Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνομιλία Πομπέο - Αναστασιάδη

Τηλεφωνική επαφή με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη είχε χτες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο και τον ενημέρωσε για την άρση του εμπάργκο όπλων κατά της Κύπρου που επιταχύνουν οι ΗΠΑ, στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του «αποτυπώματος» τους στην περιοχή (βλέπε και «East Med Act»).

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυπριακής κυβέρνησης Κυριάκο Κούσιο, οι δύο αξιωματούχοι «προέβησαν σε λεπτομερή ανασκόπηση των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, των κινδύνων για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή ως αποτέλεσμα των προκλήσεων της Τουρκίας, με σαφή την τοποθέτηση του κ. Πομπέο ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας και την επιτακτική ανάγκη προσήλωσης στον διάλογο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία και εδραίωση συνθηκών σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή».

Ο Κούσιος χαρακτήρισε την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων «αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου στην περιοχή καθώς και ένδειξη της σημασίας που αποδίδεται από τις δύο χώρες στην ενίσχυση των διμερών τους σχέσεων, ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας», κάτι που «πιστοποιείται και από την πρόοδο που σημειώνεται στα εν λόγω θέματα μετά την υπογραφή της Δήλωσης Προθέσεων Κυπριακής Δημοκρατίας - ΗΠΑ». Πρόκειται για τη διμερή συμφωνία που υπογράφτηκε το Νοέμβρη του 2018 και βάσει αυτής κατά καιρούς εμφανίζονται διάφορα σενάρια για τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, Πομπέο και Αναστασιάδης «επιβεβαίωσαν την ιδιαίτερα ικανοποιητική πορεία ευρύτερα των σχέσεων Κύπρου - ΗΠΑ και επαναβεβαίωσαν την κοινή τους δέσμευση για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς».

Να σημειωθεί πως προχτές, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη και με τον Μάικλ Γουίρθ διευθύνοντα σύμβουλο της αμερικανικής εταιρείας Chevron, που πρόσφατα εξαγόρασε τη Noble Energy και απέκτησε έτσι δικαιώματα εξόρυξης και στο κοίτασμα «Αφροδίτη». Χτες, η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου διέψευσε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για περαιτέρω αναβολή στις εργασίες των εταιρειών, αναφέροντας ότι οι εκπρόσωποι των εταιρειών διαβεβαίωσαν ότι «εάν συνεχίσει η κατάσταση να είναι διαχειρίσιμη (σ. σ. αναφορικά με την πανδημία)» θα προχωρήσουν οι εργασίες και εξέφρασε ελπίδες ότι «η διαχείριση της πανδημίας θα είναι τέτοια ούτως ώστε να μην χρειαστούν περισσότερες αναβολές».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τρέχουν» διεργασίες για την άτυπη πενταμερή (2021-01-14 00:00:00.0)
Προετοιμασίες για πενταμερή διάσκεψη τον Φλεβάρη (2021-01-12 00:00:00.0)
Προσελκύει σταθερά το ενδιαφέρον των ΗΠΑ (2019-11-20 00:00:00.0)
Αναθερμαίνεται το παζάρι με συναντήσεις της Λουτ (2019-04-04 00:00:00.0)
Διακριτή προθυμία της Ουάσιγκτον να παρέμβει με κάθε τρόπο (2017-06-10 00:00:00.0)
Μεγάλη πολυεθνική άσκηση προετοιμασίας επέμβασης (2016-05-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ