρι όπου μπαίνουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στα «διαφιλονικούμενα ύδατα», όπως επί λέξει έχει πει επανειλημμένα ο Μπορέλ.

«Τη σχέση μας με την Τουρκία θα τη συζητήσουμε αυτή τη βδομάδα στο Βερολίνο, στον κύκλο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Πέμπτη και Παρασκευή) (...) Αυτός είναι και ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να αναζητήσω για μία ακόμα φορά τις απευθείας συνομιλίες επιτόπου», κατέληξε.

Με αυτήν την κατεύθυνση, ο Μάας φτάνοντας στην Αθήνα πήγε καταρχάς στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Επισήμως, στη συνάντηση τονίστηκε «η ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας ώστε να μειωθεί η ένταση στην περιοχή». «Η πρωτοβουλία της Γερμανίας, ως προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ, συμβάλει θετικά σε αυτή την κατεύθυνση», διακινούσαν ως εκτίμηση από το Μαξίμου. Σημειωτέον, νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε δεχτεί και τον Αυστριακό υπουργό Εσωτερικών, Κ. Νεχάμερ, συζητώντας «τις τρέχουσες εξελίξεις στο μεταναστευτικό ζήτημα αλλά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο». Ο Κυρ. Μητσοτάκης εξέφρασε στον Αυστριακό υπουργό την «ικανοποίηση» της ελληνικής κυβέρνησης για τη «στήριξη» των ελληνικών θέσεων στην ΕΕ από την Αυστρία. Στη συνέχεια ο Νεχάμερ μετέβη στη συνοριογραμμή στον Εβρο.

Πάντοτε έτοιμη για τα «διακυβεύματα» των ευρωατλαντικών σχεδίων η κυβέρνηση

Ο Μάας μετέβη κατόπιν στο ΥΠΕΞ, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Ν. Δένδια, ο οποίος στις δηλώσεις τους αργότερα κατηγόρησε την Τουρκία ότι «συνεχίζει να παρανομεί, να κλιμακώνει, να προκαλεί, παρά τις παροτρύνσεις των γειτόνων, των εταίρων και των συμμάχων (...) παρά την αυτοσυγκράτηση και τη σύνεση που επιδεικνύει η ελληνική πλευρά», με αποτέλεσμα «τη συνεχιζόμενη υπονόμευση της σταθερότητας ολόκληρης της περιοχής», «καρφώνοντας» δηλαδή την Τουρκία πως με τη στάση της υπονομεύει τη ΝΑΤΟική συνοχή και «σταθερότητα» σε βάρος των λαών.

Επιβεβαιώνοντας δε ότι το «τραπέζι» στο οποίο η κυβέρνηση παζαρεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα για τα συμφέροντα της αστικής τάξης στρώνεται από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, πρόσθεσε πως «το διακύβευμα στην Ανατολική Μεσόγειο υπερβαίνει τα όρια διμερών διαφορών. Αφορά ολόκληρη την ΕΕ (...) αφορά την ενεργητική ασφάλεια της ΕΕ. Αφορά την ασφάλεια της Μεσογείου».

Απέναντι σε αυτά επικαλέστηκε το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», που - όπως είπε - «χρειάζεται υπεράσπιση, είτε η πρόκληση εναντίον του προέρχεται από την Τουρκία είτε αφορά τη Λευκορωσία». Εξ ου και «προσβλέπουμε στην παρουσίαση καταλόγου κυρώσεων, που έχει υποχρέωση να καταρτίσει ο ύπατος εκπρόσωπος, ο κ. Μπορέλ, και να παρουσιάσει στο επικείμενο άτυπο συμβούλιο (...) Κυρώσεις που θα καταστήσουν σαφές ότι η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα, εάν συνεχιστεί, θα επιφέρει συνέπειες».

«Πολλοί μάς συνιστούν διάλογο, μα η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι και παραμένει πάντοτε έτοιμη για διάλογο», διαβεβαίωσε παραπέρα, ξαναβάζοντας ως όρο αυτός να μη γίνει «υπό το καθεστώς απειλών», και σημειώνοντας πως «δεν νοείται διάλογος τη στιγμή που παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα και η κυριαρχία» της χώρας.

«Αμεσες συνομιλίες» με τη «διατεθειμένη να το πράξει» Τουρκία

Από την πλευρά του, ο Μάας επανέλαβε ότι η κλιμάκωση των τελευταίων βδομάδων προκαλεί «στο ΝΑΤΟ μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό». «Η παρούσα κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι παιχνίδι με τη φωτιά και η μικρότερη σπίθα μπορεί να δημιουργήσει την καταστροφή», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως «στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ εταίρων του ΝΑΤΟ και γειτόνων δεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλά αποτελέσματα» και λέγοντας πως «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη συμβεί κάτι τέτοιο».

«Θέλουμε να συμβάλουμε για να δημιουργήσουμε συνθήκες για διάλογο», συνέχισε, ζητώντας ξανά «άμεσες συνομιλίες» μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας, «κάτι που είχε συμφωνηθεί άλλωστε κάποτε και που θα έπρεπε ουσιαστικά να λάμβανε χώρα εδώ και καιρό», τόνισε, παραπέμποντας στις «διερευνητικές» συνομιλίες που είχαν δρομολογηθεί πάλι με γερμανική παρέμβαση προ ενός περίπου μήνα και πάγωσαν μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ σημείωσε πως οι συνομιλίες αυτές πρέπει να γίνουν επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, εκτιμώντας πως «αν δώσουμε βάση στα λόγια της τουρκικής πλευράς φαίνεται να είναι διατεθειμένη να το πράξει», σπάζοντας τα κοντέρ της ευρωενωσιακής υποκρισίας και επιβεβαιώνοντας πως τα σχέδια της ΕΕ στην περιοχή δίνουν «αέρα» στα πανιά της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης.

Αυτές και άλλες τοποθετήσεις των «μεγάλων συμμάχων» της αστικής τάξης επιχείρησε ξανά χτες η κυβέρνηση να παρουσιάσει ως τάχα... εχέγγυα των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στ. Πέτσα, μιλώντας χτες στην ΕΡΤ, να φτάνει να υποστηρίζει πως «είναι πολύ θετικό ότι η Ελλάδα έχει στο πλευρό της όλους τους συμμάχους της. Κι αν δει κανείς όλες τις ανακοινώσεις και των ευρωπαϊκών οργάνων, αλλά και της ίδιας της Γερμανίας, είναι ξεκάθαρα υποστηρικτικές των ελληνικών θέσεων»!

Αξίζει να σημειωθούν και τα όσα είπε στο περιοδικό «Politico» ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης. Ερωτηθείς για τη διαμεσολαβητική προσπάθεια της Γερμανίας, σημείωσε ότι «η αυξανόμενη ένταση μπορεί να αποκλιμακωθεί σε δύο φάσεις, με διμερή διάλογο και παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» και «διευκρίνισε» πως «για να γίνει κάτι τέτοιο, χρειάζεται προηγουμένως υπογραφή ενός συνυποσχετικού με την Τουρκία, ώστε να υπαχθεί αυτό το ζήτημα στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου» και «να σταματήσει η στρατιωτική ένταση στην περιοχή, η οποία είναι αντιπαραγωγική, καθώς δεν μπορείς να διαπραγματεύεσαι υπό την απειλή χρήσης όπλων».

«Προσυπογράφει» τα επικίνδυνα σχέδια και ο ΣΥΡΙΖΑ

O Μάας είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, κατά την οποία συζήτησαν, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «για την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τις πρωτοβουλίες της γερμανικής προεδρίας για επανεκκίνηση του διαλόγου».

Ο Αλ. Τσίπρας, κατά την πάγια τακτική να «ξεπλένει» τη στάση της ΕΕ που ενθαρρύνει την τουρκική προκλητικότητα, στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού «παζαριού» «εφ' όλης της ύλης» που βρίσκεται σε εξέλιξη, υποστήριξε πως η ΕΕ πρέπει «να αναλάβει τις ευθύνες της ως προς την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου και να αποδεχθεί την προοπτική ισχυρών κυρώσεων στο πλαίσιο ενός ουσιαστικού ευρωτουρκικού διαλόγου».

Ενώ φρεσκάροντας ξανά και την «υπογραφή» του ΣΥΡΙΖΑ στη στρατηγική της αστικής τάξης και στην προσπάθεια να «τρέξουν» οι επικίνδυνες «διευθετήσεις» σε Ανατ. Μεσόγειο και Αιγαίο με βάση τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, πρόσθεσε πως «σε αυτήν τη βάση και με τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων, μπορεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανεκκίνησης των διερευνητικών για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ - χωρίς παρέμβαση τρίτων στην ατζέντα των συνομιλιών - με σκοπό, αν οι διερευνητικές αποτύχουν, να υπάρξει προσφυγή στη Χάγη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ