ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
46ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Πλούσια η δραστηριότητα σε πόλεις και νησιά

Στο Ναύπλιο
Στο Ναύπλιο
Με εκδηλώσεις απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, προσαρμοσμένες με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας όλων των συμμετεχόντων, συνεχίστηκε και την τελευταία βδομάδα του Αυγούστου το ταξίδι του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», μεταφέροντας το διεκδικητικό μήνυμά του, με το κεντρικό του σύνθημα «Σοσιαλισμός για να μπορούμε να ανασαίνουμε, για να νικήσει η ζωή!».

Στη Βέροια

Στην πλατεία Ελιάς στη Βέροια έκανε στάση το Φεστιβάλ την Παρασκευή 28 Αυγούστου. Από το βήμα της εκδήλωσης ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στην πανδημία καταγγέλλοντας τις ευθύνες τις κυβέρνησης που το δημόσιο σύστημα Υγείας παραμένει αθωράκιστο και γυμνό, στις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και γενικότερα ζητήματα, και καταλήγοντας επισήμανε: «Η πειθαρχημένη απειθαρχία του λαού, που βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, που ανοίγει δρόμο για μια άλλη κοινωνία, σοσιαλιστική - κομμουνιστική, σου δίνει τη δυνατότητα να υπερβαίνεις κάθε εμπόδιο, με τόλμη και αποφασιστικότητα να προχωράς μπροστά. Αυτός ο αγώνας για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας μπορεί να εμπνεύσει μια νέα γενιά αγωνιστών, που θα συνεχίσουν τον όμορφο αυτό αγώνα μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ και του ΚΚΕ».

Στο Βαθύ Σάμου
Στο Βαθύ Σάμου
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλάμβανε αφιέρωμα στο έντεχνο και ροκ τραγούδι από τον Γιώργο Ταμόγλου και από το νεανικό σχήμα με τους Στέργιο και Διονύση.

Στο Ναύπλιο

Στο Πάρκο Κολοκοτρώνη έγινε η εκδήλωση του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Ναύπλιο, στις 29 Αυγούστου.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Καραγιάννης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ, ενώ την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό η Νέλλη Ρέππα, Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Αργολίδας της ΚΝΕ.

Στην εκδήλωση έγινε παρουσίαση των θέσεων του ΚΚΕ για το νέο σχολείο από τον Σπύρο Μαρίνη, μέλος της Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, και ακολούθησε θεατρικό δρώμενο από μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου με βάση το ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος», για τον πόλεμο και την προσφυγιά. Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης μουσικά αφιερώματα στο λαϊκό και σύγχρονο τραγούδι.

Στην Κόρινθο

Το Σάββατο 29 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι εκδηλώσεις του 46ου Φεστιβάλ στην Κόρινθο.

Η εκδήλωση άνοιξε με αφιέρωμα στο εργατικό κίνημα των ΗΠΑ, από την Πολιτιστική Ομάδα της ΤΕ Κορινθίας του ΚΚΕ, όπου παρουσιάστηκε η έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ (Από τον Εμφύλιο μέχρι το μακαρθισμό)», καθώς και τραγούδια εμπνευσμένα από τους αγώνες των εργατών στις ΗΠΑ. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Σταύρος Σκουλλής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και ακολούθησαν αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου και μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

Στη Λήμνο

Στον Τύρναβο
Στον Τύρναβο
Στο λιμάνι της Μύρινας το Σάββατο 29 Αυγούστου έγινε η εκδήλωση του Φεστιβάλ στη Λήμνο. Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του Σπύρου Πλάντζου, Γραμματέα της ΟΒ Λήμνου της ΚΝΕ, και ακολούθησε προβολή βίντεο με αποσπάσματα από το podcast της ΚΝΕ με θέμα τα ναρκωτικά.

Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η Στέλλα Δήμου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η πάλη για την προστασία της υγείας είναι πάλη ενιαία, αναπόσπαστη με την πάλη για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος, την υπεράσπιση των όρων εργασίας, της μόρφωσης, της ζωής με δικαιώματα». Αναφέρθηκε στις γενικότερες εξελίξεις και στο περιεχόμενο του Φεστιβάλ, τονίζοντας πως με το κεντρικό του σύνθημα «θέλουμε να στείλουμε μήνυμα ανατρεπτικό, μήνυμα αισιοδοξίας, ότι η ελπίδα βρίσκεται στον καθημερινό αγώνα για την προστασία της υγείας του λαού και της νεολαίας, για να μπαίνουν εμπόδια σε όσους προσπαθούν να τσακίσουν τα όνειρά μας».

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό αφιέρωμα σε τραγούδια του αγώνα με τους Δημήτρη Μαυράκη, Θοδωρή Νιαουνάκη, Ελσα Παπαδοπούλου και Αλέξανδρο Λαμπροβασίλη.

Στο Βαθύ Σάμου

Νέοι, εργαζόμενοι, μαθητές και φοιτητές επισκέφτηκαν το Φεστιβάλ στο Βαθύ Σάμου την Παρασκευή 28 Αυγούστου, ενημερώθηκαν και συζήτησαν για τις θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, δίνοντας το επόμενο ραντεβού στους αγώνες του λαού και της νεολαίας του νησιού για τα δικαιώματα στη δουλειά, στη μόρφωση και την υγεία.

Στην Πτολεμαΐδα
Στην Πτολεμαΐδα
Χαιρετισμό εκ μέρους του Τομεακού Συμβουλίου Σάμου της ΚΝΕ απηύθυνε ο Μανώλης Τσακουμάκης. Την κεντρική ομιλία έκανε η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ακολούθησε συναυλία με τους «Υπερταξικούς», συγκρότημα που αποτελείται από νέους και εργαζόμενους, μέλη των σωματείων και του Εργατικού Κέντρου Σάμου, με σύγχρονα αλλά και παλιότερα πολιτικά και κοινωνικά τραγούδια. Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε η ορχήστρα του Κυριάκου Μαυρίκη, με λαϊκούς, παραδοσιακούς και όχι μόνο ρυθμούς.

Από νωρίς λειτουργούσε χώρος για σκάκι με τη συμβολή του Σκακιστικού Ομίλου Σάμου «Μέλισσος», που συγκέντρωσε πολλούς μικρούς φίλους του παιχνιδιού. Επίσης, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση εργασίας του μαθητή Ωρίωνα Αντωνίου που αφορούσε ρομποτικό βοήθημα για τυφλούς.

Στον Τύρναβο

Στον Τύρναβο, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 28 Αυγούστου και περιλάμβανε ομιλία από τον Παναγιώτη Κοδέλλα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα με τίτλο «Ρωγμές στη βαρβαρότητα» και προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ «Γυάρος - Ρωγμές αντίστασης στο θανατονήσι».

Στην Κατερίνη

Στο πάρκο Κατερίνης στάθμευσε επίσης το 46ο Φεστιβάλ, το Σάββατο 29 Αυγούστου.

Στην εκδήλωση μίλησε η Ελένη Παπαδοπούλου, μέλος της ΚΕΟΕ της ΚΝΕ. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία, τις ευθύνες της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, για τους όρους με τους οποίους αντιμετωπίζεται, με κριτήριο τα κέρδη των λίγων, στις σοβαρές ελλείψεις του συστήματος Υγείας, που εκφράζονται και στα Κέντρα Υγείας της Πιερίας αλλά και στο ΓΝ Κατερίνης. Σε ό,τι αφορά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, πρόβαλε τις διεκδικήσεις του ΚΚΕ προκειμένου να λειτουργήσουν τα σχολεία με τους όρους που πρέπει, χωρίς συγχρωτισμό, με μόνιμες προσλήψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, με τάξεις που δεν θα ξεπερνούν τους 15 μαθητές, ώστε να τηρούνται όροι υγιεινής και ασφάλειας για όλους τους μαθητές.

Μετά την ομιλία έγινε μουσικό αφιέρωμα στο εργατικό και λαϊκό τραγούδι. Στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχαν θεματική έκθεση έναντι στον πόλεμο, έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» και χώρος για γκράφιτι.

Στην Κεφαλονιά

Στο Αργοστόλι έκανε επίσης στάση, το Σάββατο 22 Αυγούστου, το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Χαιρετισμό στο Φεστιβάλ απηύθυνε ο Ανδρέας Βαλεντής, Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Κεφαλονιάς - Ιθάκης της ΚΝΕ, ενώ στην κεντρική ομιλία η Ιφιγένεια Αθανασούλα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας Περιοχής Δυτικής Ελλάδας, τόνισε την ανάγκη να δυναμώσει η ΚΝΕ, για να δυναμώσει και ο αγώνας των μαθητών και της νεολαίας του τόπου μας για μια ζωή με δικαιώματα, για σύγχρονες δομές Υγείας και Εκπαίδευσης, που δεν θα βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων του νησιού. Τόνισε την ανάγκη για αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς που εμπλέκουν με τους σχεδιασμούς τους το λαό της χώρας μας σε επικίνδυνα μονοπάτια, και την ανάγκη να γίνει ο εργαζόμενος λαός αφέντης στον τόπο του, ώστε να μπορεί να ανασαίνει ελεύθερος.

Οι μικροί και οι μεγάλοι φίλοι του Φεστιβάλ είχαν την ευκαιρία να ακούσουν για πρώτη φορά δημόσιες εκτελέσεις των τραγουδιών του Πέτρου Μποφυλάτου, ενώ το πρόγραμμα έκλεισαν με ροκ συναυλία οι Sober on Tuxedos.

Τουρνουά μπάσκετ στην Πτολεμαΐδα

Τουρνουά μπάσκετ 3on3 στους εξωτερικούς χώρους του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Πτολεμαΐδας πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Οργανώσεων της ΚΝΕ στις 29 Αυγούστου, στο πλαίσιο διεκδίκησης δημόσιων χώρων σε μία ακόμη «τσιμεντούπολη», όπου οι αθλητικές, πολιτιστικές υποδομές και οι χώροι πρασίνου είναι μετρημένα στα δάχτυλα.

Στέλνοντας το μήνυμα ότι «Ο Αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια για λίγους, αλλά δικαίωμα για όλους», οι Οργανώσεις Πτολεμαΐδας της ΚΝΕ ήδη από τον Ιούνη έχουν προχωρήσει σε καμπάνια συλλογής υπογραφών, καλώντας τη νεολαία της περιοχής, για να δημιουργηθεί ένας χώρος για Skate Park.

Σήμερα στην Πτολεμαΐδα

Σήμερα, Τετάρτη, το 46ο Φεστιβάλ θα κάνει στάση στην Πτολεμαΐδα, στο πέτρινο σχολείο, θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας Περιοχής Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ. Θα γίνει συναυλία από μαθητικό συγκρότημα και από τους «Fiasco».

Το προσαρμοσμένο πρόγραμμα των εκδηλώσεων στη Θεσσαλία

Οι εκδηλώσεις του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλία, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, προσαρμόζονται ως εξής:

  • Στη Λάρισα, το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη, στην Κοίτη του Πηνειού, στο σημείο που βρίσκεται προς το ύψος του Ιππικού πάρκου που αποτελεί και το πιο φαρδύ σημείο της κοίτης, με ομιλητή τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Οι πύλες θα ανοίξουν στις 18.30. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 20.30. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Η μουσικοθεατρική ομάδα «Κιθαροαφηγήματα» παρουσιάζει τα «Σταυροδρόμια του κόσμου» σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη. Κλασική κιθάρα - καλλιτεχνική επιμέλεια: Αχιλλέας Σίμος. Αφηγητής ο ηθοποιός Βασίλης Καρμίρης.

Αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι από το συγκρότημα της ΚΝΕ. Συμμετέχουν: Περικλής Μαλακατές, Γρηγόρης Νικητάκης, Ζαχαρίας Γερασκλής, Στέλιος Καφρίτσας, Παύλος Παπαναστασάτος.

Συναυλία με τους «Λάτρεις».

  • Στον Βόλο, το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη στο πάρκο Ρήγα Φεραίου με ομιλητή τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Περιλαμβάνεται μουσικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών.

  • Στα Τρίκαλα, την Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη στο υπαίθριο θέατρο του Φρουρίου Τρικάλων, με ομιλητή τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικό αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών.

  • Στην Καρδίτσα, την Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη, στο αθλητικό πάρκο, με ομιλητή τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικό αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο. Συμμετέχουν: Αρης Φαλιάγκας, Ρίτσα Πέτσα, Ναπολέων Μουλιάκος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ