Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Εσωκομματικά δημοψηφίσματα για τη συγκυβέρνηση PSOE - «Ποδέμος»

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Με εσωκομματικά δημοψηφίσματα Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE), «Ουνίδας Ποδέμος» θα απευθυνθούν το Σαββατοκύριακο στην κομματική τους βάση, ζητώντας έγκριση μιας συγκυβέρνησης PSOE - «Ποδέμος», με πρωθυπουργό τον Πέδρο Σάντσεθ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τον Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Η κυβερνητική συμφωνία χαρακτηρίζεται από τα δύο κόμματα «προοδευτική» και ως «αντίπαλον δέος» απέναντι στη «δεξιά» (Λαϊκό Κόμμα) και την «ακροδεξιά» (Vox), που ενδέχεται να σημειώσουν νέα άνοδο και να συγκυβερνήσουν, σε περίπτωση που δεν σχηματιστεί σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και η χώρα καταλήξει σε τρίτες απανωτές πρόωρες εκλογές.

Πάντως, PSOE και «Ποδέμος» ακόμη αναζητούν την αποχή ορισμένων κομμάτων από το Κοινοβούλιο, προκειμένου να εξασφαλίσουν ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς τα δύο κόμματα έχουν 155 έδρες από τις 176 που απαιτούνται για απόλυτη πλειοψηφία. Ετσι, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στελεχών του PSOE με το αυτονομιστικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα «Ρεπουμπλικανική Αριστερά Καταλονίας» (ERC), το βασκικό αυτονομιστικό «Bildu» και άλλα κόμματα.

Στο μεταξύ, χτες, η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε σε άμεση αποφυλάκιση δύο Καταλανών ηγετών του «αυτονομιστικού κινήματος», των Ζόρντι Σάντσες και Ζόρντι Κουσάρτ, λέγοντας πως η «αόριστη» και «υπερβολικά ευρεία» ερμηνεία της έννοιας «εξέγερση» είχε αποτέλεσμα την «ποινικοποίηση νόμιμων πράξεων διαμαρτυρίας». Οι δύο «ακτιβιστές» καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 9 ετών, επειδή αγνόησαν τις διαταγές του δικαστηρίου και ηγήθηκαν μιας διαδήλωσης εναντίον μιας αστυνομικής επιχείρησης με σκοπό να σταματήσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας τον Οκτώβρη 2017.

Καταδικάστηκαν πρώην ηγετικά στελέχη του PSOE

Χτες, Δικαστήριο της Σεβίλλης (περιφέρεια Ανδαλουσίας) καταδίκασε πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος που κρίθηκαν ένοχα σε μια υπόθεση διαφθοράς με επίκεντρο την κατάχρηση δημόσιων πόρων.

Στη λεγόμενη υπόθεση ERE - από ένα πρόγραμμα που είχε σχεδιαστεί για να παρέχει βοήθεια σε απολυμένους - είχαν εμπλακεί πολλά πρώην κυβερνητικά στελέχη των Σοσιαλιστών. Στους καταδικασθέντες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, πρώην υπουργοί και δύο πρώην πρόεδροι του PSOE. Σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου, οι πολιτικοί άφησαν δημόσιους πόρους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ να κατευθυνθούν σε εταιρείες με «οικονομικά προβλήματα» με ανάλογες μίζες. Το όλο θέμα έχει προκαλέσει την παρέμβαση του Λαϊκού Κόμματος, που ζητάει από τον Σάντσεθ να πάρει θέση. Πάντως, για διαφθορά διώχθηκαν και στελέχη του Λαϊκού Κόμματος, που ήταν η αιτία πτώσης του Μαριάνο Ραχόι και ανόδου του Σάντσεθ. Από την πλευρά του, ο Ιγκλέσιας μίλησε για διαφθορά και από τα δύο κόμματα στο παρελθόν, που τώρα «η προοδευτική κυβέρνηση πρέπει να αφήσει πίσω της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ