Πέμπτη 4 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αναθερμαίνεται το παζάρι με συναντήσεις της Λουτ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέο γύρο επαφών ξεκινά τις επόμενες μέρες η ειδική σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, καθώς οι διεργασίες γύρω από το Κυπριακό αναθερμαίνονται, στο πλαίσιο ευρύτερων διευθετήσεων που προωθούνται σε όλη την περιφέρεια, αφενός για την αξιοποίηση του μεγάλου ορυκτού πλούτου, αφετέρου για την υπεράσπιση γεωπολιτικών ισορροπιών ευνοϊκών για το ένα ή το άλλο ιμπεριαλιστικό κέντρο.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου, η Λουτ έρχεται ξανά στη Λευκωσία το Σάββατο και την Κυριακή θα έχει νέα συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ως «συνέχεια της προσπάθειας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Μιλώντας χτες στο 56ο συνέδριο της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων, ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης είπε - σύμφωνα με τα ΜΜΕ - ότι ίσως η Τουρκία αναθεωρήσει την πολιτική της και επικεντρωθεί στα μηνύματα που έστειλαν οι εκλογές, έτσι ώστε να υπάρξει και μεγαλύτερη ελαστικότητα στην εξωτερική πολιτική.

Επίσης, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Κύπριος ηγέτης επανέλαβε ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα η μετατροπή της Κύπρου σε «παροχέα ασφάλειας» μέσα από τις «διευκολύνσεις» που δίνονται προς ευρωπαϊκές και άλλες χώρες, όπως είναι η Ρωσία και οι ΗΠΑ, ενώ προσπάθησε ξανά να συνδέσει την ενίσχυση στρατιωτικών συνεργασιών με τη θωράκιση της κυπριακής ΑΟΖ από απειλές «κατά τρόπο αποτελεσματικό και αποτρεπτικό».

Στο μεταξύ, η Λουτ είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, που επέμεινε ότι «για μας οι διαπραγματεύσεις απλά για χάρη των διαπραγματεύσεων έχουν τελειώσει. Εμείς δίνουμε σημασία σε διαδικασία που δεν είναι ανοικτού τέλους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ