ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Ανεπαρκή και ανεφάρμοστα τα μέτρα για τα γηροκομεία, αποκομμένα από τις άσχημες εργασιακές συνθήκες

Αυξάνονται οι νεκροί από τα δύο γηροκομεία στη Θεσσαλονίκη - Νέο κρούσμα σε γηροκομείο στο Μοσχάτο

Motion Team

Η συνεχής αύξηση των νεκρών ηλικιωμένων από τα δύο γηροκομεία της Θεσσαλονίκης και η επιβεβαίωση κρούσματος κορονοϊού σε μια ακόμα δομή, στο Μοσχάτο, έρχονται να επιβεβαιώσουν τις μεγάλες ευθύνες τόσο της εργοδοσίας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, όσο και της κυβέρνησης, η οποία για έξι ολόκληρους μήνες μέσα στην πανδημία δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο, ενώ τα μέτρα που ανακοίνωσε κατόπιν εορτής, μόλις στις 28 Αυγούστου, είναι ανεπαρκή ή και ανεφάρμοστα.

Σημειώνεται ότι χτες Δευτέρα έχασαν τη ζωή τους δύο ακόμα ηλικιωμένοι από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι στη Θεσσαλονίκη, με το σύνολο των νεκρών στα δύο γηροκομεία της πόλης όπου εντοπίστηκαν μαζικά κρούσματα να φτάνει πλέον τους 17...

Η ασφάλεια των ηλικιωμένων εξαρτάται άμεσα από τις συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων

Το Σωματείο Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές - Γηροκομεία - Εργαστήρια - Διαγνωστικά Κέντρα Αθήνας, σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις κυβερνητικές ανακοινώσεις σχετικά με τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), καταγγέλλει τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας από την κυβέρνηση, όπως και τον ελλιπή ή και ανεφάρμοστο χαρακτήρα των μέτρων που εξήγγειλε, τα οποία προετοιμάζουν το έδαφος για να επιρρίπτεται η ευθύνη στους ίδιους τους εργαζόμενους.

Μεταξύ άλλων, το κλαδικό Σωματείο τονίζει ότι είναι ανυπόστατος ο ισχυρισμός της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου πως «από την πρώτη στιγμή λάβαμε τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων» και ότι τάχα «οι μονάδες προστατεύτηκαν αποτελεσματικά κατά την πρώτη φάση της πανδημίας».

Η κυβέρνηση, τονίζει το Σωματείο, «όχι μόνο δεν επέβαλε συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των εργαζομένων αλλά αντίθετα επέτρεψε την εργοδοτική αυθαιρεσία, με την παντελή έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών».

«Πολλοί εργαζόμενοι που απευθύνθηκαν στις Επιθεωρήσεις Εργασίας βρήκαν κλειστές πόρτες, ενώ αρμόδιοι φορείς δήλωσαν αναρμόδιοι να πραγματοποιήσουν ελέγχους», προσθέτει.

Αναφερόμενο σε αυτό που πραγματικά βιώνουν οι εργαζόμενοι στις ΜΦΗ, το Σωματείο σημειώνει πως σε πολλές περιπτώσεις πληρώνουν οι ίδιοι τα ατομικά μέσα προστασίας, οι διευθύνσεις δεν είχαν υποχρεωθεί να τα παρέχουν, η έλλειψη προσωπικού και η συνακόλουθη εντατικοποίηση της εργασίας έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα καθηκοντολόγια, «όλοι κάνουν τα πάντα», ενώ συχνά οι εργαζόμενοι μένουν για μήνες απλήρωτοι.

Ως προς τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, επισημαίνει ότι είναι «μέτρα ελλιπή που εξαγγέλλονται με μεγάλη καθυστέρηση». Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για περιοδικούς ελέγχους ούτε για την αντιμετώπιση της εντατικοποίησης της εργασίας, που καθιστά αδύνατη τη λήψη μέτρων προστασίας».

Το Σωματείο τονίζει επίσης πως ανακοινώθηκαν μέτρα που είναι ανεφάρμοστα, «μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν τις προπαγανδιστικές ανάγκες της κυβέρνησης». Για παράδειγμα, επισημαίνει ότι «με την τεράστια έλλειψη προσωπικού που υπάρχει, είναι αδύνατο να δημιουργηθούν ομάδες προσωπικού που θα φροντίζουν συγκεκριμένες ομάδες ηλικιωμένων».

Καταγγέλλει ακόμα ότι με τα μέτρα της η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για να ρίξει την ευθύνη στους ίδιους τους εργαζόμενους: «Οι εργαζόμενοι καλούνται να εφαρμόσουν τον κώδικα ασφαλούς συμπεριφοράς εντός και εκτός δομών, να συμπληρώνουν αναλυτικά ερωτηματολόγια, ενώ συστήνεται να μην εργάζονται σε δεύτερη δουλειά. Αυτά είναι μέτρα απενοχοποίησης της κυβέρνησης και της εργοδοσίας και στοχοποίησης των εργαζομένων».

Το Σωματείο τονίζει πως «η ασφάλεια των ηλικιωμένων στα γηροκομεία, των ασθενών, των επισκεπτών, σε όλες τις μονάδες ιδιωτικής Υγείας εξαρτάται άμεσα από τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων. Το υπουργείο πρέπει να επιβάλει με αυστηρότητα κατάλληλες συνθήκες εργασίας στις Ιδιωτικές Μονάδες Υγείας, να σταματήσει η απλήρωτη εργασία, να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις, να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας, να σταματήσει να κυριαρχεί η λογική της αποφυγής του κόστους, όπως γίνεται σήμερα στις επιχειρήσεις ιδιωτικής Υγείας. Κατάλληλες συνθήκες εργασίας για να μη γίνουν οι χώροι εργασίας χώροι διασποράς».

ΛΕΣΒΟΣ
Η κυβέρνηση να πάρει μέτρα αποφασιστικής στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας

Παρέμβαση της Μ. Κομνηνάκα για την εξάπλωση της πανδημίας στο νησί

«Για πόσο ακόμα θα συνεχίζεται η εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης στις συνεχείς εκκλήσεις για λήψη άμεσων μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας στη Λέσβο και αποφασιστικής στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας;», ρωτά σε δήλωσή της η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, με αφορμή τις εξελίξεις στο νησί.

Την περασμένη Παρασκευή η κυβέρνηση έθεσε και την Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων για 17 μέρες, έως τις 15/9, ενώ ανακοινώθηκε ότι κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα μετέβαινε χτες στο νησί.

Την ίδια ώρα ωστόσο παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις στην Υγεία και η απουσία μέτρων για την προστασία των εργαζομένων και του λαού.

Η βουλευτής του ΚΚΕ καταγγέλλει ότι «η ολιγωρία στην ενίσχυση τόσο των μηχανισμών της Πολιτικής Προστασίας όσο και των δημόσιων δομών Υγείας, με όλα τα απαραίτητα μέσα και προσωπικό, για να μπορούν να πραγματοποιούνται μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ, χωρίς τη μεσολάβηση του διαστήματος για την αποστολή των δειγμάτων στην Αθήνα, είχε ήδη ως βαρύτατη συνέπεια τη μεγάλη εξάπλωση του ιού στο νησί».

Η Μ. Κομνηνάκα τονίζει ότι «η κυβέρνηση οφείλει εδώ και τώρα να ενισχύσει το νοσοκομείο και τις Πρωτοβάθμιες Δομές Υγείας με όλο το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό και μέσα, για την προστασία της υγείας τόσο των εργαζομένων στις δομές Υγείας, που ήδη άρχισαν να παρουσιάζουν κρούσματα, όσο βέβαια και των ασθενών. Να χορηγήσει στο Νοσοκομείο τον απαραίτητο αριθμό αντιδραστηρίων, ώστε να μπορούν να γίνονται σε μαζική κλίμακα και χωρίς άλλες καθυστερήσεις τεστ, με προτεραιότητα σε όλους τους εργαζόμενους σε δομές Υγείας και Πρόνοιας, σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην Εστίαση, στον Τουρισμό και το Εμπόριο. Να ανοίξουν και να εξοπλιστούν με τα απαραίτητα μέσα και προσωπικό επιπλέον κλίνες ΜΕΘ, πριν το Νοσοκομείο ξεπεράσει τα ήδη περιορισμένα όριά του. Να ενταχθούν στο σχεδιασμό του δημόσιου συστήματος Υγείας όλες οι υπάρχουσες δομές Υγείας του νησιού, δημόσιες και ιδιωτικές, και να ενισχυθούν αυτές με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού και την ένταξη σ' αυτές και των ιδιωτών ιατρών. Να πραγματοποιούνται τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους».

«Ανοχύρωτα κάστρα τα νησιά»

«Η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοχύρωτες στην πανδημία Covid-19 όλες τις μονάδες Υγείας των νησιών μας, αφού αδυνατούσαν και αδυνατούν σε πολλές περιπτώσεις να καλύψουν ακόμη και τις τακτικές, τις έκτακτες, αλλά και τις χρόνιες ανάγκες των μόνιμων κατοίκων», σημειώνουν σε σχόλιό τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βόρειου Αιγαίου.

«Η κυβέρνηση φέρει μεγάλες ευθύνες», τονίζουν, «γιατί έθεσε την υγεία του λαού, ακόμη και την ανθρώπινη ζωή, στο βωμό της "βαριάς" - όπως την αποκαλεί - βιομηχανίας της χώρας, του Τουρισμού, ανοίγοντας τα σύνορα, καταπατώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα (...) Δεν προχώρησε σε ουσιαστικά μέτρα για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας».

517 κρούσματα και 7 θάνατοι σε τρεις μέρες

Στα 517 ανήλθαν τα νέα κρούσματα, ενώ 7 ακόμα ασθενείς κατέληξαν τις τρεις προηγούμενες μέρες. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων φτάνει τις 10.317, ενώ οι θάνατοι τους 266 συνολικά από την αρχή της πανδημίας. Χτες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 183 κρούσματα (ημερήσια μεταβολή +1,8%) και 4 θανάτους (μετά την ανακοίνωση των στοιχείων έγινε γνωστός ένας ακόμα θάνατος ηλικιωμένου στα Χανιά).

36 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 69 έτη.

Από τα χτεσινά κρούσματα, τα 10 θεωρούνται εισαγόμενα και εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου. Από τα εγχώρια κρούσματα, τα 107 εντοπίστηκαν στην Αττική. Από 9 κρούσματα καταγράφηκαν σε Θεσσαλονίκη και Κοζάνη, 8 σε Ημαθία, 7 στις Κυκλάδες, 6 στα Ιωάννινα, 4 στα Χανιά. Από 3 σε Καβάλα και Λέσβο. Από 2 σε Ηράκλειο και Πέλλα. Από 1 κρούσμα είχαν Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Γρεβενά, Δωδεκάνησα, Ζάκυνθος, Κορινθία και Φλώρινα. Τέλος, 6 κρούσματα βρίσκονταν υπό διερεύνηση.

Ειδικά περιοριστικά μέτρα και στο Ηράκλειο

Σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων τίθεται από σήμερα έως τις 15/9 και το Ηράκλειο Κρήτης. Ετσι, αναστέλλεται κάθε είδους εκδήλωση, απαγορεύονται συναθροίσεις άνω των 9 ατόμων σε δημόσιο και ιδιωτικό χώρο, στους χώρους εστίασης επιτρέπονται έως 4 άτομα σε κάθε τραπέζι (έως 6 αν πρόκειται για συγγενείς 1ου βαθμού), ενώ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Παράλληλα, παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 7 π.μ.

Στο ίδιο καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων βρίσκονται επίσης μια σειρά από τουριστικές περιοχές και συγκεκριμένα τα Χανιά, η Χαλκιδική, η Μύκονος, η Πάρος, η Αντίπαρος, η Ζάκυνθος και η Λέσβος.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Παραμένουν οι σημαντικές ελλείψεις ενώ η κυβέρνηση το προορίζει για νοσοκομείο αναφοράς

Τις σημαντικές ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζει και το Νοσοκομείο Καλαμάτας, και τις οποίες η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζει να το μετατρέψει σε νοσοκομείο αναφοράς για Covid-19, επισημαίνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), με βάση τις καταγγελίες του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας.

Οπως υπογραμμίζει, ενδεικτικά «της οριακής κατάστασης που επικρατεί σε όλα τα τμήματα είναι τα παρακάτω: Οι παθολογικές κλινικές για να εφημερεύσουν με ασφάλεια χρειάζονται τουλάχιστον άλλους 4 παθολόγους. Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών είναι υποστελεχωμένο. Για την κάλυψη των εφημεριών της Παιδιατρικής Κλινικής μετακινούνται γιατροί από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Ο αριθμός των εντατικολόγων μετά βίας αρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες της ΜΕΘ. Οι ακτινολόγοι δεν είναι δυνατό τον Οκτώβριο να καλύψουν με εφημερίες όλο το μήνα και από τις 3 Οκτωβρίου τερματίζεται και η λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου, καθώς φεύγει και ο τελευταίος ιατρός με εξειδίκευση στον μαγνήτη».

«Αυτή είναι η κατάσταση σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας», τονίζει η ΟΕΝΓΕ. «Εκεί που τελειώνει η κυβερνητική προπαγάνδα για τις "χιλιάδες προσλήψεις", τη "θωράκιση και την επιχειρησιακή ετοιμότητα του συστήματος Υγείας", αρχίζει η αμείλικτη πραγματικότητα».

Η Ομοσπονδία δηλώνει ότι καλύπτει το πρόγραμμα κινητοποιήσεων που εξήγγειλε το Σωματείο Γιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας και απαιτεί να στελεχωθεί άμεσα το νοσοκομείο με μόνιμο προσωπικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ