ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Κριτήριο για την «εφαρμοσιμότητά» τους το «κόστος» για το κεφάλαιο και το κράτος του

INTIME NEWS

Το γεγονός ότι τα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση για την πανδημία έχουν ως απαράβατο κριτήριό τους όχι την προστασία της υγείας του λαού, αλλά την... «εφαρμοσιμότητά» τους, δηλαδή το κατά πόσο η εφαρμογή τους «κοστίζει» για το κεφάλαιο, τα κέρδη του και το κράτος του, επιβεβαίωσε και η χτεσινή κυβερνητική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Καθώς το θέμα που κυριάρχησε χτες ήταν το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων και η χρήση μάσκας από τους μαθητές μέσα στις γεμάτες τάξεις, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σ. Τσιόδρας, παραδέχθηκε ότι η μάσκα είναι «ένα συνεπικουρικό μέτρο» και ότι «μια μάσκα από μόνη της δεν καταργεί την ανάγκη της απόστασης». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «θα κυνηγούσα και τις 3 προϋποθέσεις μαζί: (...) Εφαρμογή της απόστασης μεταξύ των θρανίων (...) Συχνή υγιεινή των χεριών. Τήρηση της μάσκας», «κατά το δυνατόν αποφυγή της έκθεσης σε συνθήκες ιδιαίτερου συγχρωτισμού».

Καθώς όμως η κυβέρνηση δεν διασφαλίζει τα παραπάνω μέτρα, στοιβάζοντας τους μαθητές ακόμα και σε 25άρια τμήματα, όπως ακριβώς στοιβάζει το λαό στις αστικές συγκοινωνίες, στα καράβια, στα αεροπλάνα κ.ο.κ., ο Σ. Τσιόδρας επισήμανε ότι... «κάθε μέτρο κρίνεται από την εφαρμοσιμότητά του» (χαρακτηρίζοντας π.χ. «ανεφάρμοστο μέτρο στη δική μας πραγματικότητα» το μονό θρανίο).

Μόνο που η «εφαρμοσιμότητα» αυτή δεν καθορίζεται με κάποιον... φυσικό νόμο, αλλά με κριτήριο τις ανάγκες του κεφαλαίου και του κράτους του, στις οποίες υποτάσσονται όλα τα σχετικά «πρωτόκολλα».

Τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού και της νεολαίας από την πανδημία, όπως οι μαζικές μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και υγειονομικών, το άνοιγμα νέων σχολείων και τάξεων, το άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων και κλινικών κ.ο.κ., κρίνονται ως «μη εφαρμόσιμα» ακριβώς επειδή «κοστίζουν» για το κεφάλαιο και το αστικό κράτος.

«Πολύ σημαντικό μέτρο» οι αποστάσεις στις τάξεις που δεν διασφάλισε η κυβέρνηση...

Οπως σε κάθε περίπτωση που η κυβέρνηση «πετσοκόβει» τα αναγκαία μέτρα για όλο το λαό, έτσι και στα σχολεία, καταφεύγει στο «μπαλάκι» της «ατομικής ευθύνης» και «πρωτοβουλίας». Ετσι, αφού η κυβέρνηση δεν διασφάλισε την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και το μέτρο της τήρησης των αποστάσεων, στη χτεσινή επίσημη κυβερνητική ενημέρωση ούτε λίγο ούτε πολύ ειπώθηκε πως... όποιο σχολείο και όποια τάξη μπορούν από μόνα τους να τηρήσουν τις αποστάσεις των 1,5 ή 2 μέτρων μεταξύ των μαθητών και των θρανίων... «είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό μέτρο»!

Να σημειωθεί ταυτόχρονα η χαρακτηριστική αφωνία των παριστάμενων υφυπουργών της κυβέρνησης για όλα τα παραπάνω...

Ενδεικτική ήταν ωστόσο η απάντηση του υφυπουργού Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη, για το θέμα των αναγκαίων διαγνωστικών ελέγχων στα σχολεία. Αφού έκανε σαφές ότι και στα σχολεία οι έλεγχοι θα είναι δειγματοληπτικοί, «όπως και στην υπόλοιπη επικράτεια», με τους ελέγχους τελικά να περνούν στην «ατομική ευθύνη» των γονιών («παιδίατρος του σχολείου», στον οποίο αναφέρθηκε ο Σ. Τσιόδρας, έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει...). Ισχυρίστηκε δε ότι «δεν τίθεται θέμα κόστους, είναι δωρεάν».

Αποσιώπησε βέβαια ότι με την ουσιαστική ανυπαρξία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, ο λαός και η νεολαία παραπέμπονται για τεστ στα εξουθενωμένα δημόσια νοσοκομεία ακόμη κι όταν εφημερεύουν, όπου δημιουργούνται τεράστιες ουρές αναμονής και συγχρωτισμού, με ελάχιστο προσωπικό κι εξοπλισμό.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Επιταχύνονται οι διαδικασίες δοκιμής και έγκρισης εμβολίων

Μετά τη Ρωσία, ΗΠΑ και Βρετανία προχωρούν σε «διαδικασίες εξπρές»

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τις κλινικές δοκιμές και την έγκριση ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού, σε συνθήκες εντεινόμενου ανταγωνισμού μεταξύ ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και μονοπωλιακών ομίλων.

Το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της βρετανικής «AstraZeneca» έχει περάσει στην τελική φάση δοκιμών στις ΗΠΑ, δήλωσε προχτές η φαρμακευτική εταιρεία. Στις χρηματοδοτούμενες από τις ΗΠΑ κλινικές δοκιμές τελευταίου σταδίου θα συμμετάσχουν 30.000 εθελοντές, οι οποίοι θα λάβουν είτε δύο δόσεις του πειραματικού εμβολίου με την κωδική ονομασία AZD1222, σε διάστημα τεσσάρων βδομάδων, είτε ένα εικονικό φάρμακο (placebo), σύμφωνα με την εταιρεία.

Στην «κούρσα» του οικονομικού και γεωπολιτικού ανταγωνισμού, οι δοκιμές του εμβολίου γίνονται υπό το πρόγραμμα της αμερικανικής κυβέρνησης (Operation Warp Speed program), με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παραγωγή και της διάθεσης του εμβολίου, αλλά και σχετικών θεραπευτικών αγωγών κατά της Covid-19. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δηλώσει πως το εμβόλιο ενδέχεται να είναι διαθέσιμο πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοέμβρη, πολύ πιο σύντομα από την περίοδο που το αναμένουν οι ειδικοί.

Υπενθυμίζεται ότι προχτές ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δήλωσε πως η Υπηρεσία έχει προετοιμαστεί για να εγκρίνει ένα εμβόλιο πριν από την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών της Φάσης 3, «αν τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων».

Παράλληλα, την περασμένη βδομάδα η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε σχέδια για την έγκριση μελλοντικού εμβολίου χρησιμοποιώντας προσωρινή άδεια από την εθνική ρυθμιστική αρχή για τα φάρμακα, πριν λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, του οποίου η Βρετανία εξακολουθεί να είναι μέλος.

Σχολιάζοντας την επίσπευση των διαδικασιών από τις αμερικανικές και βρετανικές αρχές, ο διευθυντής του ταμείου άμεσων επενδύσεων της Ρωσίας σημείωσε πως τελικά «ακολουθούν τη διαδικασία ταχείας έγκρισης για εμβόλια κορονοϊού που έχει εφαρμοστεί στη Ρωσία» και συγκεκριμένα με το εμβόλιο «Sputnik V», το οποίο δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη τις δοκιμές της Φάσης 3. Ο ίδιος ανέφερε πως περισσότερες από 20 χώρες έχουν υποβάλει αίτηση για να αγοράσουν πάνω από 1 δισ. δόσεις του ρωσικού εμβολίου.

Η Ρωσία θα ξεκινήσει τον μαζικό εμβολιασμό ευπαθών ομάδων και ομάδων κινδύνου το Νοέμβρη ή το Δεκέμβρη, ανακοίνωσε χτες ο Ρώσος υπουργός Υγείας.

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, χτες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως ξεπέρασαν τα 25,7 εκατ. και οι καταγεγραμμένοι θάνατοι τους 856.000.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ

Σε στάση εργασίας (8 π.μ. - 3 μ.μ.) και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στις 9 π.μ., καλεί την Τρίτη 8 Σεπτέμβρη το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιον». Με αφορμή τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, με θέμα την ένταξη των εργαζομένων στο χώρο της δημόσιας Υγείας στο σχετικό καθεστώς, το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στις δημόσιες δομές Υγείας να οργανώσουν στις 8 Σεπτέμβρη μέρα πανελλαδικής δράσης με αίτημα την ένταξή τους στα ΒΑΕ. Η σχετική συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί αρχικά για σήμερα, ωστόσο στη συνέχεια αναβλήθηκε για τις 8/9.

«Απαιτούμε να σταματήσουν η κοροϊδία και η προσβολή απέναντι στους χιλιάδες συναδέλφους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, που είναι η συνεχιζόμενη απόρριψη από όλες τις κυβερνήσεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, του δίκαιου αιτήματός μας για ένταξη στα Βαρέα - Ανθυγιεινά Επαγγέλματα», τονίζει το Σωματείο. Οπως επισημαίνει, πρόκειται για εργαζόμενους που δουλεύουν «σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου», και μάλιστα «χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς μας», όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι «μέχρι σήμερα έχουν νοσήσει από SARS-CoV-2 περισσότεροι από 470 συνάδελφοί μας».

Το Σωματείο διεκδικεί: Να επεκταθεί το ανθυγιεινό επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας. Να ενταχθούν στα ΒΑΕ όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Να γίνονται συστηματική περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2 και καταγραφή ως επαγγελματικής ασθένειας κάθε κρούσματος σε εργαζόμενο. Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας εργαζομένων και νοσηλευομένων. Να προσληφθούν μόνιμοι ιατροί Εργασίας και τεχνικοί Ασφαλείας στις μονάδες Υγείας και Πρόνοιας.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας, προβάλλοντας τα παραπάνω αιτήματα των υγειονομικών για τα ΒΑΕ και διεκδικώντας ταυτόχρονα να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων που προσλήφθηκαν με συμβάσεις Covid και είναι 3 μήνες απλήρωτοι, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας κ.ά., προχωρά σήμερα, Τετάρτη, σε στάση εργασίας (1 μ.μ - 3 μ.μ.) και σε συνέλευση στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου.

Αντίστοιχα, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ έχει προκηρύξει στάση εργασίας αύριο, Πέμπτη (1 μ.μ. - 3 μ.μ.) και καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στη 1 μ.μ., στο σαλόνι του νοσοκομείου.

5 ακόμη νεκροί και 207 νέα κρούσματα

Αλλα 207 κρούσματα κορονοϊού στη χώρα ανακοινώθηκαν χτες από τον ΕΟΔΥ, ενώ 5 ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι 10.524 (ημερήσια μεταβολή 2%), ενώ οι θάνατοι έφτασαν τους 271 από την αρχή της πανδημίας.

Στους 38 ανέβηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, ενώ 153 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Από τα χτεσινά 207 νέα κρούσματα, τα 21 είναι εισαγόμενα (20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και 1 πήγε αυτοβούλως για έλεγχο). Αλλα 97 κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική και 29 στη Θεσσαλονίκη. 7 κρούσματα ανακοινώθηκαν στην Ημαθία, από 5 σε Ηράκλειο, Κόρινθο και Πέλλα, από 4 σε Σέρρες και Χανιά, από 3 σε Κοζάνη, Ιωάννινα και Λέσβο, από 2 σε Ζάκυνθο, Πρέβεζα, Αχαΐα, Χαλκιδική και από 1 κρούσμα σε Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Δωδεκάνησα, Εύβοια, Καβάλα, Κεφαλονιά, Κυκλάδες, Λάρισα και Φλώρινα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ