ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σήμερα η κινητοποίηση των μουσικών της Θεσσαλίας

Από παλιότερη κινητοποίηση μουσικών στη Λάρισα
Από παλιότερη κινητοποίηση μουσικών στη Λάρισα
Αγωνιστικό κάλεσμα σε όλους τους μουσικούς, στους εργαζόμενους στο χώρο του Πολιτισμού, αλλά και στους εργαζόμενους στο χώρο του Επισιτισμού να συμμετάσχουν στην πανθεσσαλική κινητοποίηση που θα γίνει σήμερα το απόγευμα στις 7.30 μ.μ. στη Λάρισα, στην πλατεία Λαμπρούλη, απευθύνουν τα παραρτήματα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου σε Λάρισα και Τρίκαλα, η Πανθεσσαλική Ενωση Επαγγελματιών Μουσικών (Λάρισα) και το Πανθεσσαλικό Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών «Ο Απόλλων» (Βόλος).

Σε συνέντευξη που παραχώρησαν χτες στη Λάρισα, επισήμαναν πως «σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων ζει στη φτώχεια και την ανέχεια. Με τα ελλιπή κριτήρια που τέθηκαν για τους εργαζόμενους μέσα στην πανδημία, έμεινε μεγάλο κομμάτι του κλάδου μας χωρίς επιδότηση, ταυτόχρονα άλλοι χάνουν τα ελάχιστα μεροκάματα που με δυσκολία κατάφεραν να κλείσουν». Ακόμα κατήγγειλαν την κυβέρνηση, που «προωθεί τη λεγόμενη "ατομική ευθύνη" σε όλα τα επίπεδα, την ίδια ώρα που δεν αναλαμβάνει ούτε για μια στιγμή τη δική της ευθύνη να παρθούν μέτρα στήριξης - προστασίας για όλους τους εργαζόμενους, όπως και για εμάς τους μουσικούς, για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες ή τους φορείς που εργαζόμαστε».

Τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους σε κλιμάκωση της διεκδίκησης για την εξασφάλιση της επιβίωσής τους και απαιτούν:

-- Να διασφαλιστεί η επιβίωση όλων των εργαζομένων του κλάδου. Κανένας με κομμένο ρεύμα, νερό κ.λπ. Να δοθούν τα 534 ευρώ για όσους από 1/1/2019 μέχρι σήμερα έχουν 5 ένσημα μουσικού. Εποχικό βοήθημα το Σεπτέμβρη με 5 ένσημα για το 2019 και επιδότηση όλων των ανέργων. Ενταξη και των ελαστικά απασχολούμενων εργαζομένων σε ξενοδοχεία ή άλλες επιχειρήσεις, στην επιδότηση των 534 ευρώ.

-- Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και ΦΠΑ στα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών.

-- Αποζημίωση όλων των εργαζομένων από το κράτος, σε περίπτωση ακύρωσης με κρατική εντολή προγραμματισμένων εκδηλώσεων, συναυλιών, παραστάσεων.

Μήνυμα στήριξης από τον Δ. Τσακνή

Στο μεταξύ, χτες ο τραγουδοποιός Διονύσης Τσακνής έστειλε το παρακάτω μήνυμα στήριξης στα μουσικά σωματεία της Θεσσαλίας:

«Εννοείται πως είμαι μαζί σας. Μόνο ο κοινός αγώνας, οι κοινές δράσεις και η αλληλεγγύη μπορούν να φέρουν κάποια αποτελέσματα. Πάντα έτσι ήταν, έτσι είναι και έτσι θα είναι.

Η παρούσα συγκυρία απαιτεί συντονισμό με όλους τους εργαζόμενους που πλήττονται ανεπανόρθωτα. Καιρός να μάθουν όλοι ότι αυτό που κάνουμε δεν είναι χόμπι, είναι επάγγελμα. Οτι δεν είμαστε "ψώνια", αλλά σκληρά εργαζόμενοι.

Εύχομαι από καρδιάς επιτυχία στην κινητοποίησή σας αύριο (σ.σ. σήμερα) στη Λάρισα».

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Καλεί σε κινητοποίηση αύριο Πέμπτη για τα καλλιτεχνικά μαθήματα

Σε συγκέντρωση αύριο, Πέμπτη 27 Αυγούστου, στις 11 το πρωί, έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας (Πανεπιστημίου 47 - 49) καλεί το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ), όπου θα καταθέσει προσφυγή ενάντια στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει τα εικαστικά καθώς και άλλα μαθήματα (μουσική, κοινωνιολογία κ.ά.), που ανακοινώθηκε στο τέλος Ιούνη.

Οπως σημειώνεται, η κινητοποίηση και η προσφυγή γίνονται «για να μη στερηθούν τα παιδιά κάθε οικογένειας την Τέχνη και το δικαίωμα να σπουδάσουν σε Σχολές που απαιτείται το ελεύθερο και το γραμμικό σχέδιο, ως πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΕΕΤΕ.

Το ΕΕΤΕ αναφέρει ακόμα ότι «όλοι οι μαθητές που ενδιαφέρονται για μια σειρά από σχολές που σχετίζονται με την Τέχνη στέλνονται υποχρεωτικά στην παραπαιδεία. Εδώ όμως θα πρέπει να αναρωτηθεί κανείς με τι κριτήρια ορίζονται τα μαθήματα ως επιλογής; Ποια επιστημονική επιτροπή αποφασίζει ποια μαθήματα θα υπάρχουν στο σύνολο της Εκπαίδευσης, ποια θα είναι επιλογής, ποια θα διδάσκονται εκ περιτροπής ή ποια θα εξαφανιστούν και ποια ειδικότητα θα τα διδάσκει; Ποιος επιστημονικός φορέας αποφάσισε την αφαίρεση των εικαστικών από το Λύκειο και από ποιους αποτελείτο;».

Ακόμα, το ΕΕΤΕ αναφέρεται και στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εικαστικοί εκπαιδευτικοί. «Σύρονται ανελέητα σε μια διαρκή περιπέτεια με το καθεστώς της αναπλήρωσης εργασίας, με ολιγόμηνες συμβάσεις και την αγωνία της ανεργίας, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Με χαμηλές αποδοχές, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, με αβέβαιο μέλλον. Οι περισσότεροι εργάζονται για πολλά χρόνια ως αναπληρωτές, σε διάφορες περιοχές της χώρας χωρίς κάλυψη εξόδων μεταφοράς και διαμονής, συχνά με πολύ μεγάλο κόστος, χωρίς δικαίωμα άδειας (γονικής, μητρότητας, αναρρωτικής), χωρίς επαγγελματική εξέλιξη, συχνά καλύπτουν 2, 3, ακόμα και 4 σχολεία με αποτέλεσμα να μην έχουν το χρόνο να δεθούν με τους μαθητές τους και να τους κοινωνήσουν την ομορφιά της τέχνης και της δημιουργίας αλλά απλά να διεκπεραιώνουν ένα μονόωρο», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος υπογραμμίζει ότι αγωνίζεται πολύμορφα «για την ανάπτυξη της εικαστικής παιδείας μέσα σε ένα ενιαίο 12χρονο, δημόσιο και δωρεάν σχολείο χωρίς διακρίσεις, με ίσες ευκαιρίες στη γνώση και στη μόρφωση, για την πρόσβαση όλων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό».

Ορ. Περίδης και Μ. Ανδρουλιδάκης μαζί στην Κρήτη

Σε μια παράσταση που συνδυάζει, μαεστρικά, τραγούδια που έχουν συνθέσει οι ίδιοι αλλά και αγαπημένα ακούσματα που έχουν καθορίσει την ελληνική μουσική σκηνή, μας καλούν σήμερα Τετάρτη στις 21.30 στο Τεχνόπολις Ανοιχτό Θέατρο στο Ηράκλειο Κρήτης ο Ορφέας Περίδης και ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης.

Ο αγαπημένος τραγουδοποιός Ορφέας Περίδης και ο κιθαρίστας, συνθέτης και ενορχηστρωτής Μανόλης Ανδρουλιδάκης συνθέτουν ένα αξιοζήλευτο ντουέτο και μεταφέρουν το κοινό, με όχημα το δημιουργικό τους χάρισμα αλλά και τη δεξιοτεχνία τους, στα πιο όμορφα τοπία των μουσικών τους κόσμων. Σε μία σπάνια και μουσικά γόνιμη συνάντηση, οι δύο καλλιτέχνες δημιουργούν ένα πρόγραμμα που συνταιριάζει τη μελωδική μυσταγωγία και την αγάπη τους για την κιθάρα.

Προπώληση: www.ticketservices.gr, Βιβλ. «Ελευθερουδάκης» - Πολυχώρος Τεχνόπολις - Πολυτεχνείο Καφέ

Εκδηλώσεις ξανά για το Φεστιβάλ Πάτρας

Επανεκκίνηση μετά από δύο βδομάδες «διάλειμμα» κάνει αυτήν τη βδομάδα το Διεθνές Φεστιβάλ του Δήμου Πατρέων, τηρώντας πάντα τα πρωτόκολλα ασφαλούς διεξαγωγής όλων των εκδηλώσεών του.

Ηδη, από χτες ξεκίνησαν ξανά οι προβολές του Δημοτικού Κινηματογράφου με την ταινία «Οι μητέρες μας» (2019) του Σεζάρ Ντιάζ. Η ταινία θα προβληθεί ακόμα αύριο Πέμπτη 27 Αυγούστου στον Ψαθόπυργο και την Κυριακή 30 Αυγούστου στο Νηπιαγωγείο Πετρωτού. Οι 200.000 νεκροί και 45.000 αγνοούμενοι της Γουατεμάλας, από τη χούντα και τον εμφύλιο, βρίσκουν τη φωνή τους μέσα στην ιστορία του Ερνέστο και μας αφηγούνται... Ο σκηνοθέτης συνδυάζει τις αυθεντικές μαρτυρίες των γυναικών, τις έρευνες που γίνονται σε ομαδικούς τάφους για να μπορέσουν να ταυτοποιηθούν τα λείψανα, ραδιοφωνικά ντοκουμέντα από τη δίκη, με τη δραματική απεικόνιση μιας προσωπικής ιστορίας και την αγωνία ενός νέου ανθρώπου να μάθει τι απέγινε ο πατέρας του. Η ταινία απέσπασε τη Χρυσή Κάμερα στη Βδομάδα Κριτικής στο Φεστιβάλ Καννών.

Ακόμα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλή μουσική, χορό και θέατρο από το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό.

Συγκεκριμένα, το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Καλλιτεχνικών σχημάτων στο «Θέατρο Κρήνης» συνεχίζεται την Παρασκευή 28 Αυγούστου στις 21.00 με παράσταση από τα παιδιά του Χορευτικού Τμήματος του Δήμου Πατρέων. Το Χορευτικό Τμήμα του δήμου, έχοντας μια ξεχωριστεί πορεία στα χορευτικά δρώμενα και αξιοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία του, θα παρουσιάσει στο κοινό παραδοσιακούς και λαϊκούς χορούς.

Τη σκυτάλη παίρνει η ενότητα «Βήμα στους καλλιτέχνες της πόλης», μια νέα ενότητα του Διεθνούς Φεστιβάλ, που επιδιώκει και με αυτόν τον τρόπο να υποστηρίξει τους καλλιτέχνες, σε μια περίοδο που η κρίση στον κλάδο τους επιδεινώθηκε δραματικά. Με δύο παραστάσεις το Σάββατο 29 Αυγούστου (η πρώτη στις 20.30 και η δεύτερη στις 22.30) στο αίθριο του Παλιού Δημοτικού Νοσοκομείου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τη stand up κωμωδία «Δεν είμαστε κουραμπιέδες!», εμπνευσμένη από τα έργα του Δανιήλ Χαρμς, σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις. Η βδομάδα κλείνει την Κυριακή 30 Αυγούστου, πάλι στο αίθριο του Παλιού Δημοτικού Νοσοκομείου στις 21.30, με τη μουσικοθεατρική παράσταση «Ελcin+», που περιλαμβάνει τραγούδια, ατάκες και σκηνές από τον ελληνικό κινηματογράφο, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Κολλυροπούλου και Μαρίας Καραμάνη.

Σημειώνεται ότι σε όλες τις παραστάσεις η είσοδος θα πραγματοποιηθεί με δωρεάν κάρτες εισόδου οι οποίες αντιστοιχούν στον επιτρεπόμενο αριθμό θεατών. Η διανομή τους ξεκινά έξω από το χώρο της παράστασης 45 λεπτά πριν από την έναρξή της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ