ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις για το εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων

Διαμαρτυρία χτες έξω από το υπουργείο Εργασίας

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
«Φτάνει πια, πληρώσαμε πολλά, να πληρώσουν τώρα τα αφεντικά!», φώναξαν χτες το απόγευμα σε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας σωματεία και εργαζόμενοι από τους κλάδους του Τουρισμού και του Πολιτισμού.

Με τη χτεσινή τους κινητοποίηση, που οργανώθηκε σε συνέχεια των αγωνιστικών πρωτοβουλιών του προηγούμενου διαστήματος, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, μαζί με επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα απαίτησαν τη διασφάλιση του εισοδήματος των εργαζομένων, μέτρα στήριξης για όλους, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις, προστασία της υγείας στους χώρους δουλειάς.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Επίσης, το «παρών» έδωσε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Αντιπροσωπεία των σωματείων συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή εργασιακών σχέσεων του υπουργείου Εργασίας, Κ. Αγραπιδά, στον οποίο κατέθεσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Τις προκλητικές ανακοινώσεις του υπουργείου περί «στήριξης» των εργαζομένων κατήγγειλε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων. Οπως εξήγησε, πρόκειται για τους εργαζόμενους τους οποίους η κυβέρνηση έχει αναγκάσει «να ζουν με 9 ευρώ τη μέρα», ενώ ακόμα κι αυτό το επίδομα των 534 ευρώ καταβάλλεται με απαράδεκτη καθυστέρηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τέλη Αυγούστου οι εργαζόμενοι σε καθεστώς αναστολής δεν έχουν πληρωθεί ακόμα για τον Ιούλη! Δίπλα σε αυτούς, χιλιάδες συνάδελφοί τους, όπως οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό, έχουν αποκλειστεί ακόμα και από αυτά τα υποτυπώδη μέτρα. Κατήγγειλε επίσης το γεγονός ότι το επίδομα αδείας δεν θα καταβληθεί στους εποχικούς εργαζόμενους που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής. Κάλεσε σε αγώνα για την υπεράσπιση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, όπως η κανονική άδεια, το επίδομα κυοφορίας - λοχείας, αλλά και τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, τα οποία θα βρεθούν επίσης στο στόχαστρο. «Το υπουργείο και η κυβέρνηση έχουν σκοπό να υλοποιήσουν στο έπακρο όλα τα αιτήματα του ΣΕΤΕ», σχολίασε, υπενθυμίζοντας ότι οι εργοδότες έχουν ήδη διατυπώσει τις νέες αξιώσεις τους για τη μονιμοποίηση των δήθεν «έκτακτων» αντεργατικών μέτρων. «Θέλουν να μας έχουν να ζούμε μέχρι το Μάρτη του 2021 με τα 534 ευρώ, θέλουν να χωνέψουμε την απόλυση, τη φτώχεια, την εξαθλίωση», τόνισε και κάλεσε σε συνέχεια των κινητοποιήσεων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Βασίλης Παρασκευόπουλος, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν έχει προβλέψει καμία ενίσχυση για τους εργαζόμενους που έχουν βρεθεί στην ανεργία και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Από τη χτεσινή κινητοποίηση, ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του Συλλόγου να διοργανώσει παγκαλλιτεχνικό συλλαλητήριο στις 10 Σεπτέμβρη στο Σύνταγμα, απευθύνοντας κάλεσμα στα σωματεία και τους φορείς του κλάδου να στηρίξουν την κινητοποίηση.

Τα αιτήματα

Το υπόμνημα που κατέθεσαν στο υπουργείο το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού και τα επιχειρησιακά σωματεία εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Marriott», «Intercontinental», «Grand Resort Lagonisi», «Royal Olympic», «Zafolia», «Stanley», «Novotel» και τις επισιτιστικές επιχειρήσεις «Select Service Partner» και «Newrest», περιλαμβάνει τα εξής αιτήματα:

-- Να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, με βάση τις κλαδικές ΣΣΕ.

-- Να πληρώνεται την πρώτη βδομάδα κάθε μήνα η αποζημίωση «ειδικού σκοπού».

-- Να απαγορευτούν οι απολύσεις.

-- Να χορηγηθεί το επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας.

-- Καταβολή του επιδόματος ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-- Αμεση διακοπή πληρωμών σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και εφορία.

-- Αμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων.

-- Δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη του κρότους και των εργοδοτών.

-- Δωρεάν πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή και στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία».

-- Να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι του Επισιτισμού στο μηχανισμό στήριξης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Παρέμβαση σε ξενοδοχείο με αίτημα δωρεάν τεστ στο προσωπικό

Στο μεταξύ, χτες το μεσημέρι, το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής έκανε παρέμβαση στο ξενοδοχείο «Divani Caravel», απαιτώντας από την εργοδοσία την πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ για όλους τους εργαζόμενους, με δικό της κόστος.

Η εταιρεία ζητά από τους εργαζόμενους που «επισκέπτονται κατά τη διάρκεια άδειας, διακοπών ή ακόμα και στο ρεπό τους κάποια από τις περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο» να το δηλώνουν όταν επιστρέφουν στη δουλειά και «να πραγματοποιούν έλεγχο για ενδεχόμενη ύπαρξη του ιού ή να παραμένουν στο σπίτι τους για τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά την επιστροφή τους». Μάλιστα, η εργοδοσία διαφημίζει ότι... «για τη διευκόλυνση των υπαλλήλων που ενδιαφέρονται», ο όμιλος έχει έρθει σε συμφωνία με εταιρεία «και πέτυχε την ειδική τιμή των 80 ευρώ» για τη διεξαγωγή διαγνωστικού μοριακού ελέγχου, κάτι για το οποίο προφανώς οι εργαζόμενοι θα πρέπει... να πουν κι ευχαριστώ!

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Να παρθούν άμεσα μέτρα ενάντια στο συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Χαρακτηριστική εικόνα από τις ουρές στο εκδοτήριο και στη στάση της λεωφορειακής γραμμής στο Αεροδρόμιο
Χαρακτηριστική εικόνα από τις ουρές στο εκδοτήριο και στη στάση της λεωφορειακής γραμμής στο Αεροδρόμιο
Να παρθούν άμεσα μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), στις λεωφορειακές γραμμές που εξυπηρετούν τις βιομηχανικές ζώνες της Ανατολικής Αττικής και το Αεροδρόμιο Αθήνας, καθώς και στα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου, απαιτεί με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Οπως αναφέρει, το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζονται οι εικόνες συνωστισμού σε ΜΜΜ από εργαζόμενους που πάνε και γυρίζουν από τη δουλειά τους, «με χαρακτηριστικότερη όλων την εικόνα από τη γραμμή λεωφορείου Αεροδρόμιο - Σύνταγμα».

Το Εργατικό Κέντρο απαιτεί «τώρα από την κυβέρνηση να κάνει άμεσα προσλήψεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να πολλαπλασιάσει τα δρομολόγια, να μειωθεί ο συνολικός αριθμός επιβαινόντων και να προστατευτεί η δημόσια υγεία».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ
Περισσεύει η κυβερνητική υποκρισία ακόμα και για τα ψίχουλα των επιδομάτων

Να προστατευτεί η υγεία των εργαζομένων και του λαού, και να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι για τις αναστολές συμβάσεων και το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», απαιτεί το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου.

«Περισσεύει η υποκρισία από την πλευρά της κυβέρνησης, όταν τα ψίχουλα από την οικονομική ενίσχυση για τις αναστολές συμβάσεων και το πρόγραμμα "Συν-Εργασία" του Ιουλίου και του επιδόματος αδείας, για χιλιάδες εργαζόμενους και στο κλάδο μας, δεν τα έχει καταβάλει μέχρι σήμερα», σημειώνει το Συνδικάτο.

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι τα κυβερνητικά μέτρα αποσκοπούν «στη στήριξη του κεφαλαίου και στην προστασία επιχειρηματικών συμφερόντων εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης (...) Η κυβέρνηση φρόντισε να μπουν σε καραντίνα οι ανάγκες λαού και εργαζομένων, ανέστειλε συμβάσεις μοιράζοντας επιδόματα - ψίχουλα, πετσόκοψε άδειες και δικαιώματα, στοίβαξε τον πληθυσμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ενώ έταζε περισσότερα οχήματα, ενίσχυσε το φόβο της ανεργίας και της απόλυσης με όλες τις νομικές της αλχημείες περί "διατήρησης θέσεων εργασίας", προώθησε τη μισή δουλειά - μισό μισθό, νομοθέτησε διακαείς επιθυμίες του ΣΕΒ με τον αντιδραστικό νόμο για απαγόρευση των διαδηλώσεων».

Το Συνδικάτο καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου σε οργάνωση και αγώνα για τα Εργασιακά και για την προστασία της υγείας του λαού.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ
Θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε κάθε έλλειψη σε μέτρα προστασίας των εργαζομένων

Τις απόπειρες τρομοκράτησης του συνδικαλιστικού κινήματος, με στόχο τη φίμωσή του και ειδικότερα το χτύπημα του αγώνα για μέτρα προστασίας των εργαζομένων, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ).

Συγκεκριμένα, καταγγέλλει ότι ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης (ΑΔΜΘ), Ι. Σάββας,«στις 13 Ιουλίου 2020 έστειλε εξώδικο προς την Ομοσπονδία», με το οποίο «εγκαλεί το ΔΣ και ζητά να κατονομάσουμε εντός τριών ημερών τους συναδέλφους που ενημέρωσαν την Ομοσπονδία για τη μη εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων αλλά και της δημόσιας υγείας, σε αρκετές υπηρεσίες της ΑΔΜΘ.

Το παραπάνω εξώδικο αποτελεί συνέχεια του απαράδεκτου (...) εγγράφου του προς τα μέλη του ΔΣ, της Ομοσπονδίας μας οι οποίοι είναι και υπάλληλοι της ΑΔΜΘ, που τους ζητούσε για μία ακόμη φορά να γίνουν χαφιέδες των συναδέλφων. Συναδέλφων οι οποίοι, λόγω της μόνιμης προσπάθειας του συντονιστή για επιβολή κλίματος τρομοκρατίας στους εργαζόμενους της ΑΔΜΘ, ενημέρωναν ως όφειλαν το συνδικαλιστικό κίνημα (ΟΣΕΑΔΕ και πρωτοβάθμιους Συλλόγους) για τα προβλήματα και τους κινδύνους που παρουσιάστηκαν από την απαράδεκτη διοικητική στάση του συντονιστή».

Η ΟΣΕΑΔΕ τονίζει ότι «δεν θα σταματήσει να καταγγέλλει και να αναδεικνύει κάθε ενέργεια που απειλεί και καταπατά τα εργασιακά δικαιώματα, τις εργασιακές συνθήκες και την υγεία των εργαζομένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις», ενώ καλεί τον υπουργό Εσωτερικών να παρέμβει, τονίζοντας ότι οι πολιτικές ευθύνες του είναι μεγάλες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ