Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίσκεψη Πομπέο στο Σουδάν

Με στόχο και την εξομάλυνση των σχέσεων της δεύτερης μεγαλύτερης αραβικής χώρας με το Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, προσγειώθηκε χτες στο Χαρτούμ, φτάνοντας από την Ιερουσαλήμ, απ' όπου ξεκίνησε πολυήμερες επαφές, με επίκεντρο την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με διάφορες αραβικές χώρες, από την οποία η Ουάσιγκτον διατηρεί προσδοκίες για τις δικές της ευρύτερες γεωπολιτικές στοχεύσεις.

Η πτήση που μετέφερε τον Πομπέο χαρακτηρίστηκε «ιστορική», επειδή ήταν η πρώτη απευθείας μεταξύ των δύο χωρών μετά από πάρα πολλά χρόνια, καθώς το Σουδάν περιλαμβάνεται στις αραβικές χώρες που δεν αναγνωρίζουν το Ισραήλ, εξαιτίας της κατάστασης στο Παλαιστινιακό.

Κουβαλώντας στις αποσκευές του ως «καλό παράδειγμα» την πρόσφατη συμφωνία Ισραήλ - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις, ο Πομπέο έφτασε στο Σουδάν με (αόριστες) υποσχέσεις για την αφαίρεσή του από τη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τις «χώρες που στηρίζουν την τρομοκρατία» και για τα οφέλη που θα έχει για «όλη την περιοχή» μια εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Από τη δική του μεριά, ο πρωθυπουργός του Σουδάν, Αμπντάλα Χάμντοκ, είπε ότι οι συνομιλίες με τον Πομπέο ήταν «άμεσες και διαφανείς» αλλά ξεκαθάρισε ότι η σημερινή μεταβατική κυβέρνηση της χώρας δεν έχει εντολή να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το Χαρτούμ προσβλέπει σε «θετικά χειροπιαστά βήματα» για την υποστήριξη της «πολιτικής μετάβασης» αλλά και ότι είναι σημαντικό να διαχωριστεί η εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ - Σουδάν από μια απόφαση των ΗΠΑ να αφαιρεθεί το Σουδάν από τον κατάλογο των κρατών - υποστηρικτών της τρομοκρατίας.

Μετά το Σουδάν, ο Πομπέο αναμένεται στο Μπαχρέιν και τέλος στα ΗΑΕ.

Ιράν

Οι μεθοδεύσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή ιεραρχούν ασφαλώς ψηλά και την «αντιμετώπιση» του Ιράν, για το οποίο επιμένουν στην επαναφορά των διεθνών κυρώσεων, υποβάλλοντας πρόσφατα επίσημο αίτημα και στον ΟΗΕ, παρά τις επίμονες αντιρρήσεις Κινέζων, Ρώσων, αλλά και Ευρωπαίων.

Χτες, ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, δήλωσε ότι «η αμερικανική πολιτική μέγιστης πίεσης στο Ιράν απέτυχε 100%... Αν η Ουάσιγκτον επιθυμεί συμφωνία μαζί μας, τότε πρέπει να επιστρέψει στη συμφωνία» (του 2015, από την οποία οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς). Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Ραφαέλ Γκρόσι, συνέχισε τις διήμερες επαφές του στην Τεχεράνη, λέγοντας ότι άνοιξε «ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας» σχετικά με την πρόσβαση του Οργανισμού σε δύο εγκαταστάσεις που έχουν θεωρηθεί «ύποπτες». Για «εποικοδομητικό διάλογο» μίλησε και ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Τζ. Ζαρίφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ