ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Παρέμβαση για το νέο γήπεδο στην Τούμπα

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, από την επιτροπή του Περιφερειακού Συμβουλίου

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, από τη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ στην περιοχή της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη. Προηγήθηκε προσχηματική διαβούλευση, ενώ δεν άνοιξε καθόλου η συζήτηση για το σύνολο των αναγκών των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τοποθετήθηκε θετικά στην πρόβλεψη του ΕΧΣ και της ΣΜΠΕ όσον αφορά την ανέγερση νέου γηπέδου στην περιοχή της Τούμπας. Διαφώνησε όμως και άσκησε τεκμηριωμένη κριτική σε πλευρές του ΕΧΣ και της ΣΜΠΕ που το συνοδεύει. Συγκεκριμένα, διαφώνησε με την εγκατάσταση εμπορικών και άλλων χρήσεων με αποκλειστικό σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής βιωσιμότητας της επένδυσης, που εκτός των άλλων δημιουργεί επιπλέον συνθήκες ανταγωνισμού σε βάρος μικρών επιχειρηματιών της περιοχής. Επίσης, ανέδειξε ότι δεν προκύπτει καμία βελτίωση όσον αφορά τους όρους ζωής των κατοίκων της περιοχής σε σχέση με την κάλυψη των αναγκών τους σε ελεύθερους χώρους, πράσινο, αθλητικές υποδομές, σχολική στέγη.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» με ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Οχι μόνο συμφωνούμε, αλλά και διεκδικούμε την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων και γηπέδων για τις ανάγκες του μαζικού αθλητισμού όλων των ηλικιών και για τις ανάγκες του αγωνιστικού, σωματειακού αθλητισμού, ακόμη και με την παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων για τη δημιουργία τους. Υπογραμμίζουμε την αναγκαιότητα ύπαρξης αθλητικών εγκαταστάσεων με σύγχρονες προδιαγραφές, ικανές να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας, των εργαζομένων, των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων και των οικογενειών τους, για άθληση. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις αποτελούν την πιο βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη όλων των αθλημάτων και για την καλλιέργεια του αθλητισμού ως στάσης ζωής.

Κάθε ομάδα πρέπει να έχει αθλητικές εγκαταστάσεις για τις ανάγκες της, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ένα ιστορικό και μαζικό σωματείο, όπως είναι ο ΠΑΟΚ, που λειτουργεί αγωνιστικά τμήματα σε όλα σχεδόν τα αθλήματα και μια ποδοσφαιρική ομάδα που πρωταγωνιστεί. Θέλουμε τη στατική - αντισεισμική, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των γηπέδων και από αυτήν την άποψη η ανέγερση του νέου γηπέδου μάς βρίσκει σύμφωνους.

Υποδομές όμως τέτοιας σπουδαιότητας, για την ανέγερση των οποίων μάλιστα παραχωρούνται και δημόσιες εκτάσεις, κατά τη γνώμη μας δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στην ιδιοκτησία επιχειρηματιών, ανωνύμων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον αθλητισμό με βασικό κίνητρο το άμεσο ή έμμεσο επιχειρηματικό κέρδος, πρακτική που μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδα και το ίδιο το σωματείο».

Επίσης ανέδειξε πως από τη συγκεκριμένη ΣΜΠΕ δεν προκύπτει καμία βελτίωση των όρων ζωής των κατοίκων της περιοχής σε σχέση με την κάλυψη των αναγκών τους σε ελεύθερους χώρους, πράσινο, αθλητικές υποδομές, σχολική στέγη. Ενώ είναι υπό αμφισβήτηση και οι προβλέψεις των μελετών για βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών και συνθηκών στάθμευσης. Προβληματίζεται, τέλος, για το ποιος θα αναλάβει το κόστος της υπογειοποίησης της Κλεάνθους, των παρεμβάσεων στη Μικράς Ασίας, για τους όρους κατασκευής χρηματοδότησης και λειτουργίας των υπόγειων πάρκινγκ.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δηλώνει ότι στηρίζει τα δίκαια αιτήματα του λαού της περιοχής της Τούμπας για:

Παρεμβάσεις βελτίωσης της κατάστασης ιδιαίτερα όσον αφορά το πράσινο αλλά και τις κοινόχρηστες υποδομές στο χώρο της Αλάνας.

Νέες αθλητικές υποδομές που να καλύπτουν τις ανάγκες για όλα τα αθλήματα.

Απαλλοτρίωση και χαρακτηρισμό οικοπέδων για οικοδόμηση νέων σχολικών μονάδων, νηπιαγωγείων, παιδικών σταθμών. Να μπουν σε προτεραιότητα κατασκευής το νηπιαγωγείο και ο παιδικός σταθμός, που η ανέγερσή τους προβλέπεται στα σχέδια αλλά καθυστερεί χρόνια.

Αξιοποίηση χώρων στο νέο γήπεδο για την κάλυψη αναγκών και του σχολικού αθλητισμού, τη στιγμή που παραχωρούνται δημόσιες εκτάσεις για την ανέγερσή του.

Κυκλοφοριακή μελέτη για όλη την περιοχή παρέμβασης με χωροθέτηση νέων δωρεάν χώρων στάθμευσης στις πιο επιβαρυμένες περιοχές. Καμία σκέψη για επέκταση του συστήματος επί πληρωμής στάθμευσης στο Δ' Δημοτικό Διαμέρισμα.

Αμεση κρατική χρηματοδότηση για τη βελτίωση της κατάστασης στον ΟΑΣΘ, αγορά λεωφορείων και νέες προσλήψεις που να καλύπτουν και τις αυξημένες ανάγκες του νέου γηπέδου. Επέκταση του Μετρό προς την Τούμπα - Δ' Διαμέρισμα και τις όμορες περιοχές του δήμου Πυλαίας.

CHAMPIONS LEAGUE
Στα μέτρα του Ολυμπιακού τα πλέι οφ

Με αντίπαλο στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του θα κληθεί να αναμετρηθεί ο Ολυμπιακός στα πλέι οφ του Champions League, όπως προέκυψε από την κλήρωση της UEFA. Οι «ερυθρόλευκοι» θα διεκδικήσουν την πρόκριση στη φάση των ομίλων απέναντι στον νικητή του ζευγαριού Ομόνοια - Ερυθρός Αστέρας, δύο ομάδες που εκτιμάται ότι είναι στα μέτρα των πρωταθλητών Ελλάδα, ιδίως η κυπριακή ομάδα. Πιο δύσκολη αναμένεται η μάχη με τον Ερυθρό Αστέρα, τον οποίο - θυμίζουμε - ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε και πέρυσι στον όμιλο του Champions League.

Την πρόκριση σε όμιλο της διοργάνωσης μέσα από τα πλέι οφ θα διεκδικήσει και ο ΠΑΟΚ, με αντίπαλο τη ρωσική Κράσνονταρ, εφόσον περάσει το εμπόδιο της Μπενφίκα στον 3ο προκριματικό γύρο.

Οι αναμετρήσεις στα πλέι οφ είναι διπλές και θα πραγματοποιηθούν 22-23 και 29-30 Σεπτέμβρη. Ο Ολυμπιακός θα είναι γηπεδούχος στον πρώτο αγώνα.

  • Τα άλλα ζευγάρια των πλέι οφ:

Μονοπάτι πρωταθλητών: Σλάβια Πράγας - Μίντιλαντ ή Γιουνγκ Μπόις, Μακάμπι Τελ Αβίβ ή Ντιναμό Μπρεστ - Σάλτσμπουργκ, Καραμπάχ ή Μόλντε - Ντιναμό Ζάγκρεμπ ή Φερεντσβάρος

Μη πρωταθλητές: Γάνδη ή Ραπίντ Βιέννης - Ντιναμό Κιέβου ή Αλκμάαρ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Κρούσμα κορονοϊού στην Εθνική ελπίδων

Θετικό σε τεστ για τον κορονοϊό βρέθηκε μέλος της Εθνικής μας ομάδας των ελπίδων που προετοιμάζεται ενόψει των αγώνων της με Κροατία και Σαν Μαρίνο για το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Το γεγονός γνωστοποίησε επίσημα η ΕΠΟ με σχετική ανακοίνωση, χωρίς όμως να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες, αν πρόκειται για παίκτη ή μέλος της αποστολής. Οπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, το μέλος της αποστολής που είχε θετικό δείγμα αποχώρησε αμέσως από το ξενοδοχείο, ενώ η προετοιμασία της ελληνικής ομάδας συνεχίζεται. Μάλιστα, σήμερα τα μέλη της αποστολής θα υποβληθούν σε νέο τεστ σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο πρωτόκολλο της UEFA.

EUROPA LEAGUE
Δοκιμασία με παγίδες για την ΑΕΚ

Αντίπαλο αυξημένης επικινδυνότητας έφερε στο δρόμο της ΑΕΚ η κλήρωση της UEFA για τον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League. Η «Ενωση» θα αντιμετωπίσει την ελβετική Σεντ Γκάλεν, σε μονό παιχνίδι εκτός έδρας μάλιστα, μια συνάντηση που κρύβει αρκετές παγίδες για τους «κιτρινόμαυρους». Ο αγώνας θα διεξαχθεί στις 24 Σεπτέμβρη στην «AFG Arena».

Ουσιαστικά η ελληνική ομάδα κληρώθηκε με την ισχυρότερη ομάδα από το γκρουπ των πιθανών αντιπάλων που είχε οριστεί. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν είναι στα μέτρα της ΑΕΚ και πως ο στόχος της πρόκρισης στα πλέι οφ δεν μπορεί να επιτευχθεί. Ιδιαίτερα μάλιστα από τη στιγμή που η ΑΕΚ, θεωρητικά τουλάχιστον, έχει το πλεονέκτημα των πιο έμπειρων παικτών σε σχέση με το νεανικό σύνολο της ελβετικής ομάδας, που διαθέτει μόλις έναν παίκτη στο ρόστερ άνω των 30 ετών. Η Σεντ Γκάλεν την περσινή σεζόν τερμάτισε 2η στο πρωτάθλημα Ελβετίας, πίσω από τη Γιουνγκ Μπόις, αφήνοντας 3η τη Βασιλεία.

Παράλληλα έγιναν γνωστοί και οι πιθανοί αντίπαλοι για Αρη και ΟΦΗ σε περίπτωση που περάσουν τον 2ο προκριματικό γύρο. Ο Αρης, εφόσον αποκλείσει την Κόλος Κοβαλίβκα, θα αντιμετωπίσει τη Ριέκα στην Κροατία, ενώ ο ΟΦΗ, εφόσον αποκλείσει τον Απόλλωνα Λεμεσού, θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού Χάμαρμπι - Λεχ Πόζναν στο Γεντί Κουλέ.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
Στις 12/9 και ... φαβορί τη Ριζούπολη

Επιβεβαιώνοντας τη φημολογία που υπήρξε από τη νέα αναβολή (Σάββατο 29/8), η ΕΠΟ με απόφασή της όρισε ως νέα ημερομηνία διεξαγωγής του τελικού Κυπέλλου ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη. Μάλιστα, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μετατεθεί κατά μια βδομάδα η προγραμματισμένη για την ίδια μέρα έναρξη του πρωταθλήματος της Super League 1.

Ωστόσο όσον αφορά τον τόπο διεξαγωγής, τα πράγματα προς στιγμήν παραμένουν ρευστά αφού ως πρώτη επιλογή θεωρείται το γήπεδο της Ριζούπολης και ως δεύτερη το Πανθεσσαλικό στον Βόλο. Σημειώνεται πως το ΟΑΚΑ, που είχε οριστεί ως έδρα για το παιχνίδι στις 30/8, το οποίο τελικά αναβλήθηκε λόγω κρούσματος κορονοϊού στον Ολυμπιακό, έχει ήδη κλείσει για το επόμενο διάστημα λόγω έργων στο χλοοτάπητα. Από την άλλη, όσον αφορά τη Ριζούπολη που ήταν η αρχική έδρα του τελικού όταν είχε οριστεί για τις 26/7, ο Ολυμπιακός αρχικά και μετέπειτα η αστυνομία είχαν εκφράσει επιφυλάξεις που οδήγησαν τελικά στην πρώτη αναβολή του τελικού.

Αντιδράσεις από ΠΑΕ της Super League

Η απόφαση της ΕΠΟ για ορισμό του τελικού στη συγκεκριμένη ημερομηνία και η μετάθεση της έναρξης της Super League 1 επέφεραν αντιδράσεις σε ΠΑΕ της πρώτης κατηγορίας. Μάλιστα, η ίδια η Λίγκα σε πρόσφατο ΔΣ είχε εκφράσει αντιρρήσεις προς την ΕΠΟ για τη διεξαγωγή του τελικού τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Πιο χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός που κατηγόρησε την ΕΠΟ πως τινάζει στον αέρα τον προγραμματισμό των ΠΑΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ