Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Κατακραυγή κατά των ΗΠΑ για τα περί «νόμιμων» εποικισμών

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αντικαταστήσουν το Διεθνές Δίκαιο με τον νόμο της ζούγκλας», σχολίασε χτες ο Σαέμπ Ερεκάτ, ηγετικό στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), καταδικάζοντας την απόφαση των ΗΠΑ, το βράδυ της Δευτέρας, να αναγνωρίσουν ως «νόμιμους» τους παράνομους εβραϊκούς εποικισμούς στη Δυτική Οχθη. Την ίδια αντίδραση είχαν και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, μεταξύ τους ο Ναμπίλ Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς. Ο Ρουντέινα επισήμανε πως οι ΗΠΑ «δεν έχουν ούτε το δικαίωμα, ούτε τα προσόντα» να ακυρώσουν αποφάσεις διεθνών οργανισμών και να νομιμοποιήσουν τους εποικισμούς στη Δυτική Οχθη. Ακολούθησε ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Αρχής, που κάλεσε το λαό σε αντίσταση και κινητοποιήσεις «για την ανατροπή της συνωμοσίας των ΗΠΑ». Ζήτησε επίσης την «ενίσχυση του παλαιστινιακού εσωτερικού μετώπου και της λαϊκής αντίστασης για την αντιμετώπιση των προσπαθειών της αμερικανικής κυβέρνησης για εξάλειψη του παλαιστινιακού αγώνα».

Η κίνηση των ΗΠΑ έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες αποφάσεις κατά των Παλαιστινίων, όπως η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως «πρωτεύουσας» του Ισραήλ, η εκεί μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ κ.ά. Προκάλεσε, όπως αναμενόταν, έντονες αντιδράσεις και στο εξωτερικό.

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμεντ Αμπούλ Γέιτ, καταδίκασε την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για «νομιμοποίηση» των εβραϊκών εποικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, προβλέποντας ότι θα προκαλέσει περισσότερη βία και σκληρότητα σε βάρος των Παλαιστινίων από τους Εβραίους έποικους.

Επίσης, ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ρούπερτ Κόλβιλ, τόνισε ότι η αλλαγή πολιτικής μίας χώρας δεν συνιστά τροποποίηση του υπάρχοντος Διεθνούς Δικαίου, ούτε των αποφάσεων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η απερχόμενη επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, για τους δικούς της λόγους τακτικής είπε ότι η εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη «είναι παράνομη με βάση το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει τις προοπτικές για μια βιώσιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή». Κάλεσε δε το Ισραήλ «να τερματίσει όλες τις εποικιστικές δραστηριότητες, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του ως δύναμη κατοχής».

Δυσαρέσκεια για την απόφαση των ΗΠΑ εξέφρασαν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, και της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Σαφάντι προειδοποίησε ότι η αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ μπορεί να προκαλέσει «επικίνδυνες συνέπειες στις προοπτικές αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή». Ο δε Τσαβούσογλου είπε πως «οι δηλώσεις με τη μορφή τετελεσμένων γεγονότων δεν έχουν καμία αξία μπροστά στο Διεθνές Δίκαιο».

Αγνοώντας επιδεικτικά τις διεθνείς αντιδράσεις, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου μετέβη χτες στον παράνομο εβραϊκό εποικισμό Αλόν Σχβουτ, έξω από την Ιερουσαλήμ, όπου πανηγύρισε για την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ και τη χαρακτήρισε «τεράστιο επίτευγμα, που διορθώνει ιστορικά σφάλματα του παρελθόντος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ