Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Προσελκύει σταθερά το ενδιαφέρον των ΗΠΑ

Δηλώσεις μετά από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών

Οι δύο ΥΠΕΞ Κύπρου και ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον

Copyright 2019 The Associated

Οι δύο ΥΠΕΞ Κύπρου και ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον
«Συγκεκριμένους τρόπους για περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας» ΗΠΑ - Κύπρου συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) των δύο χωρών Μάικ Πομπέο και Νίκος Χριστοδουλίδης, προχτές, στην Ουάσιγκτον, όπου συναντήθηκαν με αφορμή και χαιρετίζοντας τη συμπλήρωση ενός έτους από την υπογραφή της «Δήλωσης Προθέσεων», που δίνει έμφαση «στον ευρύτερο τομέα της Ασφάλειας».

Σύμφωνα με το κυπριακό ΥΠΕΞ, οι δύο υπουργοί «είχαν την ευκαιρία να ανασκοπήσουν το πλήρες φάσμα των σχέσεων Κύπρου - ΗΠΑ» και αναγνώρισαν ότι «οι διμερείς σχέσεις, σε μια πλειάδα θεμάτων, βρίσκονται σε πορεία σταθερής ενίσχυσης, επαναβεβαίωσαν την πολιτική βούληση των κυβερνήσεων των δύο χωρών προς αυτή την κατεύθυνση». Ακόμα, «χαιρέτισαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα στην υλοποίηση κοινών δράσεων στο πλαίσιο της Δήλωσης, σε τομείς όπως είναι, ανάμεσα σε άλλα, η θαλάσσια ασφάλεια, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η αντιμετώπιση της διακίνησης παράνομων ουσιών και υλικών διττής χρήσης, καθώς και η συνεργασία στον τομέα των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων», εκφράζοντας την «ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι οι δράσεις αυτές συμβάλλουν στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Επίσης, συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό «με έμφαση στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων». Επιπλέον, «αντάλλαξαν απόψεις για τις κλιμακούμενες παράνομες τουρκικές δραστηριότητες εντός των θαλασσίων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας», ενώ ο Κύπριος ΥΠΕΞ ενημέρωσε και «για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην προώθηση των τριμερών μηχανισμών συνεργασίας που η Κύπρος από κοινού με την Ελλάδα έχουν εγκαθιδρύσει με κράτη της περιοχής, που στόχο έχει την από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων και την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας».

Από τη μεριά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η εκπρόσωπός του Μόργκαν Ορτάγκους δήλωσε ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ «επισήμανε τη στρατηγική σημασία της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και τη δέσμευση των ΗΠΑ για την εταιρική σχέση ΗΠΑ - Κυπριακής Δημοκρατίας». Οι δύο άνδρες χαιρέτισαν τη σημασία της «Δήλωσης» για την «προώθηση της σταθερότητας στην περιφέρεια». Οσον αφορά το Κυπριακό, η Ορτάγκους μίλησε για «τη μακρόχρονη αμερικανική πολιτική για το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνη της και τη συνεχιζόμενη στήριξη των ΗΠΑ στις κυπριακής ιδιοκτησίας προσπάθειες που διεξάγονται με τη διευκόλυνση του ΟΗΕ για την επανένωση του νησιού σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους».

Σε δηλώσεις του, ο Κύπριος υπουργός Ν. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η Κύπρος έχει κεντρίσει το διπλωματικό ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον λόγω της συμμετοχής της σε όλα τα βασικά σχήματα περιφερειακής συνεργασίας, αλλά και της κομβικής γεωγραφικής της θέσης. «Λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα συγκυρία, αλλά και τις γενικότερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι ξεκάθαρη η δέσμευση από μέρους των ΗΠΑ και το ενδιαφέρον τους για την Ανατολική Μεσόγειο, την εκεί παρουσία τους, αλλά και τη συνεργασία με όλα τα κράτη στην περιοχή, στη βάση μιας θετικής ατζέντας», είπε. Εξήγησε ότι μεταξύ άλλων συζητήθηκαν η σύσφιξη της συνεργασίας και στην οικονομία, η αναθεώρηση της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας, όπως και συνολικά οι εξελίξεις σε όλη την περιοχή. Σχολιάζοντας την πρόσφατη συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ - Τουρκίας, ο Κύπριος ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ένα σύνθετο παζάρι, αναφέροντας ότι οι δύο πλευρές «έχουν πολλά ανοιχτά και δύσκολα θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, αλλά και θέματα που άπτονται των περιφερειακών εξελίξεων».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, έγινε γνωστό ότι ο πάπας Φραγκίσκος δέχτηκε την πρόσκληση του Κύπριου ηγέτη να επισκεφτεί την Κύπρο (που σήμερα ολοκληρώνει επίσημη επίσκεψη στο Βατικανό) και αυτό «θα διευθετηθεί για τον ερχόμενο χρόνο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ