Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Προκαταρκτική έρευνα για τον Ναβάλνι

ΜΟΣΧΑ.--

Ερευνα για τις συνθήκες της ασθένειας του αντιπολιτευόμενου Ρώσου Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος παραμένει σε κώμα σε νοσοκομείο της Γερμανίας και υπάρχουν υποψίες πως δηλητηριάστηκε, ξεκινά στη Ρωσία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Η Εισαγγελία της Δυτικής Σιβηρίας ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα, σημειώνοντας πως δεν βρέθηκαν ισχυρές ουσίες ή ναρκωτικά κατά την αναζήτηση στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, ενώ επιθεώρησε τους χώρους από τους οποίους πέρασε ο Ναβάλνι και κατασχέθηκαν περισσότερα από 100 αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία.

Αργότερα η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι βάσει των ερευνών της δεν υπάρχουν ενδείξεις για διάπραξη ποινικού αδικήματος σε βάρος του Ναβάλνι, καθώς και ότι ζήτησε από τη Γερμανία συνδρομή, την οποία το Βερολίνο συμφώνησε να παράσχει.

Σύμφωνα με τους Γερμανούς γιατρούς, έχουν βρεθεί σημάδια δηλητηρίασης με ουσίες από την ομάδα αναστολέων της χολινεστεράσης, αν και η συγκεκριμένη ουσία δεν έχει ταυτοποιηθεί. Προχτές οι Ρώσοι γιατροί του νοσοκομείου του Ομσκ, όπου νοσηλεύτηκε αρχικά ο Ναβάλνι, ζήτησαν από τους Γερμανούς συναδέλφους τους «δεδομένα των εργαστηριακών εξετάσεων βάσει των οποίων διέγνωσαν δηλητηρίαση με αναστολείς της χολινεστεράσης» και «να μας πουν βάσει ποιων κλινικών δεδομένων υποθέτουν ότι υπήρξε η δεδομένη δηλητηρίαση».

Το γεγονός, θυμίζουμε, έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να αξιοποιήσουν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσής τους με τη Ρωσία. «Χρειάζεται αυτή τη στιγμή μια διαφανής έρευνα, για να διαπιστωθεί τι συνέβη και να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους», δήλωσε προχτές ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ είχαν προηγηθεί ανάλογες δηλώσεις και από τους ηγέτες και ΥΠΕΞ Γερμανίας, Γαλλίας και Βρετανίας.

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα συζητούσαν το θέμα στην άτυπη συνάντησή τους στο Βερολίνο, σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΕΞ Χάικο Μάας. Στο μεταξύ, ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ Λε Ντριάν κάλεσε τη Ρωσία να «παίξει το χαρτί της διαφάνειας», εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο «είναι προς το συμφέρον της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ