Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Απάντηση στην προτροπή Πενς για πραξικόπημα

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Με αφορμή τη διαδήλωση που έγινε το Σάββατο στο Καράκας της Βενεζουέλας ενάντια στο αμερικανοκίνητο πραξικόπημα στη Βολιβία, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, βρήκε αφορμή να στηρίξει την αντιδραστική αντιπολίτευση της χώρας και τον αχυράνθρωπο του αμερικανικού και ευρωενωσιακού ιμπεριαλισμού Χουάν Γκουαϊδό, ενώ κάλεσε τον βενεζουελάνικο στρατό ουσιαστικά να προχωρήσει και αυτός σε πραξικόπημα για την ανατροπή του Προέδρου, Νικολάς Μαδούρο.

Αμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, με τον Χόρχε Αρεάσα, υπουργό Εξωτερικών, που κάλεσε τον Πενς να ...ασχοληθεί με τη διαδικασία αποπομπής του Προέδρου του και να σταματήσει τις επεμβάσεις στο εσωτερικό των άλλων χωρών. Σημείωσε ακόμα: «Ολες οι προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Βενεζουέλας και εκδήλωσης πραξικοπήματος έχουν αποτύχει. Με σοβαρότητα αποδεχτείτε το».

Στην ίδια κατεύθυνση, ο Πρόεδρος της χώρας, Ν. Μαδούρο, κατήγγειλε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 47 περιστατικά εξαγοράς στρατιωτικών από τις ΗΠΑ, για να τους στρέψουν ενάντια στην κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, υπάρχει καταγγελία για διαφθορά στην ηγετική ομάδα της αντιπολίτευσης από κονδύλια που έρχονται από τις ΗΠΑ ως υποτίθεται «ανθρωπιστική βοήθεια». Πρόκειται για τουλάχιστον 90 εκατομμύρια δολάρια, που ουσιαστικά έχουν κλαπεί από τη θυγατρική της Εταιρείας Πετρελαίου της Βενεζουέλας, CITGO, στις ΗΠΑ, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση. Την καταγγελία αυτή έκανε ο επίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας του Σαν Κριστόμπαλ στην επαρχία της Τάτσιρα, Μάριο Μορόντα, που ζητάει να γίνει ...έλεγχος από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τον διάλογο ανάμεσα στην κυβέρνηση και μέρος των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ανακοινώθηκε ότι αυτός προχωράει ως προς τον καθορισμό του νέου Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου που θα αναλάβει τη διενέργεια εθνικών εκλογών το 2020. Γίνεται επίσης συζήτηση για οικονομικά μέτρα, όπως μείωση φόρων για να είναι πιο φτηνά κάποια βασικά αγαθά, ανταλλαγή πετρελαίου για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, επίσης για τη λεγόμενη «εθνική συμφιλίωση», την αναγνώριση των θυμάτων της βίας και την απόδοση δικαιοσύνης στους θύτες. Θυμίζουμε ότι στον διάλογο συμμετέχουν κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά όχι το λεγόμενο Προεδρείο Δημοκρατικής Ενότητας, που είναι και ο πυρήνας της αντιδραστικής αντιπολίτευσης που προτάσσει την παραίτηση του Προέδρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ