Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Καλεί σε καταδίκη των αμερικάνικων κυρώσεων

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Δεν έχει προηγούμενο στη διεθνή ιστορία η απόφαση των ΗΠΑ να τιμωρήσουν χώρες που ενεργούν βάσει αποφάσεων του ΟΗΕ», είπε χτες ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, παραλαμβάνοντας τα διαπιστευτήρια της νέας πρέσβειρας της Αυστραλίας στην Τεχεράνη, Λάινταλ Σακς, με αφορμή τις ασφυκτικές κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της χώρας του και την περσινή απόφαση της Ουάσιγκτον για αποχώρηση από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο Ροχανί κάλεσε όλες τις χώρες να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στις αμερικανικές κυρώσεις «επειδή είναι καθήκον όλων» και απέφυγε επιμελώς οποιαδήποτε αναφορά στις μαζικές διαδηλώσεις σε πάνω από 100 πόλεις του Ιράν από τις 15 του μήνα, εξαιτίας της αύξησης της τιμής των καυσίμων κατά 50%.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Εισαγγελίας στην Τεχεράνη είχε αναφερθεί στις κινητοποιήσεις, λέγοντας πως εμπλέκονται σε αυτές «ξένα» και «κακοποιά στοιχεία». Δεν είπε παραπάνω στοιχεία για να στηρίξει την κατηγορία αυτή.

Χτες, πάντως, στην Τεχεράνη επικρατούσε τεταμένη ηρεμία. Διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν πληροφορίες για νέες διαδηλώσεις σε πόλεις της περιφέρειας και σποραδικές συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς. Από την άλλη, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Διεθνής Αμνηστία υποστήριξε ότι στις τελευταίες κινητοποιήσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 106 διαδηλωτές σε 21 ιρανικές πόλεις. «Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος, με αναφορές να κάνουν λόγο έως και για 200 νεκρούς», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας. Από την πλευρά τους, ιρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν 9 νεκρούς κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, μεταξύ των οποίων 3 μέλη των Φρουρών της Επανάστασης και 2 αστυνομικοί.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τις πληροφορίες περί δεκάδων νεκρών στις τελευταίες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις, ζητώντας επίσης από τις ιρανικές αρχές να τερματίσουν άμεσα την παρεμπόδιση της λειτουργίας του Ιντερνετ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ