ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Το Πεκίνο καταγγέλλει τις «φασαρίες που προκαλούν» οι ΗΠΑ

Αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο πέταξε πάνω από κινεζική περιοχή στη διάρκεια ασκήσεων

Οι Ενοπλες Δυνάμεις της Κίνας ούτε «θα χορέψουν στο ρυθμό των ΗΠΑ» αλλά και ούτε θα επιτρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες «να προκαλέσουν φασαρίες», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας, Γου Κιάν, λίγες μέρες μετά την καταγγελία του Πεκίνου ότι ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος, τύπου «U-2», πέταξε σε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων σε βόρειες περιοχές της Κίνας, όπου διεξάγονταν στρατιωτικές ασκήσεις. Μάλιστα, χαρακτήρισε την πτήση «γυμνή πρόκληση», προσθέτοντας ότι «τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παρανόηση και μελλοντικά συμβάντα στον ουρανό και στη θάλασσα». Ο Γου υποστήριξε ότι η πτήση «επηρέασε τις κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις και εκπαιδεύσεις και παραβίασε κανόνες συμπεριφοράς στον αέρα και για την ασφάλεια που ισχύουν και μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, όπως και τις σχετικές διεθνείς πρακτικές».

Την αντίδραση της Κίνας προκάλεσαν ταυτόχρονα και οι κυρώσεις που επέβαλε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ σε κινεζικές εταιρείες που, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, έπαιξαν «ρόλο στο να βοηθήσουν τον κινεζικό στρατό να κατασκευάσει και να στρατιωτικοποιήσει τα καταδικασμένα από τη διεθνή κοινότητα τεχνητά νησιά στη Νότια Κινεζική Θάλασσα». Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, κάλεσε τις ΗΠΑ «να διορθώσουν τα λάθη τους» και «να σταματήσουν να αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας». Αντίδραση που αφορά και τις σχέσεις που οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αυξήσουν με την (αυτονομιστική κυβέρνηση στην) Ταϊβάν αυτοτελώς, ενώ παραμένει η περιοχή τμήμα της κινεζικής επικράτειας. Την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Υγείας στην Ταϊπέι, στο όνομα της συνεργασίας για την πανδημία, ακολούθησαν νέες κινεζικές ασκήσεις κοντά στα Στενά της Ταϊβάν. Εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, απαντώντας προχτές σε σχετική ερώτηση του «Ρόιτερς», δήλωσε ότι «έχουμε την αφοσίωση και ικανότητα να σταματήσουμε οποιεσδήποτε ενέργειες αποσκοπούν να διαχωρίσουν την Ταϊβάν από την Κίνα». Από τη μεριά τους, οι ταϊβανέζικες αρχές αντέδρασαν στις κινεζικές ασκήσεις ανακοινώνοντας (μέσω του υπουργείου Αμυνας) ότι όσο περισσότερο πλησιάζουν στην περιοχή τα κινεζικά (πολεμικά) αεροπλάνα τόσο «πιο ενεργά» θα απαντήσει η Ταϊπέι, αν και - πρόσθεσε - «δεν θα οξύνει την αντιπαράθεση» ούτε «θα προκαλέσει επεισόδιο».

Μεγάλες κινεζικές ασκήσεις σε πολλές περιοχές

Πάντως, ενδεικτικό της στρατιωτικής κινητικότητας είναι το ότι μόνο τις τελευταίες τρεις βδομάδες η Κίνα έχει οργανώσει τουλάχιστον 4 ασκήσεις μεγάλης κλίμακας. Προχτές, ολοκληρώθηκαν 5ήμερες στρατιωτικές ασκήσεις στην Κίτρινη Θάλασσα (βρίσκεται ανάμεσα στην Κίνα και την Κορεατική Χερσόνησο).

Την ίδια στιγμή, ευρείες ασκήσεις συνεχίζονται στα ανοιχτά της επαρχίας Χαϊνάν (στη Νότια Κινεζική Θάλασσα), που αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο 29 Αυγούστου.

Στις παραπάνω προστίθενται και άλλες ασκήσεις που πρόσφατα έγιναν στον Κόλπο Μποχάι, το βορειότερο τμήμα της Κίτρινης Θάλασσας, ενώ χωριστά γυμνάσια είχαν πραγματοποιηθεί και στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα (βρίσκεται μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας, που μάλιστα διαφιλονικούν για τμήματά της).

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα επίσκεψη Μακρόν στον Λίβανο

Ενώ «τρέχουν» οι διπλωματικές διεργασίες και για τη Συρία

Από την προηγούμενη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου

Copyright 2020 The Associated

Από την προηγούμενη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου
ΠΑΡΙΣΙ - ΑΓΚΥΡΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Νέα επίσκεψη στον Λίβανο θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 1η Σεπτέμβρη ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, λιγότερο από ένα μήνα μετά την επίσκεψη που είχε κάνει ως πρώτος ξένος ηγέτης στη Βηρυτό, ύστερα από την πολύνεκρη έκρηξη (6/8), για την οποία παραμένουν πολλά ερωτήματα.

Χτες, ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ Λε Ντριάν υποστήριξε ότι «ο κίνδυνος σήμερα είναι η εξαφάνιση του Λιβάνου» και ότι «οι πολιτικές αρχές του Λιβάνου πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είναι εκπαιδευμένες και ικανές, αλλά έχουν συμφωνήσει να παραμένουν άπραγοι. Αυτό δεν είναι πλέον δυνατό». Χαρακτηρίζοντας επείγουσα ανάγκη τον άμεσο σχηματισμό νέας κυβέρνησης (μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Ντιάμπ) για να προχωρήσουν «απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» που προσδοκούν πολλά μονοπώλια (μεταξύ των οποίων και τα γαλλικά, που είναι από τα πιο δραστήρια στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο), ο Λε Ντριάν σχολίασε ότι «πρέπει να συσταθεί κυβέρνηση, πρέπει να το κάνουν γρήγορα, διότι υπάρχει έκτακτη ανάγκη, τόσο ανθρωπιστική όσο και υγείας (...) και επιπλέον πολιτική έκτακτη ανάγκη... Η χώρα αυτή βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού».

Σημειωτέον, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του ο Μακρόν ανήγγειλε πραγματοποίηση διεθνούς συνόδου δωρητών για τον Λίβανο, εκφράζοντας και έτσι την ελπίδα του γαλλικού κεφαλαίου να «προλάβει» ευρύτερες εξελίξεις που «τρέχουν» σε όλη τη Μέση Ανατολή και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, σε πολλά παράλληλα μέτωπα.

Ενδεικτικά της εύθραυστης κατάστασης είναι και τα πρόσφατα πλήγματα του ισραηλινού στρατού κατά της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», μετά τα οποία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι «η "Χεζμπολάχ" θέτει για μία ακόμη φορά τον Λίβανο σε κίνδυνο εξαιτίας της επιθετικότητάς της». Οι εξελίξεις στην περιοχή απασχόλησαν και τις επαφές που είχε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Γκάμπι Ασκενάζι στο Βερολίνο, όπου η γερμανική προεδρία της ΕΕ τον προσκάλεσε σε «γεύμα εργασίας», στο πλαίσιο των άτυπων συναντήσεων των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών της Ενωσης. Ο Ασκενάζι δήλωσε ότι «η Ευρώπη αποτελεί κρίσιμο παίκτη για όλο τον κόσμο και σημαντικό για το Ισραήλ», λέγοντας ότι η συνάντηση θα συμβάλει σε έναν «καλύτερο διάλογο με την Ευρώπη». Μεταξύ άλλων έσπευσε να ταχθεί εκ νέου υπέρ της παράτασης του εμπάργκο όπλων κατά του Ιράν, με φόντο τις διαφωνίες που εξέφρασαν και πάλι οι Ευρωπαίοι για την αντιμετώπιση του Ιράν, αντιδρώντας στην παράταση των κυρώσεων που οι ΗΠΑ πρότειναν αλλά τελικά απέρριψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Θυμίζουμε ότι το Ιράν βρέθηκε στο επίκεντρο των πολυήμερων επαφών και του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην περιοχή (Ισραήλ, Σουδάν, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), λανσάροντας ως βασικό «χαρτί» για τη «σταθερότητα» την εξομάλυνση των σχέσεων των χωρών της περιοχής με το Ισραήλ.

Αμερικανός στην Αγκυρα για τη Συρία

Εντατικά όμως συνεχίζονται οι διεργασίες και για το άλλο κρίσιμο μέτωπο της περιοχής, τη Συρία, για την οποία χτες έφτασε στην Αγκυρα ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Τζέιμς Τζέφρι. Φτάνοντας στην Αγκυρα ο Τζέφρι μίλησε για «συναρπαστικές εξελίξεις στο συριακό ζήτημα». Χωρίς να δώσει διευκρινίσεις, υποστήριξε ότι ο νέος γύρος ενδοσυριακών συνομιλιών που ξεκίνησε στη Γενεύη τη Δευτέρα «ήταν μια καλή αρχή, με μεγάλη βοήθεια από την ενθάρρυνση της Τουρκίας προς όλα τα μέλη της Συνταγματικής Επιτροπής, ειδικά τη συριακή αντιπολίτευση». Κατέληξε δε ότι «η στρατιωτική φάση αυτής της σύγκρουσης πρέπει να τερματιστεί. Δεν υπάρχει άλλο έδαφος να κερδίσει το καθεστώς Ασαντ. Πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να διαπραγματευτεί με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα. Αυτή είναι η δική μας βασική προτεραιότητα».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Ο Πρόεδρος του Μάλι, Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κέιτα, που εκδιώχθηκε από τους πραξικοπηματίες οι οποίοι πριν από 10 μέρες ανέτρεψαν την εκλεγμένη κυβέρνηση, επέστρεψε χτες σπίτι του, μέσα σε ισχυρά μέτρα ασφαλείας. Η επιστροφή του θεωρήθηκε ένδειξη ότι οι πραξικοπηματίες θα επιδιώξουν επαφές με την διακρατική ένωση (δυτικής Αφρικής) ECOWAS, της οποίας οι ηγέτες αναμενόταν να συνεδριάσουν σήμερα.

ΛΟΥΙΖΙΑΝΑ.-- Ο κυκλώνας «Λόρα» έφτασε χτες στις ακτές της Λουιζιάνας, μετά την ενίσχυσή του στην κατηγορία 4 πεντάβαθμης κλίμακας, συνοδευόμενος από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα έως και 240 χιλιομέτρων την ώρα, ανακοίνωσε η αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ο κυκλώνας χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά επικίνδυνος» με «υπερβολικά ισχυρούς ανέμους» και δίνεται προειδοποίηση για «πρόκληση αιφνίδιων πλημμυρών σε ορισμένες ζώνες της Λουιζιάνας». Αργότερα, ο κυβερνήτης της πολιτείας, Τζον Μπελ Εντουαρντς, δήλωσε ότι σκοτώθηκε ένα 14χρονο κορίτσι στην περιοχή Λίσβιλ, αφού ένα δέντρο έπεσε πάνω στο σπίτι της.

ΛΙΒΥΗ
Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Τρίπολη

Η κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού Φαγέζ αλ Σάρατζ ανακοίνωσε την επιβολή (για αρχή 24ωρης) απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Τρίπολη, αντιδρώντας σε διαδηλώσεις που συνεχίζονται από το Σαββατοκύριακο αλλά και επικαλούμενη την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι διαδηλώσεις έγιναν κυρίως σε Τρίπολη αλλά και Ζαουίγια, με συνθήματα όπως «Οχι στη διαφθορά» και «Λιβύη, Λιβύη!», ενώ υπάρχουν καταγγελίες για συλλήψεις και «απαγωγές» διαδηλωτών, αλλά και για τη στάση των δυνάμεων καταστολής, που σπεύδει να αξιοποιήσει και το αντίπαλο στρατόπεδο (που εδρεύει ανατολικά, στο Τομπρούκ), όπως βέβαια και οι σύμμαχοί του.

Το υπουργείο Εσωτερικών (Τρίπολη) ανακοίνωσε πως είναι έτοιμο να προστατεύσει τους διαδηλωτές από τον «όχλο», αναφέροντας ότι υποστηρίζει το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία και μιλώντας για άτομα που «παρεισέφρησαν» στις διαδηλώσεις και προκάλεσαν επεισόδια.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Τομπρούκ - που πρόσκειται στον Χάφταρ - Αγκίλα Σάλεχ επέκρινε την αντιμετώπιση των διαδηλωτών ως «αδικαιολόγητη επίθεση και κατάχρηση εξουσίας» και τάχτηκε υπέρ του δικαιώματος των διαδηλωτών να εκφράζουν τις απόψεις τους. Ακόμα, ζήτησε από τον γενικό εισαγγελέα να αναλάβει τις ευθύνες του και να παρέμβει.

Στο μεταξύ, το σύνθετο παζάρι για τη Λιβύη αναδείχτηκε και στις άτυπες επαφές που είχαν στο Βερολίνο οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών. Κυρίως εκφράστηκε η δυσαρέσκεια πολλών (π.χ. Γαλλίας) για τα εμπόδια που βάζει η στάση της Τουρκίας στην επιχείρηση «Irini», στο πλαίσιο των ανταγωνισμών για πλεονεκτήματα που κάθε πλευρά διεκδικεί στη μοιρασιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ