ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σήμερα η κηδεία του σπουδαίου ηθοποιού και σκηνοθέτη Γιώργου Βούρου

Συλλυπητήρια από το ΚΚΕ

«

Εφυγε» από τη ζωή το βράδυ της Πέμπτης, χτυπημένος από τον καρκίνο, ο σπουδαίος θεατράνθρωπος, ηθοποιός, σκηνοθέτης και μεταφραστής θεατρικών έργων Γιώργος Βούρος. Η κηδεία του πραγματοποιείται σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Α' Νεκροταφείο.

Ο Γιώργος Βούρος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Ηταν εγγονός των παλιών πρωταγωνιστών του Εθνικού Θεάτρου, Νίκου και Μερόπης Ροζάν.

Σαν ηθοποιός πρωτοεμφανίστηκε το 1976 στο θέατρο, ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους στην Ελλάδα, στην Αγγλία και στην Αμερική. Παρακολούθησε σπουδές σκηνοθεσίας στο Λονδίνο. Από το 1979 στο Εθνικό Θέατρο εργάστηκε ως εισηγητής δραματολογίου και βοηθός σκηνοθέτης επί διεύθυνσης Αλέξη Μινωτή και Αλέξη Σολομού. Στο Εθνικό Θέατρο είχε την τύχη να συνεργαστεί με πολλούς και σπουδαίους σκηνοθέτες.

Το 1984 συμμετείχε στο κλιμάκιο του Εθνικού Θεάτρου που αντιπροσώπευσε την Ελλάδα με τον «Οιδίποδα Τύραννο» στο Φεστιβάλ Τεχνών των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Αντζελες. Το 1987, μαζί με τον Μ. Βολανάκη δημιούργησε την πρώτη επαγγελματική απόδοση αρχαίας τραγωδίας στην αγγλική γλώσσα. Το 1991 εγκαταστάθηκε στο Λος Αντζελες, όπου συνεργάστηκε με ηθοποιούς όπως η Γκλέντα Τζάκσον και η Ερθα Κιτ.

Τα τελευταία χρόνια σκηνοθέτησε σπουδαίες παραστάσεις όπως το «Art» της Γιασμίνα Ρεζά, ο «Πατέρας» του Στρίντμπεργκ, ο «Βασιλιάς Ληρ» του Σαίξπηρ, το «Κλάξον, Γιούχα και Παλιάτσοι» του Ντάριο Φο κ.ά. Σε πολλές από τις παραστάσεις είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο ως ηθοποιός. Ασχολήθηκε με τη μετάφραση θεατρικών έργων από τα Γαλλικά, τα Αγγλικά και τα Ρωσικά.

Διετέλεσε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια

Σε χτεσινή ανακοίνωσή του για το χαμό του Γ. Βούρου το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Με θλίψη αποχαιρετούμε τον Γιώργο Βούρο, έναν σημαντικό θεατράνθρωπο, ο οποίος "έφυγε", αφού έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, και κηδεύεται αύριο Τρίτη 1η Σεπτέμβρη.

Υπήρξε ένας πολύπλευρος καλλιτέχνης του θεάτρου και διακρίθηκε ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής και δάσκαλος. Συνεργάστηκε με μεγάλες προσωπικότητες του ελληνικού θεάτρου, τον Δημήτρη Ροντήρη, τον Αλέξη Μινωτή, τον Αλέξη Σολομό, τον Σπύρο Ευαγγελάτο, τον Μίνωα Βολανάκη, τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον Κώστα Μπάκα και τον Γιώργο Μιχαηλίδη, αλλά και με αλλοδαπούς καλλιτέχνες όπως η Γκλέντα Τζάκσον και η Ερθα Κιτ, στο διάστημα που είχε εγκατασταθεί στο Λος Αντζελες. Δίδαξε υποκριτική αρχαίου δράματος στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Είχε, επίσης, ένα πλούσιο μεταφραστικό έργο.

Ηταν μέλος του ΣΕΗ, της ΕΕΣ και της ΕΕΘΣ. Ειδικά στο ΣΕΗ στήριζε τις ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στη "Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών", ακόμα και με τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο, παρά το οξύ πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Καλεί σε παγκαλλιτεχνικό συλλαλητήριο στις 10 Σεπτέμβρη

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος καλεί σε παγκαλλιτεχνικό συλλαλητήριο στις 10 Σεπτέμβρη στο Σύνταγμα και απευθύνει πρόσκληση στα υπόλοιπα σωματεία των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό, καθώς και τους φορείς των καλλιτεχνών, να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΠΜΣ, ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος για τον κλάδο των μουσικών. «Με την ανάγκη της επιβίωσης να πιέζει όλους τους εργαζόμενους, κυβέρνηση και εργοδοσία με συντονισμένες κινήσεις προσπαθούν να μειώσουν μεροκάματα, απαιτήσεις, ετοιμάζοντας το εργασιακό τοπίο της "επόμενης μέρας". Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλο ανοιχτό θέατρο στο κέντρο της Αθήνας, με πολλές εκατοντάδες θεατές καθημερινά, μείωσε τις αμοιβές των μουσικών σε σχέση με πέρυσι σχεδόν στο μισό. Αντίστοιχα, νυχτερινά μαγαζιά κλείνουν σχήματα για το χειμώνα χωρίς καμία εγγύηση ότι θα δουλέψουν».

Συνεχίζοντας ο ΠΜΣ υπογραμμίζει πως «τίποτα δεν έχουμε να κερδίσουμε από το δρόμο της συνεννόησης με την κυβέρνηση και της σύμπραξης με την εργοδοσία. Αντίθετα, θέλουν να αποδεχθούμε σαν φυσικό φαινόμενο την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση των μεροκάματων, την κατάργηση όσων εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας έχουν μείνει. Ο μόνος δρόμος που μας μένει είναι η οργάνωση στο σωματείο μας, η διαμόρφωση των δικών μας αιτημάτων και η μαζική διεκδίκησή τους».

Ο ΠΜΣ ζητά την εξασφάλιση της επιβίωσης όλων των εργαζομένων του κλάδου που έχουν 5 ένσημα από 1/1/2019 έως σήμερα. Διεκδικεί επίσης:

- Μηνιαίο επίδομα 534 ευρώ για όσο η πανδημία επηρεάζει την εργασία των καλλιτεχνών.

- Αναστολή πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία, τράπεζες και ΔΕΚΟ, με σχέδιο σταδιακής αποπληρωμής μετά τη λήξη των συνεπειών της πανδημίας στο επάγγελμα.

- Απαγόρευση διακοπής ρεύματος, εξώσεων και πλειστηριασμών κατοικιών.

- Χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας για τους ανέργους που η επιδότησή τους έληξε στο διάστημα από 15/2/2020 μέχρι σήμερα.

- Επιδότηση όλων των μακροχρόνια ανέργων του κλάδου.

- Εξασφάλιση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στην αναπαραγωγή του ψηφιακού υλικού σε διαδίκτυο και αλλού.

Βιβλιοπαρουσίαση και έκθεση με γραμματόσημα για τη ζωή του Λένιν

Παρουσίαση της έκδοσης «Β. Ι. Λένιν. Η ζωή, το έργο και η επίδραση του μεγάλου επαναστάτη μέσα από τα γραμματόσημα», του Θοδωρή Νικολακάκη, θα γίνει σήμερα Τρίτη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα «Βίλα Στέλλα» (Γαλήνης και Σοφίας, Νέο Ηράκλειο).

Η παρουσίαση εντάσσεται στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης γραμματοσήμων και αρχειακού υλικού για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Λένιν. Η έκθεση λειτουργεί από σήμερα 1η έως 6 Σεπτέμβρη (10 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 9 μ.μ.).

Σκοπός του βιβλίου, όπως εξηγεί ο συγγραφέας του στην εισαγωγή της έκδοσης, είναι «να συμβάλει στη γνώση της δράσης και του έργου του Λένιν και να προτρέψει για περισσότερη μελέτη αυτού του έργου». Οσον αφορά την έκθεση, περιλαμβάνει εκατοντάδες γραμματόσημα από περισσότερες από 50 χώρες, θεματικά ταξινομημένα.

Συνεχίζεται η περιοδεία για «Το Παγκάκι»

Στο Βεάκειο Θέατρο έκανε «στάση» χτες «Το παγκάκι» του Αλεξάντερ Γκέλμαν, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη. Την παράσταση παρακολούθησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο Γιώργος Κιμούλης και η Φωτεινή Μπαξεβάνη ενσαρκώνουν τους ρόλους δύο αγνώστων που συναντιούνται σε ένα πάρκο και κάθονται στο ίδιο παγκάκι. Είναι όμως πραγματικά άγνωστοι; Μπορεί κάποτε να ήσαν κάτι άλλο; Είναι τυχαία αυτή η συνάντηση ή όχι; Μήπως έχουν επινοήσει μία ζωή που δεν μπόρεσαν ποτέ να ζήσουν; Πρόκειται για μια κωμικοτραγική ιστορία δύο μοναχικών και απελπισμένων ανθρώπων, που θα μπορούσε να συμβεί παντού, σε κάθε χώρα, σε κάθε πόλη...

Το πρόγραμμα των παραστάσεων στην Αττική συνεχίζεται ως εξής: Σήμερα Τρίτη στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού, αύριο Τετάρτη στο Αλσος «Δημήτρης Κιντής» (Ηλιούπολη), στις 9 Σεπτέμβρη στο Αλσος Νέας Σμύρνης, στις 10 Σεπτέμβρη στο Μενίδι, στις 11 Σεπτέμβρη στο Θέατρο «Θανάσης Βέγγος» (Κορυδαλλός), στις 14 Σεπτέμβρη στο Ανοιχτό Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» (Πέραμα).

Τιμές εισιτηρίων: 16 και 12 ευρώ φοιτητικό και ΑμεΑ.

Προπώληση Ticketservices.gr

Ο Δ. Κουτσούμπας με τους Γ. Κιμούλη και Φωτεινή Μπαξεβάνη
Ο Δ. Κουτσούμπας με τους Γ. Κιμούλη και Φωτεινή Μπαξεβάνη
Αναβολή του Φεστιβάλ Βιβλίου

Αναβλήθηκε το 49ο Φεστιβάλ Βιβλίου 2020, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 3 Σεπτέμβρη στο Ζάππειο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ