Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Τρίπολη

Η κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού Φαγέζ αλ Σάρατζ ανακοίνωσε την επιβολή (για αρχή 24ωρης) απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Τρίπολη, αντιδρώντας σε διαδηλώσεις που συνεχίζονται από το Σαββατοκύριακο αλλά και επικαλούμενη την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι διαδηλώσεις έγιναν κυρίως σε Τρίπολη αλλά και Ζαουίγια, με συνθήματα όπως «Οχι στη διαφθορά» και «Λιβύη, Λιβύη!», ενώ υπάρχουν καταγγελίες για συλλήψεις και «απαγωγές» διαδηλωτών, αλλά και για τη στάση των δυνάμεων καταστολής, που σπεύδει να αξιοποιήσει και το αντίπαλο στρατόπεδο (που εδρεύει ανατολικά, στο Τομπρούκ), όπως βέβαια και οι σύμμαχοί του.

Το υπουργείο Εσωτερικών (Τρίπολη) ανακοίνωσε πως είναι έτοιμο να προστατεύσει τους διαδηλωτές από τον «όχλο», αναφέροντας ότι υποστηρίζει το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία και μιλώντας για άτομα που «παρεισέφρησαν» στις διαδηλώσεις και προκάλεσαν επεισόδια.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Τομπρούκ - που πρόσκειται στον Χάφταρ - Αγκίλα Σάλεχ επέκρινε την αντιμετώπιση των διαδηλωτών ως «αδικαιολόγητη επίθεση και κατάχρηση εξουσίας» και τάχτηκε υπέρ του δικαιώματος των διαδηλωτών να εκφράζουν τις απόψεις τους. Ακόμα, ζήτησε από τον γενικό εισαγγελέα να αναλάβει τις ευθύνες του και να παρέμβει.

Στο μεταξύ, το σύνθετο παζάρι για τη Λιβύη αναδείχτηκε και στις άτυπες επαφές που είχαν στο Βερολίνο οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών. Κυρίως εκφράστηκε η δυσαρέσκεια πολλών (π.χ. Γαλλίας) για τα εμπόδια που βάζει η στάση της Τουρκίας στην επιχείρηση «Irini», στο πλαίσιο των ανταγωνισμών για πλεονεκτήματα που κάθε πλευρά διεκδικεί στη μοιρασιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ