Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συριακές και ρωσικές αντιδράσεις στις κινήσεις της Αγκυρας

ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Στην ενίσχυση των περιπολιών της ρωσικής στρατονομίας στη ΒΑ Συρία στα σύνορα με την Τουρκία προχωρά το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, εκφράζοντας παράλληλα «απορία» για τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, περί «αθέτησης» των συμφωνιών που έκλεισαν με την Αγκυρα Ουάσιγκτον και Μόσχα και περί του ενδεχομένου επανέναρξης των τουρκικών χερσαίων επιθέσεων σε βάρος Κούρδων μαχητών.

Η τουρκική πολιτική προκαλεί πάντως έντονη αντίδραση στη συριακή κυβέρνηση. Χτες, ο Σύρος πρέσβης στη Μόσχα, Ριάντ Χαντάντ, κατήγγειλε την Τουρκία πως επιχειρεί να «παγιώσει» την τουρκοποίηση περιοχών της βόρειας Συρίας που έχει καταλάβει ο τουρκικός στρατός. Ανέφερε διάφορους τρόπους μεταξύ των οποίων η έπαρση τουρκικής σημαίας σε πρώην κυβερνητικά κτίρια και υπηρεσίες της βορειοανατολικής Συρίας, η λειτουργία τουρκικών κρατικών δομών, με πρόσχημα την παροχή υπηρεσιών, και η αλλαγή του σχολικού αναλυτικού προγράμματος με βάση εκείνο της Τουρκίας κ.ά. «Επιστρέψαμε στην εποχή του Μεσαίωνα, όπου οποιαδήποτε χώρα μπορούσε να αρπάξει το έδαφος μιας γειτονικής, ξένης, κυρίαρχης χώρας, απαξιώνοντας το διεθνές Δίκαιο», είπε.

Προειδοποιήσεις για το «Ισλαμικό Κράτος»

Στο μεταξύ, η νέα έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χτες από τον Γενικό Επιθεωρητή του Πενταγώνου προς το αμερικανικό Κογκρέσο σε σχέση με την «Επιχείρηση Inherent Resolve», επικαλούμενη εκτιμήσεις και στοιχεία από την Υπηρεσία Μυστικών Υπηρεσιών του αμερικανικού στρατού (DIA), αποδοκίμασε την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ για αποχώρηση αμερικανικών στρατευμάτων από τη ΒΑ Συρία, ώστε να ξεκινήσει η επίθεση του τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων μαχητών. Τονίζει πως η απόφαση αυτή «επιτρέπει στο "Ισλαμικό Κράτος" να ενισχύσει τη θέση του στην περιοχή» και να αναπληρώσει δυνατότητες και μέσα στη Συρία, ώστε να σχεδιάσει επιθέσεις στο εξωτερικό. Οι συντάκτες της έκθεσης επικαλούνται πληροφορίες της DIA πως δίχως την πίεση «αντιτρομοκρατικών» επιχειρήσεων, το «Ισλαμικό Κράτος» θα ανακτήσει ακόμη πιο ελεύθερα τα δίκτυα όπλων και θα επιχειρήσει να απελευθερώσει τα μέλη του που κρατούνται σε φυλακές υπό τον έλεγχο των Κούρδων μαχητών των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων».

  • Νωρίτερα, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε την επιτυχή εξουδετέρωση τεσσάρων ρουκετών από τη Συρία στο νότιο Ισραήλ από το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδερένιος Θόλος».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνεται η τουρκική στρατιωτική επέμβαση (2019-10-11 00:00:00.0)
Ο αντιστράτηγος Στιούαρτ βλέπει «ανεξάρτητο Κουρδικό κράτος» (2017-05-31 00:00:00.0)
Συνάντηση επιτελαρχών ΗΠΑ - Ρωσίας - Τουρκίας (2017-03-08 00:00:00.0)
Η τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία νέος κρίκος στην ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών (2016-08-28 00:00:00.0)
Τουρκική χερσαία επέμβαση (2016-08-25 00:00:00.0)
Επιθέσεις του τουρκικού στρατού σε Κούρδους και τζιχαντιστές... (2016-08-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ