Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Επιταχύνονται οι διαδικασίες δοκιμής και έγκρισης εμβολίων

Μετά τη Ρωσία, ΗΠΑ και Βρετανία προχωρούν σε «διαδικασίες εξπρές»

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τις κλινικές δοκιμές και την έγκριση ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού, σε συνθήκες εντεινόμενου ανταγωνισμού μεταξύ ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και μονοπωλιακών ομίλων.

Το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της βρετανικής «AstraZeneca» έχει περάσει στην τελική φάση δοκιμών στις ΗΠΑ, δήλωσε προχτές η φαρμακευτική εταιρεία. Στις χρηματοδοτούμενες από τις ΗΠΑ κλινικές δοκιμές τελευταίου σταδίου θα συμμετάσχουν 30.000 εθελοντές, οι οποίοι θα λάβουν είτε δύο δόσεις του πειραματικού εμβολίου με την κωδική ονομασία AZD1222, σε διάστημα τεσσάρων βδομάδων, είτε ένα εικονικό φάρμακο (placebo), σύμφωνα με την εταιρεία.

Στην «κούρσα» του οικονομικού και γεωπολιτικού ανταγωνισμού, οι δοκιμές του εμβολίου γίνονται υπό το πρόγραμμα της αμερικανικής κυβέρνησης (Operation Warp Speed program), με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παραγωγή και της διάθεσης του εμβολίου, αλλά και σχετικών θεραπευτικών αγωγών κατά της Covid-19. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δηλώσει πως το εμβόλιο ενδέχεται να είναι διαθέσιμο πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοέμβρη, πολύ πιο σύντομα από την περίοδο που το αναμένουν οι ειδικοί.

Υπενθυμίζεται ότι προχτές ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δήλωσε πως η Υπηρεσία έχει προετοιμαστεί για να εγκρίνει ένα εμβόλιο πριν από την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών της Φάσης 3, «αν τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων».

Παράλληλα, την περασμένη βδομάδα η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε σχέδια για την έγκριση μελλοντικού εμβολίου χρησιμοποιώντας προσωρινή άδεια από την εθνική ρυθμιστική αρχή για τα φάρμακα, πριν λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, του οποίου η Βρετανία εξακολουθεί να είναι μέλος.

Σχολιάζοντας την επίσπευση των διαδικασιών από τις αμερικανικές και βρετανικές αρχές, ο διευθυντής του ταμείου άμεσων επενδύσεων της Ρωσίας σημείωσε πως τελικά «ακολουθούν τη διαδικασία ταχείας έγκρισης για εμβόλια κορονοϊού που έχει εφαρμοστεί στη Ρωσία» και συγκεκριμένα με το εμβόλιο «Sputnik V», το οποίο δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη τις δοκιμές της Φάσης 3. Ο ίδιος ανέφερε πως περισσότερες από 20 χώρες έχουν υποβάλει αίτηση για να αγοράσουν πάνω από 1 δισ. δόσεις του ρωσικού εμβολίου.

Η Ρωσία θα ξεκινήσει τον μαζικό εμβολιασμό ευπαθών ομάδων και ομάδων κινδύνου το Νοέμβρη ή το Δεκέμβρη, ανακοίνωσε χτες ο Ρώσος υπουργός Υγείας.

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, χτες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως ξεπέρασαν τα 25,7 εκατ. και οι καταγεγραμμένοι θάνατοι τους 856.000.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί και στις ΗΠΑ (2020-12-15 00:00:00.0)
Αίτηση «επείγουσας έγκρισης» σε ΗΠΑ και ΕΕ από τη «Moderna» (2020-12-01 00:00:00.0)
Στο «κόκκινο» ο ανταγωνισμός για τα εμβόλια (2020-11-11 00:00:00.0)
Οξύνεται ο ανταγωνισμός κρατών και ομίλων (2020-10-23 00:00:00.0)
«Ανεβάζουν ρυθμούς» οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για εμβόλιο και θεραπεία (2020-10-08 00:00:00.0)
Η «AstraZeneca» διέκοψε προσωρινά τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου (2020-09-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ