ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2021
«Μεγάλη αβεβαιότητα» με αντιλαϊκά αντανακλαστικά

Τις επόμενες μέρες ξεκινούν «στα γεμάτα» οι διεργασίες γύρω από τη διαμόρφωση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, προσχέδιο του οποίου κατατίθεται στη Βουλή στις αρχές του Οκτώβρη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας σε χτεσινές δηλώσεις του έκανε λόγο για την κατάρτιση ίσως του πιο δύσκολου προϋπολογισμού, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «με τόσο μεγάλη αβεβαιότητα είναι πολύ δύσκολο να στοιχειοθετήσεις συγκεκριμένες πολιτικές με χαρακτηριστικά μονιμότητας». Ουσιαστικά, για άλλη μια φορά παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες ακόμα και οι όποιες εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις της λαϊκής οικογένειας. Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επικεντρώνεται στην παράταση υφιστάμενων μέτρων και στην ενεργοποίηση πρόσθετων παρεμβάσεων με γνώμονα τη στήριξη του κεφαλαίου.

Σε κάθε περίπτωση, το κεντρικό ζητούμενο είναι η διασφάλιση πρόσθετου «δημοσιονομικού χώρου» για την τόνωση των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, με έμφαση στον διπλασιασμό των κρατικών ενισχύσεων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και βέβαια, σε συνδυασμό με σειρά από άλλες παρεμβάσεις, με άξονα την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων. Παράλληλα, η κυβέρνηση της ΝΔ προσβλέπει στις εκταμιεύσεις από το πρόγραμμα SURE - που δίνει επιπλέον «όπλα» στη φαρέτρα της εργοδοσίας - αλλά και στις εκταμιεύσεις κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

«Πυλώνας» του σχεδιασμού της κυβέρνησης θα είναι οι εκταμιεύσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο της ενισχυμένης «μεταμνημονιακής» εποπτείας, με βάση τα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα», ειδικότερα με την πλήρη κατάργηση της παρεχόμενης δικαστικής προστασίας στην πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας, που προβλέπεται στην τρέχουσα 7η «μεταμνημονιακή αξιολόγηση».

Με βάση το υπάρχον χρονοδιάγραμμα:

-- Τις επόμενες μέρες αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση ο «Κώδικας φερεγγυότητας και δεύτερης ευκαιρίας», η εφαρμογή του οποίου (από 1/1/2021) θα σηματοδοτήσει το τέλος εποχής στην όποια παρεχόμενη δικαστική προστασία και στην πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας. Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, μετά τη λήξη του ισχύοντος νόμου και η πρώτη κατοικία του οφειλέτη ανήκει πλέον στην πτωχευτική περιουσία.

-- Στις αρχές Σεπτέμβρη ανακοινώνονται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά με το ρυθμό βύθισης του ΑΕΠ στη διάρκεια του β' τριμήνου 2020. Αυτά με τη σειρά τους θα ληφθούν υπόψη στην κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2021, με έμφαση στις παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν για την ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου. Να σημειωθεί ότι σε επίπεδο Ευρωζώνης η κατρακύλα στο β' τρίμηνο έφτασε σε 15%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ.

-- Η επόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ έχει προγραμματιστεί για τις 11 Σεπτέμβρη. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η συζήτηση γύρω από το κατάλληλο ύψος των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς για όλα τα κράτη - μέλη.

Θυμίζουμε ότι για το 2020 σε επίπεδο ΕΕ εφαρμόζεται η λεγόμενη «ρήτρα γενικής διαφυγής», στη βάση της οποίας προβλέπεται η προσωρινή παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες, προκειμένου να ενεργοποιούνται τα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου. Από την πλευρά της, και η κυβέρνηση ΝΔ ευελπιστεί στη διατήρηση της συγκεκριμένης παρέκκλισης και για το 2021, προκειμένου να διασφαλιστεί «δημοσιονομικός χώρος» για παρεμβάσεις στήριξης του κεφαλαίου.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Ανιστόρητες οι δηλώσεις της ΕΕ περί ταύτισης κομμουνισμού - φασισμού

Τις ανιστόρητες δηλώσεις της ΕΕ, με τις οποίες ταυτίζει τον κομμουνισμό με το φασισμό, με αφορμή την επέτειο του γερμανοσοβιετικού Συμφώνου, σχολιάζει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Οπως αναφέρει, η ΕΕ «διατηρεί κεντρικό ρόλο στην επιχείρηση διαστρέβλωσης της Ιστορίας, έχοντας στόχο να δηλητηριάσει τις συνειδήσεις των νεότερων ηλικιών. Αναπαράγει τα ανιστόρητα, άθλια ψέματα, με αφορμή την 23η Αυγούστου, επιχειρώντας να καθιερώσει αυτή τη μέρα ως "Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης στα θύματα του ολοκληρωτισμού"».

Υπενθυμίζεται ότι οι σχετικές δηλώσεις συκοφάντησης της ΕΣΣΔ έγιναν από την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βέρα Γιούροβα (πρώην υπουργό της κυβέρνησης Μπάμπιτς στην Τσεχία) και τον επίτροπο Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ράιντερς. Οπως είπαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, το Σύμφωνο Μόλοτοφ - Ρίμπεντροπ «βύθισε την Ευρώπη στο σκοτάδι και οδήγησε στην παραβίαση των δικαιωμάτων εκατομμυρίων Ευρωπαίων, αφαιρώντας τη ζωή σε εκατομμύρια άλλους».

«Η ΕΕ αποσιωπά πως το Σύμφωνο Μη Επίθεσης, Μόλοτοφ - Ρίμπεντροπ, επήλθε μετά τη Συμφωνία του Μονάχου το 1938, που υπέγραψαν Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία και Γαλλία, και η οποία παραχώρησε στη Γερμανία τη Σουδητία, διαμελίζοντας την Τσεχοσλοβακία, και άνοιγε το δρόμο στον Χίτλερ να ξεκινήσει τον πόλεμο ενάντια στην ΕΣΣΔ. Αυτή ήταν η επιδίωξή τους», σημειώνει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Και αναδεικνύει ότι «το Σύμφωνο Μόλοτοφ - Ρίμπεντροπ καθυστέρησε τη χιτλερική επίθεση στην ΕΣΣΔ για 21 πολύτιμους μήνες, συμβάλλοντας στην καλύτερη προετοιμασία της ΕΣΣΔ. Αποσιωπάται επίσης το γεγονός ότι όλες οι αλλεπάλληλες προσπάθειες προσέγγισης της ΕΣΣΔ με τα μη φασιστικά κράτη της Ευρώπης για τη συγκρότηση μετώπου κατά της επιθετικότητας του φασισμού είχαν αποτύχει, γιατί αυτά δεν ήθελαν συμφωνία με την ΕΣΣΔ ενάντια στον Χίτλερ. Αυτοί είναι που "βύθισαν την Ευρώπη στο σκοτάδι", προκειμένου να ανατρέψουν το σοσιαλισμό στην ΕΣΣΔ».

«Δεν πρόκειται ποτέ να κατορθώσουν να τσουβαλιάσουν στη συνείδηση των λαών τον κομμουνισμό με το φασισμό, ο οποίος είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλισμού, μορφή διαχείρισής του», συνεχίζει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Και προσθέτει ότι «οι αγωνιστές της απελευθερωτικής πάλης στην Ελλάδα, οι απόγονοι και οι φίλοι τους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πάλης ενάντια στην επιχείρηση διαστρέβλωσης της Ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της κατασυκοφάντησης της ΕΣΣΔ και του Κόκκινου Στρατού, που με το ανυπέρβλητο ηρωικό αγώνα τους έφεραν τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Ο σημερινός αρνητικός συσχετισμός δυνάμεων δεν μπορεί να σταματήσει την ιστορική εξέλιξη. Οι λαοί με την πάλη τους θα πουν και πάλι την τελευταία λέξη. Οι πλαστογράφοι της Ιστορίας θα ηττηθούν».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΡΕΝΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ & ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Τίμησαν τους εκτελεσμένους του Μπλόκου της Κοκκινιάς

Τους εκτελεσμένους αγωνιστές του αιματοβαμμένου Μπλόκου της Κοκκινιάς, μιας ακόμα θηριωδίας των ναζί και των συνεργατών τους, τον Αύγουστο του 1944, τίμησαν χτες με εκδήλωση που πραγματοποίησαν στο κοινοτάφιο του Γ' Νεκροταφείου οι ΚΟ Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Ηταν 17 Αυγούστου του 1944, όταν Γερμανοί, χωροφύλακες και γερμανοτσολιάδες μάζεψαν όλους τους άνδρες 14 έως 60 ετών, σύνολο 20.000 περίπου, στην πλατεία Οσίας Ξένης στην Κοκκινιά. Από όλους αυτούς, 8.000 κλείστηκαν στο Χαϊδάρι και απ' αυτούς 1.000 σύρθηκαν στα κάτεργα της Γερμανίας όμηροι, απ' όπου πολλοί δεν γύρισαν ποτέ. 76 εκτελέστηκαν στη Μάντρα κατά τη διάρκεια του Μπλόκου, άλλοι 50 εκτελέστηκαν στα Αρμένικα, 40 κάηκαν στο Σχιστό και άλλοι δολοφονήθηκαν στους δρόμους και στα σπίτια τους. Συνολικά 315 ήταν τα θύματα μιας ακόμα από τις θηριωδίες των ναζί κατακτητών.

Εκεί, στην καρδιά της Κοκκινιάς, στο κοινοτάφιο που είναι αφιερωμένο στα θύματα του Μπλόκου, χτες στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιάννης Παπαδόπουλος, μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Αναφέρθηκε στο χρονικό του Μπλόκου. Ανέδειξε ότι οι θυσίες των κομμουνιστών και των χιλιάδων αγωνιστών φωτίζουν τη σύγχρονη ταξική πάλη, δίνουν κουράγιο για τους σημερινούς αγώνες, ενώ αποτελούν και απάντηση στον αντικομμουνισμό και στην ένταση του κρατικού αυταρχισμού. Αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα στις ανιστόρητες προσπάθειες εξίσωσης του κομμουνισμού με το φασισμό, με πρώτο βιολί την ΕΕ, τονίζοντας ότι στόχος της αστικής τάξης και των επιτελείων της «δεν είναι το παρελθόν αλλά το μέλλον».

Στην εκδήλωση, που ολοκληρώθηκε με προσκλητήριο νεκρών, στεφάνι κατέθεσε εκ μέρους του ΚΚΕ η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Παραβρέθηκε επίσης ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα, δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκαιας - Ρέντη και εκπρόσωποι των Παραρτημάτων Κερατσινίου, Κορυδαλλού και Πειραιά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη, με την κεντρική εκδήλωση στο χώρο της ιστορικής Μάντρας του Μπλόκου.

Εκδηλώσεις Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Τα Παραρτήματα Αλεξανδρούπολης και Διδυμότειχου - Ορεστιάδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, τιμώντας τον ηρωικό αντιφασιστικό αγώνα των κατοίκων του Εβρου και των μαχητών του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, που απελευθέρωσαν από τους ναζί κατακτητές τις Φέρες και το Διδυμότειχο στις 28 και 29 Αυγούστου του 1944 αντίστοιχα, θα καταθέσουν στεφάνια στις Φέρες την Παρασκευή 28 Αυγούστου στις 7 μ.μ., στο Μνημείο των 5 εκτελεσθέντων αντιστασιακών από τους ναζί, και στο Διδυμότειχο το Σάββατο 29 Αυγούστου στις 7 μ.μ., στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης.

Το Παράρτημα Λάρισας και το Παράρτημα Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 30 Αυγούστου, στις 11 π.μ. στο Μπεχτέσι Καρυάς Ολύμπου, για να τιμήσουν την ορκωμοσία της ίδρυσης των πρώτων αντάρτικων ομάδων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΡΟΔΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκτακτη εισφορά στο Κόμμα, ως απάντηση στο απαράδεκτο πρόστιμο

Η Τομεακή Επιτροπή Ροδόπης του ΚΚΕ, αντιδρώντας στο πρόστιμο σε βάρος του Κόμματος που επέβαλε η κυβέρνηση επειδή το Κόμμα δεν δημοσιοποιεί τα στοιχεία των εργαζομένων που το ενισχύουν οικονομικά από το υστέρημά τους, ως μια πρώτη απάντηση καταβάλλει έκτακτη εισφορά 200 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ