ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΑΟΖ ΜΕ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» για τις επικίνδυνες «διευθετήσεις»

Eurokinissi

«Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις», ήταν το μήνυμα, όπως το έστειλε επί λέξει, στην Αγκυρα, μιλώντας χτες στη Βουλή ο Κυρ. Μητσοτάκης, προκειμένου να συνεχιστούν οι «διευθετήσεις», στο πλαίσιο των επικίνδυνων σχεδιασμών ΗΠΑ και ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή και με γνώμονα τα συμφέροντα της αστικής τάξης που ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου για το λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Στο ίδιο πλαίσιο άλλωστε είναι ενταγμένες τόσο οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο που έφερε χτες προς ψήφιση η κυβέρνηση, όσο και οι ανακοινώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός για επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης (χωρικά ύδατα), μόνο στο Ιόνιο και νότια της Πελοποννήσου, στα 12 ναυτικά μίλια.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Κυρ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε πανηγυρικούς τόνους για τις συμφωνίες, ισχυριζόμενος πως αυτές αναγνωρίζουν «εθνική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα με κυριαρχικά δικαιώματα στη θάλασσα σε όλα τα νησιά μας. Και διεμβολίζουν, τέλος, παράνομες ενέργειες στην περιοχή», επιχειρώντας δηλαδή να κρύψει τους απαράδεκτους συμβιβασμούς σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων που αυτές περιέχουν, ως κομμάτι και του ιμπεριαλιστικού «παζαριού» που «τρέχει» με ευρωατλαντική «εποπτεία», εντός του οποίου φουσκώνει και η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης.

Επέμεινε, επίσης, ότι «πάνω από όλα (...) οι δύο αυτές Συνθήκες σηματοδοτούν την επιστροφή της Ελλάδας σε έναν ρόλο που όχι απλά τον δικαιούται, αλλά οφείλει κιόλας να τον δικαιώνει καθημερινά. Το ρόλο του εγγυητή των ανατολικών συνόρων αλλά και των συμφερόντων της Ευρώπης στη Μεσόγειο», σκιαγραφώντας δηλαδή και τις προσδοκίες «αναβάθμισης» της αστικής τάξης στην περιοχή, μέσα από τη συμμετοχή στα ευρωατλαντικά σχέδια και τις «διευθετήσεις».

Αναφερόμενος στη συμφωνία με Ιταλία ισχυρίστηκε ότι «υιοθετεί τη Μέση Γραμμή ως μέθοδο χάραξης των ζωνών, αναγνωρίζοντας υφαλοκρηπίδα στα νησιά και κυριαρχικά δικαιώματα στις θάλασσες γύρω απ' αυτά». Πρόσθεσε ότι «έναντι της όποιας μειωμένης επήρειας ορισμένων μικρών νησιών αντιπαραβάλλονται μετακινήσεις της Μέσης Γραμμής υπέρ της Ελλάδας σε άλλα σημεία της οριοθέτησης», επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση δέχτηκε μειωμένη επήρεια σε ελληνικά νησιά, με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό στον αντίστοιχο ελληνοτουρκικό «διάλογο».

Χαρακτήρισε, άλλωστε, τη συμφωνία με Ιταλία προπομπό γι' αυτήν με την Αίγυπτο, που επίσης αναγνωρίζει μειωμένη επήρεια, ακόμα και στην Κρήτη, ενώ δεν προβλέπει οριοθέτηση από το μέσο της Ρόδου και προς τα ανατολικά, έως το Καστελόριζο.

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να υπερασπιστεί τη «μερική οριοθέτηση», που αφήνει ολοφάνερα «χώρο» για τις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης στην περιοχή ανατολικά από τον 28ο Μεσημβρινό, λέγοντας ότι «τα δύο μέρη δεσμεύονται ρητά να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για τη συνέχιση της οριοθετικής γραμμής», και ότι «η άμεση οριοθέτηση ήταν αναμφίβολα επείγουσα, καθώς στην περιοχή εξελίσσεται η παράνομη επιχείρηση της Τουρκίας να συναλλαγεί με δυνάμεις της Λιβύης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων άλλων χωρών». Επικαλέστηκε δε και τις αντίστοιχες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μερική οριοθέτηση. Σε κάθε περίπτωση, απέφυγε να επεκταθεί σε «λεπτομέρειες», όπως είπε, παραπέμποντας στους σχετικούς χάρτες.

Προετοίμασε, άλλωστε, για «παζάρι» με την Αγκυρα, λέγοντας ότι «η Αίγυπτος, στη διάρκεια των συζητήσεων και μετά από πολλές συζητήσεις (...) αναμόρφωσε την αρχική, άκαμπτη θέση της η συμφωνία να αφορά μόνον το χώρο μεταξύ 26ουκαι 28ουΜεσημβρινού. Δέχθηκε, δηλαδή, η διαπραγμάτευση να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί με ευρύτερο, πια, αντικείμενο», που βάζει μέσα και την Αγκυρα.

Ανάφερε, ακόμα, παραπέμποντας στα σχέδια συνεκμετάλλευσης με τη «σφραγίδα» των επιχειρηματικών ομίλων, ότι το «πολιτικό και συμβολικό φορτίο των συμφωνιών» «επιτρέπει την αξιοποίηση κοινών πόρων. Μετατρέπει, με άλλα λόγια, τις θάλασσες που χωρίζουν τα κράτη σε πηγές ευημερίας που ενώνουν...».

Αλλωστε, εστιάζοντας στις αντιδράσεις της τουρκικής κυβέρνησης, έστειλε ξανά μήνυμα ότι «ο δρόμος της συνεννόησης για το ένα, ανοιχτό, εκκρεμές ζήτημα που έχουμε με την Τουρκία, αυτό της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι ανοιχτός, μπορεί να ανοίξει και για την Αγκυρα. Υπό έναν όρο, όμως: Να σταματήσει αμέσως τις προκλήσεις». «Εξι λέξεις, λοιπόν, αρκούν: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις», είπε χαρακτηριστικά, κατονομάζοντας ως ορίζοντα τη Χάγη. Στο ίδιο πνεύμα, κατέληξε λέγοντας ότι «είναι στο χέρι όλων μας να κάνουμε την "κοινή μας θάλασσα" ένα δημιουργικό επιταχυντή της Ιστορίας. Ας το τολμήσουμε».

Τέλος, παρουσίασε ως δείγμα ενός «νέου πατριωτισμού» το ότι η κυβέρνηση καταθέτει «άμεσα» νομοσχέδιο με το οποίο θα επεκτείνει την Αιγιαλίτιδα Ζώνη από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στην περιοχή του Ιονίου, των Ιονίων Νήσων μέχρι και το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου, με εφαρμογή της Μέσης Γραμμής, εκεί που η απόσταση μεταξύ των ακτών γειτονικών κρατών (Αλβανία) είναι μικρότερη από τα 24 μίλια. Οπως είπε, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, έχει ήδη ενημερώσει τους ομολόγους του των Ιταλίας και Αλβανίας, «και σύντομα θα επισκεφθεί τα Τίρανα, για να συζητήσει με την αλβανική κυβέρνηση την οριστική επίλυση της εκκρεμότητας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών».

Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός - αποκαλύπτοντας την αντιλαϊκή «σκυταλοδρομία» που βρίσκεται σε εξέλιξη - καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ «διγλωσσία» και στάση «περιορισμένης εθνικής ευθύνης» γιατί επιλέγει το «παρών» παρόλο που, όπως τόνισε, συμφωνεί με τα όσα κάνει η κυβέρνηση με αυτές τις δύο συμφωνίες. Υπενθύμισε δε ότι ανάλογη στάση κράτησε ο Αλ. Τσίπρας στην ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις, την οποία επίσης προετοίμασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και μετά δήλωσε «παρών».

«Το παρών είναι απών», σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης και κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα «να κάνει την υπέρβαση» και να ψηφίσει τις δύο συμφωνίες. «Πίσω από τις κορόνες δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διαφορά», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι «λέμε τα ίδια πράγματα».

Αναφερόμενος στις «διευθετήσεις» που βρίσκονται στο τραπέζι, ανέφερε πως η προσφυγή στη Χάγη «εκφράζει την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων», αν και, όπως είπε, αυτό μπορεί να «ερεθίζει» κάποιους που «είναι εθισμένοι σε πιο μαξιμαλιστικές θέσεις».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Συνυπογράφει» στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου

Στοιχισμένος «απ' την αρχή ως το τέλος» στα προτάγματα του εγχώριου κεφαλαίου και στην κατεύθυνση των επικίνδυνων «διευθετήσεων» που υποδεικνύουν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί για την ευρύτερη περιοχή, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, στην παρέμβασή του στη Βουλή, θέτοντας για μια ακόμα φορά τη συναίνεσή του στη διάθεση της κυβέρνησης και ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του θα υλοποιήσει εφόσον κληθεί τη συμφωνία με την Αίγυπτο, παρά τις επιμέρους ενστάσεις που αφορούν στο πόσα αυτή εξασφαλίζει μακροπρόθεσμα για την εγχώρια αστική τάξη στο ιμπεριαλιστικό «παζάρι», ενστάσεις οι οποίες υπαγόρευσαν κατά τον ίδιο και το «παρών».

«Ξεπλένοντας» την ΕΕ που προωθώντας ολοφάνερα τους δικούς της σχεδιασμούς στην περιοχή ενθαρρύνει την τουρκική επιθετικότητα και σπρώχνει στην κατεύθυνση οδυνηρών για τη χώρα συμβιβασμών, ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν την αξιοποιεί για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία και στήριξη των θέσεων της Ελλάδας, αλλά και για απουσία «εθνικής» στρατηγικής «με αρχή, μέση και τέλος», υποδεικνύοντας ως στοχεύσεις αυτής της στρατηγικής «την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία για την επίλυση της διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, με προσφυγή στη Χάγη αν οι διερευνητικές αποτύχουν», όπως δηλαδή προβλέπει και η στρατηγική της κυβέρνησης.

Απαντώντας εξάλλου στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης πως τάχα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «απών» από τους «εθνικούς» στόχους της αστικής τάξης, «σήκωσε το γάντι», κάνοντας έναν απολογισμό των υπηρεσιών της κυβέρνησής του στο εγχώριο κεφάλαιο και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ευρύτερα, λέγοντας πως η Ελλάδα επί των ημερών τους «ήταν η Ελλάδα που μετά από 30 χρόνια εγκατέλειψε την πολιτική της ακινησίας», και η κυβέρνησή του προώθησε την αμερικανοΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών, «έφτασε πιο κοντά από ποτέ στη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού» με βάση τα διχοτομικά σχέδια, «πρωταγωνίστησε στον ευρωτουρκικό διάλογο (...) που δέσμευσε για πρώτη φορά τη γείτονα να μειώσει δραστικά τις ροές», υπογράφοντας την κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για τους πρόσφυγες, και «κίνησε το 2018 στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ, που προώθησε πολυμερείς συνεργασίες στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, που συμφώνησε στον αγωγό "East Med" και κατοχύρωσε το σχήμα 3+1 με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ»!

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κατηγόρησε την κυβέρνηση μεταξύ άλλων ότι «παρακολουθεί τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια να περνούν το ένα μετά το άλλο» και ότι προτείνει στην Τουρκία διάλογο «δίχως συγκεκριμένο σχέδιο για επάνοδο σε αυτόν».

Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνοντας και την υποκρισία σχετικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία με την Αίγυπτο, ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε πως «ξέρετε πολύ καλά ότι όχι μόνο στήριξα την ελληνοϊταλική συμφωνία, παρά τους σοβαρούς συμβιβασμούς στους οποίους βασίστηκε, όχι μόνο υποστήριξα δημόσια την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία με την Αίγυπτο για να διεμβολίσει την παράνομη συμφωνία της Τουρκίας με τον Λίβυο πρωθυπουργό. Αλλά ότι επιπλέον υπογράμμισα και ότι στηρίζω μια τμηματική συμφωνία, η οποία να επιτρέπει την οριοθέτηση στην περιοχή του συμπλέγματος Καστελορίζου σε μεταγενέστερο στάδιο. Σε συνομιλίες που να συμπεριλαμβάνουν την Τουρκία». Κατόπιν όλων αυτών... επέκρινε τον αποκλεισμό απ' τη συμφωνία του Καστελόριζου και της μισής Ρόδου, εκτιμώντας ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο «μπορεί να δημιουργήσει πολύ αρνητικά προηγούμενα για τη χώρα, εάν αφήσουμε την Τουρκία να την εκμεταλλευτεί με τον γνωστό στρεψόδικο τρόπο της».

Στη συνέχεια υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ - που όπως είπε «τίμησε τις εθνικές κόκκινες γραμμές» που άλλα κόμματα πριν απ' αυτόν είχαν χαράξει - δεν καταψηφίζει, όπως έκανε η ΝΔ με τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Δεν θα καταψηφίσουμε όμως διότι έχουμε πλήρη επίγνωση της σημασίας που θα έχει το να καταψηφίσουμε μια συμφωνία που ενδεχομένως πολύ σύντομα, έτσι όπως τα κάνετε, να κληθούμε εμείς να υλοποιήσουμε και να διαχειριστούμε, απέναντι στο παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο», ανέφερε χαρακτηριστικά αποτυπώνοντας την αντιλαϊκή «σκυταλοδρομία» και ζητώντας ξανά σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών «για συνεννόηση για εθνική στρατηγική με σκοπό την επανεκκίνηση των διερευνητικών και την προσφυγή στη Χάγη». Ζήτησε δε από την κυβέρνηση «να μην εκλάβετε τη δική μου τοποθέτηση ως στάση σφοδρής κριτικής απέναντι στην κυβέρνησή σας, αλλά ως εποικοδομητική στάση εθνικής ευθύνης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ